Όχι, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ΔΕΝ προειδοποιεί για καρκινογόνο τρόφιμο

0

Κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως ο Ε.Φ.Ε.Τ. έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με πιθανό κίνδυνο από καρκινογόνο τρόφιμο. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.


Το είδαμε στα: pronews.gr, pentapostagma.gr, athensmagazine.gr, iapopsi.gr, medicalnews.gr, badboy.gr, kartaygeias.net, καιparapolitikaargolida.gr,


Το κείμενο που αναπαράγεται στα σχετικά άρθρα τις δυο τελευταίες ημέρες έχει ως εξής:


Κόκκινος συναγερμός από ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα αφού προειδοποιεί για καρκίνο κάνοντας λόγο για ύπουλο παθογόνο που βρίσκεται στα κρέατα.
Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα.
Πρόκειται για ύπουλο παθογόνο, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών. Oι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν τελευταία τα προϊόντα κρέατος από το σούπερ μάρκετ και να φροντίζει ώστε να τηρούνται απόλυτα οι θερμοκρασίες κατάψυξης τους στο οικιακό τους ψυγείο.


Στη συνέχεια των άρθρων παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ και το πρώτο σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως δε πρόκειται για ανακοίνωση που έγινε αυτές τις μέρες. Το κείμενο που αναδημοσίευσαν οι ιστοσελίδες, είναι μέρος ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. στο πλαίσιο συνεδρίου που συνδιοργάνωσε μαζί με το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Το θέμα του συνεδρίου ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία του βακτηρίου Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος. [πηγή]

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Ε.Φ.Ε.Τ. ΔΕΝ γίνεται λόγος για σύνδεση του εν λόγω βακτηρίου με κίνδυνο καρκινογένεσης. Μετά από εκτεταμένη μελέτη στη σχετική βιβλιογραφία, το μόνο που βρέθηκε είναι μελέτες που αξιοποιούν τα βακτήρια Listeria monocytogenes ως πιθανούς φορείς αντικαρκινικών φαρμάκων λόγω ευνοϊκών βιοχημικών τους ιδιοτήτων. [πηγή]

Εν κατακλείδι, με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός πως ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνέδεσε τα βακτήρια Listeria monocytogenes σε προϊόντα κρέατος με κίνδυνο καρκινογένεσης είναι ψευδής.