Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει αρχηγό φυλής στον Αμαζόνιο να κλαίει για το χτίσιμο υδροηλεκτρικού φράγματος.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει αρχηγό φυλής στον Αμαζόνιο να κλαίει για το χτίσιμο υδροηλεκτρικού φράγματος.

16 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η συγκεκριμένη εικόνα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013 και παρουσιάζει τον αρχηγό της φυλής Kayapó να κλαίει επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει υδροηλεκτρικό φράγμα το οποίο θα ανάγκαζε τη φυλή να μετακομίσει. Ο ισχυρισμός είναι ψευδής.



Η εικόνα που δείχνει τον ηγέτη της φυλής Kayapó, Raoni Metuktire, να κλαίει κυκλοφορεί σε ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το 2013 και πρόσφατα η εικόνα άρχισε να κοινοποιείται ξανά φτάνοντας συνολικά τις 8.4 χιλιάδες κοινοποιήσεις. [πηγή]



Το κείμενο που κυκλοφορεί είναι αυτούσια μεταφορά από την αρχική είδηση στα αγγλικά και αναφέρει τα εξής:


ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ περιοδικά και τηλεόραση μας ενημερώνουν για τηο βίο και τους έρωτες ηθοποιών, ποδοσφαιριστών και άλλων διασημοτήτων, ο Αρχηγός της φυλής Kayapo ακούει τα χειρότερα νέα της ζωής του:

Η κα Dilma, η πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει μόλις δώσει την έγκρισή της για την κατασκευή ενός τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος (του τρίτου μεγαλύτερου στον κόσμο).

Αυτό είναι η θανατική ποινή για όλες τις φυλές που ζούν στις όχθες του ποταμού διότι το φράγμα θα κατακλύσει όχι λιγότερο από 988.421 στρέμματα του δάσους. Περισσότεροι από 40.000 ντόπιοι θα πρέπει να βρουν άλλο τόπο στον οποίο θα είναι σε θέση να επιβιώσουν. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών και η εξαφάνιση πολλών ειδών φυτών και ζώων θα είναι ένα τετελεσμένο γεγονός.

Γνωρίζουμε ότι μια απλή εικόνα είναι το ισοδύναμο χιλίων λέξεων, δείχνει το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για την «ποιότητα ζωής» των λεγόμενων «σύγχρονων ανέσεών» μας. Δεν υπάρχει χώρος στον κόσμο πια για εκείνους που ζουν διαφορετικά. Τα πάντα πρέπει να ισοπεδωθούν, ο καθένας, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης πρέπει να χάσει και την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής του.

Αν αυτό σας εξοργίζει, σας καλώ και σας παρακαλώ θερμά να «μοιραστείτε» αυτό το μήνυμα με όλους σας τους φίλους, συγγενείς και γνωστούς.

Σας ευχαριστώ στο όνομα της ζωής, της φύσης και της βιοποικιλότητας.

http://amazonwatch.org/take-action/stop-the-belo-monte-monster-dam


Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος Belo Monte ξεκίνησε το 2011 και φέτος τέθηκαν σε λειτουργεί όλες οι τουρμπίνες του ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως το 2020. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά φράγματα στο κόσμο και απ την ανακοίνωση της κατασκευής του, τόσο ομάδες εντός της Βραζιλίας όσο και διεθνείς περιβαλλοντικές ομάδες είχαν ενστάσεις για πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των γηγενών κατοίκων.

Η φυλή Kayapó ήταν μια από τις ομάδες που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την κατασκευή του φράγματος. Η εταιρία κατασκευής του φράγματος είχε προσφέρει αρχικά το ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει έργα μετεγκατάστασης της φυλής ωστόσο η συμφωνία δεν έλαβε χώρα. [πηγή]

Η φυλή ήταν ανοιχτά αντίθετη στη κατασκευή του φράγματος και σε επίσημη επιστολή που έστειλε στη κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέφερε ρητά ότι δεν θα δεχτούν χρήματα από τη κατασκευάστρια εταιρία αλλά είναι πρόθυμοι να κινηθούν νομικά.

Ωστόσο η εικόνα του αρχηγού της φυλής Raoni Metuktire που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν τον δείχνει να κλαίει για την απόφαση να χτιστεί το φράγμα. Όπως δήλωσε ο ίδιος:


Δεν έκλαιγα λόγω της απόφασης από τη κυβέρνηση. Θα συνεχίσω τη μάχη. Είμαι ζωντανός, δυνατός και όσο είμαι ζωντανός θα συνεχίζω να μάχομαι για τη φυλή μου.


Ο αρχηγός Raoni φαίνεται να κλαίει στην εν λόγω φωτογραφία επειδή επανασυνδέθηκε με ένα μέλος της οικογένειας του όπως αναφέρει το Amazon Watch σε σχετικό άρθρο όπου δίνεται και η επιβεβαίωση του Raoni Metuktire. [πηγή]

Με βάση τα παραπάνω ο αρχικός ισχυρισμός κρίνεται ψευδής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.