Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι στην Τουρκία σφάζουν ζωντανά παιδιά για να κλέψουν τα όργανά τουςFAKE NEWS

Ψευδές δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι στην Τουρκία σφάζουν ζωντανά παιδιά για να κλέψουν τα όργανά τους

19 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παρακάτω άρθρο περιέχει σκληρές εικόνες και βίντεο.

Ένα παλιότερο ψευδές δημοσίευμα, αναπαράγεται ξανά αυτές τις μέρες στο facebook. Το άρθρο έχει τίτλο “Εικόνες φρίκης: Σφάζουν ζωντανά παιδιά στην Τουρκία για να αφαιρέσουν όργανά τους ” και ισχυρίζεται ότι “οι Τούρκοι κάνουν εμπόριο οργάνων αφαιρώντας όργανα από παιδιά Σύριων μεταναστών ενώ είναι ακόμη ζωντανά”.


Το δημοσίευμα του scoops.gr αναφέρει:


Η χαρακτηριστική εικόνα του άρθρου είναι ένα κολάζ από δύο διαφορετικά γεγονότα και εντελώς άσχετα με κλοπή ανθρωπίνων οργάνων.

Η φωτογραφία αριστερά είναι από τη Συρία, και βλέπουμε θύματα από επίθεση με χημικά που συνέβη τον Αύγουστο 2013. Δεν θα μπορούσαν να είναι θύματα κλοπής ανθρωπίνων οργάνων, γιατί τα σώματα των άτυχων παιδιών είναι ανέπαφα και δεν υπάρχουν τομές.

Στο δεξιό τμήμα του κολάζ βλέπουμε 3 φωτογραφίες από μια περίπτωση φόνου στην Τζακάρτα.


Το 9χρονο κοριτσάκι ονομάζεται “Putri Nur Fauziah”. Απήχθει από το σχολείο της, βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Το παιδί βρέθηκε δεμένο με αυτοκόλλητες ταινίες μέσα σε χαρτοκιβώτια. Όμως οι φωτογραφίες δεν έχουν καμιά σχέση με κλοπή ανθρωπίνων οργάνων.

Οι παραπάνω φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδοθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων μια αντίστοιχη ψευδής είδηση που αναφέρει ότι 700 παιδιά έχουν πέσει θύματα κλοπής ανθρωπίνων οργάνων στην Ινδονησία.


Το δημοσίευμα που εξετάζουμε αναφέρει ότι υπάρχει ένα βίντεο που έχει αφαιρεθεί από το youtube.

Το βίντεο πράγματι αφαιρέθηκε από αρκετά κανάλια του youtube, αλλά για λόγους παραπληροφόρησης. Στις αναπαραγωγές του συγκεκριμένου βίντεο ισχυρίζονταν ότι το κοριτσάκι ήταν θύμα κλοπής ανθρωπίνων οργάνων. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Δείτε το παρακάτω.

Το αρχικό βίντεο με ημερομηνία 11 Δεκ 2015, είναι του πρακτορείου ειδήσεων (SMART News Agency) που βασίζεται σε ένα δίκτυο με ανταποκριτές, και τοπικούς συνεργάτες που είναι διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Μπορείτε να δείτε και το λογότυπο «SMART» του καναλιού στην πάνω αριστερή γωνία, του βίντεο.

Το βίντεο είναι πραγματικό, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την κλοπή ανθρώπινων οργάνων. Αυτό που βλέπουμε, είναι ένα μικρό ιατρείο σε χωριό στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Τα πτώματα είναι θύματα βομβαρδισμού. Σε μια σκηνή βλέπουμε ένα αγοράκι να του κόβουν με ψαλίδι τα ρούχα του (όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τραυματισμού που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα ρούχα. εικ.1). Σε άλλη σκηνή βλέπουμε το κοριτσάκι να το ξαπλώνουν για να το εξετάσουν. Μάλιστα, τοποθετούν κάτω από το κορμάκι του μια πλάκα ακτινογραφίας. (εικ. 2), και αμέσως μετά βλέπουμε το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα (εικ. 3). Το παιδάκι δεν το «ξαπλώνουν με το ζόρι στο κρεβάτι των βασανιστηρίων», ούτε κλαίει γιατί κατάλαβε πως θα του κλέψουν τα όργανα, αλλά πιθανότατα γιατί είναι σοκαρισμένο και πονάει. Τέλος, σε καμιά σκηνή δεν βλέπουμε οτιδήποτε σχετικό με ανθρώπινα όργανα.

Εικόνα 1
Εικόνα 2
Εικόνα 3

Επιπλέον, παρατηρούμε στον άνδρα που αφαιρεί με το ψαλίδι τα ρούχα του παιδιού να φοράει μια μπλε μπλούζα με ένα λογότυπο (εικ. 4). Το λογότυπο ανήκει στο ίδρυμα Al-Sham (ανθρωπιστική οργάνωση της Συρίας) που προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες στον πληθυσμό της Συρίας.

Εικόνα 4

Η πραγματική είδηση του επίμαχου βίντεο είναι:
Την Παρασκευή 11 Δεκ 2015 η Ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το χωριό Algosabih νότια του Ιντλέμπ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 6 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών και αρκετοί τραυματίστηκαν. Το παραπάνω βίντεο είναι από το ιατρείο του χωριού και βλέπετε τα θύματα του βομβαρδισμού.

Το επίμαχο βίντεο έπαιξε στις ειδήσεις του Halab Today TV και στο Al Jazeera στις 11 Δεκ 2015, με την είδηση του βομβαρδισμού στο χωριό Algosabih.

Επιπλέον το βίντεο με τον ψευδή ισχυρισμό έχει προβληθεί και από τον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό Star.

Το STAR παρουσίασε κοριτσάκι σε ιατρείο, ως θύμα που του παίρνουν τα όργανα.

Εικόνα 5

Στο παραπάνω στιγμιότυπο (εικ. 5), που προέρχεται από τις ειδήσεις του Halab Today TV, αναφέρουν στα αραβικά: Έξι άμαχοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι από την Ρωσική αεροπορία, στο χωριό Algosabih. 

Ο μύθος της κλοπής ανθρωπίνων οργάνων έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές για λόγους προπαγάνδας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Οι Παλαιστίνιοι για παράδειγμα, κατηγορούν για κλοπές ανθρωπίνων οργάνων τους Ισραηλινούς και οι Σύριοι αντικαθεστωτικοί κατηγορούν την Τουρκία. Αντίστοιχα σενάρια διαδίδονται σε χώρες της Ασίας, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε μια περίπτωση.

Η κλοπή ανθρωπίνων οργάνων δεν είναι κάτι εύκολο. Τα ανθρώπινα όργανα δεν είναι ανταλλακτικά αυτοκίνητου για να τα “ξεβιδώσουμε” από ένα σώμα και να τα τοποθετήσουμε σε κάποιο άλλο. Τα εσωτερικά όργανα του δότη, για να είναι σε κατάσταση που να μπορούν να μεταμοσχευθούν σε κάποιο λήπτη, θα πρέπει να αφαιρεθούν προσεκτικά από ολόκληρη ομάδα χειρουργών ιατρών και χρειάζεται εξοπλισμός, που μόνο σε μεγάλα νοσοκομεία και μεταμοσχευτικά κέντρα υπάρχει.

Η παραπάνω είδηση με τον ισχυρισμό ότι “οι Τούρκοι κάνουν εμπόριο οργάνων αφαιρώντας όργανα από παιδιά Σύριων μεταναστών ενώ είναι ακόμη ζωντανά” δεν έχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο, υπάρχει παντελής έλλειψη αποδείξεων και όσα αναφέρει είναι παραποιημένα. Όλα αυτά μας δείχνουν πως η συγκεκριμένη «είδηση», δεν είναι πραγματική.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.