Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι συμβουλές για τα κοινωνικά δίκτυα ΔΕΝ εκδόθηκαν από την ΕΛΑΣFAKE NEWS

Αυτές οι συμβουλές για τα κοινωνικά δίκτυα ΔΕΝ εκδόθηκαν από την ΕΛΑΣ

15 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Τις τελευταίες μέρες viral έγινε δημοσίευση η οποία ισχυρίζεται ότι περιλαμβάνει ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την οποία δεν θα πρέπει να κοινοποιούμε 5 είδη πληροφοριών στα κοινωνικά μας δίκτυα. Το κείμενο όμως δεν εκδόθηκε από την ΕΛΑΣ.



Το είδαμε πρόσφατα στις σελίδες Facebook National Greece και Εφημερίδα Κασσάνδρα, και παλιότερα στις ιστοσελίδες aftodioikisi.gr, athensmagazine.gr, olympia.gr, youweekly.gr, techit.gr, infokids.gr, infowoman.gr, mothersblog.gr. Η παλιότερη πηγή που εντοπίσαμε είναι από το onlycy.com (η οποία ιστοσελίδα πλέον παραπέμπει σε άλλη), και δεν αναφερόταν στις Ελληνικές αλλά στις Γερμανικές αρχές.

Συνοπτικά, το κείμενο προειδοποιεί ότι «ποτέ δεν πρέπει να δημοσιεύουμε την ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, τοποθεσία μας, το αν είμαστε μόνοι στο σπίτι, και φωτογραφίες των παιδιών μας».

Σε επικοινωνία μας με το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό μας διέψευσε ότι εξέδωσε τις συγκεκριμένες συμβουλές.

Η κοντινότερη αναφορά της ΕΛΑΣ σε αντίστοιχες συμβουλές έχει γίνει σε 2 αναρτήσεις στον λογαριασμό του Twitter της, που όμως δεν είναι ούτε τόσο γενικές ούτε τόσο εμφατικές όσο οι παραινέσεις του επίμαχου κειμένου (και δημοσιεύτηκαν μετά την πρώτη αναπαραγωγή του).

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η ΕΛΑΣ δημοσίευσε κείμενο που προτρέπει ποτέ να μην κοινοποιούμε 5 είδη πληροφοριών στα κοινωνικά μας δίκτυα, είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.