Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτιά στο Μάτι ΔΕΝ προκλήθηκε από “Directed Energy Weapons”ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η φωτιά στο Μάτι ΔΕΝ προκλήθηκε από “Directed Energy Weapons”

10 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Αν και η φωτιά στο Mάτι έσβησε πριν από ενάμιση χρόνο, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα αίτιά της, “αναζωπυρώνονται” συνεχώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί δημοσίευμα, το οποίο ισχυρίζεται πως η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση με “Directed Energy Weapons” και σε αυτά οφείλεται η φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συνωμοσιολογία
Κινδυνολογία

Ήδη από τις 29 Ιουλίου του 2018 – έξι μέρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς- έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύσεις, που κάνουν λόγο για “επίθεση κατά της Ελλάδος με όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας των ΗΠΑ μέσω DRONES”.

Διαβάσαμε τέτοιες: katohika.gr,greeknewsondemand.com και thesecretrealtruth.blogspot.com.

Τότε τα EH τοποθετήθηκαν αποδομώντας τους ισχυρισμούς. (Δείτε εδώ την κατάρριψη). Έναν χρόνο αργότερα, όμοιοι ισχυρισμοί επανεμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τους είδαμε: greeknewsondemand.com και στα katohika.gr όπου αναλυτικά διαβάζουμε:

Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί ως τεκμήριο το αμερικανικό ειδησεογραφικό, τηλεοπτικό δίκτυο του “Fox News” με σκοπό να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Έτσι, το κείμενο συνοδεύει ένα βίντεο στο οποίο η δημοσιογράφος Allison Barrie, αναλύει το οπλικό σύστημα λέιζερ “ATHENA” της εταιρίας Lockheed Martin. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ωστόσο η επίκληση της αυθεντίας του FOX δεν είναι το μόνο “ατόπημα” του αρθρογράφου. Ύστερα από έρευνα ανακαλύψαμε το αρχικό βίντεο από το δίκτυο FOX και διαπιστώσαμε πως αυτό που χρησιμοποίησαν τα katohika.gr αποτελεί προϊόν επεξεργασίας με προσθήκες φωτογραφιών απανθρακωμένων σπιτιών, οχημάτων και τοπίων.

Ακολουθεί το βίντεο που χρησιμοποίησαν τα katohika.gr:

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρωτότυπο βίντεο εδώ. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε μερικές διαφορές που παρατηρήσαμε στα 2 βίντεο.

Το πρωτότυπο βίντεο από FOX NEWS
Το βίντεο που αποτελεί προϊόν επεξεργασίας.

Το επεξεργασμένο βίντεο χρησιμοποιήθηκε επίσης για να συνδέσει τη μεγάλη πυρκαγιά του 2018, στη Καλιφόρνια, με επιθέσεις από drones με λέιζερ (βλ κατάρριψη εδώ). Οι θεωρίες συνωμοσίας “έδωσαν και πήραν” ένα μήνα μετά τη Δευτέρα 23/7/2018 και την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική. (βλέπε 19 παραδείγματα εδώ)

Παράδειγμα δημοσίευσης εκείνης της περιόδου

Τι ισχύει;

Η φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, ξεκίνησε σε οικόπεδο που βρίσκεται κοντά στο Ντου Πεντέλης και σημειώνεται στον παρακάτω χάρτη με κίτρινη βούλα. ( Δείτε εδώ το αναλυτικό άρθρο των EH)

Το ξεκίνημα της πυρκαγιάς κατέγραψε και κάμερα ασφαλείας:

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το ακριβές σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά:

Θα παρατηρήσει κανείς πως στο χάρτη οι αεροφωτογραφίες -που έχουν ανανεωθεί- παρουσιάζουν την περιοχή καμμένη, σε αντίθεση με της φωτογραφίες εδάφους που την παρουσιάζουν ακόμη “παρθένα”.

Συμπέρασμα:

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη συγκεκριμένη τραγωδία εξακολουθούν να αναπαράγονται. Στο άρθρο δεν υπάρχουν αποδείξεις, ενώ το βίντεο που χρησιμοποιείται είναι παραποιημένο. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η φωτιά στο Μάτι δεν προκλήθηκε από οπλικά συστήματα λέιζερ, αλλά από αμέλεια 64χρονου ο οποίος φέρεται να έβαλε φωτιά για να κάψει κλαδιά.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).