Ποιοι είμαστε
Αρχική Μουσουλμάνοι ΔΕΝ ξεστολίζουν δέντρο σε εμπορικό στη ΣουηδίαHOAXES

Μουσουλμάνοι ΔΕΝ ξεστολίζουν δέντρο σε εμπορικό στη Σουηδία

10 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Μουσουλμάνοι ενοχλούνται με χριστουγεννιάτικο δέντρο σε εμπορικό κέντρο στη Σουηδία, με αποτέλεσμα να το ξεστολίζουν.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για εορταστική εκδήλωση σε εμπορικό κέντρο στο Κάιρο. Το δέντρο είναι γεμάτο έως τη κορυφή του με δώρα για τα παιδιά και οι άνθρωποι που βλέπουμε να σκαρφαλώνουν στο δέντρο το κάνουν για να συλλέξουν τα δώρα και να τα δώσουν στα παιδιά που περιμένουν.

Επανακυκλοφορεί ο ισχυρισμός κατά τον οποίο Μουσουλμάνοι “ενοχλούνται” και ξεστολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο σε εμπορικό κέντρο της Σουηδίας. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το είδαμε στα : oparlapipas.grtriklopodia.grtrelogiannis.blogspot.grgreeknewsondemand.com καθώς και σε πολυάριθμες σελίδες στο Facebook.

Αληθεύει;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το Mall of Arabia στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το βίντεο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο YouTube στις 6 Ιανουαρίου του 2016. Σε αυτό δεν παρουσιάζονται θυμωμένοι Μουσουλμάνοι που επιτίθενται στο δέντρο με σκοπό την καταστροφή του. Σκοπός τους είναι να φτάσουν στην κορυφή του. Αυτό γίνεται καθώς το δέντρο είναι γεμάτο με κρυμμένα δώρα για τα παιδιά.

 Shopping mall in Cairo, Egypt (Photo: Mai Shaheen)

Παρά την απουσία σχετικών πληροφοριών το βίντεο διαδόθηκε ραγδαία σε Facebook και Twitter. Μερικές εκδοχές προσδιόρισαν δήθεν τον τόπο της “Επίθεσης των Μουσουλμάνων κατά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου” σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γαλλία ή τη Σουηδία. Μάλιστα ο εν λόγω ισχυρισμός κοινοποιήθηκε και από τον πρώην πρόεδρο της Ρουμανίας.

Δημοσίευση στη Γαλλία με 17 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Στα παρακάτω καρέ γίνεται ξεκάθαρο το εορταστικό κλίμα που επικρατεί:

Στο δεύτερο καρέ παρατηρούμε παιδιά να περιμένουν κάτω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να πάρουν τα δώρα τους φορώντας σκούφους του Άι Βασίλη. Το κλίμα δεν δείχνει να είναι τεταμένο ή να υπάρχει πρόθεση για καταστροφή και λεηλασία όπως αναφέρουν οι ισχυρισμοί. Εξάλλου οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν επίσης την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τέλος έθιμα όπως τα παραπάνω συναντάμε και στο “Δυτικό” κόσμο. Στη Σουηδία για παράδειγμα η λήξη των γιορτών συνοδεύεται από χορό, τραγούδι και τη λεηλασία των δέντρων τα οποία είναι στολισμένα με γλυκά και μήλα. Γιορτάζεται την ημέρα του Αγ. Knut στις 13 Ιανουαρίου. Ακολουθεί “κυνήγι θησαυρού” (Fiskdamm) των παιχνιδιών που βρίσκονταν μέσα στα στολίδια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω καταλήγουμε πως οι Μουσουλμάνοι δεν ενοχλήθηκαν και επιτέθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο για να το καταστρέψουν σε εμπορικό κέντρο της Σουηδίας. Πρόκειται για εορταστική εκδήλωση σε εμπορικό κέντρο στο Κάιρο όπου νέοι σκαρφαλώνουν στο δέντρο για να μοιράσουν τα κρυμμένα δώρα στα παιδιά. Συνεπώς ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).