Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεκάδες ιστοσελίδες αναπαράγουν προβλέψεις “μάντισσας” για Πούτιν και Τράμπ για το 2020HOAXES

Δεκάδες ιστοσελίδες αναπαράγουν προβλέψεις “μάντισσας” για Πούτιν και Τράμπ για το 2020

25 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Baba Vanga προφήτευσε ότι το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ θα διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο, θα κουφαθεί και θα πεθάνει. Επίσης, θα γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν από την οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσει.

Συμπέρασμα:

Οι δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν ανύπαρκτες "προφητείες" της Βάνγκα για το 2020, που ήταν ακριβώς ίδιες και για το 2019

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεκάδες ιστοσελίδες, ακόμη και ενημερωτικές, αναπαράγουν τις “προφητείες” της Μπάμπα Βάνγκα, χρησιμοποιώντας παραπλανητικούς τίτλους και/ή ψευδές περιεχόμενο.

Ενδεικτικά, στο newsit.gr, thepressroom.gr, newsbeast.gr, cretalive.gr, newpost.gr κτλ διαβάζουμε:

Οι φετινές “προφητείες” της Μπάμπα Βάνγκα, είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, και με τις οποίες είχαμε ασχοληθεί εδώ, και πάλι προέρχονται από σκανδαλοθηρικές ταμπλόιντ του εξωτερικού.

Η Baba Vanga (μτφ: Γιαγιά Βάνγκα) γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1996 στην Βουλγαρία. Από μικρή ηλικία τυφλώθηκε και ήταν σχεδόν αγράμματη. Στην πορεία της ζωής της απέκτησε φήμη ως “μάντισσα”. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής, ειδικά στη Βουλγαρία και τη Ρωσία.

Μια από τις πιο γνωστές “προφητείες” της αφορούν την έναρξη του Γ’ ΠΠ το 2010, κάτι που δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Σε βουλγαρικό ρεπορτάζ του 2010, δημοσιογράφος βρήκε και μίλησε με ανθρώπους που γνώριζαν την Βάνγκα, και οι οποίοι ομολόγησαν πως οι περισσότερες από τις εσχατολογικές “προφητείες” που κυκλοφορούσαν ήδη από εκείνη την εποχή, ουδέποτε διατυπώθηκαν από τη “μάντισσα”. Ουδείς είχε ακούσει επίσης την “προφητεία” για την πτώση των Δίδυμων Πύργων.

Στην περίπτωση των φετινών “προβλέψεων”, ορισμένες ελληνικές ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν clickbait και ψευδείς τίτλους, αν και στο περιεχόμενο διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις “προφητείες”. Κάποιες άλλες ισχυρίζονται πως η Μπάμπα Βάνγκα είχε προβλέψει την 11η Σεπτεμβρίου και άλλα σημαντικά γεγονότα, δίνοντας αξιοπιστία στις “προβλέψεις” της. Πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα confirmation bias, ή προκατάληψη επιβεβαίωσης, διότι η Vanga υποτίθεται ότι κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε μεταλλικά πουλιά που θα επιτεθούν στους Αμερικανούς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη αυτή η “προφητεία”, εκτός από αναξιόπιστες ιστοσελίδες που την ανακυκλώνουν.

Σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εμφανίζονται δεκάδες άρθρα στο διαδίκτυο αναφορικά με τις “προβλέψεις” της Baba Vanga για το έτος που έρχεται. Κάπως έτσι και πρόπερσι, είχαμε καταρρίψει ισχυρισμούς για τις προβλέψεις της για το 2018. Εξυπακούεται πως οι προπερσινές “προβλέψεις” για την Κίνα και την ανακάλυψη μιας νέας μορφής ενέργειας στον πλανήτη Αφροδίτη, ουδέποτε εκπληρώθηκαν.

Σήμερα κυκλοφορούν δεκάδες λίστες με υποτιθέμενες προβλέψεις της γερόντισσας, αλλά ως πιο κοντινή σε αυτά που υποτίθεται πως έχει πει, είναι αυτή που υπάρχει στην ρωσική ιστοσελίδα vanga.ru. Μια ακόμη λίστα, αρκετά διαφοροποιημένη, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στις παραπάνω λίστες θα διαπιστώσουμε πως στις “προβλέψεις” της, δεν υπάρχει καμία αναφορά ή έστω υπόνοια για κάτι που θα συμβεί στο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2019 (δείτε τις σχετικές “προβλέψεις” εδώ και εδώ). Εξάλλου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, δεδομένου πως η Vanga πέθανε το 1996 (κάτι που παραδόξως αναφέρουν και τα άρθρα που εξετάζουμε), πολύ πριν οι δυο ηγέτες βρεθούν στις θέσεις που κατέχουν σήμερα.

Πριν από αυτά τα ξένα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2019 και ανακυκλώθηκαν με σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο φέτος, δεν υπάρχουν “προβλέψεις” της Vanga για το 2019 ή το 2020. Η αρχαιότερη αναφορά που βρήκαμε σχετικά με τις “προβλέψεις” για Πούτιν και Τραμπ, αφορά βίντεο στο Youtube με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2018.

Συνοψίζοντας, δεκάδες ελληνικές ιστοσελίδες -ανάμεσά τους και γνωστές ενημερωτικές- αναπαρήγαγαν τις ανύπαρκτες “προφητείες” της Βάνγκα για το 2020, που ήταν ίδιες και για το 2019, είτε χρησιμοποιώντας παραπλανητικούς clickbait τίτλους, είτε παραπλανητικούς τίτλους και περιεχόμενο.

Fact-check for the sake of Democracy