Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν υπάρχει «φωτογραφία της NASA» που δείχνει ολόκληρη την Αυστραλία να καίγεταιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δεν υπάρχει «φωτογραφία της NASA» που δείχνει ολόκληρη την Αυστραλία να καίγεται

6 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει δορυφορική λήψη της Αυστραλίας με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα που κυκλοφορεί αποτελεί τρισδιάστατο μοντέλο απεικόνισης της Αυστραλίας σε υπολογιστή πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν, υπερτονισμένα, με κόκκινο χρώμα εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν από τις 5 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αποτελεί δορυφορική λήψη της NASA στην οποία φαίνεται η Αυστραλία με κόκκινα σημεία τα οποία αποτελούν πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της ηπείρου. Οι ισχυρισμοί ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.



Η εικόνα έχει κυκλοφορήσει σε πολλές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για φωτογραφία της Αυστραλίας από δορυφορική λήψη, με τα κόκκινα σημεία να αποτελούν πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της ηπείρου.

Διαφορετικές σελίδες αναφέρουν διαφορετικές πηγές της εικόνας με ορισμένες να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εικόνα που τράβηξαν κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και άλλες να αναφέρουν ως πηγή δορυφόρο της NASA.

Ωστόσο δε πρόκειται καν για φωτογραφία. Η εικόνα αυτή αποτελεί τρισδιάστατη απεικόνιση της Αυστραλίας η οποία δημιουργήθηκε από υπολογιστή. Ο δημιουργός ονομάζεται Anthony Hearsey και ασχολείται επαγγελματικά με την επεξεργασία εικόνων. Σε δημοσίευση στη προσωπική του σελίδα στο Facebook ανέφερε τα εξής:

Αυτή είναι μια τρισδιάστατη απεικόνηση των πυρκαγιών στην Αυστραλία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Μπορείτε να την σκεφτείτε ως μια πιο όμορφη μορφή γραφήματος.

Οι εστίες που φαίνονται στην εικόνα προέρχονται από δεδομένα της NASA και της FIRMS (Δορυφορικά δεδομένα που αφορούν πυρκαγιές) από τη περίοδο μεταξύ 5/12/19 – 05/01/20. Όλα τα κόκκινα σημάδια είναι περιοχές οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές.

Η κλίμακα των εστιών είναι ελαφρώς υπερβολική λόγω της λάμψης από την επεξεργασία της εικόνας, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιστή στα δεδομένα που αξιοποίησα από τη σελίδα της NASA. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί πως δεν καίγονται αυτή τη στιγμή όλες οι περιοχές που φαίνονται στην εικόνα. [πρόκειται απλά για μια συνολική παρουσίαση όλων των πυρκαγιών που έλαβαν χώρα στο προαναφερθέν χρονικό πλαίσιο].

Εν κατακλείδι η εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πραγματική φωτογραφία αλλά τρισδιάστατο μοντέλο της Αυστραλίας στο οποίο έχουν προστεθεί κόκκινες κουκκίδες οι οποίες αντιπροσωπεύουν εστίες πυρκαγιών οι οποίες έλαβαν χώρα μεταξύ 5/12/19 και 4/1/20. Μάλιστα ο ίδιος ο δημιουργός αναφέρει πως τα χρώματα στην εικόνα είναι υπερτονισμένα ενώ στα σχόλια της δημοσίευσης του αναφέρεται πως έχουν προσθέσει και σημεία από πυρκαγιές οι οποίες έσβησαν σχεδόν άμεσα ή μέσα σε μια ημέρα. [πηγή]

Στο παρακάτω gif μπορείτε να δείτε όλες τις φωτιές των τελευταίων 30 ημερών στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν σβήσει σε λίγες ώρες.

Τις τοποθεσίες όπου υπάρχουν εστίες αυτή τη στιγμή μπορείτε να τις δείτε στο crisismap

Με βάση όλα τα ανωτέρω, οι ισχυρισμοί περί δορυφορικής φωτογραφίας η οποία δείχνει εστίες πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αυστραλία δεν ευσταθεί.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.