Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με σκεύασμα που “καθαρίζει τα αγγεία, γιατρεύει την υπέρταση κι άλλες 9 ανίατες ασθένειες”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ SCAMS

Απάτη με σκεύασμα που “καθαρίζει τα αγγεία, γιατρεύει την υπέρταση κι άλλες 9 ανίατες ασθένειες”

7 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Αυτό το σκεύασμα καθαρίζει τα αγγεία, γιατρεύει την υπέρταση κι άλλες 9 ανίατες ασθένειες!

Συμπέρασμα:

Πρόκειται περί διαδικτυακής απάτης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστοσελίδες που με τη βοήθεια της διαφήμισης και των κοινωνικών δικτύων, προωθούν ένα σκεύασμα που υποτίθεται “καθαρίζει τα αγγεία, γιατρεύει την υπέρταση κι άλλες 9 ανίατες ασθένειες”. Φυσικά ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής.

Παραδείγματα: medgreekcare, expertmedgreek, healthybloggergr

Το δημοσίευμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ψευδούς ανάρτησης. Για παράδειγμα:

O ιστότοπος του προϊόντος όπως κι όλοι οι υπόλοιποι (πανομοιότυποι) που χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν την απάτη, είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης (google translate).

Χρησιμοποιεί ανύπαρκτα ονόματα.

Γιατρός με το όνομα Μάριος Νικολάου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν υπάρχει.

Η φωτογραφία που έχουν χρησιμοποιήσει είναι άσχετη με το εικονιζόμενο πρόσωπο (που είναι ο Герман Шаевич Гандельман, γιατρός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κεμέροβο, γεννηθείς το 1962 στη σημερινή νοτιοδυτική Ουκρανία με ειδικότητα Επεμβατική Καρδιολογία), ο οποίος ποτέ δεν έδωσε τέτοια συνέντευξη.

Το δημοσίευμα επίσης χρησιμοποιεί ονόματα ανύπαρκτων οργανισμών, όπως ο παραπάνω (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου για την καρδιαγγειακή Χειρουργική), για να προσδώσει μια επιστημονικοφάνεια στους ισχυρισμούς του (δείτε εδώ τη λίστα με τους πραγματικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς σε θέματα υγείας).

Με μια απλή αναζήτηση του ονόματος του σκευάσματος (detonic) στη google, βλέπουμε μόνο διαφημίσεις και αποτελέσματα με πανομοιότυπα δημοσιεύματα, που έχουν την ίδια ημερομηνία, με την ίδια αξιολόγηση, που έχουν γίνει από το ίδιο άτομο. Ενώ η σελίδα τους στο facebook δημιουργήθηκε μόλις στις 17/1/2020.

Τα σχόλια του άρθρου είναι κι αυτά πλαστά. Ψεύτικα προφίλ (ονόματα δήθεν «ευχαριστημένων χρηστών» χωρίς ενεργούς συνδέσμους, που όσες φορές και να ανανεώσετε τη σελίδα, θα τα βρείτε στο ίδιο σημείο με το ίδιο time stamp) κάνουν κάποιου είδους διάλογο χωρίς να βγάζει ιδιαίτερο νόημα.

Αν επισκεφτείτε την “επίσημη” ιστοσελίδα του προϊόντος, ένας ακόμη ανύπαρκτος γιατρός “ανώτατης κατηγορίας” που μιλάει παράξενα ελληνικά, έχει “δει τη φόρμουλα”, αλλά παραλείπει να αναφέρει τους επιστήμονες και τις μελέτες της “ανακάλυψης”.

Η υποτιθέμενη μελέτη που έπεται είναι μόνο για το θεαθήναι αγνώστων “λοιπών στοιχείων”. Δηλαδή δεν κατονομάζεται, δεν έχει σύνδεσμο, δεν έχει ονόματα.

Φυσικά δεν αναφέρεται πουθενά αν υπάρχει πιστοποίηση από τον ΕΟΦ ή τον ΕΦΕΤ, τα συστατικά και η προέλευσή του είναι εν μέρει άγνωστα, γεγονός που σημαίνει πως δεν φτάνει στην Ελλάδα μέσω επίσημων “καναλιών”.

Φυσικά στα φαρμακεία δεν θα βρείτε το προϊόν, πρέπει να το παραγγείλετε μέσω κάποιας ηλεκτρονικής φόρμας, που θα δώσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας και θα σας καλέσουν αυτοί, από τα “κεντρικά” της εταιρίας.

Αν τυχόν χάσατε τα χρήματά σας ή αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το σκεύασμα και τις ιστοσελίδες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια υπαρκτή ή ανύπαρκτη υπεράκτια εταιρεία του Παναμά.

Εν κατακλείδι, το προϊόν με την ονομασία Detonic, είναι ένα ακόμη παράδειγμα απάτης που συναντάμε συχνά στη χαώδη αγορά «φαρμάκων» και συμπληρωμάτων μέσω διαδικτύου, η οποία προωθείται από παραπλανητικές ιστοσελίδες. Ο ΕΟΦ προειδοποιεί με συνεχείς ανακοινώσεις του τους καταναλωτές, για αγορά και χρήση ανάλογων προϊόντων που διακινούνται από το διαδίκτυο (δείτε εδώ μια εκτενέστερη λίστα). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στον αχανή χώρο του διαδικτύου εμφανίζονται συνεχώς νέα ή κάποια από τα υπάρχοντα αλλάζουν τα ονόματά τους ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα.

Να θυμάστε ότι σε σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετωπίζετε, πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να μην προβαίνετε σε διαδικτυακές αγορές χωρίς την έγκρισή του.

Δείτε κι άλλα σκευάσματα απάτες που έχουμε εντοπίσει:

Ακόμη ένα σκεύασμα – απάτη κατακλύζει το ελληνικό διαδίκτυο

Triactal: Σκεύασμα απάτη υπόσχεται “επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων”

Κύπριος γιατρός ανακοίνωσε ότι βρήκε φάρμακο για το καρκίνο!

Δυνητικά επικίνδυνα σκεύασματα που υπόσχονται αδυνάτισμα, μυική μάζα και σεξουαλικές επιδόσεις, διαφημίζονται μέσω facebook