Ποιοι είμαστε
Αρχική ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο βιομαγνητικός συντονισμός/βιοσυντονισμός δεν έχει καμία επίδραση στο νέο κορωνοϊόΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο βιομαγνητικός συντονισμός/βιοσυντονισμός δεν έχει καμία επίδραση στο νέο κορωνοϊό

28 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ο βιομαγνητικός συντονισμός μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα

Ο βιομαγνητικός συντονισμός, ο βιοσυντονισμός και το biofeedback, δεν έχουν την παραμικρή ευεργετική επίδραση πάνω του.

Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει πολλές περιπτώσεις επιτήδειων που υπόσχονται πρόληψη και/ή θεραπεία του νέου κορωνοϊού. Μερικές ακόμη περιπτώσεις αφορούν ισχυρισμούς για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19 με τη χρήση διάφορων συσκευών βιοσυντονισμού, βιομαγνητικού συντονισμού κτλ.

Παραδείγματα: Derma Line Plus, ανάρτηση στο Facebook.

Οι σχετικές αναρτήσεις αναφέρουν πως το μηχάνημα “ONDAMED” διαθέτει πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό. Η χρήση της λέξης “πρωτόκολλο”, χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με τη λέξη “θεραπευτικό”, γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει τον αναγνώστη και να νομίσει πως η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει ενάντια στο νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα με την περιγραφή, το “ONDAMED” είναι ένα μη επεμβατικό, ιατρικό πολυμηχάνημα υγείας, αποτοξίνωσης αλλά και αντιγήρανσης για πρόληψη και θεραπεία πολλαπλών ψυχολογικών ή παθολογικών προβλημάτων του οργανισμού μας. Λειτουργεί με την μέθοδο του Μοριακού Βιοσυντονισμού (Biofeedback), με παλμικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα“.

Ως δημιουργός του ONDAMED παρουσιάζεται ο Wolf-Dieter Kessler, που ειδικεύεται στην “εναλλακτική ιατρική”, δηλαδή την μη τεκμηριωμένη επιστημονικά ιατρική.

Βιομαγνητικός συντονισμός και Biofeedback (βιοανατροφοδότηση)

Η προώθηση της ανωτέρω συσκευής εστιάζει στην “ενίσχυση του ανοσοποιητικού”. Εσκεμμένα ταυτίζουν το μοριακό βιοσυντονισμό με το Biofeedback. Ο βιοσυντονισμός (μοριακός, κβαντικός κτλ) είναι μια κραυγαλέα περίπτωση ψευδοεπιστήμης, την οποία έχουμε αναλύσει εδώ και εδώ.

Η βιοανάτροφοδοτηση είναι μια τεχνική για τον έλεγχο και την αυτορύθμιση ορισμένων από τις λειτουργίες του σώματός, όπως ο καρδιακός ρυθμός, με τη βοήθεια ηλεκτρικών αισθητήρων που καταγράφουν σχετικές πληροφορίες. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη αυτής της μεθόδου είναι η διαχείριση ορισμένων μορφών πόνου, ή η μείωση του στρες που μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού. Σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν χρησιμοποιείται, ή έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί πότε, για τη πρόληψη ή θεραπεία λοιμώξεων. Δεν υπάρχει επίσης ούτε μια μελέτη που να υποστηρίζει πως μπορεί να έχει την παραμικρή θετική επίδραση σε λοιμώξεις. Υπάρχει επίσης και ισχυρός αντίλογος αναφορικά με την γενικότερη αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Επικοινωνήσαμε με τον επιστημονικό μας σύμβουλο, ψυχίατρο Αθανάσιο Μπάσδρα, και του θέσαμε το ερώτημα εάν το biofeedback, έχει θετική επίδραση, ή ενισχύει το ανοσοποιητικό:

Το biofeedback είναι ιατρικά αποδεκτή θεραπευτική διαδικασία κατά την οποία γίνεται προσπάθεια να εκπαιδευτεί κάποιος να αποκτήσει έλεγχο πάνω σε αυτόματες σωματικές λειτουργίες, όπως ο μυϊκός τόνος, ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση κ.ά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνδέονται ειδικοί αισθητήρες στο σώμα του εκπαιδευόμενου μέσω των οποίων ενημερώνεται διαρκώς για κάποια συγκεκριμένη λειτουργία (πχ αρτηριακή πίεση) και με τη βοήθεια του θεραπευτή μαθαίνει να κρατά τη λειτουργία αυτή μέσα σε κάποια όρια.
Ο όρος χρησιμοποιείται λανθασμένα, ίσως και από πρόθεση, λόγω του ότι είναι αποδεκτός από την ιατρική, ως απόδοση των όρων βιοενέργεια και βιοσυντονισμός, που ιατρικώς δεν είναι δόκιμοι.
Το biofeedback δοκιμάστηκε πολλαπλώς και, κατά τη γνώμη μου, επαρκώς τις δεκαετίες του 80 και 90. Αν και αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε κάποιες περιπτώσεις (ακράτεια, άγχος, κεφαλαλγία, χρόνιο πόνο, υπέρταση, δυσκοιλιότητα, ναυτία ταξιδιού κ.ά.), δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι μπορεί να βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, άρα δε θεωρείται αποτελεσματικό.

(Biofeedback in medicine: who, when, why and how? Dana L Frank, BS, Lamees Khorshid, PsyD, Jerome F Kiffer, MA, Christine S Moravec, PhD, and Michael G McKee, PhD, Table 1)

Το 2015, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, μια επιστολή προειδοποίησης προς εταιρία που εμπορευόταν το Ondamed, παρανόμως ως συσκευή βιοανατροφοδότησης.

Η ανωτέρω εταιρία, συνεργάζεται με το Binder Insitute, που προσφέρει “θεραπευτικά” πακέτα διακοπών, ακόμη και στην Ελλάδα. Αμφότερα προωθουν την “τεχνολογία” Ondamed.

Το πακέτο διακοπών στην Ελλάδα περιλαμβάνει “θεραπείες” με σχεδόν όλες τις γνωστές ψευδοεπιστημονικές πρακτικές, όπως ομοιοπαθητική, αγιουβέρδα, Νέα Γερμανική Ιατρική κτλ.

Βιοσυντονισμός και “θεραπείες”

Οι υποστηρικτές του Βιοσυντονισμού, διατείνονται πως ”με το συντονισμό μπορεί ένα ποτήρι να σπάσει σε χίλια κομμάτια, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην κατάλληλη συχνότητα και σε ένα ιό, ένα μικρόβιο, ένα μικροοργανισμό ή ένα παράσιτο ή να βοηθηθεί ένα όργανο του σώματος να επιστρέψει στην υγιή του συχνότητα και κατ’ επέκταση να θεραπευτεί”. Η “θεραπεία” γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί δήθεν ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει την προληπτική ή θεραπευτική αξία του βιοσυντονισμού κατά του νέου κορωνοϊού. Η χρήση του ως “εναλλακτική θεραπεία”, ενέχει κίνδυνο υγείας για όσους τον υιοθετήσουν αντί για την προτεινόμενη από τους γιατρούς τους αγωγή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις “εναλλακτικές θεραπείες” και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Ως «εναλλακτικές», ορίζονται οι «θεραπείες» που ουδέποτε έχουν αποδείξει επιστημονικά την αξία τους και δεν έχουν την παραμικρή αναγνώριση.

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ο βιομαγνητικός συντονισμός, ο βιοσυντονισμός και το biofeedback, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “πρωτόκολλα ή θεραπείες για τον κορωνοϊό” διότι δεν έχουν την παραμικρή ευεργετική επίδραση πάνω του.

Διαβάστε επίσης

Βιοσυντονισμός, το νέο «νερό του Καματερού», μια άνευ προηγουμένου εξαπάτηση ασθενών

Fact-check for the sake of Democracy