Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσοχή – Ιταλός επιστήμονας παραπληροφορεί για την πανδημία του κορωνοϊούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Προσοχή – Ιταλός επιστήμονας παραπληροφορεί για την πανδημία του κορωνοϊού

6 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Έχουν πεθάνει μόνο 3 άνθρωποι από τον κορωνοϊό στην Ιταλία έως τις 18 Μαρτίου.

Συμπέρασμα 1:

Ο αριθμός αναφέρεται σε υποσύνολο 355 εκ των 2003 θυμάτων έως την ημερομηνία αυτή, και από το οποίο οι 3 δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Ισχυρισμός 2:

Ο ιός μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα, ώστε άλλος ιός προσέβαλε την Κίνα και άλλος την Ιταλία, ενώ και η προετοιμασία εμβολίου δεν έχει νόημα.

Συμπέρασμα 2:

Ο SARS-Cov-2 δεν έχει παρουσιάσει παρά επουσιώδεις γενετικές μεταλλάξεις. Ο τρόπος λειτουργίας του δεν έχει αλλάξει, και αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη εμβολίου.

Ισχυρισμός 3:

Τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) θα σκοτώσουν περισσότερους απ' ό,τι ο κορωνοϊός.

Συμπέρασμα:

Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων έχει περιορίσει σημαντικά τη δυνητική διάδοση της νόσου COVID-19 και έχει προλάβει δεκάδες χιλιάδες θανάτους έως σήμερα.

Σειρά δημοσιευμάτων στο ελληνικό διαδίκτυο αναπαράγει παλαιότερες δηλώσεις ενός Ιταλού φαρμακολόγου, ονόματι Stefano Montanari, σχετικά με τον ιό SARS-Cov-2. Ωστόσο, όσα ο ίδιος δηλώνει για τους νεκρούς στην Ιταλία, την προέλευση, την εξέλιξη του ιού και τα εμβόλια πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.


Παραδείγματα άρθρων: triklopodia.gr, indobserver.gr, kentripotideas.blogspot.com, dimpenews.com, greeknation.blogspot.com.


Εικ. 1. Παράδειγμα άρθρου.

Τι ισχύει;


Α. Η πηγή

“Stefano Montanari Ιταλός καθηγητής Ιατρικής νανοπαθολόγος με 40 χρόνια εμπειρίας στα χειρουργεία”

Πριν εξετάσουμε τους βασικούς ισχυρισμούς της πηγής των άρθρων, θα πρέπει οπωσδήποτε να σημειώσουμε ότι ο Stefano Montanari είναι απόφοιτος Φαρμακευτικής σχολής, και, μαζί με τη σύζυγό του, πτυχιούχο Φυσικής Antonietta Gatti, διατηρεί εργαστήριο νανοδιαγνωστικής [πηγή]. Τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί σε υπόθεση υποστήριξης αντιεμβολιαστικών ισχυρισμών από την ένωση Codacons (2017 – το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας κινήθηκε δικαστικά κατ’ αυτής). Βέβαια και σε άλλες περιστάσεις, ο ίδιος ο Montanari έχει υποστηρίξει παντελώς αβάσιμες θέσεις για επικίνδυνα και “μολυσμένα” εμβόλια, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ακόμη και τον Wakefield. [πηγή]. Τέλος, δεν κατέχει θέση καθηγητή σε οιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έχει διατελέσει μόνον ως επιστημονικός σύμβουλος ή συνεργάτης σε διάφορους ιδιωτικούς φορείς, σύμφωνα με το βιογραφικό της ιστοσελίδας του.


Όσον αφορά τον κορωνοϊό SARS-Cov-2, στον οποίο οφείλεται η τρέχουσα πανδημία, ο Montatari πιστεύει ακράδαντα ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο. [πηγή] Η επιστημονική ένωση Patto Trasversale per la Scienza (PTS) έχει αποδοκιμάσει και μηνύσει τον εν λόγω για τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και αντιεπιστημονική παραπληροφόρηση που είχε διασπείρει σε συνεντεύξεις του στις αρχές και μέσα Μαρτίου. [πηγή 1] [πηγή 2] Προβάλλεται, επίσης, ως επιστημονικός καθοδηγητής ρευμάτων που υιοθετούν συνωμοσιολογικές θεωρίες, αποδοκιμάζουν τα περιοριστικά μέτρα και προετοιμάζουν για αντιεμβολιαστικό-“αντιστασιακό” κίνημα κατά μελλοντικού εμβολίου. [πηγή]

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας “Γιατί ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα


Β. Οι ισχυρισμοί

—> Μόνο τρεις Ιταλοί έχουν πεθάνει από τον ιό;

“Μόνο 3 Ιταλούς σκότωσε ο ιός τους υπόλοιπους τους σκότωσε το σύστημα υγείας, η διαφθορά”

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η συνέντευξη για την οποία γίνεται λόγος πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα ειδήσεων Byoblu24 στις 18 Μαρτίου.

Όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών, ο εν λόγω φαρμακολόγος παρερμηνεύει τα δεδομένα του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (Istituto Superiore di Sanità-ISS) του ιταλικού Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα έως τις 17 Μαρτίου διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 18 του μήνα από τον πρόεδρο του ISS, Silvio Brusaferro, οι θάνατοι που οφείλονται στην πανδημία είχαν ανέλθει σε 2003. Σε ένα δείγμα εξ’ αυτών, για τους οποίους υπήρχαν ήδη εξειδικευμένα στατιστικά, κατεγράφη και η τυχόν προϋπάρχουσα ή προϋπάρχουσες νόσοι (πβ. τον όρο υποκείμενα νοσήματα που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ). Τρεις, λοιπόν, πολίτες από το προαναφερθέν υποσύνολο των θανόντων (0,8% του δείγματος) απεβίωσαν χωρίς να έχουν ιστορικό υποκείμενου νοσήματος, δηλαδή άλλου χρόνιου ή προϋπάρχοντος προβλήματος υγείας.

Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα πανδημία πολλοί θάνατοι ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλη ηλικία αποδίδονται στον ιό όχι ως μόνη αιτία, αλλά και στον ιό (η παρουσία του οποίου έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά – θάνατοι με τον ιό) συνδυαστικά με τα ήδη υποκείμενα νοσήματα, δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της πανδημίας. Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να μας παραπλανήσει.

Σε ασθενείς με συγκεκριμένες προϋπάρχουσες παθολογίες, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια κοκ, η προσβολή και από τη νόσο COVID-19 μπορεί να αποβεί μοιραία, οδηγώντας αιτιωδώς στον θάνατο. Παραβάλλοντας με την την επικρατούσα νομική θεωρία για την απόδοση ενός αποτελέσματος σε μία πράξη/συμβάν (πρόσφορη αιτιότητα στο ποινικό και αστικό δίκαιο), μεταξύ της προσβολής από τον κορωνοϊό & νόσησης από την COVID-19, με την σοβαρή, έως θανάτου, επιβάρυνση της υγείας του θανόντα [με υποκείμενο νόσημα] υπάρχει πρόσφορη αιτιώδης συνάφεια, διότι στην επιδείνωση αυτή συνετέλεσε άμεσα η προσβολή από τον ιό, μέχρι την οποία ο άνθρωπος αυτός ήταν μέχρι ενός σημείου λειτουργικός και χωρίς την μόλυνση δεν θα επιβαρυνόταν περαιτέρω, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, η υγεία του. Η πρόσφορη αιτιώδης συνάφεια δεν αποκλείεται εκ του λόγου ότι στην επέλευση ή την έκταση της βλάβης της υγείας (εδώ: ανεπανόρθωτη) συνετέλεσε και η προϋφιστάμενη/-ες ασθένεια/-ες.

Εξάλλου, η μη απόδοση του θανάτου, κατά απόλυτο ποσοστό, στο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο της COVID-19, δεν πρέπει να μας επιτρέψει να λησμονούμε τον υπαρκτό κίνδυνο αλματώδους αύξησης των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, που, σε συνδυασμό με την ευκολία μετάδοσης της νόσου και τις πεπερασμένες δυνατότητες των συστημάτων υγείας, θα καθιστούσε αδύνατη την δυνατότητα περίθαλψης των σοβαρών περιστατικών της νόσου και άλλων επειγόντων περιστατικών που αναμενόμενα θα συμπέσουν.


—> Μεταλλάσσεται συνέχεια ο ιός;

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι νέος μεταλλάσσεται με κοσμική ταχύτητα, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αναζήτησης το status του, στο οποίο στη συνέχεια παγιώνεται. Χθες υπήρχε ένας ιός και αύριο θα είναι ένας άλλος ιός. Στην Ιταλία, δεν είναι ο ιός που ήταν στην Κίνα. Και στη Γερμανία δεν είναι ο ίδιος όπως στην Ιταλία. Έχει επίσης απίστευτη διαπερατότητα, είναι παθολογικά μεταδοτικός. Αλλά σε υγιείς, είναι ασυμπτωματικός. Σύμφωνα με τις υποθέσεις μου, εάν κάνουμε τεστ σε όλους τους πολίτες της Ιταλίας, θα διαπιστώσουμε ότι τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού είναι ήδη θετικό. Όλη η κουβέντα για το εμβόλιο υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια παγκόσμια απάτη. Μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που δεν θα τον παρακολουθήσουμε δημιουργώντας εμβόλια.

Πέραν των προφανών αντιφάσεών του (πώς ακριβώς θα προκύψουν με μαζικό τεστ οι “μισοί Ιταλοί” θετικοί, όταν ο ιός είναι ανεξέλεγκτα μεταλασσόμενος;), η έως σήμερα επιστημονική έρευνα τον διαψεύδει. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν εισφέρει κάτι νέο στην σχετική συζήτηση, καθώς δεν προσκομίζει οποιαδήποτε απόδειξη των ισχυρισμών του.

Το γενετικό υλικό των ιών (DNA/RNA) πράγματι μπορεί και μεταλλάσσεται (η μετάλλαξη του γενετικού υλικού είναι διαρκής, άλλωστε, και σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς). Ο κορωνοϊός SARS-Cov-2, που χρησιμοποιεί RNA ως γενετικό υλικό, εμφανίζει τις αναμενόμενες, πλην επουσιώδεις, μεταλλάξεις, οι οποίες δεν επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του ή τη μεταδοτικότητα ή τη θνητότητά του. Οι έως τώρα μελέτες, καθώς και η προηγούμενη εμπειρία επιδημιών, είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικές για την μελέτη του ιού και την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς δεν είναι αναμενόμενο τους επόμενους μήνες ή χρόνους να αλλάξει ουσιωδώς – η κρίσιμη πρωτεΐνη που συνάπτεται με τα κύτταρα-ξενιστές, λ.χ. δεν έχει υποστεί μεταλλάξεις. Ο κατά δύναμιν περιορισμός της διάδοσης του SARS-Cov-2, επιπλέον, ελαττώνει την περίπτωση πολύπλοκων γενετικών μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5] [πηγή 6] [πηγή 7] [πηγή 8] [πηγή 9]

Εν ολίγοις, από τα διαθέσιμα στοιχεία ο νέος κορωνοϊός εμφανίζει μια σχετικά σταθερή γενετική εξέλιξη, που επιτρέπει την αισιοδοξία στους επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη εμβολίου και αντισωμάτων. Ουσιώδεις αλλαγές στην γενετική του πληροφορία δεν έχουν εντοπιστεί, συνεπώς οι αναφορές για “άλλον ιό στην Κίνα – άλλον στη Γερμανία – άλλον στην Ιταλία”, και πως “τζάμπα” ερευνά η επιστημονική κοινότητα για εμβόλιο, δεν έχουν καμία βάση.


—> Το lockdown θα σκοτώσει περισσότερους από τον κορωνοϊό;

“Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάθονται στο σπίτι, φοβισμένοι και χωρίς κίνηση. Οι άνθρωποι πρέπει να κινηθούν, να περπατήσουν στον ήλιο, θα παρουσιάσουν έλλειψη βιταμινών. Με τα μέτρα της, η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη δημόσια υγεία. Ακόμα κι αν ένα άτομο είναι ασυμπτωματικό με τον ιό, δηλαδή είναι ουσιαστικά υγιές και του λένε ότι είναι άρρωστος, τότε αυτό θα επηρεάσει την υγεία του. Η υγεία όλων εκείνων που τώρα φοβούνται και κάθονται στο σπίτι επιδεινώνεται γιατί δεν λαμβάνουν βιταμίνη D,διάγουν καθιστική ζωή, κι είναι αβέβαιο το μέλλον τους. Πιστεύω ότι η ομάδα υψηλού κινδύνου – συνταξιούχοι – θα πρέπει επίσης να περπατήσουν ήρεμα τους δρόμους και να διάγουν τον κανονικό τρόπο ζωής τους. Το lockdown θα σκοτώσει περισσότερους από τον κορονοϊό.

Είναι μηδαμινή η επιστημονική αξία αυτής της παρατήρησης, καθώς ούτε δεδομένα προς υποστήριξη αυτής υπάρχουν, ούτε έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρότερες παράμετροι. Η συμβουλή αυτή, δε, περί μη τήρησης των μέτρων φυσικής αποστασιοποίησης – ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες – είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το ατομικό αγαθό της υγείας.

Την στιγμή που σύσσωμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα προτείνει τον περιορισμό των φυσικών επαφών, τη διατήρηση αποστάσεων και την περαιτέρω προφύλαξη των ευπαθών ομάδων – με λίγα λόγια την αποφυγή έκθεσης στον ιό, προκειμένου να ανακοπεί η ταχύτητα διασποράς της νόσου, ο Montanari μάς συμβουλεύει όλοι να κυκλοφορούμε έξω, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι προτάσεις του ξεπερνούν ακόμη και τις αρχικά επιπόλαιες προσεγγίσεις του ΗΒ και των ΗΠΑ περί ανοσίας αγέλης, που πάντως συνιστούσαν στις ευπαθείς ομάδες να απομονωθούν.

Σε μια πρόσφατη έρευνα [δείτε εδώ] υπολογίστηκε, για ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ότι τα (μη φαρμακευτικά) μέτρα που ελήφθησαν είχαν αποτρέψει 59.000 θανάτους [εύρος εκτίμησης 21.000 – 120.000] έως τα τέλη Μαρτίου. Ανάλογα αποτελέσματα μείωσης του ρυθμού διασποράς της νόσου και πρόληψης της διάδοσης υπολογίστηκαν και στην Κίνα. [πηγή]

Η αύξηση της έκθεσης των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ασθενών ανοσοκατεσταλμένων ή με χρόνια υποκείμενα νοσήματα όπως σημειώσαμε παραπάνω) στον κορωνοϊό, όταν σε αυτές τις ομάδες η θνητότητα είναι εξαιρετικά υψηλή (για τους ηλικιωμένους μόνον: [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3], δεν έχει προταθεί από καμία επιστημονική μελέτη, ή οδηγίες εθνικών συστημάτων υγείας ή διεθνών οργανισμών.

Όσο για την καθιστική ζωή και την πρόσληψη βιταμίνης, ο ισχυριζόμενος φαίνεται να παραβλέπει τις δυνατότητες περιορισμένης μετακίνησης για λόγους άσκησης ή προβλημάτων υγείας, το γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι άσκησης κατ’ οίκον, επάρκεια επιλογών στις αγορές τροφίμων για υγιεινή διατροφή, άλλοι τρόποι πρόσληψης της βιταμίνης D, αλλά και ότι δεν ζουν οι άνθρωποι μόνο σε ανήλια μέρη. Εν πάση περιπτώσει, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται ότι οποιοδήποτε με την παραμονή στο σπίτι σχετιζόμενο ζήτημα υγείας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο από την διασπορά και νόσηση από την COVID-19, ιδιαίτερα ως προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Συμπερασματικά, τα δημοσιεύματα αναπαράγουν επιστημονικά αβάσιμες και εσφαλμένες πληροφορίες για την τρέχουσα πανδημία. Τις θέσεις αυτές προβάλλει όχι κάποιος “Καθηγητής Ιατρικής” στην Ιταλία, αλλά ένας φαρμακολόγος που υπερασπίζεται αντιεμβολιαστικές και συνωμοσιολογικές απόψεις, και τον οποίον αποδοκιμάζει η ιταλική επιστημονική κοινότητα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ισχυρισμοί ότι “έχουν πεθάνει μόνο 3 άνθρωποι από τον κορωνοϊό στην Ιταλία”, ότι “ο ιός μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που άλλος ιός προσέβαλε την Κίνα και άλλος την Ιταλία, ώστε και η προετοιμασία εμβολίου δεν έχει νόημα” και ότι “το lockdown θα σκοτώσει περισσότερους από τον κορωνοϊό”, καταρρίπτονται.