Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως τωρινή παρουσιάζεται φωτογραφία προσφύγων τραβηγμένη το Δεκέμβριο του 2019ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ως τωρινή παρουσιάζεται φωτογραφία προσφύγων τραβηγμένη το Δεκέμβριο του 2019

10 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Οι εικονιζόμενοι αλλοδαποί λαμβάνουν ταυτότητες όσο οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και μένουν σπίτι

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία είναι από τον Δεκέμβριο του 2019. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφεται στις 26/2/2020.

Χρησιμοποιώντας ως τεκμήριο φωτογραφία που απεικονίζονται 3 πρόσφυγες κυκλοφορεί ισχυρισμός που ξεπερνά τις 5 χιλιάδες κοινοποιήσεις σύμφωνα με τον οποίο “όσο εμείς βρισκόμαστε σπίτι, οι αλλοδαποί λαμβάνουν ταυτότητες”. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Την δημοσίευση συναντήσαμε στο: thesecretrealtruth.blogspot.com καθώς και σε αρκετές δημοσιεύσεις χρηστών στην πλατφόρμα του Facebook και του Twitter όπως “Στην Άκρη του Παραδείσου“,”Ενωμένοι Έλληνες” και “Εξέγερση Ελλήνων“.

Τι ισχύει;

Αρχικά η εικόνα είναι ανεστραμμένη. Με μια μικρή επεξεργασία κανείς θα διαπιστώσει πως τα έγγραφα που κρατούν οι τρεις εικονιζόμενοι είναι άδειες παραμονής.

Η κάρτα περιλαμβάνει τα βιογραφικά στοιχεία του κατόχου, φωτογραφία προσώπου καθώς και δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Επομένως δεν πρόκειται για ταυτότητες όπως αναφέρεται στον ισχυρισμό.

Ακόμη, εντοπίσαμε έναν από τους 3 πρόσφυγες της φωτογραφίας ο οποίος ωστόσο δήλωσε πως διαμένει στη Σουηδία ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου. Έμεινε για 2 χρόνια στο νησί της Σάμου έως ότου τα απαραίτητα για την προώθησή του έγγραφα θεωρηθούν.

Μάλιστα, η υπ’εξέταση φωτογραφία δεν αφορά ενεστώτα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, η φωτογραφία τραβήχτηκε το Δεκέμβριο του 2019 ενώ δημοσιεύθηκε σε πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου στις 4 Δεκεμβρίου του 2019. Την συναντάμε επίσης δημοσιευμένη στις 19 Δεκεμβρίου του 2019 στην πλατφόρμα του Facebook. Θυμίζουμε πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην χώρα μας εντοπίστηκε στις 26/2/2020 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου, η σύνδεση της φωτογραφίας με την τωρινή πανδημία και τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας όπως ο περιορισμός κατ΄οίκον είναι μη συμβατή ενώ δεν διαθέτει λογικά ερείσματα.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω η φωτογραφία που αποτελούσε το τεκμήριο του ισχυρισμού είναι τραβηγμένη 3 μήνες πριν την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στη Ελλάδα και κατά συνέπεια ο ισχυρισμός πως “όσο εμείς είμαστε μέσα οι αλλοδαποί παίρνουν ταυτότητες” καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).