Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το κρεμμύδι ΔΕΝ σώζει από τη γρίπηΧωρίς κατηγορία

Όχι, το κρεμμύδι ΔΕΝ σώζει από τη γρίπη

9 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η τοποθέτηση κομμένων κρεμμυδιών στο χώρο μπορεί να μας προστατέψει από τη γρίπη.

Συμπέρασμα:

Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να απορροφήσει μικρόβια από το χώρο, και η χρήση κομμένων κρεμμυδιών βασίζεται σε αναχρονιστικές πρακτικές πριν την ανακάλυψη των μικροβίων.

Μεγάλη απήχηση γνώρισαν δημοσιεύματα κατά τα οποία το κρεμμύδι απορροφάει τα μικρόβια και μπορεί έτσι να μας προστατέψει από τη γρίπη. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Πρόσφατα το είδαμε στα singlewoman.gr, anarxasszante.blogspot.com και σε πολλές αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων με χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

1919, όταν η γρίπη σκότωσε 40 εκατομμύρια ανθρώπους υπήρχε ένας γιατρός που επισκεπτόταν τους αγρότες για να δει αν θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την γρίπη. Πολλοί αγρότες με τις οικογένειές τους είχαν πεθάνει από αυτή τη γρίπη.

Κάποια μέρα που ο γιατρός επισκέφτηκε το σπίτι ενός αγρότη είδε προς μεγάλη του έκπληξη, πως όλοι ήταν πολύ υγιείς. Όταν ο γιατρός τους ρώτησε τι διαφορετικό χρησιμοποιούσαν από τους υπόλοιπους και η γυναίκα απάντησε ότι είχε τοποθετηθεί ένα ακαθάριστο κρεμμύδι σε ένα πιάτο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ο γιατρός δεν μπορούσε να το πιστέψει και ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει ένα από αυτά τα κρεμμύδια να το εξετάσει στο μικροσκόπιο του.

Εκείνη του έδωσε ένα και όταν το εξέτασε στο μικροσκόπιο ανακάλυψε τον ιό της γρίπης στο κρεμμύδι. Δηλαδή το κρεμμύδι είχε απορροφήσει τα βακτήρια της γρίπης και επομένως η οικογένεια ήταν υγιείς.Η δεύτερη ιστορία μιλάει για μία κομμώτρια η οποία παρατήρησε μια χρονιά ότι πολλοί από τους υπαλλήλους της ήταν μονίμος άρρωστοι με γρίπη καθώς πολλοί άρρωστοι πελάτες πηγαίνανε εκεί. Την επόμενη χρονιά έβαλε διάφορα κύπελλα με κρεμμύδια γύρω από το κατάστημά της. Προς έκπληξή της, κανένας από το προσωπικό της δεν αρρώστησε.

Μια Τρίτη ιστορία αφηγείται κάποιος που αρρώστησε με πνευμονία βαριάς μορφής όταν έπεσε στα χέρια του ένα άρθρο που έλεγε “κόβουμε τις δύο άκρες από ένα κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα άδειο βάζο τοποθετώντας το βάζο δίπλα στο άρρωστο ασθενή τη νύχτα. Το πρωί το κρεμμύδι θα είναι μαύρο από τα μικρόβια ….” Το δοκίμασε και συνέβη έτσι απλά …. Το κρεμμύδι ήταν χάλια, και ο ασθενής άρχισε να αισθάνεται καλύτερα.

Κάτι άλλο που έγραφε το άρθρο, ήταν ότι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα τοποθετούσαν γύρω από τα δωμάτια και έτσι σώθηκαν πολλοί από τη πανούκλα. Έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης πολλές φορές, όταν έχουμε προβλήματα με το στομάχι και δεν ξέρουμε τι φταίει… Ίσως είναι τα κρεμμύδια που ευθύνονται.

Τα κρεμμύδια απορροφούν βακτήρια γι’ αυτό και δεν πρέπει να τρώμε ένα κρεμμύδι που έχει κοπεί και έχει μείνει για αρκετή ώρα ανοιχτό! ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ!!!

Τέλος μιλάει κάποιος χημικός που εργάζεται σε εταιρεία που φτιάχνει μαγιονέζες και τέτοιου τύπου σάλτσες. Αυτός λοιπόν λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του, κάποιος τον ρώτησε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την μαγιονέζα. Οι άνθρωποι πάντα ανησυχούν ότι θα χαλάσει η μαγιονέζα. Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Είπε ότι όλες οι εμπορικές μαγιονέζες είναι απολύτως ασφαλείς. “Δεν χρειάζεται καν να είναι στο ψυγείο..” Εξήγησε ότι το PH στη μαγιονέζα έχει οριστεί σε ένα σημείο ώστε τα βακτήρια δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στο περιβάλλον αυτό.

Στη συνέχεια μίλησε για την πατατοσαλάτα που κάθεται στο τραπέζι και το πώς ο καθένας κατηγορεί τη μαγιονέζα, όταν κάποιος αρρωσταίνει. Είπε λοιπόν ότι όταν αναφερθεί τροφική δηλητηρίαση, το πρώτο πράγμα που εξετάζουν είναι αν το «θύμα» έφαγε πολλά κρεμμύδια από την πατατοσαλάτα. Γιατί όπως εξηγεί τα κρεμμύδια είναι ένας τεράστιος μαγνήτης για τα βακτηρίδια, ειδικά όταν είναι άψητα.

Ποτέ δεν πρέπει να φυλάγετε κομμένο τμήμα κρεμμυδιού ακόμη και αν είναι να φυλαχτεί σε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς (συγκεκριμένα το γράφει zip-lock τσάντα ).. Λέει ότι δεν είναι ασφαλές ακόμη και αν το βάλουμε στο ψυγείο. Μεγάλη προσοχή στα κρεμμύδια που βάζουν στα χοτ ντογκ (και στα σουβλάκια προσθέτω εγώ) που αγοράζουμε έτοιμα απ’ έξω! ). Επίσης, τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε κρεμμύδια. Το στομάχι τους δεν μπορεί να μεταβολίσει τα κρεμμύδια.

Να θυμάστε λοιπόν ότι είναι επικίνδυνο να κοπεί ένα κρεμμύδι και να χρησιμοποιηθεί την επόμενη μέρα, γίνεται εξαιρετικά δηλητηριώδες σε μία και μόνο νύχτα και δημιουργεί τοξικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες λοιμώξεις του στομάχου λόγω της υπερβολικής έκκρισης της χολής, ακόμη και τροφική δηλητηρίαση
(…τηρώντας όλες τις άλλες προφυλάξεις φυσικά,σκέφτομαι όντως να τοποθετήσω απο ένα κρεμμύδι σε κάθε δωμάτιο και να τ αλλάζω κάθε δεύτερη μερα…)

Τι ισχύει

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράγεται διεθνώς τουλάχιστον από την πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009, και πρόσφατα γνώρισε αναβίωση με την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Σε κείμενα των αρχών του περασμένου αιώνα διαβάζουμε ότι όντως προτεινόταν από τότε η τοποθέτηση κομμένων κρεμμυδιών στο δωμάτιο ενός αρρώστου με σκοπό την θεραπεία της ασθένειάς του.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κρεμμυδιών των ΗΠΑ, τέτοιες πρακτικές έχουν την ρίζα τους στην αρχαία δοξασία ότι οι μολυσματικές ασθένειες μεταδίδονται μέσω μιασμάτων, δηλαδή «βλαβερού αέρα». Παρότι τέτοιες υποθέσεις αντικαταστάθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από το σημερινό μικροβιακό μοντέλο, μερικές αναχρονιστικές πρακτικές «παραδοσιακής φαρμακευτικής» έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα όσον αφορά τους ισχυρισμούς του κειμένου, κατά τις δηλώσεις πολυάριθμων επαγγελματιών και ακαδημαϊκών της ιατρικής και της διατροφολογίας [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7]:

Καταρχάς, η πρώτη ιστορία του δημοσιεύματος δεν μπορεί να είναι πραγματική. Το κείμενο ανακριβώς κάνει λόγο για «βακτήρια της γρίπης», καθώς η γρίπη αποτελείται από ιούς, οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι από τα βακτήρια. Το 1919 που υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται η ιστορία, ο γιατρός δεν θα μπορούσε να δει τον ιό της γρίπης με τα διαθέσιμα μικροσκόπια, καθώς απαιτούνταν η ευαισθησία του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, το οποίο όμως δεν αναπτύχθηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Έπειτα, κανένα τρόφιμο δεν παρουσιάζει τη δυνατότητα απορρόφησης των μικροβίων ενός χώρου, καθώς αυτά διαθέτουν μηδαμινές ικανότητες μετακίνησης. Το μαύρισμα των κρεμμυδιών μετά το κόψιμό τους δεν αφορά μόνο αυτά, αλλά οποιοδήποτε τρόφιμο μολυνθεί με μικροοργανισμούς (π.χ. μέσω επαφής με τα χέρια μας) και αφεθεί να τους αναπαράγει. Κάθε τέτοιο τρόφιμο είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, και όχι ειδικά τα κρεμμύδια.

Αν όμως το τρόφιμο κοπεί σε καθαρό περιβάλλον και φυλαχθεί σε αεροστεγή συσκευασία στο ψυγείο, δεν υπάρχει κίνδυνος κατανάλωσης, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κειμένου (κατά τον οργανισμό Onions Australia, μέχρι και για 4 μέρες).

Επίσης, τα κρεμμύδια φέρουν χημικές ενώσεις του θείου που τα καθιστούν πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα για τα βακτήρια, αντί να προτρέπουν την αναπαραγωγή τους. Όσον αφορά τους ιούς, δηλαδή τη γρίπη και το νέο κορωνοϊό, αυτοί μπορούν να επιβιώσουν μόνο χρησιμοποιώντας κύτταρα ζωντανών οργανισμών, άρα η αναπαραγωγή τους στα κρεμμύδια και τα τρόφιμα ευρύτερα αποκλείεται.

Επιπλέον, ενώ τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν σε βάθος χρόνου να προστατεύσουν την υγεία μας, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι μπορούν να συμβάλλουν με άμεσο τρόπο στην αντιμετώπιση λοιμώξεων.

Πιθανολογείται ότι κάποιες χημικές ενώσεις που βρίσκονται και στα κρεμμύδια μπορεί να έχουν αντι-ιικές δυνατότητες, αλλά αυτές δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με απλή κατανάλωσή των κρεμμυδιών ή με τοποθέτησή τους στο χώρο, και θα απαιτούνταν η ένταξη των ουσιών αυτών σε ειδικά φάρμακα.

Αντίστοιχα είναι τα συμπεράσματα και για το σκόρδο που επίσης αναφέρει το άρθρο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημειώνει σε ενημερωτικό γραφικό του (οι μεταφράσεις μας για όλα τα γραφικά εδώ) ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως μπορεί να μας προστατέψει από τον κορωνοϊό:

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι το κρεμμύδι απορροφάει τα μικρόβια και ότι έτσι μπορεί να μας προστατέψει από τη γρίπη, είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.