Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news η “είδηση” περί συλλήψεων Μητσοτάκη και ΠικραμμένουHOAXES

Fake news η “είδηση” περί συλλήψεων Μητσοτάκη και Πικραμμένου

10 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, έχουν συλληφθεί.

Συμπέρασμα

Η "είδηση" για τις συλλήψεις Μητσοτάκη και Πικραμμένου είναι ανυπόστατη και έχει ως αρχική πηγή συνωμοσιολογικό σάιτ που αναπαράγει συστηματικά fake news.

Εκατοντάδες κοινοποιήσεις και χιλιάδες θεάσεις έχουν αναρτήσεις και βίντεο που υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, έχουν συλληφθεί.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=174&v=Rf128xr-et0&feature=emb_title

Η “είδηση” για τις συλλήψεις προέρχεται από ισχυρισμό του Γιάννη Δεμερτζή, του sfagi.gr, σε σχετικό βίντεο στο YouTube, με 27 χιλιάδες θεάσεις.

Οι αναφορές για “συλλήψεις” υπάρχουν αποκλειστικά σε συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς που διακινούνται μέσω κοινωνικών δικτύων. Τέτοιες ειδήσεις θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλον τον πλανήτη και η “αποκάλυψή” τους δεν θα εμφανίζονταν πρώτα σε ιστοσελίδες που δημοσιεύουν συστηματικά ιστορίες μυθοπλασίας.

Αναφορικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χθεσινή δημόσια εξαγγελία του που μεταδόθηκε από το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ και μέσω των επισήμων λογαριασμών της Κυβέρνησης στα κοινωνικά δίκτυα, διαψεύδει κάθε ισχυρισμό περί συλλήψεων.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αν και δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τις αρχές Ιουνίου, εντούτοις δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει συλληφθεί. Η μόνη πηγή της “είδησης” (όπως και στην περίπτωση Μητσοτάκη) είναι ο διαχειριστής του συνωμοσιολογικού sfagi.gr, που αναπαράγει σχεδόν αποκλειστικά ψευδείς ειδήσεις βασισμένες σε θεωρίες συνωμοσίας. Η αρχική πηγή δεν αναφέρει από ποιόν έγιναν οι συλλήψεις, πότε, που και με ποιες κατηγορίες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανυπόστατων ισχυρισμών του sfagi.gr που έχουν διαψευστεί:

Τα USNS Mercy και USNS Comfort ΔΕΝ πήγαν στην Νέα Υόρκη για να σώσουν κακοποιημένα παιδιά

Όχι, ΔΕΝ συνελήφθη ο Μπιλ Γκέιτς

Δεν στήνουν “δελτίο τρόμου” τα κανάλια στην Αμερική

Βίντεο με άδειο φέρετρο από το 2017 το αναπαράγουν ως σχετικό με τη νόσο COVID-19

Συνοψίζοντας, η “είδηση” για τις συλλήψεις Μητσοτάκη και Πικραμμένου είναι ανυπόστατη και έχει ως αρχική πηγή συνωμοσιολογικό σάιτ που αναπαράγει συστηματικά fake news.

 

Fact-check for the sake of Democracy