Ποιοι είμαστε
Αρχική Η έκρηξη στη Βηρυτό δεν οφείλεται σε τακτικό πυρηνικό όπλοHOAXES

Η έκρηξη στη Βηρυτό δεν οφείλεται σε τακτικό πυρηνικό όπλο

29 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Αμερικανός πυρηνικός φυσικός υποστηρίζει ότι η έκρηξη στην Βηρυτό οφείλεται σε πυρηνικό όπλο.

Συμπέρασμα:

Η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα της συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου σε χώρο στο λιμάνι της Βηρυτού. Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για ατύχημα.

Σε άρθρα ιστοσελίδων εντοπίζεται η είδηση ότι Αμερικανός φυσικός δήλωσε ότι η έκρηξη στην Βηρυτό οφείλεται σε πυρηνικό όπλο.

Παραδείγματα: thesecretrealtruth.blogspot, triklopodia.gr, dimpenews.com

Σύμφωνα με το κείμενο, τη δήλωση έκανε ο Jeff Smith, Αμερικανός πυρηνικός φυσικός και τέως μέλος της ΙΑΕΑ. Όπως διαβάζουμε, το γεγονός ότι πρόκειται για επίθεση επιβεβαίωσε κι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

…καθώς ως κι ο Trump πιστεύει ότι η έκρηξη στη Βηρυτό ήταν εγκληματική επίθεση…

Το άρθρο πλαισιώνουν εικόνες που “αποδεικνύουν” ότι πρόκειται για έκρηξη από πυρηνικό όπλο. Η “είδηση” ξεκίνησε από άρθρο που αναρτήθηκε στο veteranstoday.

Τα πραγματικά αίτια της έκρηξης

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκρηξη που έγινε στις 4 Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό ήταν αποτέλεσμα της συγκέντρωσης μεγάλων μεγάλων ποσοτήτων νιτρικού αμμωνίου (2.750 τόνοι) που βρισκόταν σε αποθήκη στο λιμάνι. Το αίτιο που προκάλεσε την έκρηξη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, γεγονός που το ανέφερε και ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα επίθεσης δεν υπάρχουν. Τις ανυπόστατες δηλώσεις του Τραμπ, έχουν ήδη αντικρούσει ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ και αξιωματούχοι του Υπουργείου.

Αναφορικά με τη χρήση πυρηνικού όπλου, σε συνέντευξη που έδωσε στο AFP, ο Jeffrey Lewis, ακαδημαϊκός που ασχολείται ενεργά με τη μη διάδοση των πυρηνικών, αναφέρει ότι η έκρηξη στη Βηρυτό δεν μοιάζει με τις πυρηνικές. Τόνισε ότι η εικόνα (απουσία φωτεινής λάμψης) και η έκταση της έκρηξης θα ήταν διαφορετικές σε περίπτωση χρήσης πυρηνικού όπλου. Επίσης, δήλωσε ότι το κοκκινωπό-καφέ χρώμα του νέφους είναι χαρακτηριστικό του νιτρικού αμμωνίου. Την πεποίθησή του ότι δεν πρόκειται για πυρηνική έκρηξη εξέφρασε και ο Vipin Narang, ακαδημαϊκός στο ΜΙΤ με ειδίκευση στα πυρηνικά όπλα.

Στο ίδιο μέσο, ο Fredrik Dahl, υπεύθυνος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως ο Οργανισμός δεν έχει προβεί σε τέτοιες δηλώσεις.

Σχετικά με τις εικόνες που πλαισιώνουν το κείμενο και “παρουσιάζουν” την ύπαρξη πυρηνικού πυραύλου έχουν καταρριφθεί σε παλαιότερο άρθρο μας αλλά κι από τον οργανισμό Bellingcat. Όπως έχει αποδειχθεί, ο φακός αποθανάτισε τη διέλευση πτηνού που έτυχε να βρίσκετε στο σημείο εκείνη τη στιγμή.


Διαβάστε ακόμη:
Ο Τραμπ και οι Ρόθτσιλντς ΔΕΝ σχετίζονται με την έκρηξη στη Βηρυτό

Λίβανος: Όχι, η εικόνα ΔΕΝ απεικονίζει «πυρηνικό πύραυλο» να πέφτει στη Βηρυτό


Τέλος, σύμφωνα με χάρτη της ελληνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας (ΕΕΑΕ), η ραδιενέργεια στο περιβάλλον της Ελλάδας είναι σε κανονικά επίπεδα, κάτι που θα ήταν αδύνατο εάν είχε ριφθεί πυρηνικό όπλο. Αναλόγως, κανένας σταθμός ανίχνευσης ραδιεέργειας στην  ευρύτερη περιοχή, δεν έχει εντοπίσει επίπεδά της, άνω του φυσιολογικού.

Συμπερασματικά, η έκρηξη στη Βηρυτό οφείλεται σε ένα ατύχημα σε σημείο που υπήρχαν μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου. Οι εκρήξεις που οφείλονται σε πυρηνικά έχουν διαφορετική μορφή και είναι πιο καταστροφικές.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).