Ποιοι είμαστε
Αρχική Λίβανος: Όχι, η εικόνα ΔΕΝ απεικονίζει «πυρηνικό πύραυλο» να πέφτει στη ΒηρυτόFAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος: Όχι, η εικόνα ΔΕΝ απεικονίζει «πυρηνικό πύραυλο» να πέφτει στη Βηρυτό

14 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Καρέ απεικονίζει τον "πυρηνικό πύραυλο" που προξένησε τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση καρέ απεικονίζει πτηνό. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν συνηγορούν στο σενάριο μιας πυρηνικής επίθεσης.

Στις 4 Αυγούστου του 2020, στο λιμάνι της Βηρυτού σημειώθηκαν 2 εκρήξεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο, η δεύτερη οφείλεται σε “πυρηνικό πύραυλο” τον οποίο έριξε το Ισραήλ. Μάλιστα, οι ελληνικές ιστοσελίδες παραθέτουν και φωτογραφία η οποία δήθεν απεικονίζει τον εν λόγω πύραυλο. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε γιατί.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, newsalamina.net, ermionh.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com κ.α

 


Τι ισχύει;

Σύμφωνα με το κείμενο, η υπό εξέταση φωτογραφία δεν εμφανίζεται πουθενά στο διαδίκτυο. Βέβαια, κανείς μπορεί να εντοπίσει το συγκεκριμένο καρέ σε βίντεο το οποίο είναι δημοσιευμένο στην πλατφόρμα του Twitter.

Εξετάζοντας, λοιπόν, το βίντεο καθίσταται σαφές πως το αντικείμενο που βρίσκεται μέσα στον κόκκινο κύκλο είναι ένα πτηνό. 


Αρχική Πηγή

Αρχική πηγή του υπό εξέταση ισχυρισμού είναι η ιστοσελίδα Veterans Today η οποία είναι γνωστή στους συνωμοσιολογικούς κύκλους. Εν προκειμένω, η ιστοσελίδα ισχυρίζεται πως η φωτογραφία του δήθεν πυρηνικού πυραύλου δεν έχει υποστεί ουδεμία επεξεργασία.

Εντούτοις, όπως αποδείξαμε και παραπάνω, πρόκειται για στιγμιότυπο που απεικονίζει ένα πτηνό, στιγμές πριν την καταστροφική έκρηξη. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε, πως η ιστοσελίδα Veterans Today παραθέτει επίσης ως τεκμήρια 3 φωτογραφίες με αρνητικό εφέ η οποίες δήθεν απεικονίζουν τον πύραυλο. Ωστόσο, σε σχετικό άρθρο μας, καταρρίπτουμε τον εν λόγω ισχυρισμό.

Πυρηνική Επίθεση και Ισραήλ

Τα σενάρια περί πυρηνικής επίθεσης δεν επαληθεύονται από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC πως το Ισραήλ δεν έχει σχέση με την έκρηξη στη Βηρυτό. Ακόμη, σύμφωνα με δήλωση του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, στο λιμάνι της Βηρυτού εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου οι οποίοι φυλάσσονταν σε αποθήκη. Οι αρχές υποστηρίζουν πως όλα ξεκίνησαν από φωτιά που εντοπίζεται στην αποθήκη 12 του λιμανιού. Εκεί φυλάσσονταν επίσης πυροτεχνήματα. [πηγή]

Άλλωστε, η ρίψη και έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας θα προκαλούσε την αποδέσμευση ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψιν πως το Ισραήλ συνορεύει με τον Λίβανο, η ραδιενέργεια που θα απελευθερωνόταν θα είχε, σαφώς, σοβαρές επιπτώσεις και στο Ισραήλ.

Όσον αφορά τον ισραηλινό “πύραυλο” Delilah, πρόκειται στην πραγματικότητα για κατευθυνόμενο βλήμα πλεύσης (cruise), το οποίο αναλαμβάνει αποστολές αντιραντάρ, δηλαδή καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, και δεν φέρει πυρηνική γόμωση.

Τέλος, σύμφωνα με χάρτη της ελληνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας (ΕΕΑΕ), η ραδιενέργεια στο περιβάλλον της Ελλάδας είναι σε κανονικά επίπεδα, κάτι που θα ήταν αδύνατο εάν είχε ριφθεί πυρηνικό όπλο. Αναλόγως, κανένας σταθμός ανίχνευσης ραδιεέργειας στην  ευρύτερη περιοχή, δεν έχει εντοπίσει επίπεδά της, άνω του φυσιολογικού.


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως το αντικείμενο που παρουσιάζεται ως πυρηνικός πύραυλος από το Ισραήλ δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πουλί. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).