Ποιοι είμαστε
Αρχική Ιερέας επανέρχεται με περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημίαΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ιερέας επανέρχεται με περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία

2 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Πρόεδρος της Αμερικής απέκλεισε τον Bill Gates από τα εμβόλια και τα πλάνα της πανδημίας είναι πλαστά.

Συμπέρασμα:

Μια προσεκτική εξέταση των ισχυρισμών δείχνει ότι είναι αβάσιμοι και ψευδείς.

Βίντεο του πατρός Βασίλειου Βολουδάκη, στο οποίο επικαλείται συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς για την πανδημία του κορωνοϊού, γνώρισε μεγάλη απήχηση μέσω δημοσίευσης του Facebook:

Μπορείτε να δείτε το επίμαχο βίντεο παρακάτω:

Παρεμφερείς ισχυρισμούς του συγκεκριμένου ιερέα είχαμε εξετάσει και καταρρίψει αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μας, στο οποίο καταρχάς παραπέμπουμε.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε εκτενέστερα δύο ακόμη ισχυρισμούς του π. Βολουδάκη:

Ακόμη και ο Πρόεδρος της Αμερικής πήρε είδηση το τι κάνει ο Gates, και απέκλεισε την εταιρία του από τα εμβόλια.

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί ότι, όπως τεκμηρίωσε και το Politifact σε πρόσφατη δημοσίευσή του, ο Bill Gates δεν έχει επιχειρηματική σχέση με τα εμβόλια του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμά του, Bill and Melinda Gates Foundation, έχει δεσμευτεί σε δωρεά περισσότερων από 350 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

100 εκατομμύρια απ’ αυτά θα αξιοποιηθούν, μέσω της πρωτοβουλίας GAVI, στη μείωση του κόστους των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για τις φτωχότερες χώρες. Ενώ το ίδρυμα του Gates αποτελεί έναν από τους βασικούς χορηγούς της πρωτοβουλίας GAVI, δεν πρόκειται για σχήμα που ελέγχεται απλά από τον ίδιο. Συμμετέχουν επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF, η Παγκόσμια Τράπεζα, πολυάριθμα κράτη, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητικές ομάδες.

Όσον αφορά ειδικά τον επίμαχο ισχυρισμό, ότι «ο Πρόεδρος της Αμερικής απέκλεισε την εταιρία του Gates από τα εμβόλια», είναι αυθαίρετος και ψευδής. Με βάση τα παραπάνω, αν ο ισχυρισμός αλήθευε, θα είχε απαγορευτεί στο ίδρυμα του Gates να υποστηρίζει την πρωτοβουλία GAVI, ωστόσο δεν υπάρχει καμιά τέτοια αναφορά, ούτε στη διεθνή ειδησεογραφία ούτε στις σχετικές ανακοινώσεις του ιδρύματος.


Σε τι κατάντημα έχει φτάσει η ανθρωπότητα, να πιστεύει τις τηλεοπτικές εικόνες, να βλέπει ασθενείς, να βλέπει φέρετρα, και να νομίζει ότι είναι πραγματικότητα. Απ’ όσες τραγωδίες του παρελθόντος έχουνε συγκεντρώσει στοιχεία, έχουνε μοντάρει εικόνες. Άνθρωποι στην Ιταλία μας λένε «αυτά που σας δείχνουνε, εμείς δεν τα βλέπουμε, δεν τα έχουμε ζήσει.»

Ο π. Βολουδάκης πιθανόν αναφέρεται σε κείμενο που είχε κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2020, το οποίο αποδιδόταν σε κάτοικο Ιταλίας και αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωνοϊού και σχετικών βιντεοσκοπήσεων. Ωστόσο, όπως είχαμε δείξει σε σχετική μας ανάλυση, το κείμενο έβριθε λανθασμένων ισχυρισμών.

Στα τέλη Μαρτίου είχε κυκλοφορήσει επίσης ο ισχυρισμός ότι μια Ελληνίδα που διέμενε στην Ιταλία, εμφανίστηκε σε κανάλια με 3 διαφορετικές ιδιότητες. Όπως όμως είχαμε δείξει, επρόκειτο για δύο αδερφές.

Η καθολική παραποίηση των πλάνων της πανδημίας που θα απαιτούσε η ισχυριζόμενη συνωμοσία, θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο σε ένα ολοκληρωτικά ελεγχόμενο καθεστώς. Όμως η Ιταλία βρίσκεται σε σχετικά υψηλή θέση του δείκτη ελευθερίας του τύπου (41/180, Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα 2020), και με περισσότερους από 100 χιλιάδες δημοσιογράφους, μια τέτοια συνωμοσία θα ήταν απόλυτα ανέφικτη χωρίς να αποκαλυφθεί γρήγορα.

Σε σχέση με τα βίντεο, πιο αντικειμενική καταγραφή της πανδημίας έχουμε καταρχάς με τους επίσημα καταμετρούμενους θανάτους από τον κορωνοϊό (σχετικό άρθρο μας για την ακρίβεια διάγνωσης), αλλά ακόμη περισσότερο με τη συνολική αύξηση της θνησιμότητας του πληθυσμού σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφορικά με την Ιταλία, κατά τα στοιχεία του Economist, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου καταγράφηκαν 34 χιλιάδες θάνατοι από κορωνοϊό, παράλληλα υπήρξαν σχεδόν 43 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι από το αναμενόμενο. Τέτοιες εξάρσεις εξηγούνται και με την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας λόγω της πανδημίας, και θα αναμένονταν πολύ πιο έντονες αν δεν λαμβάνονταν μέτρα προφύλαξης.

Συμπεραίνουμε ότι και σε αυτό το βίντεο, οι συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί του π. Βολουδάκη είναι ψευδείς.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.