Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεωρίες συνωμοσίας και ανακρίβειες σε βίντεο ιερέαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Θεωρίες συνωμοσίας και ανακρίβειες σε βίντεο ιερέα

30 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε ομιλία του ο πατήρ Βασίλειος Βολουδάκης αναφέρει περιστατικά συσχέτισης της πανδημίας με τον Bill Gates, κυρήσσει ότι δεν υπάρχει η νόσος και ότι τα μέσα παραπληροφορούν για την πραγματική έκτασή της.

Συμπέρασμα:

Οι ισχυρισμοί που παρουσιάζονται βασίζονται σε θεωρίες συνωμοσίας. Δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με τα προγράμματα εμβολιασμών του Bill Gates και με τον κορωνοϊό. Ο ιός υφίσταται και τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι βάση των μετρήσεων που κάνει η κάθε επιμέρους χώρα.

Tο βίντεο με την ομιλία του π. Βασίλειου Βολουδάκη, που διαμοιράζεται μέσω άρθρων σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιέχει σωρεία ψευδών ισχυρισμών και συνωμοσιολογικών αναφορών για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 .

Παραδείγματα: thesecretrealtruth.blogspot, flogasport.gr, Ελληνικές εκκλησίες (σελίδα στο Facebook).


Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε ισχυρισμούς του ιερέα κατηγοριοποιώντας τους βάση των θεωριών συνωμοσίας που διαδίδονται ευρέως από την εμφάνιση του κορωνοϊού κι έπειτα.


Bill Gates και κορωνοϊός

Μείωση του πληθυσμού

Ένα από τα πρόσωπα που διατηρούν στραμμένα τα βλέμματα των συνωμοσιολόγων πάνω τους είναι ο Bill Gates. Έτσι και σε αυτήν την ομιλία ένα μεγάλο μέρος το καταλάμβαναν διάφορες θεωρίες, οι οποίες “αποδεικνύουν” ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο του πολυεκατομμυριούχου για να μειωθεί ο πληθυσμός της γης. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

28:52 “Δεδομένου ότι ο κ. Gates το έχει πει και το είπε και πρόσφατα ότι πρέπει να μειωθεί η ανθρωπότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

34:33 “Ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως το ενδιαφέρον του για μείωση της αύξησης του πληθυσμού κατά 10-15% μέσω εμβολιασμού.

Οι περισσότεροι συνωμοσιολόγοι βασίζουν την θέση τους σε μία ομιλία που πραγματοποίησε ο Bill Gates στο TedX το 2010. Σε αυτήν, ο Γκέιτς παρουσίαζε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο πρώτος από τους τέσσερις συντελεστές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο πληθυσμός. Στο 4:21 τον ακούμε να λέει: “Ας θυμηθούμε την άλγεβρα από το σχολείο και ας δούμε τι γίνεται. Κατ’ αρχάς έχουμε τον πληθυσμό. Σήμερα (2009) ο κόσμος έχει 6,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και τείνει προς τα 9 δισεκατομμύρια περίπου. Αν έχουμε καλά αποτελέσματα όσον αφορά τα νέα εμβόλια, την περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγιούς αναπαραγωγής, μπορούμε να μειώσουμε αυτή τη πρόβλεψη κατά 10-15%. Αλλά και πάλι θα υπάρχει αύξηση 1,3, περίπου.

Αυτό που αναφέρει ο Gates στην ομιλία του (εδώ το συγκεκριμένο απόσπασμα) είναι ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα παρουσιάσει άνοδο ακόμη κι αν καταγραφεί αύξηση των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αντισύλληψης. Γι’ αυτό θεωρεί ότι κάποιος από τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μηδενιστεί. Σύμφωνα με την μαθηματική θεωρία που έχει αναπτύξει, η CO2 =P * S * E * C, ο τέταρτος παράγοντας (C) που αντιστοιχεί στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται ανά μονάδα ενέργειας θα συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα, ο Γκέιτς αναφερόταν στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ενέργειας για την μείωση των εκπομπών CO2. Επ’ ουδενί δεν γίνεται λόγος για ηθελημένη θανάτωση ανθρώπων με σκοπό την πληθυσμιακή συρρίκνωση. Επιπλέον, ο Μπιλ Γκέιτς αναφερόταν στην ανάγκη μείωσης της παιδικής θνησιμότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση υπανάπτυκτων χωρών, μέσω εμβολίων και καλύτερου οικογενειακού προγραμματισμού. Ουδέποτε έκανε λόγο για μείωση πληθυσμού με εμβόλια ή οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Στο 40:42, ο π. Βολουδάκης κάνει λόγο για άλλο ένα περιστατικό που αφορά την μείωση του πληθυσμού:

” Προειδοποίησε λοιπόν ο κύριος Γκέιτς στο Οικονομικό Φόρουμ του 2018 για την αύξηση του πληθυσμού σε υπανάπτυκτες χώρες υποστηρίζοντας ότι αυτό απειλούσε την ισορροπία του πλανήτη.”

Πράγματι το 2018 ο Μπιλ Γκέιτς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μίλησε για δεδομένα που προβλέπουν αύξηση του πληθυσμού και της φτώχειας ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες της Αφρικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιμόρφωση σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού σε συνδυασμό με επενδύσεις στο κομμάτι της υγείας και της εκπαίδευσης θα συμβάλλουν στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, και στη χειραφέτηση των γυναικών. Άρα, δεν κάνει λόγο για απειλή της ισορροπίας του πλανήτη, αλλά για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών κάποιων αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής.
Ακολουθεί συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο των Financial Times για το ίδιο θέμα.

 


Διαβάστε ακόμη:
Όχι, ο Bill Gates ΔΕΝ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μικροτσίπ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού


Η επίδραση των εμβολίων

Τα προγράμματα εμβολιασμών του ιδρύματος που διαθέτει ο Bill και η Melinda Gates και οι “παρενέργειες” που προξενούν στον πληθυσμό ήταν ένα από τα θέματα που παρουσίασε ο ιερέας. Χαρακτηριστικά:

29:48 “Οι αγαθοεργίες είναι τα εμβόλια που κάνει στην Αφρική και πεθαίνουνε χιλιάδες τα παιδιά και οι άνθρωποι.”

34:33: Όπως είχα πει παλαιότερα, σχετικά πρόσφατα αλλά παλαιότερα ως προς το σήμερα ότι πολλά εμβόλια, μεταξύ αυτών και εκείνα που είναι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μου έχουν πει πολλοί γιατροί ότι προκαλούν στείρωση. Αυτή είναι η μείωση του πληθυσμού.”

35:24 “Ο Gates, η UNICEF & η ΠΟΥ έχουν ήδη κατηγορηθεί αξιόπιστα για σκόπιμη στείρωση παιδιών από την Κένυα χρησιμοποιώντας ένα αντιγόνο hCG που κρύβεται σε εμβόλια τετάνου»

39:37 “Άλλο ένα ύποπτο γεγονός που αφορά τον Bill Gates είναι η εμπλοκή του σε ανθρωπιστικές καταστροφές μετά τον εμβολιασμό σε πολλές χώρες, όπως η Ινδία, η Κένυα και πολλές άλλες χώρες.”

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μείωση του πληθυσμού, που αναλύσαμε και προηγουμένως, θα πραγματοποιηθεί μέσω εμβολιασμών, όπως αυτών που είναι για τον τράχηλο της μήτρας. Πρόκειται για μία δήλωση που έρχεται σε σύγκρουση με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και φανερώνουν ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας προκαλεί προβλήματα στη γονιμότητα των γυναικών.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι το αντιγόνο hCG υπάρχει σε εμβόλια τετάνου με αποτέλεσμα να προκαλεί στειρότητα είναι ψευδής. Η εν λόγω φήμη κυκλοφορεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, ο ΠΟΥ είχε προβεί το 2014 σε σχετική με το θέμα ανακοίνωση, με σκοπό να διευκρινίσει ότι το αντιγόνο hCG δεν υπάρχει στο εμβόλιο του τετάνου.

Τέλος, σχετικά με τη σύνδεση του ονόματος του Bill Gates και την εμπλοκή του σε ανθρωπιστικές καταστροφές σε χώρες όπως η Ινδία, αποτελεί άλλη μία περίπτωση παραπληροφόρησης. Η συγκεκριμένη αναφορά βασίζεται στον ισχυρισμό, ότι το ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates διεξήγαγε πειράματα στην Ινδία τα οποία αποδείχτηκαν θανατηφόρα. Το γεγονός έχει καταρριφθεί σε άρθρο μας, στο οποίο αποδείχθηκε ότι οι ισχυρισμοί περί θανατηφόρων πειραμάτων δεν ευσταθούν, καθώς οι θάνατοι που αποδίδονται στο εμβόλιο του HPV προκλήθηκαν από αιτίες άσχετες με αυτό. Με τον εν λόγω ισχυρισμό ασχολήθηκαν και ξένοι οργανισμοί όπως το snopes και το politifact.


Διαβάστε ακόμη:
Όχι, ο Μπιλ Γκέιτς ΔΕΝ είπε «Νομίζετε ότι έχετε επιλογή; – Δεν έχετε καμία επιλογή» για τον εμβολιασμό
Όχι, δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο DTP “σκότωσε περισσότερα παιδιά από τις ασθένειες που στοχεύει”


Θεωρίες για τη νόσο

Αρνητής της νόσου

Ο π. Βολουδάκης είναι ένας από τους αρνητές της νόσου. Τον ακούμε χαρακτηριστικά στο 44:25 να λέει:

“Αφού δεν υπάρχει καν νόσος.”

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα με κορωνοϊό εντοπίζεται τον Νοέμβριο του 2019 στην περιοχή Hubei της Κίνας. Η γρήγορη εξάπλωση του ιού οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τον κατατάξει στην κατηγορία της πανδημίας και να ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών για τα έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν για τον περιορισμό της διασποράς. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι τις 28 Ιουνίου 2020 καταδεικνύουν ότι ο ιός απαντάται σε 188 χώρες ανά τον κόσμο με 10,057,300 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 500,000 θανάτους (Για τα τελευταία δεδομένα μπορείτε να δείτε εδώ).

Νόσος και μεταδοτικότητα

Παρόλο που πιστεύει ότι δεν υπάρχει νόσος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του θέτει κάποια επιχειρήματα, τα οποία βασίζονται στην αρχή ότι ο ιός μπορεί να υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο τρομακτικά τα πράγματα όπως μας τα παρουσιάζουν. Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, χρησιμοποιεί αποσπάσματα από δηλώσεις του καθηγητή του Stanford, Ιωάννη Ιωαννίδη.

10:04 “Και ήταν χθες κατηγορηματικός (σ.σ. ο Ιωαννίδης) ότι όχι μόνο δεν διαφέρει από τις άλλες μορφές της γρίπης, αυτό που θεωρείται πανδημία και πανωλεθρία, αλλά είναι και πιο ελαφράς μορφής και σε αυτό συνηγορούν και οι αριθμοί. (με ερώτημα το απόσπασμα).

47:12 “Το είπε ο κ. Ιωαννίδης ότι το να πεθάνεις από κορωνοϊό είναι το πιο απίθανο πράγμα.”

Αυτό που ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης σε άρθρο του είναι ότι με τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Επομένως, μία σύγκριση με τα δεδομένα της εποχικής γρίπης θα μπορούσε να γίνει μόνο σε υποθετικό επίπεδο. Αναφορικά με τον θάνατο από κορωνοϊό, αυτό που δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης και που εντοπίζεται και στα ευρήματα της έρευνας του, είναι ότι καθώς οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τους «θανάτους με κορωνοϊό» από τους «θανάτους λόγω κορωνοϊού».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα κρούσματα της COVID-19 καταγράφηκαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη στην Κίνα. Περίπου 6 μήνες αργότερα (28/6), έχουν καταγραφεί πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα και 500 χιλιάδες θάνατοι σε όλο τον πλανήτη, και η αύξηση αμφοτέρων είναι εκθετική. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλιο, και ο γενικός πληθυσμός δεν έχει καμία ανοσία. Ένας άγνωστος, αλλά πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών είναι φορείς του ιού και δεν το γνωρίζουν, είτε επειδή δεν εμφανίζουν συμπτώματα, είτε επειδή έχουν ελαφρά συμπτώματα, ο οποίοι όπως οι βαρύτερα νοσούντες, μεταδίδουν τον ιό σε υγιείς ανθρώπους. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πότε θα τελειώσει η πανδημία και πόσα θύματα θα αφήσει πίσω της.

Τη θέση του ότι οι ιοί και κατ’ επέκταση και ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της θείας κοινωνίας παρέθεσε στο 44:28:

“Υπάρχει όχι επιστημονική μελέτη αλλά επιστημονική πραγματικότητα που λέει ότι η θεία κοινωνία δεν μεταδίδει κανέναν ιό.”

Για το εν λόγω ισχυρισμό έχει βγάλει ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, η οποία αναφέρει ότι «Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι».

Χρήση της μάσκας

Η επικινδυνότητα της χρήσης της μάσκας, καθώς μπορεί να επιφέρει δηλητηρίαση λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, απασχολεί τον ιερωμένο από το 54:31-55:45. Σε κάποιο σημείο αναφέρει:

“Οι μάσκες είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα καθώς εισπνέεις το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεις.

Η πεποίθηση ότι εγκλωβίζεται το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε μεγάλες ποσότητες μέσα στη μάσκα έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις παραπληροφόρησης και σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Η.Π.Α.) στο Reuters:

Το CO2 θα συσσωρεύεται αργά στη μάσκα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το επίπεδο του CO2 που ενδέχεται να δημιουργηθεί στη μάσκα είναι ως επί το πλείστον ανεκτό σε άτομα που εκτίθενται σε αυτό. Μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, αλλά πιθανότατα δεν θα υποφέρετε από τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα CO2. Η μάσκα μπορεί να γίνει δυσάρεστη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας στο CO2 και το άτομο θα θελήσει να αφαιρέσει τη μάσκα. Είναι απίθανο ότι φορώντας μια μάσκα θα προκαλέσει υπερκαρνία.

Οι “παρενέργειες” που μπορεί να προκληθούν εξαρτώνται από την υγεία του χρήστη, οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες αναπνευστικές ασθένειες, τον τύπο μάσκας, και το χρονικό διάστημα που το πρόσωπο το φορά. Η χρήση της μάσκας από το ευρύ κοινό συνίσταται σε ειδικές περιπτώσεις, για μικρό χρονικό διάστημα τις περισσότερες φορές. Από την άλλη, ο τύπος της μάσκας επιτρέπει την κυκλοφορία του οξυγόνου, καθώς δεν εφαρμόζεται πλήρως στο πρόσωπο ενώ οι πόροι των μασκών που χρησιμοποιούνται από το κοινό είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέπουν τη διέλευση μορίων όπως το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα με ευκολία.


Διαβάστε ακόμη: Ψευδής είναι ο ισχυρισμός πως η χρήση χειρουργικής μάσκας προκάλεσε αναπνευστική νόσο σε υγιή έφηβη


Αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη

38:58 “Ότι μου είπανε στην Γερμανία, ότι είδαν τανκς να φορτώνονται σε τρένα με 40.000 στρατιώτες, 20.000 Αμερικανούς και 20.000 Γερμανούς και να κατευθύνονται στην Πολωνία. Να τα τώρα που επαληθεύονται κι από άλλη πλευρά. Και μου είχαν στείλει και φωτογραφίες άνθρωποι αυτόπτες που τα είδαν εκεί στη Γερμανία.”

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός βασίζεται σε μία θεωρία συνωμοσίας που διακινήθηκε ευρέως το προηγούμενο διάστημα και αφορά την μεταγωγή Αμερικανών στρατιωτικών στη Γερμανία και εν συνεχεία την μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως ήδη έχουμε γράψει σε άρθρο για το εν λόγω θέμα, στην Γερμανία αφίχθη ένα μικρό απόσπασμα Αμερικανών στρατιωτών καθώς έλαβαν μέρος στην πολυεθνική άσκηση Defender Europe 20. Η άφιξη αμερικανικών στρατευμάτων και εξοπλισμού δεν έγινε υπό καθεστώς μυστικότητας, αλλά καλύφθηκε εκτενώς από μεγάλα ΜΜΕ. Με την ανακήρυξη της πανδημίας COVID-19, το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων επέστρεψαν στις ΗΠΑ.


Συμπερασματικά, πρόκειται για μία ομιλία που βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό από επισήμους φορείς και μην υιοθετείτε άκριτα όλα όσα βλέπετε ή ακούτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμφιβόλου εγκυρότητας ιστοσελίδες.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).