Ποιοι είμαστε
Αρχική Plandemic 2 Indoctornation: Νέο συνωμοσιολογικό ντοκιμαντέρ για τον κορωνοϊόΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Plandemic 2 Indoctornation: Νέο συνωμοσιολογικό ντοκιμαντέρ για τον κορωνοϊό

11 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με τον Martin, το αίτημα της νομικής κατοχύρωσης του ιού SARS-CoV από το CDC το 2003 αποτελεί όχι μόνο παράνομη ενέργεια αλλά έγινε και στο βωμό του κέρδους.

Συμπέρασμα 1:

Το κείμενο που επικαλείται ο Martin αποτελεί απόφαση, η οποία εκδόθηκε το 2013, δέκα έτη μετά την κατάθεση του αιτήματος από το CDC. Το αίτημα κατατέθηκε με σκοπό η έρευνα να παραμείνει ανοιχτή και προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Ισχυρισμός 2:

Οι διοργανωτές και συμμετέχοντες του Event 201 γνώριζαν την ύπαρξη του κορωνοϊού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019.

Συμπέρασμα 2:

To Event 201 αποτέλεσε προσομοίωση αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας ενός υποθετικού στελέχους φανταστικού κορωνοϊού. Άλλωστε, το Event 201 μεταδόθηκε μέσω live stream. Συνεπώς, ο καθένας θα μπορούσε να το παρακολουθήσει.

Ισχυρισμός 3:

Το εμβόλιο κατά των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV προκάλεσε το θάνατο σε 7 κορίτσια στην Ινδία.

Συμπέρασμα 3:

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χορήγηση του εμβολίου προκάλεσε το θάνατο σε κανένα από τα 7 κορίτσια.

Ισχυρισμός 4:

Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας προκάλεσε την παράλυση σε 490.000 παιδιά.

Συμπέρασμα 4:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2000 έως το 2017 σημειώθηκαν 17 κρούσματα οξείας χαλαρής παράλυσης μη οφειλόμενης σε πολιομυελίτιδα. Δεν υπάρχουν ευρύτερα στοιχεία που να αποδεικνύουν τον εν λόγω ισχυρισμό.

Στο παρόν κείμενο θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε και να επαληθεύσουμε συνωμοσιολογικούς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς που εντοπίζουμε στο ντοκιμαντέρ “Plandemic 2”, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα.

Παραδείγματα: thesecretrealtruth.blogspot.com, news123.gr και bitchute.com

Λίγα λόγια για το “Plandemic: Indoctornation”

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ διάρκειας 75 λεπτών που βρίθει θεωριών συνωμοσίας για τον κορωνοϊό. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αποτελεί συνέχεια του πρώτου “Plandemic”, το οποίο παρουσίαζε ψευδοεπιστημονικούς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς της Δρ. Τζούντι Μάικοβιτς για τον κορωνοϊό. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο μας εδώ.

Το Plandemic 2 κοινοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου του 2020 στην “Ψηφιακή Πλατφόρμα Ελευθερίας” LondoνReal η οποία αποτέλεσε το καταφύγιο συνωμοσιολόγων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπενθυμίζουμε πως πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube έχουν κάνει τις πολιτικές τους πολύ πιο αυστηρές με σκοπό την αποφυγή διάδοσης ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας, η οποία θα επέτρεπε την ελεύθερη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και ανυπόστατων ισχυρισμών.

Περιληπτικά, οι θεωρίες συνωμοσίας του ντοκιμαντέρ θίγουν, μεταξύ άλλων, φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες, τον Μπιλ Γκέιτς, τον Δρ. Άντονι Φάουτσι, καθώς επίσης και οργανισμούς ελέγχου γεγονότων όπως το Politifact και το Snopes. Το υπό εξέταση ντοκιμαντέρ ξεκινά υπεραμυνόμενο τους ψευδείς ισχυρισμούς της Τζούντι Μάικοβιτς και καταλήγει με γενικεύσεις και αφορισμούς για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

O Ντέιβιντ Μάρτιν αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα του ντοκιμαντέρ και ως εκ τούτου, τον συναντάμε πολλάκις να διατυπώνει μερικούς από τους ισχυρισμούς που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ο Μάρτιν είναι επικεφαλής της εταιρείας M-CAM η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας και την εκτίμηση της επενδυτικής αξίας εταιρειών.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα διασταύρωσης ειδήσεων FactCheck.org η Σούζαν Λιντς, καθηγήτρια οικονομικού εγκλήματος στο Utica College της Νέας Υόρκης:

“Δεν έχει έντονη παρουσία στις επενδύσεις, μοιάζει περισσότερο με ακόμα έναν τύπο ο οποίος χρησιμοποιεί προγνωστική μοντελοποίηση για να πουλήσει οποιουδήποτε είδους πληροφορία”.

Σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2011, ο Μάρτιν ισχυρίζεται πως στις Προεδρικές Εκλογές του 2008 υπήρξε νοθεία η οποία μάλιστα συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ακόμη, διατείνεται πως το βιβλίο του βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως σε βίντεό του στην πλατφόρμα του YouTube, ο Ντέιβιντ Μάρτιν δηλώνει πως:

“Η COVID-19 είναι μια καμπάνια η οποία χρηματοδοτείται από τεχνολογικές εταιρίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οικοδόμησαν την COVID-19”.

Ντέιβιντ Μάρτιν και η νομική κατοχύρωση του SARS-CoV

Στο υπό εξέταση βίντεο, ο Μάρτιν δηλώνει πως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων αντιμετώπισε την επιδημία του SARS του 2003 ως επενδυτική ευκαιρία. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Κατάλαβαν ότι ένας ιός που μπορούσαν να τροποποιήσουν εύκολα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος.

Η προσπάθεια νομικής κατοχύρωσης του ιού SARS-CoV του 2003 από το CDC, κρίνεται από τον Ντέιβιντ Μάρτιν ως μια τυχοδιωκτική απόπειρα με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση χωρίς ωστόσο να παραθέτει ουδέν αποδεικτικό στοιχείο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25-4-2003, το CDC καταθέτει αίτημα για τη νομική κατοχύρωση (πατέντα) της ανακάλυψης του ιού που προκαλεί τη νόσο SARS καθώς επίσης και τους τρόπους ανίχνευσής του. Για τον Martin, η παραπάνω αποτελεί έκνομη ενέργεια καθότι, όπως αναφέρει στο ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με την παράγραφο 101 του νόμου περί εφευρέσεων ευρεσιτεχνιών ισχύει το κάτωθι:

Ένα τμήμα DNA το οποίο προκύπτει φυσιολογικά είναι προϊόν της φύσης και δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με πατέντα απλώς και μόνο επειδή έχει απομονωθεί. Ωστόσο ένα τμήμα cDNA γίνεται να κατοχυρωθεί με πατέντα καθώς δεν προκύπτει στη φύση από μόνο του.

Ως εκ τούτου, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Είτε ο ιός SARS-CoV είναι φυσικός άρα δεν μπορεί να κατοχυρωθεί, είτε ο ιός είναι κατασκευασμένος άρα πρόκειται για βιολογικό όπλο. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Αρχικά, ο Martin δεν παραθέτει απόσπασμα από την παράγραφο 101 του νόμου περί Εφευρέσεων Ευρεσιτεχνιών του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ισχυρίζεται.

Κώδικας Ηνωμένων Πολιτειών, παράγραφος 101, ΚΕΦ 10, τίτλος 35.

Το απόσπασμα που παραθέτει είναι από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ η οποία εκδόθηκε το 2013, δηλαδή 10 έτη μετά την κατάθεση του αιτήματος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ανακάλυψης του εν λόγω κορωνοϊού.


Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 2013.

Με απλά λόγια ο ισχυρισμός ότι ο SARS-CoV-2 δε θα μπορούσε να κατοχυρωθεί ως πατέντα γιατί υπήρχε σχετική νομοθεσία που το απαγόρευε δεν ισχύει καθώς σχετική δικαστική απόφαση εκδόθηκε 10 χρόνια μετά την αίτηση του CDC για κατοχύρωση της πατέντας.

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά τη κατάθεση της αίτησης του CDC, συγκεκριμένα στις 22-5-2007 η αίτηση εγκρίθηκε και το CDC κατοχύρωσε την ανακάλυψη του SARS-CoV και τους τρόπους ανίχνευσής του. [πηγή]

Οι κατηγορίες περί οπορτουνισμού από πλευράς του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, όπως αυτές εκφράζονται από τον Martin φαίνεται να μην έχουν λογικά ερείσματα. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου η επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων δρ. Τζούλι Γκέρμπερντίνγκ αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

Από τη δική μας οπτική γωνία, η κατοχύρωση του ιού από το CDC ήταν ένα μέτρο προστασίας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση στον ιό ήταν ανοιχτή για όλους τους ερευνητές.

Συνεπώς, το αίτημα του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων λειτούργησε μάλλον προστατευτικά, καθότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπήρξε το περιθώριο ανάπτυξης μονοπωλίου αναφορικά με την έρευνα για το νέο τότε ιό. Επίσης, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας “The Wall Street Journal” που δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου του 2003, το CDC δεν ήταν ο μόνος φορέας υγείας που κατέθεσε αντίστοιχο αίτημα για τη νομική κατοχύρωση (πατέντα) του ιού SARS-CoV. [πηγή]

Τέλος, θεωρούμε συνετό να υπενθυμίσουμε πως οι υπό εξέταση ισχυρισμοί ουδεμία σχέση έχουν με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

To Event 201

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου του 2019 σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης έλαβε χώρα το event 201 το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ασφάλειας της Υγείας του Johns Hopkins σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Για 3.5 ώρες, 15 ηγέτες από τους κλάδους των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της δημόσιας υγείας κλήθηκαν να δώσουν λύσεις σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία θα ανέκυπταν στην περίπτωση που μια πανδημία κορωνοϊού θα έπληττε την Γη. Μπορείτε να δείτε το σενάριο του Event 201, εδώ.

Την άσκηση παρακολούθησαν από κοντά 130 ειδικοί καλεσμένοι. Το ευρύ κοινό είχε επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την προσομοίωση μέσω live stream. Μπορείτε να δείτε βίντεο της εκδήλωσης, εδώ.

Το Event 201 έγινε viral στους συνωμοσιολογικούς κόλπους, οι οποίοι διατείνονταν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στο event και την πραγματική πανδημία. Ακόμη, κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως οι διοργανωτές και συμμετέχοντες του Event 201 γνώριζαν ήδη από τον Οκτώβρη του 2019 την ύπαρξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ως εκ τούτου, το Johns Hopkins προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Τον Οκτώβριο του 2019, το Κέντρο Ασφαλείας της Υγείας του Johns Hopkins φιλοξένησε μια πανδημική άσκηση με την επωνυμία Event 201 με συνεργάτες, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Πρόσφατα, το Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας έλαβε ερωτήσεις σχετικά με το αν η πανδημική άσκηση προέβλεψε την τρέχουσα νέα επιδημία κορωνοϊών στην Κίνα. Για να είμαστε σαφείς, το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας και οι συνεργάτες δεν έκαναν προβλέψεις κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για το σενάριο, μοντελοποιήσαμε μια πλασματική πανδημία του κορωνοϊού, αλλά δηλώσαμε ρητά ότι δεν ήταν μια πρόβλεψη. Αντ ‘αυτού, η άσκηση χρησίμευσε για να τονίσει τις προκλήσεις ετοιμότητας και αντίδρασης που πιθανόν να προκύψουν σε μια πολύ σοβαρή πανδημία. Δεν προβλέψαμε ότι η έξαρση του nCoV-2019 θα σκοτώσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρόλο που η άσκηση περιελάμβανε έναν ψευδο-πρωτοποριακό κορωνοϊό, τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε για τη μοντελοποίηση του δυνητικού αντίκτυπου αυτού του φανταστικού ιού δεν είναι παρόμοιες με το nCoV-2019.

Ακόμη, υπενθυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται προσομοιώσεις ασκήσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά 3 παραδείγματα προηγούμενων ασκήσεων που διοργανώθηκαν από το ίδρυμα Johns Hopkins: Clade X, Dark Winter και Atlantic Storm. Άλλωστε, όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα Factcheck.org ο δρ. Έρικ Τόνερ, το κέντρο για τη Διαφύλαξη της Υγείας, Johns Hopkins, προετοίμαζε το εν λόγω Event περίπου 14 μήνες πριν από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στην Κίνα.

Δείτε ακόμη το άρθρο μας:

Μπιλ Γκέιτς και Εμβολιασμοί

Το υπό εξέταση ντοκιμαντέρ συνεχίζει με αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Από τον Δρ. Τέντρος Αντάνομ η αφήγηση περνά στην προπαγάνδα του Τζον Ντέβισον Ρόκφελερ και καταλήγει στον Μπιλ Γκέιτς. Έως το 52ο λεπτό, ο αφηγητής του “Plandemic 2” περιγράφει τη ζωή του Μπιλ Γκέιτς από την παιδική του ηλικία έως την ενηλικίωση, τις νομικές υποθέσεις που τον αφορούσαν και την ίδρυση του ιδρύματος Bill and Melinda Gates.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει αναφορά στο πώς πλαισιώνεται η προσωπικότητα του Μπιλ Γκέιτς στο Plandemic 2. Εκ πρώτης, ο αφηγητής επιχειρεί μέσω βίντεο, τα οποία παρεμβάλλονται στο ντοκιμαντέρ, να πλήξει την αξιοπιστία και την ηθική του Γκέιτς. Παράδειγμα

Κατόπιν, διατείνεται πως ο Γκέιτς βλέπει την φιλανθρωπία αμιγώς ως μια επενδυτική κίνηση, η οποία του έχει αποφέρει εκατομμύρια δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο υπονοείται πως ο Γκέιτς πλουτίζει με το να εμβολιάζει τους ανθρώπους, αφήγηση η οποία βρίσκει ευήκοα ώτα στους συνωμοσιολογικούς κόλπους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναφοράς, παραθέτει άρθρο του ίδιου του Γκέιτς το οποίο τιτλοφορείται “Bill Gates: The Best Investment I’ve Ever Made”. Αν και ο τίτλος ταιριάζει άψογα στην συλλογιστική του αφηγητή, το άρθρο στην τελική του παράγραφο μεταφέρει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα:

Υπάρχουν τμήματα της παγκόσμιας υγείας όπου τα δεδομένα είναι ελλιπή και δε ξέρουμε να μια επένδυση θα αποδώσει καρπούς ή τι θα συμβεί αν δεν επενδύσουμε καθόλου. Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική. Ιδρύματα όπως το Gavi, το Global Fund και το GPEI είναι ότι πιο κοντινό μπορούμε να έχουμε σε σίγουρη επένδυση η οποία ξέρουμε πως θα αποφέρει καρπούς βοηθώντας στην μείωση της δυστυχίας των ανθρώπων και στο να σωθούν ζωές. Είναι οι καλύτερες επενδύσεις που έχουμε κάνει με την Melinda τα τελευταία 20 χρόνια και είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει ο κόσμος μας για το μέλλον.

Εν συνεχεία, παρουσιάζεται τμήμα συνέντευξης του Γκείτς στο οποίο ο ίδιος αναφέρει πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι εφικτή εφόσον γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σε συνδυασμό με τη φράση του αφηγητή “κανένας άνθρωπος δεν έχει περισσότερη δύναμη να επηρεάσει και να ελέγξει την υγεία και την ιατρική ελευθερία” προωθείται το μήνυμα πως ο Γκέιτς έχει αδιαμφισβήτητη εξουσία σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί συρραφή δηλώσεων πολιτικών αρχηγών κρατών οι οποίοι υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολίου. Με αυτόν τον τρόπο περνάει το μήνυμα πως χειραγωγούνται από τον Γκέιτς.

Καταληκτικά, αφού έχει οικοδομηθεί το προφίλ του τυχοδιώκτη δισεκατομμυριούχου, εντοπίζουμε ανυπόστατους ισχυρισμούς αναφορικά με το εμβόλιο κατά των ανθρώπινων θηλωμάτων και τη σύνδεσή του με το θάνατο κοριτσιών στην Ινδία.

Στο 52ο λεπτό, η ακτιβίστρια Mary Holland του κινήματος “Children’s Health Defense” το οποίο έχει ιδρύσει ο γνωστός αντιεμβολιαστής Ρόμπερτ Κένεντι ισχυρίζεται πως το εμβόλιο HPV προκάλεσε το θάνατο σε 7 κορίτσια στην Ινδία. Εντούτοις, οι θάνατοι που αποδίδονται στο εμβόλιο του HPV προκλήθηκαν από αιτίες άσχετες με το εμβόλιο. Κατόπιν διενέργειας ερευνών από ομάδα ειδικών, οι οποίες συγκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ινδίας  αποδείχθηκε ότι κανένας εκ των θανάτων δε συνδέθηκε με σχέση αίτιου-αιτιατού με το εμβόλιο ή πιο απλά δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η χορήγηση του εμβολίου προκάλεσε το θάνατο σε κανένα από τα 7 κορίτσια.  [πηγή 1][πηγή 2]

Για περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω υπόθεση, μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα μας

Από το 2000 έως το 2017, 490.000 παιδιά στην Ινδία εμφάνισαν παράλυση ως αποτέλεσμα του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Στο ντοκιμαντέρ “Plandemic 2” εντοπίζουμε επίσης αναφορά στον ισχυρισμό ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά στην Ινδία εμφάνισαν παράλυση από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Στις 8 Απριλίου του 2020 συναντήσαμε για πρώτη φορά την εν λόγω “είδηση” στο προφίλ του Ρόμπερτ Κέννεντι στην πλατφόρμα του Instagram. Έκτοτε, κοινοποιείται μαζικά και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Υπενθυμίζουμε πως o Ρόμπερτ Κέννεντι αποτελεί υπέρμαχο του αντιεμβολιαστικού αγώνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πιθανότητες εμφάνισης παράλυσης από το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είναι 1 στις 2.7 εκατομμύρια δόσεις. [πηγή]

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ από το 2000 έως το 2017 έχουν εντοπισθεί 17 περιπτώσεις παράλυσης παιδιών που έλαβαν το εμβόλιο (OPV) ενώ την ίδια στιγμή έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές. [πηγή]

Η σύμπραξη των παγκόσμιων φορέων υγείας όπως ο ΠΟΥ και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων όπως το Bill and Melinda Gates έχουν συμβάλει στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας από τον πλανήτη, ενώ τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99% από το 1988. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε έρευνα που διενεργήθηκε το 2018 διατυπώθηκε η υπόθεση πως υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην οξεία χαλαρή παράλυση μη οφειλόμενη σε πολιομυελίτιδα και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας στην Ινδία. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν τεκμηρίωσαν σχέση αίτιου αιτιατού μεταξύ του εμβολίου και της πάθησης, η μελέτη δέχθηκε κριτική για τη μεθοδολογία της, καθότι σε αυτή συμπεριλήφθηκαν περιπτώσεις παιδιών ηλικίας 5-15 ενώ το εμβόλιο (OPV) χορηγήθηκε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Συμπερασματικά

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση ντοκιμαντέρ επιχείρησε να απαξιώσει το έργο των επιστημονικών φορέων, οργανισμών υγείας καθώς επίσης και των επιστημόνων. Άλλοτε με την χρήση ανυπόστατων ισχυρισμών και άλλοτε με την επίκληση θεωριών συνωμοσίας προσπάθησαν να παραπλανήσουν το κοινό. Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω ισχυρισμοί είναι αναληθείς και καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).