Ποιοι είμαστε
Αρχική Παλιές οδηγίες του ΠΟΥ για τις μάσκες, κοινοποιούνται ως νέεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παλιές οδηγίες του ΠΟΥ για τις μάσκες, κοινοποιούνται ως νέες

21 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ δε συστήνουν τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό.

Συμπέρασμα:

Τα δημοσιεύματα στην πραγματικότητα αναφέρονται σε παλιότερες οδηγίες του ΠΟΥ, που αναιρέθηκαν μετά από δημοσίευση νέων μελετών που τεκμηρίωναν τη χρησιμότητα των μασκών από το γενικό πληθυσμό.

Μεγάλη διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα γνώρισαν δημοσιεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ΠΟΥ εξέδωσε νέες οδηγίες, οι οποίες δε συστήνουν τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό. Όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για παλιότερες οδηγίες του ΠΟΥ που δεν ισχύουν πλέον.

Όπως σημειώνει και στη σχετική του έρευνα το Reuters, η επίμαχη εικόνα προέρχεται από ρεπορτάζ του καναλιού Fox News στις 29 Μαΐου, που παρουσίαζε σχόλια της Dr. April Baller, εκπροσώπου του ΠΟΥ, αναφορικά με τη χρήση μάσκας. Κατά τις δηλώσεις της, οι μάσκες συστήνονταν για χρήση μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως κατά την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων, και δε συστήνονταν για το γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, η Dr. Baller δεν είχε κάνει τις δηλώσεις στα τέλη Μαΐου αλλά 2 μήνες νωρίτερα, στις 26 Μαρτίου:

Μια εβδομάδα μετά το προαναφερόμενο ρεπορτάζ του, το Fox News δημοσίευσε νέο ρεπορτάζ, στο οποίο μετέφερε πως, κατά τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ, οι μάσκες θα έπρεπε πλέον να φοριούνται από το γενικό πληθυσμό.

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε παλιότερο άρθρο μας, στην έναρξη της πανδημίας υπήρχαν σημαντικά ελλείματα κατανόησης σχετικά με τους μηχανισμούς διάδοσης του κορωνοϊού και της αξίας ορισμένων μέτρων προστασίας, όπως των μασκών. Έτσι, με τη δημοσίευση νέων και πληρέστερων μελετών που τεκμηρίωναν τη χρησιμότητα υιοθέτησης των μασκών από το γενικό πληθυσμό, ο ΠΟΥ άλλαξε τις σχετικές του οδηγίες:

Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει και άλλα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι οι οδηγίες του ΠΟΥ τίθενται κατά της γενικής χρήσης των μασκών:

Όμως σε κάθε τέτοια περίπτωση, το σχετικό υλικό είχε αναρτηθεί πριν την αλλαγή των οδηγιών του ΠΟΥ, και δεν ανταποκρίνεται στις νέες του συστάσεις.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ δε συστήνουν τη χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.