Ποιοι είμαστε
Αρχική Εικόνες παλαιότερων καταλήψεων αναρτήθηκαν στα ΜΚΔ από τον Άδωνι ΓεωργιάδηΧωρίς κατηγορία

Εικόνες παλαιότερων καταλήψεων αναρτήθηκαν στα ΜΚΔ από τον Άδωνι Γεωργιάδη

5 Οκτ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Σε δημοσίευσή του στην πλατφόρμα του Twitter, αλλά και στο Facebook, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στηλιτεύει τη στάση της αριστεράς απέναντι στις καταλήψεις δημοσιεύοντας ανακυκλωμένες φωτογραφίες από δολιοφθορές σε σχολεία.


Ανάλυση φωτογραφιών

Πρώτη εικόνα

Η πρώτη εικόνα που εντοπίζουμε στην υπό εξέταση δημοσίευση απεικονίζει καταστροφές στο Γενικό Λύκειο Μελισσίων ύστερα από κατάληψη. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, το βράδυ της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου του 2017 στον σχολικό χώρο εισήλθαν εξωσχολικοί οι οποίοι κατέλαβαν το κτήριο.

Δεύτερη Εικόνα

Πρόκειται για την παλαιότερη φωτογραφία καθότι τραβηγμένη το Νοέμβριο του 2007. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στην εν λόγω κατάληψη δρούσαν ελάχιστοι μαθητές ενώ οι ιθύνοντες ήταν ως επί το πλείστον εξωσχολικοί. Το σχολικό συγκρότημα το οποίο ήταν υπό κατάληψη βρίσκεται επί της οδού Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι.

Τρίτη Εικόνα
Χαλκιδική: Εικόνες χάους στο ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών μετά από κατάληψη

Η τρίτη εικόνα απεικονίζει βανδαλισμούς και εκτεταμένες ζημιές στο ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Οι μαθητές προχώρησαν στην εν λόγω κατάληψη από τις 29 Οκτωβρίου 2019. Η σχολική μονάδα τελούσε υπό κατάληψη έως το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου. Εξαιτίας των ζημιών μάλιστα η λειτουργία του σχολείου ανεστάλη ενώ όπως μετέδωσε το τοπικό μέσο σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 9 ατόμων για φθορές και κλοπές αντικειμένων από την Ασφάλεια του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών.

Τέταρτη Εικόνα
epal 1

Η τελευταία εικόνα της δημοσίευσης αφορά το πιο πρόσφατο από τα περιστατικά. Πρόκειται για φθορές που έγιναν κατά τη διάρκεια κατάληψης του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στις 22 Ιανουαρίου του 2020. Τα αιτήματα των μαθητών κατέγραψε τοπικό μέσο και δεν σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση.


Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι οι υπό εξέταση φωτογραφίες δεν απεικονίζουν μονάδες που τελούν υπό κατάληψη στο παρόν. Πρόκειται για βανδαλισμούς που έγιναν στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια καταλήψεων σε σχολικά ιδρύματα, και δεν έχουν σχέση με τις τρέχουσες καταλήψεις.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).