Ποιοι είμαστε
Αρχική Μίσιγκαν: Τυπογραφικό λάθος ΔΕΝ αποδεικνύει νοθεία στις Αμερικανικές εκλογέςΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Μίσιγκαν: Τυπογραφικό λάθος ΔΕΝ αποδεικνύει νοθεία στις Αμερικανικές εκλογές

7 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Το άλμα των 138 χιλιάδων ψήφων υπέρ του Μπάιντεν εν μία νυκτί αποτελεί απόδειξη νοθείας στις προεδρικές εκλογές της Αμερικής.

Συμπέρασμα

Επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος το οποίο διορθώθηκε άμεσα. Υπενθυμίζουμε πως η κοσμητεία Shiawassee του Μίσιγκαν όπου σημειώθηκε το λάθος έχει μόλις 55,612 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Νοθεία καταγγέλλουν ψηφοφόροι και υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του Ντόναλντ Τράμπ ύστερα από άλμα 138,339 ψήφων υπέρ του Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία του Μίσιγκαν και πιο συγκεκριμένα στην κοσμητεία Shiawassee. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός.

Παραδείγματα: pronews.gr, spoilers.gr, triklopodia.gr


Αληθεύει;

Καταρχάς, ο ισχυρισμός εκπηγάζει από Tweet του Ρεπουμπλικανού αρθρογράφου, Matt Mackowiak. Σύμφωνα με τον κ. Mackowiak, κατά την 4η Νοέμβρη παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις ψήφους υπέρ του Μπάιντεν στην πολιτεία του Μίσιγκαν ενώ την ίδια στιγμή, οι ψήφοι υπέρ του Τράμπ παρέμειναν αμετάβλητες.


Οι χάρτες που χρησιμοποίησε ο Τεξανός αρθρογράφος για να συγκρίνει τις ψήφους, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου παρότι ο ίδιος λίγο αργότερα διέγραψε το Tweet του δηλώνοντας πως η αναφερόμενη αλλαγή οφειλόταν σε τυπογραφικό λάθος. Αυτό το γεγονός δεν στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω διασπορά των χαρτών, οι οποίοι αποτέλεσαν την θρυαλλίδα για τη δημιουργία της θεωρίας πως εντοπίζεται νοθεία στις Προεδρικές εκλογές.


Τυπογραφικό λάθος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα διασταύρωσης ειδήσεων AFP Fact Check, η διαφορά στις ψήφους που παρατηρήθηκε οφείλεται σε τυπογραφικό λάθος υπαλλήλου από την κοσμητεία του Shiawassee.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του AFP επικοινώνησε με την υπάλληλο Caroline Wilson η οποία φέρει την ευθύνη για το εν λόγω σφάλμα.

“I added an extra zero accidentally, thereby reporting 153,710 votes for Biden instead of 15,371.The minute it was discovered, it was corrected, probably within 20 minutes, so I’m amazed how fast this spread”.

Μετάφραση: Πρόσθεσα εκ παραδρομής ένα μηδενικό. Με αυτό τον τρόπο ανέφερα 153,710 ψήφους για τον Μπάιντεν αντί για 15,371 ψήφους. Το σφάλμα διορθώθηκε αμέσως μόλις το ανακαλύψαμε πιθανώς μέσα σε 20 λεπτά, εντυπωσιάστηκα από το πόσο γρήγορα διαδόθηκε.

Συνεπώς, οι παραπάνω χάρτες που χρησιμοποιούνται εν είδει τεκμηρίου νοθείας αποδεικνύουν τελικά, τη μείωση των λανθασμένα αναφερόμενων ψήφων υπέρ του Μπάιντεν. Πιο απλά, 153.710 (τυπογραφικό λάθος) μείον 15,371 (πραγματική αύξηση) = 138,339 ψήφοι.

Άλλωστε, η κομητεία του Shiawassee έχει καταγεγραμμένους μόλις 55.612 ψηφοφόρους δηλαδή, σχεδόν το 1/3 των ψήφων που καταγράφηκαν κατά λάθος από την υπάλληλο της κοσμητείας. [πηγή]

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, ο Ντόναλντ Τράμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν στην κοσμητεία του Shiawassee. Επί του παρόντος έχουν καταμετρηθεί συνολικά 39,502 ψήφοι.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός ότι εντοπίζεται νοθεία στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξαιτίας της αύξησης κατά 138.339 ψήφων στην πολιτεία του Μίσιγκαν, είναι αναληθής και ως εκ τούτου καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).