Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Τουρκία ΔΕΝ αποπλήρωσε το μισό χρέος της Σομαλίας στο ΔΝΤFAKE NEWS

Η Τουρκία ΔΕΝ αποπλήρωσε το μισό χρέος της Σομαλίας στο ΔΝΤ

13 Νοε
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Η Τουρκία αποπλήρωσε το 50% του χρέους της Σομαλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συμπέρασμα

Η Τουρκία προσέφερε ελάφρυνση ύψους 2.3 εκατομμυρίων SDR's. Η αξία του εν λόγω διεθνούς αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου ανέρχεται στα 3.3 εκατομμύρια. Ο στόχος της Πρωτοβουλίας για τις Υπερχρεωμένες Φτωχές Χώρες (HIPC) στοχεύει να μειώσει το χρέος της Σομαλίας στα 557 εκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαμοιράζεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία αποπλήρωσε το 50% του χρέους της Σομαλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: arxaiaithomi.gr, sportime.gr, armynow.gr
Ομάδες στο Facebook: Ελλήνων Μέτωπο Κατά της Διαφθοράς


Αληθεύει;

Ήδη από τις 25 Μαΐου του 2020, η Παγκόσμια Τράπεζα από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συναποφάσισαν την ένταξη της Σομαλίας στην πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη υπερχρεωμένων χωρών (HIPC) με στόχο την ελάφρυνση και τη βιωσιμότητα του χρέους της. Έτσι, η Σομαλία αποτέλεσε την 37η χώρα που εντάχθηκε στο εν λόγω πλαίσιο στήριξης. Ειδικότερα, οι συνεπικουρικές αυτές δράσεις στοχεύουν στην αμετάκλητη μείωση του χρέους από 5.2 δισεκατομμύρια δολάρια (στα τέλη του 2018), στα 557 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής εντός χρονικού πλαισίου 3 ετών. [Πηγή]

Πηγή: International Monetary Fund (ΔΝΤ)

Ενίσχυση της Σομαλίας από την Τουρκία

Ευχαριστήριο μήνυμα απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σομαλίας, Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την βοήθεια στην ελάφρυνση του χρέους απέναντι στο ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά σε δημοσίευσή του στο Twitter αναφέρει:

https://twitter.com/Amohamednur/status/1324437770849452035

Νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στον @RTErdogan για τη συνεχή στήριξή του στη Σομαλία, ιδίως για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν την Τουρκία να εκκαθαρίσει τα χρήματα του χρέους της Σομαλίας προς το ΔΝΤ, αφαιρώντας από τα χρήματα που οφείλονται στην Τουρκία από το ΔΝΤ. Η Τουρκία παραμένει ένας ισχυρός σύμμαχος στην πρόοδο της Σομαλίας.

Ειδικότερα, ο λόγος γίνεται για τη δέσμευση από το ΔΝΤ περίπου 2,4 εκατομμυρίων ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων SDRs* της Τουρκίας με στόχο τη βιωσιμότητα και ελάφρυνση του χρέους της Σομαλίας.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.



*Πρόκειται για διεθνές περιουσιακό στοιχείο το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ ως εναλλακτική μορφή των επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Δεν είναι νόμισμα, ούτε έχει φυσική παρουσία. [πηγή]

Πιο απλά, σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, τα 2.37 εκατομμύρια SDRs αντιστοιχούν σε 3.3 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής. Υπενθυμίζουμε βέβαια, πως στόχος της HIPC είναι να φτάσει το χρέος της Σομαλίας στα 557 εκατομμύρια δολάρια έως το 2023.



Μια παραλλαγή του υπό εξέταση ισχυρισμού ακούστηκε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Βελόπουλος ανακοίνωσε πως:

Η Τουρκία σήμερα αποφάσισε να αποπληρώσει το χρέος του ΔΝΤ της Σομαλίας


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως η Τουρκία προσέφερε ελάφρυνση του χρέος της Σομαλίας της τάξεως των 2.3 εκατομμυρίων SDRs, ποσό που ισοδυναμεί με 3.363.366,33 δολάρια Αμερικής. Βέβαια, το εν λόγω ποσό δεν αντιστοιχεί στο 50% του τρέχοντος χρέους της Σομαλίας. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός καθότι αναληθής καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).