Ποιοι είμαστε
Αρχική Γιατρός μέλος του ΙΣΑ: “Τα εμβόλια θα περιέχουν τσιπάκι”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Γιατρός μέλος του ΙΣΑ: “Τα εμβόλια θα περιέχουν τσιπάκι”

6 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Πλήρως αβάσιμους ισχυρισμούς, σχετικά με την COVID-19, διατυπώνει μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η γιατρός Εύη Κιαγιά δηλώνει με βεβαιότητα ότι «εμβόλιο δεν θα βγει, εμβόλιο θα έρθει μόνο αν μας βάζει μέσα μας το λεγόμενο τσιπάκι, θα είναι μόνο για να τσιπάρουν».

Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος των αβάσιμων ισχυρισμών της γιατρού. Δείτε το παρακάτω απόσπασμα από βίντεο που ανέβασε η ίδια στον προσωπικό της προφίλ στο FB:

Λίγα λόγια για την κ. Εύη Κιαγιά

Η Κα. Εύη Κιαγιά σε διάφορες συνεντεύξεις που έχει δώσει, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνει παθολόγος και αναφέρει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρακολουθεί ασθενείς στο Ηράκλειο Κρήτης. Παρόλα αυτά δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Κα. Κιαγιά εργάζεται, και πού, αυτή την περίοδο.

Επικοινωνήσαμε με τους ιατρικούς συλλόγους Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου, όπου ενημερωθήκαμε ότι δεν είναι γραμμένη σε αυτούς.

Κατόπιν, διαπιστώσαμε ότι είναι εγγεγραμμένη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ως ιατρός χωρίς ειδικότητα.

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο Εθνικό Μητρώο Ιατρών
Τα αποτελέσματα της αναζήτησης στον κατάλογο των ιατρών του ΙΣΑ.

Ισχυρισμοί

Η Κα. Κιαγιά, σε αποσπάσματα της ζωντανής μετάδοσης που πραγματοποίησε στον προσωπικό της λογαριασμό, κάνει αναφορά σε “ψέματα” τα οποία διακινούνται, σύμφωνα με την ίδια, σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2.

Ένα εξ αυτών των “ψεμάτων” είναι οι θάνατοι που οφείλονται στην νόσο COVID-19 και κατ’ επέκταση οι τάφοι που σκάβονται για όσους πεθαίνουν εξαιτίας αυτής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κα. Κιαγιά:

[00:24] Έχετε καταλάβει ότι επίσης σας φλομώνουν με χιλιάδες ψέματα όπως ότι σκάβουν τάφους. Ποιους τάφους βρε σκάβουνε; Ε;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που στάλθηκαν στις 16 Απριλίου του 2020 από το Υπουργείο Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο για την ταφή όσων απεβίωσαν από την νόσο COVID-19:

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με το σχετ. 3 Π.Δ., για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας.

Η οδηγία βασίζεται στο άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος  210/1975 – ΦΕΚ A 63/8-4-1975:

Άρθρον 3: Επί θανόντων εκ νοσημάτων υπαγομένων εις τον Διεθνή Υγειονομικόν Κανονισμόν δεν επιτρέπεται η μεταφορά, ο δε ενταφιασμός τούτων γίνεται εις ιδιαίτερον τμήμα του Νεκροταφείου του τόπου ένθα επισυνέβη ο θάνατος, απαγορευομένης της εκταφής προ της παρελεύσεως δεκαετίας.

Τα εν λόγω σχόλια της Κα. Κιαγιά αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πανδημία, ούτε νεκροί. Σε αυτό βασίζεται και η άποψή της ότι δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τον ιό.

Στο υπό εξέταση βίντεο ακούμε επίσης τα εξής:

[05:41] Τι έχει το εμβόλιο μέσα; Πίστεψέ με δεν θα έχει αυτό που πιστεύετε το πρώτο εμβόλιο. Εγώ πιστεύω θα είναι γλυκόζη, μόνο γλυκόζη. Τίποτα άλλο. Αλήθεια στο λέω θα το κάνουμε το πρώτο για να μας πείσουν ότι είναι ασφαλές και στην επαναληπτική δόση θα κάνουμε κάτι άλλο το οποίο, δεν θα είναι ασφαλές.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερα εμβόλια τα οποία βρίσκονται στην τελευταία φάση των ελέγχων και είναι έτοιμα για να διατεθούν σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών το προσεχές διάστημα. Αυτά είναι τα εμβόλια της AstraZeneca, της Moderna, της Pfizer και το Sputnik.

Ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια “θα περιέχουν μόνο γλυκόζη”, ή με απλά λόγια ο ισχυρισμός πως θα διατεθεί αρχικά εμβόλιο-placebo για να καθησυχαστούν οι πολίτες, είναι πλήρως ψευδής.

Ένας βασικός λόγος που καθιστά αυτό τον ισχυρισμό απολύτως εξωπραγματικό είναι πως καμία επιστημονική επιτροπή βιοηθικής ή επίσημος ελεγκτικός φορέας υγείας δε θα έδινε άδεια για κυκλοφορία ενός εμβολίου placebo στο γενικό πληθυσμό ειδικά σε μια περίοδο σοβαρότατου υγειονομικού κινδύνου όπως η πανδημία της COVID-19. [πηγή]

Τα εμβόλια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα έχουν συγκεκριμένη, γνωστή, σύσταση και έχουν περάσει εκτεταμένους και ιδιαίτερα αυστηρούς ελέγχους για εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας τους πριν αποφασιστεί η διανομή στο γενικό πληθυσμό. [πηγή 1][πηγή 2]

Η Κα. Κιαγιά συνεχίζει λέγοντας τα εξής:

[00:37] Όσο για το εμβόλιo, εμβόλιο δεν θα βγει. Θυμηθείτε με. Εμβόλιο δεν υπάρχει. Εμβόλιο θα έρθει μόνο όταν είναι εμβόλιο γλυκόζης ή εμβόλιο ο,τι να ναι, ή εμβόλιο απλά που θα μας βάζει μέσα μας το λεγόμενο τσιπάκι. Λοιπόν. δεν θα έρθει ποτέ εμβόλιο. Αυτό από μένα.

[02:09] Αυτό το εμβόλιο που θα βγει, που δεν θα βγει, θα είναι μόνο εμβόλιο για να μας τσιπάρουν. Ξεκαθαρισμένα πράγματα και σκοτώστε με τώρα.


[04:25] Το υποτιθέμενο εμβόλιο, βεβαίως και σχετίζεται με το 5G, αλλά ποιο εμβόλιο; Όχι για τον κορωνοϊό, αυτό που θα έρθει σε λίγο. Απλά προσπαθούμε να εξοικειωθούμε λίγο με την ιδέα του κορωνοϊού και του εμβολίου για να έρθει το άλλο.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, δεν υπάρχει σύνδεση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με το “τσιπάρισμα” πολιτών, μια διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας που συνήθως εμπλέκει τον Μπιλ Γκέιτς. Σκοπός των εμβολίων είναι να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο παθογόνο παράγοντα που εισέρχεται στο σώμα μας ώστε να μπορεί να τον εξουδετερώνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το ζήτημα περί ηλεκτρονικής καταγραφής δεδομένων που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα αφορά τη δημιουργία μίας ψηφιακής ταυτότητας, η οποία θα αποθηκεύει συγκεκριμένα ιατρικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, η μορφή του θα είναι άυλη κι όχι ως εμφυτεύσιμο μικροτσίπ.

Επίσης, το 5G είναι μια τεχνολογία ασύρματων δικτύων που αφορά τις τηλεπικοινωνίες. Η σύνδεση του κορωνοϊού με το 5G αποτελεί μια ακόμη ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας, χωρίς καμία βάση.

Με το θέμα του 5G και την παραπληροφόρηση σχετικά με την επικινδυνότητα του στην ανθρώπινη υγεία έχουμε ασχοληθεί σε άλλα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Στο υπό εξέταση βίντεο ακούμε επίσης τα εξής:

[01:22] Λοιπόν υπάρχει άλλος ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο τα εμβόλια αυτά δεν θα είναι αποτελεσματικά, πολύ βασικός λόγος. Ο πιο βασικός λόγος είναι ο εξής: Έμαθα και ξέρουμε όλοι οι γιατροί ότι αυτός ο ιός, όπως και κάθε ιός μεταλλάσσεται κάθε βδομάδα. Πώς θα τον αντιμετωπίσεις; Με ποιο τρόπο; Ε; Θα φτιάξεις τώρα 2 του μηνός, 2 Δεκεμβρίου θα εσύ φτιάξεις εμβόλιο; Δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου που ο ιός έχει κάνει μετάλλαξη το εμβόλιο θα παίζει;

Είναι αλήθεια ότι από την εμφάνιση του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί αρκετές μεταλλάξεις. Όπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα, οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσικό μέρος του κύκλου ζωής ενός ιού και σπάνια επηρεάζουν δραματικά τις εξάρσεις, συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής πανδημίας. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν και σε εξασθένιση του ιού. Συνήθως, όμως, οι αλλαγές είναι τόσο μικρές που δεν υπάρχει αισθητή διαφορά στη μετάδοση της νόσου και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Oι RNA ιοί, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο SARS-CoV-2, χρησιμοποιούν μια, εγγενώς επιρρεπή σε σφάλματα, πολυμεράση RNA για αναπαραγωγή. Τα γονιδιώματα τους υπόκεινται σε μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου αντιγραφής, κύκλοι οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε ώρες ακόμη και στον ίδιο ξενιστή.

Σύμφωνα με την Emma Hodcroft, γενετίστρια που εργάζεται στο Nextstrain ένα ερευνητικό εγχείρημα στο οποίο καταγράφουν τις μεταλλάξεις του ιού από όταν εμφανίστηκε, υπάρχουν μόνο 20 έως 25 διαφορές μεταξύ όλων των υφιστάμενων εκδοχών του SARS-CoV-2 σε μια γενετική ακολουθία 30.000 βάσεων. Σε δηλώσεις που έκανε επίσης στο Business Insider η Dr Lucy van Dorp, ο ιός υπολογίζεται ότι πραγματοποιεί περίπου δύο μεταλλάξεις τον μήνα, περίπου το μισό συγκρινόμενο με τις μεταλλάξεις της γρίπης.

Επίσης, ο Francois Balloux, καθηγητής στο UCL που έλαβε μέρος μαζί με την van Dorp σε έρευνα χαρτογράφησης των μεταλλάξεων του ιού,  αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν τίθεται θέμα αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19.

[02:24] Προσέξτε πάρα πολύ καλά. Προσέξτε όλους τους γιατρούς που έχετε, οικογενειακούς και μη, τι ρόλο βαράνε. Θέλω να θυμάστε ότι ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί είναι επικίνδυνο. Επίσης, ένα εμβόλιο που δοκιμάζεται τώρα, τρία χρόνια τώρα ας πούμε είναι επίσης επικίνδυνο. Πρέπει να περιμένετε σε βάθος δεκαετιών. Τι παρενέργειες έχει; Το εμβόλιο του 2009 που εγώ αρνήθηκα να κάνω στον εαυτό μου και στους ασθενείς μου, είχε θανατηφόρες επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν την άποψη της Κα. Κιαγιάς αναφορικά με τους θανάτους που προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό για την την Η1Ν1. Τα εμβόλια κατά της Η1Ν1 αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και ασφαλή. [πηγή 1][πηγη 2][πηγή 3]

[03:30] Τι δουλειά κάνει το RNA; Το RNA, λοιπόν, είναι ένα πραγματάκι το οποίο μεταφέρει κάποιες πληροφορίες στο DNA το δικό μας, δηλαδή στο γενετικό μας υλικό, δηλαδή σ’ αυτό που μας προσδιορίζει, και κάνει δουλίτσες.

Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Το RNA είναι ένα μακρομόριο το οποίο, μεταξύ άλλων, χωρίζεται σε υποκατηγορίες μορίων, όπως για παράδειγμα το mRNA (αγγελιοφόρο RNA), το tRNA (μεταφορικό RNA) και το rRNA (ριβοσωμικό RNA), τα οποία συμβάλλουν συνεργατικά στη σύνθεση πρωτεϊνών στο κύτταρο. 

Το RNA και οι διάφορες υποκατηγορίες του διεξάγουν ποικίλες λειτουργίες στο κύτταρο, ωστόσο κανένα μόριο RNA δεν μεταφέρει πληροφορίες στο γενετικό υλικό του κυττάρου, που είναι το DNA, αντίθετα οι πληροφορίες μεταφέρονται από το DNA. Συγκεκριμένα, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται μεταγραφή, οι πληροφορίες τις οποίες φέρει το DNA μας για την σύνθεση των πρωτεϊνών, κωδικοποιούνται σε mRNA, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί ως μεταφορέας των οδηγιών αυτών. [πηγή]

Το mRNA, αφού μεταφέρει τις οδηγίες του DNA για τη σύνθεση πρωτεϊνών στις αντίστοιχες “μηχανές παραγωγής πρωτεϊνών” του κυττάρου (ριβοσώματα), καταστρέφεται από άλλους κυτταρικούς μηχανισμούς.

Όσον αφορά τα νέα mRNA εμβόλια, θα λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή αντί να μεταφερθούν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες του ιού αυτούσιες, θα δοθεί μέσω του mRNA η γενετική οδηγία στο κύτταρο για τη σύνθεση τους, με σκοπό να αναγνωριστούν ως αντιγόνα από τον οργανισμό και να ξεκινήσει κατά συνέπεια η διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Φυσικά το mRNA και σε αυτή την περίπτωση δεν θα έρθει με κανένα τρόπο σε επαφή με το DNA που βρίσκεται εντός του πυρήνα του κυττάρου. [πηγή]

[04:00] Το εμβόλιο του καρκίνου της μήτρας έχει κάνει πάρα πολλές παρενέργειες. Έχουν αποδειχθεί οι παρενέργειες, δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι παραπάνω.

Σε αυτό το σημείο, παρά τον ισχυρισμό που παρουσιάζει η Κα. Κιαγιά, δεν προσδιορίζει σε τι είδους παρενέργειες αναφέρεται ή σε ποιο ακριβώς εμβόλιο, και δεν παρέχει κανένα στοιχείο προς υποστήριξη του ισχυρισμού.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρία εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), στο πλαίσιο πρόληψης καρκινικών τύπων που προκαλούνται από τον ιό και τύπων του ιού που προκαλούν κονδυλώματα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3

Σύμφωνα με το CDC, και για τα τρία εμβόλια έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες και η χρήση τους έχει κριθεί ασφαλής. Φυσικά, όπως ενδέχεται να συμβεί και με άλλα εμβόλια, υπάρχουν ορισμένες ήπιες και βραχυπρόθεσμες παρενέργειες όπως πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλος, ερεθισμός στο σημείο του εμβολίου και ούτω καθεξής. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ενδεικτικά, σε μια εκτενή συστηματική ανασκόπηση δημοσιευμένης βιβλιογραφίας, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξετάζονται πιθανές σοβαρές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα αυτοάνοσα νοσήματα, για τα εμβόλια Cervarix και Gardasil. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν βρέθηκε συσχετισμός μεταξύ σοβαρών παρενεργειών και τη χορήγηση εμβολίου, ούτε αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου και της εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος. [πηγή]

Σχετικά με δυνητικά πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα η στειρότητα, τα δεδομένα έως τώρα δεν έχουν δείξει σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ του εμβολίου για τον HPV και περιπτώσεων στειρότητας. [πηγή 1][πηγή 2]

[04:51] Τι ανιχνεύουν τελικά τα τεστ; Το έχω πει χιλιάδες φορές. Δεν έχουνε βγει τεστ να ανιχνεύουνε τον COVID-19 από τον COVID-21 που θα βγει σε δύο μήνες ακριβώς.

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι πλήρως εσφαλμένος. Να διευκρινίσουμε πως ο νέος κορωνοϊός είναι ο SARS-CoV-2 και COVID-19 είναι η ασθένεια την οποία προκαλεί. Τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της νόσου, είναι εξειδικευμένα στο να ανιχνεύσουν στοιχεία του συγκεκριμένου ιού. 

Η μία κατηγορία είναι τα τεστ αντιγόνων τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ειδικές πρωτεΐνες στο περίβλημα του ιού, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του συγκεκριμένου ιού. Η άλλη κατηγορία είναι τα μοριακά τεστ με τα οποία ανιχνεύεται γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης). [πηγή]

Μάλιστα, η μέθοδος PCR είναι γνωστή και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων και για διαγνωστικούς σκοπούς, από την δεκαετία του ‘80. [πηγή 1][πηγή 2]

Tο PCR είναι αυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την διάγνωση του SARS-CoV-2. Όπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας, η εξέταση είναι ρυθμισμένη με κατάλληλο τρόπο ώστε να εντοπίζει εξειδικευμένα το γενετικό υλικό του ιού. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μπορεί να διαχωρίσει το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από τον πιο γενετικά παρόμοιο με αυτόν κορωνοϊό, SARS-CoV-1.

Όσον αφορά την ακρίβεια του τεστ, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως εάν ένα PCR τεστ βγει θετικό, τότε υπάρχει 98% πιθανότητα το άτομο που πραγματοποίησε το τεστ να έχει τον ιό.

Πιο εκτενή ανάλυση για την τεχνική PCR μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό μας άρθρο εδώ.

Διαγραφή από τον ΙΣΑ

Κατόπιν επικοινωνίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών ενημερωθήκαμε ότι η κ. Κιαγιά έχει διαγραφεί από τα μητρώα τους στις 11/12/2020. Μέχρι στιγμής είναι εγγεγραμμένη στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου. Ωστόσο δεν έχει προσκομίσει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχει περάσει τις εξετάσεις της ειδικότητας, γι’ αυτό και στη σελίδα με τα μητρώα γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου αναφέρει “χωρίς ειδικότητα”. [πηγή]

Συμπέρασμα

Η κα Εύη Κιαγιά, γιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διασπείρει μια σειρά από ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που δύνανται να παραπλανήσουν τους πολίτες και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κανένας από τους ισχυρισμούς που βρίσκουμε στα σχετικά βίντεο και συνεντεύξεις της σχετικά με την σοβαρότητα της πανδημίας και τους “κινδύνους” του εμβολίου για την COVID-19 δεν ευσταθούν.


Έρευνα και σύνταξη άρθρου:

Θάνος Σιτίστας
Σπυριδούλα Μάρκου
Ευτυχία Νάτση


28 Απριλίου 2021 – Το άρθρο ενημερώθηκε για να προστεθεί η πληροφορία ότι η κ. Κιαγιά διεγράφη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Συντακτική ομάδα