Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεσσαλονίκη: Ανυπόστατοι ισχυρισμοί σχετικά με θανάτους από covid-19HOAXES

Θεσσαλονίκη: Ανυπόστατοι ισχυρισμοί σχετικά με θανάτους από covid-19

11 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1

Στη Νέα Μηχανιώνα, γιος άνοιξε το φέρετρο ώστε να αποχαιρετίσει τη μητέρα που πέθανε από covid-19 για να διαπιστώσει πως η γυναίκα αναπνέει κανονικά. Δυο μέρες μετά, η γυναίκα πέθανε στις 2/12/2020 από κρυοπαγήματα επειδή την είχαν στο ψυγείο του νοσοκομείου.

Συμπέρασμα 1

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιοχής, έως τις 7 Δεκέμβρη στη Ν.Μηχανιώνα σημειώθηκε ένας θάνατος από covid-19 ενός άνδρα 51 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Ισχυρισμός 2

Στη Θεσσαλονίκη γυναίκα ενημερώθηκε τηλεφωνικώς πως έχασε τον άνδρα της από covid-19. Δύο μέρες μετά, ο σύζυγός εμφανίστηκε στην πόρτα του σπιτιού της. Έγινε δικαστήριο για να δουν ποιον θάψανε.

Συμπέρασμα 2

Ελλείψει τεκμηρίων ο ισχυρισμός δεν επαληθεύεται. Σύμφωνα με την ΓΑΔΘ, δεν υπάρχει ουδεμία καταγγελία σχετική με το περιστατικό.

Viral γίνεται βίντεο που κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου διαμέσου της πλατφόρμας του Instagram. Σε αυτό, γυναίκα καταγγέλλει δύο εγκληματικά περιστατικά που σχετίζονται με θανάτους από την covid-19. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ελλιπή ενώ η αυθεντικότητα των υποθέσεων αμφισβητείται. Τι ισχύει;

Παραδείγματα: apagoreuetai-group.blogspot.com


Τι ισχύει;

Καταρχάς, το υπό εξέταση βίντεο εντοπίζεται στο Facebook ενώ αποτελεί συρραφή δημοσιεύσεων της καταγγέλλουσας από το προσωπικό της προφίλ στο instagram. Επίσης, σύμφωνα με την ένδειξη της ημερομηνίας που φαίνεται επί του βίντεο, συνάγουμε το συμπέρασμα πως οι δημοσιεύσεις έγιναν στις 3 Δεκεμβρίου του 2020.

Δύο υποθέσεις

Στο υπό εξέταση απόσπασμα η Αθηνά Κουιμτσίδου καταγγέλλει δύο ειδεχθή εγκλήματα που σχετίζονται με την covid-19 και έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα στη Ν.Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης:

Οικογένεια πήρε πτώμα της γυναίκας η οποία πέθανε από κορωνοϊό. Ο γιος άνοιξε, με δική του ευθύνη το φέρετρο για να δει τη μάνα του για τελευταία φορά. Παιδιά, η γυναίκα ήταν τυλιγμένη σε ζελατίνα και ανέπνεε κανονικότατα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα τέτοιο περιστατικό θα είχε συγκλονίσει τη μικρή κοινωνία της Νέας Μηχανιώνας η οποία σύμφωνα με την απογραφή για το 2011 είχε πληθυσμό που έφτανε μόλις τους 8.775 κατοίκους. Η περιγραφή συνεχίζεται με τα λεγόμενα της καταγγέλουσας να παρουσιάζουν λογική ασυνέπεια:

Έγινε χαμός. Μόνο που δεν έφυγε το παιδί να πάει με καραμπίνα στο νοσοκομείο. Την πήραν τη γυναίκα άρον-άρον στο νοσοκομείο. Μετά από δυο μέρες πέθανε, εχθές δηλαδή πέθανε [σ.σ στις 2/12/2020] από τα κρυοπαγήματα που την είχανε στο νοσοκομείο στο ψυγείο. Την είχανε 2 μέρες στο ψυγείο ζωντανή. Τους θάβουνε ζωντανούς!

Κατόπιν, η κ. Κουιμτσίδου προτρέπει τους ακολούθους της να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία πριν συνεχίζει την περιγραφή του δεύτερου περιστατικού:

Γυναίκα ενημερώθηκε μέσω τηλεφώνου πως πέθανε ο άνδρας της. Δεν μπορούν να ανοίξουνε το φέρετρο… μπλα μπλα μπλα ξέρετε τα σχετικά, μετά από δύο μέρες χτυπάει το κουδούνι και βλέπει τον άνδρα της μπροστά της. Στον εισαγγελέα επίσης, δικαστήρια να ξεθάψουν το πτώμα να δούμε ποιόν άνθρωπο θάψανε. (…) Ξυπνήστε λίγο ρε … μας τρώνε λάχανο

Συνοψίζοντας, καθίσταται σαφές πως παρά τη σοβαρότητα των ισχυρισμών η κ. Κουιμτσίδου δεν παρέχει ούτε αρκετά στοιχεία για τα υπό εξέταση εγκλήματα όπως ακριβής ημερομηνία ή περιοχή, μα ούτε και τεκμήρια που να τα αποδεικνύουν.

Αληθεύουν;

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ν. Μηχανιώνας κ. Μακρίδη, ο οποίος ερωτηθείς για τις εν λόγω δημοσιεύσεις δήλωσε στις 7/12 τα ακόλουθα:

Έχω δει το βίντεο, απ’ όσα ξέρω και όποιον έχω ρωτήσει δεν ξέρουν την κυρία στο βίντεο. Δεν είναι κάτοικος της περιοχής. Πάντως το περιστατικό δεν ισχύει. Μόνο ένα θάνατο είχαμε από covid-19, ενός άνδρα 51 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθυμίζουμε πως η Ν. Μηχανιώνα είναι μια μικρή κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, επικοινωνήσαμε με την υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης κα. Ε. Χατζοπούλου η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:

Οι δηλώσεις της καταγγέλουσας δεν βρίσκονται σε πλαίσιο πραγματικότητας. Δεν πρόκειται απλά για Fake News αλλά για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αυτές οι δηλώσεις υποτιμούν εκείνους που θέτουν τους εαυτούς τους σε άμεσο κίνδυνο για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση. Όσοι δεν θέλουν να βοηθήσουν στην μάχη τουλάχιστον ας μην επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η covid-19 είναι πραγματική. Η παραπληροφόρηση για αυτή αποτελεί “μολυσματική νόσο”.

Ακόμη, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Κατόπιν σχετικής έρευνας, μας γνωστοποιήθηκε πως:

Δεν προκύπτει καταγγελία για καμία από τις 2 υποθέσεις.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως τα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ του αφηγήματος της κ. Κουιμτσίδου. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί καθότι κινδυνολογικοί και ανυπόστατοι καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).