Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τη μεταφορά των εμβολίων της PfizerΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τη μεταφορά των εμβολίων της Pfizer

27 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Η μεταφορά των εμβολίων αποτελεί φιάσκο μιας και αυτά έπρεπε να μεταφέρονται σε συνθήκες ψύξης και μάλιστα σε θερμοκρασίες -70°C.

Συμπέρασμα

Η μεταφορά έγινε βάσει πρωτοκόλλου που συστήνεται από την κατασκευάστρια εταιρία. Οι δόσεις των εμβολίων συσκευάζονται με ξηρό πάγο σε θερμομονωτικά κιβώτια ενώ μεταφέρονται με οχήματα ψυγεία που έχουν δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας, που φτάνει τους -20°C.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η μεταφορά των εμβολίων στη χώρα μας αποτελεί φιάσκο καθότι δεν έγινε με τις προβλεπόμενες για τη διατήρηση του εμβολίου συνθήκες. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα:


Πηγή: Twitter

Αληθεύει;

Αφορμή για τη διάδοση παραπλανητικών και ανυπόστατων ισχυρισμών υπήρξε ο ερχομός του εμβολίου των Pfizer και BioNtech στη χώρα μας, στις 25 Δεκεμβρίου του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, χρήστες των κοινωνικών δικτύων στηλιτεύουν τόσο την χρήση “χαρτοκιβωτίων” όσο και τη χρήση “φορτηγών ψυγείων” διότι όπως υποστηρίζουν, αυτά τα μέσα δεν είναι ικανά να εγγυηθούν θερμοκρασίες που φτάνουν τους -70°C, απαραίτητες για τη διατήρηση των 9.750 δόσεων.

Πληροφοριακό Δελτίο Pfizer

Ωστόσο, η μεταφορά των εμβολίων ακολούθησε συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας, Pfizer. Ειδικότερα, στην κεντρική σελίδα της Pfizer υπάρχει δημοσιευμένο ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο καθιστά σαφές ότι:

We also have developed packaging and storage innovations to be fit for purpose for the range of locations where we believe vaccinations will take place. We have specially designed,temperature-controlled thermal shippers utilizing dry ice to maintain recommended storage temperature conditions of -70°C±10°C for up to 10 days unopened (…)

Μετάφραση: Έχουμε ακόμη δημιουργήσει καινοτομίες για το πακετάρισμα και την αποθήκευση για τη διανομή στις τοποθεσίες όπου θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Έχουμε επίσης ειδικά σχεδιασμένα κιβώτια των οποίων η θερμοκρασία ελέγχεται. Αυτά χρησιμοποιούν ξηρό πάγο για τη διατήρησής της προτεινόμενης θερμοκρασίας αποθήκευσης που φτάνει τους -70°C±10°C όπου το εμβόλιο διατηρείται για 10 ημέρες χωρίς να ανοιχθεί.

Συνεπώς, η μεταφορά των εμβολίων δεν γίνεται με “χαρτοκιβώτια” όπως διατείνονται οι χρήστες στο ελληνικό διαδίκτυο. Ειδικότερα, τα εμβόλιο συσκευάζονται σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια γεμάτα με ξηρό πάγο των οποίων τόσο η θέση όσο και η θερμοκρασία ελέγχονται.

Υπενθυμίζουμε πως ο ξηρός πάγος είναι η στερεή μορφή του διοξειδίου του άνθρακα και έχει θερμοκρασία -78,5°C. Στο παρακάτω βίντεο εντοπίζουμε κυλινδρικά κομμάτια ξηρού πάγου να γεμίζουν τα θερμομονωτικά κιβώτια. [πηγή]

Ακόμη, για την μεταφορά χρησιμοποιούνται οχήματα ψυγεία με δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, η πολωνική SL Express που ανέλαβε την μεταφορά των εμβολίων, εξειδικεύεται σε παρόμοιες επιχειρήσεις διανομής αγαθών που χρίζουν ειδικής μεταχείρισης σε ότι αφορά τις συνθήκες μεταφοράς τους. Χαρακτηριστικά, η εταιρία προσφέρει δυνατότητες μεταφοράς αγαθών σε συνθήκες ψύξης που αγγίζουν τους -20°C. [πηγή]


Αποθήκευση του εμβολίου

Ακόμη, σύμφωνα με τις οδηγίες της Pfizer υπάρχουν 3 επιλογές σχετικά με την αποθήκευση του εμβολίου. Αναλυτικά:

  • Αποθήκευση σε εργαστηριακούς καταψύκτες βαθειάς κατάψυξης. Αυτή η μέθοδος διατηρεί τα εμβόλια για 6 μήνες.
  • Χρήση των ειδικών θερμομονωτικών κιβωτίων εντός των οποίων μεταφέρονται οι δόσεις με τακτική [κάθε 5 ημέρες] ανανέωση του ξηρού πάγου. Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης διατηρεί τα εμβόλια για 30 ημέρες.
  • Τέλος, το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί για 5 ημέρες σε θερμοκρασία 2-8°C σε ψυγεία που βρίσκονται σε νοσοκομεία.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η μεταφορά των δόσεων στη χώρα μας ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο ορισμένο από την κατασκευάστρια εταιρία Pfizer. Λαμβάνοντας υπόψιν την κατασκευή των θερμομονωτικών κιβωτίων και των ψυγείων της μεταφορικής, καθίσταται σαφές πως οι υπό εξέταση ισχυρισμοί περί “απλών χαρτοκιβωτίων” δεν ευσταθούν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).