Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΔΕΝ έκανε «στροφή 180 μοιρών» στο θέμα της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορωνοϊούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΔΕΝ έκανε «στροφή 180 μοιρών» στο θέμα της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορωνοϊού

6 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω επίσημης δήλωσης εκπροσώπου του, παραδέχτηκε πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των λεγομένων της εκπροσώπου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Dr. Maria Van Kerkhove. Ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως "σπάνιο" από την Dr. Kerhove, αφορούσε τα δεδομένα συγκεκριμένου, πολύ μικρού αριθμού, μελετών, ενώ στο σύνολό της η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία δεν υποστηρίζει το συμπέρασμα ότι η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι μηδενική.

Εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί σε διάφορα ιστολόγια και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω επίσημης δήλωσης εκπροσώπου του, παραδέχτηκε πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2. Οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν διαστρέβλωση των λεγομένων της εκπροσώπου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Dr. Maria Van Kerhove.

Παραδείγματα: katohika.gr, kontasas.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, dreamgr.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, diodotos-k-t.blogspot.com, newsalamina.net, epiosyinfo.com, kanenazori.com

Το βίντεο με τις δηλώσεις της Dr. Maria Van Kerhove το οποίο επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα:

Τι ισχύει

Αρχικά, η συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου είναι από τον Ιούνιο του 2020. Στο σύντομο υπό εξέταση απόσπασμα που αναπαράγεται, η Dr. Maria Van Kerhove ανέφερε πως “από τα δεδομένα που έχουμε ακόμα φαίνεται ότι είναι σπάνιο κάποιος ασυμπτωματικός να μεταδώσει τον ιό σε κάποιο άλλο άτομο”. [πηγή]

Ο απόλυτος ισχυρισμός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχτηκε πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να πηγάζει από το χαρακτηρισμό του φαινομένου από την ομιλήτρια ως “σπάνιο”.

Μετά από την εν λόγω ομιλία, η Dr. Maria Van Kerhove προχώρησε σε αποσαφήνιση των λεγομένων της μέσω νέας συνέντευξης, προκειμένου να ξεκαθαριστούν διαστρεβλώσεις οι οποίες προέκυψαν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

[πηγή]

Μετάφραση:

Λάβαμε πάρα πολλά μηνύματα σχετικά με κάποιες διευκρινήσεις που πρέπει να γίνουν πάνω σε ορισμένα σημεία τα οποία ανέφερα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Οπότε πιστεύω πως είναι σημαντικό να καλύψω σύντομα κάποιες πιθανές παρανοήσεις που προέκυψαν από τα λεγόμενα μου.

Πιστεύω ότι όσον αφορά τη μετάδοση του ιού, είναι σημαντικό το τι γνωρίζουμε, κυρίως τι δεν γνωρίζουμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως αυτό το περίπλοκο ζήτημα.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που δείχνουν πως μεταξύ 6% και 41% του πληθυσμού ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον ιό και να μην έχουν συμπτώματα, με την καλύτερη προσέγγιση να κυμαίνεται στο 16%. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι ορισμένα άτομα που είναι ασυμπτωματικά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Αυτό στο οποίο αναφερόμουν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αφορούσε πολύ λίγες μελέτες, δύο ή 3 μελέτες που έχουν δημοσιευθεί και προσπαθούν να ακολουθήσουν περιπτώσεις ασυμπτωματικών ατόμων που έχουν μολυνθεί και έπειτα να εξετάσουν όλα τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή και να δουν πόσα επιπλέον άτομα μολύνθηκαν μέσω αυτής της επαφής.

Αυτές οι μελέτες όμως είναι πολύ λίγες. Και σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποίησα το χαρακτηρισμό “σπάνιο”. Πιστεύω αποτελεί διαστρέβλωση η δήλωση ότι η ασυμπτωματική μετάδοση είναι πολύ σπάνια σε παγκόσμιο πλαίσιο. Αναφερόμουν αποκλειστικά στα δεδομένα ορισμένων μελετών.

Σύμφωνα, λοιπόν με τις διευκρινήσεις της Dr. Kerhove, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ουδέποτε δήλωσε πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν το ιό, ενώ ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως “σπάνιο” αφορούσε τα δεδομένα που προκύπτουν από ένα πολύ μικρό αριθμό μελετών.

Είναι γεγονός πως το θέμα της μη μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς αποτελεί μία παρανόηση που διαδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχει αναλυθεί και σε ξεχωριστό άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συνοπτικά, ενώ η συνολική βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ασυμπτωματικοί φαίνεται να μολύνουν λιγότερο από τους συμπτωματικούς, δεν υποστηρίζεται το συμπέρασμα ότι η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι μηδενική, ούτε ότι αυτοί δεν θα έπρεπε να τηρούν μέτρα ασφαλείας, όπως η προσωρινή απομόνωση για αποφυγή της μετάδοσης της νόσου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Επιπλέον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα μελετών, έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν ποσοστά ατόμων τα οποία ενώ στην αρχή της μόλυνσης ήταν ασυμπτωματικά παρουσίασαν συμπτώματα αργότερα, καθιστώντας τα τελικά προ-συμπτωματικά, έχοντας έτσι σημαντικό ρόλο στη συνολική μετάδοση της νόσου. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα ο ισχυρισμός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταδίδουν το ιό, καταρρίπτεται. Ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως “σπάνιο” από την Dr. Kerhove, αφορούσε τα δεδομένα συγκεκριμένου, πολύ μικρού αριθμού, μελετών, ενώ στο σύνολό της η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία δεν υποστηρίζει το συμπέρασμα ότι η μετάδοση από ασυμπτωματικούς είναι μηδενική.