Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Pfizer δεν ανακοίνωσε ότι η ανοσία από το mRNA εμβόλιο για την COVID-19 διαρκεί μόνο 6-8 μήνεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Pfizer δεν ανακοίνωσε ότι η ανοσία από το mRNA εμβόλιο για την COVID-19 διαρκεί μόνο 6-8 μήνες

7 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer, το mRNA εμβόλιο που παράγουν για την νόσο COVID-19 παρέχει ανοσία μόνο για 6-8 μήνες και συνεπώς όλοι όσοι έλαβαν ήδη τις 2 δόσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά το καλοκαίρι.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα δεδομένα από τη κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξαν παρέχει ανοσία για τουλάχιστον 6 μήνες.

Σε ελληνικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Pfizer, το mRNA εμβόλιο που παράγουν για την νόσο COVID-19 παρέχει ανοσία μόνο για 6-8 μήνες και συνεπώς όλοι όσοι έλαβαν ήδη τις 2 δόσεις θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά το καλοκαίρι. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής και διαστρεβλώνει πλήρως την σχετική ανακοίνωση της Pfizer.

Παραδείγματα: pronews.gr, paskedi.gr, ygeiamasnews.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, newsplanet09.info

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ομολογία Pfizer: «6-8 μήνες διαρκεί η ανοσία από το εμβόλιό μας- Πρέπει να εμβολιαστείτε πάλι όλοι από το καλοκαίρι»!

Η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική τουρκικής ιδιοκτησίας ΒioNTech παραδέχθηκαν επίσημα αυτό που όλη η επιστημονική κοινότητα γνώριζε, αλλά κανείς με εξαίρεση τους Ρώσους δεν είχε βγει να το πει: Οτι τα εμβόλια mRNA της συγκεκριμένης εταιρείας όπως και της Moderna έχουν «διάρκεια ζωής» ελάχιστων μηνών!

Οι  Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν για διατήρηση των αντισωμάτων σε χρόνο 6-8 μηνών, αλλά ακόμα και αυτό είναι υπεραισιόδοξο: Οι Ρώσοι του Ινστιτούτου «Γκαμαλέγια» διαβεβαιώνουν ότι «Στους τέσσερις μήνες ή πέντε το πολύ τελειώνει η ανοσοποιητική δράση του εμβολίου Pfizer BioNTech»!

Σίγουρα λοιπόν ο πληθυσμός που εμβολιάζεται με αυτό το εμβόλιο θα χρειαστεί από το καλοκαίρι νέα δόση για να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο τα αντισώματά του.

Οι Ρώσοι επισήμονες λένε ότι όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τον Μάρτιο (όπως π.χ. πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης) με το εμβόλιο mRNA, θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν το τέλος της άνοιξης και μετά πάλι πριν το τέλος του χρόνου!

Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι αδύνατον να φτάσει το 70% του πληθυσμού του πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας μέχρι το Νοέμβριο.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου μόλις 663.680 πολίτες. Από αυτούς οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και θα χρειαστεί να επαναεμβολιαστούν μέσα στο καλοκαίρι.

Και όλο αυτό… αν θεωρήσουμε πως όλοι οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, κάτι που μέχρι στιγμής απέχει αρκετά από την πραγματικότητα, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν (περίπου 30%). 

Όλα αυτά είναι γνωστά και το Pronews.gr τα έχει καταγράψει εγκαίρως, απλώς η κυβέρνηση να κρατούσε όσο πιο «χαμηλά» μπορούσε με τα ΜΜΕ που ελέγχει, προκειμένου να μην καταδείξει την κατάρρευση του προγράμματος που η ίδια έχει σχεδιάσει και να μην παραδεχθεί την χρεοκοπία του προγράμματος εμβολιασμών. Να πούμε ότι το ρωσικό Sputnik-V και το κινέζικο της Simopharm έχουν δύο χρόνια «διάρκεια ζωής» των αντισωμάτων!

Και αυτά, αρνείται πεισματικά να τα αγοράσει η κυβέρνηση.

Ενώ είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τους νεότερους πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα εμβολιάζονταν μετά το καλοκαίρι (ή το καλοκαίρι). Ένας γρίφος που καλείται να λυθεί άμεσα, καθώς η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε lockdown και μάλλον το Μαξίμου θα πρέπει να «επιστρατεύσει» άλλα όπλα, για τα οποία εδώ και πολλούς μήνες φωνάζουν αρκετοί επιστήμονες, όπως τα φάρμακα. 

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στις μεταλλάξεις, τις οποίες έχει διαφημίσει αρκετά η κυβέρνηση, και το κατά πόσω αυτές επηρεάζουν τελικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για νεκρούς από κορωνοϊό, οι οποίοι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τι ισχύει

Η ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι η παρακάτω η οποία δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της εταιρείας Pfizer τη 1η Απριλίου 2021:

Μετάφραση σκιασμένου κειμένου: Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοινώνουν σήμερα τα αποτελέσματα από ανάλυση 927 επιβεβαιωμένων συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 οι οποίες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης Φάσης 3 μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2021. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer-BioNTech για την νόσο COVID-19 ήταν 91.3% αποτελεσματικό ενάντια στη νόσο στο εξεταζόμενο διάστημα από 7 ημέρες μέχρι τουλάχιστον 6 μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης.

Τα ελληνικά δημοσιεύματα μετέφεραν εσφαλμένα την ανακοίνωση της Pfizer, κάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί από 6 μέχρι 8 μήνες και ότι όσοι έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA των Pfizer-BioNTech θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά το καλοκαίρι. Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των κλινικών τους δοκιμών δείχνουν πως το mRNA εμβόλιο BNT162b2 παρέχει ανοσία για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, ενώ πουθενά στην ανακοίνωση δε γίνεται λόγος για εύρος χρόνου 6-8 μήνες ούτε για επανάληψη εμβολιασμού για όσους έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχος ισχυρισμός είχε κυκλοφορήσει πριν μερικούς μήνες για το mRNA εμβόλιο της εταιρείας Moderna, τον οποίο επαναλαμβάνουν τα υπό εξέταση άρθρα:

Η αμερικανική εταιρεία Pfizer και η γερμανική τουρκικής ιδιοκτησίας ΒioNTech παραδέχθηκαν επίσημα αυτό που όλη η επιστημονική κοινότητα γνώριζε, αλλά κανείς με εξαίρεση τους Ρώσους δεν είχε βγει να το πει: Οτι τα εμβόλια mRNA της συγκεκριμένης εταιρείας όπως και της Moderna έχουν «διάρκεια ζωής» ελάχιστων μηνών!

Τους ισχυρισμούς για το διάστημα που διαρκεί η ανοσία του εμβολίου της Moderna καλύπτει το σχετικό μας άρθρο “Όχι, νέα μελέτη ΔΕΝ λέει πως η ανοσία από το εμβόλιο της Moderna διαρκεί μόνο 3 μήνες” το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Συνοπτικά, η μελέτη στην οποία βασίστηκε ο ισχυρισμός για το εμβόλιο της Moderna ανέφερε πως 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό παρατηρούνταν ακόμα υψηλού επιπέδου ανοσία, η οποία εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμη. Με λόγια δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο παρέχει ανοσία για 3 μήνες αλλά για τουλάχιστον 3 μήνες.

Τέλος, τα υπό εξέταση άρθρα ισχυρίζονται ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό της Sinopharm έχουν “δύο χρόνια «διάρκεια ζωής» των αντισωμάτων”.

Ο ισχυρισμός περί διετούς προστασίας από το Sputnik V ξεκίνησε από δηλώσεις του Alexander Gintsburg ενός εκ των υπευθύνων για την ανάπτυξη του εμβολίου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τα οποία δημοσιεύτηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 αναφέρεται πως δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν με σιγουριά τη διάρκεια προστασίας. Πουθενά μέσα στα δημοσιευμένα αποτελέσματα δε γίνεται άμεση ή έμμεση αναφορά σε διάρκεια προστασία 2 ετών.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Sinopharm, μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί δεδομένα από κλινικές δοκιμές φάσης III και δεν υπάρχει καμία δήλωση περί χρονικής διάρκειας προστασίας. Καμία επίσημη πηγή ή μελέτη δεν κάνει άμεση ή έμμεση αναφορά σε προστασία 2 ετών από τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι τα mRNA εμβόλια των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna διαρκούν μέχρι 6 και 3 μήνες αντίστοιχα είναι ψευδής. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες και επίσημες ανακοινώσεις τα εν λόγω εμβόλια παρέχουν ανοσία για τουλάχιστον 6 και 3 μήνες. Επιπρόσθετα, οι ισχυρισμοί περί διετούς προστασίας από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm δεν τεκμηριώνονται από καμία επίσημη πηγή.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.