Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ θα γίνεται «παιδομάζωμα» όσων παιδιών βρεθούν θετικά σε self testΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ΔΕΝ θα γίνεται «παιδομάζωμα» όσων παιδιών βρεθούν θετικά σε self test

11 Απρ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Είναι υποχρεωτικό ότι, σε περίπτωση που ένα παιδί βρίσκεται θετικό σε self test, θα αποκακρύνεται από την οικογένειά του και θα τίθεται σε υποχρεωτικό περιορισμό μακριά από αυτήν, εν είδει παιδομαζώματος.

Συμπέρασμα:

Οι σχετικές οδηγίες των αρμόδιων φορέων αναφέρονται στη δυνατότητα υποχρεωτικού περιορισμού σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Η απομόνωση μίας φράσης από ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού που έκανε λόγο για «απομάκρυνση μαθητών από τους οικείους τους» είναι κατανοητή υπό το πρίσμα των οδηγιών του ΕΟΔΥ, για κατ' οίκον φροντίδα ασθενών και πρόληψη ενδοοικογενειακής διασποράς, ως φυσική απομόνωση του ασθενούς σε ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού.

Με αφορμή βίντεο από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την 10η Απριλίου 2021 η «είδηση» ότι ισχύει υποχρεωτικός περιορισμός για τους μαθητές που θα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό μετά από self test, και θα απομακρύνονται από τις οικογένειές τους εν είδει παιδομαζώματος. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Παραδείγματα: makeleio.gr, el.gr, choratouaxoritou.gr

Τα περιεχόμενα στο άρθρο του makeleio.gr αναφέρθηκαν και σε βίντεο στην πλατφόρμα του Facebook από τον συντάκτη του άρθρου, δικηγόρο Νίκο Αντωνιάδη [δείτε εδώ μετά το 30ό λεπτό]

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 10/04/2021

Στο προαναφερόμενο βίντεο, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν τα εξής:

Ν. Αντωνιάδης: Τι ακούστηκε σήμερα στο απογευματινό δελτίο του Alpha. Πριν βγούμε με τον Δημήτρη [σ.σ. Δημήτρης Ποντίκας] το επιβεβαιώσαμε, γιατί δεν είναι και λίγα όσα έρχονται στα μηνύματα (…), το διασταυρώσαμε. Η είδηση η οποία βγήκε σήμερα -δειλά δειλά, το απογευματάκι- (…)

Δ. Ποντίκας: Στο δελτίο νοηματικής, έτσι;


Ν. Αντωνιάδης: Ναι, ναι. Θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι κωφάλαλοι. Τι λοιπόν ειπώθηκε; Ότι τα παιδιά που θα βρίσκονται θετικά (…), και δε διευκρινίστηκε στο ρεπορτάζ εάν εννοούν την επιβεβαίωση της θετικότητας ή την κατ’ αρχήν θετικότητα με το self test, σε κάθε περίπτωση θα δηλώνεται αυτό στην εφαρμογή αυτήν την ηλεκτρονική, και σε κάθε περίπτωση θα απομονώνονται (καλά η απομόνωση για την αποφυγή του πώς τον λένε…) και θα απομακρύνονται από τις οικογένειες. Παιδομάζωμα! Αυτό, είπε ο Alpha, είναι σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ – αυτό τους έχουνε πει να λένε, αυτό λενε. Αυτό που αποφεύγουνε (…) να πούνε είναι αυτά τα τέσσερα ψηφία, του Ν.4682/20, τέσσερα-έξι οκτώ-δύο. (…) Αυτός είναι ο νόμος ο οποίος προβλέπει και αυτό το οποίο σήμερα βγήκε από τους λαγούς για να μετρήσουν αντιδράσεις. Είναι η περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν.4682/2020 που κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020 (…).

Πιστεύω ότι πλέον δεν θα υπάρξει γονιός που θα πάει να δηλώσει το παιδί του ότι είναι θετικό -εκτός κι αν έχει μπάρμπα τον Χαρδαλιά και ξάδελφο τον Αρκουμανέα. Δε θα πάει να δηλώσει το παιδί του ότι είναι θετικό, γιατί σήμερα μας είπαν ότι θα εφαρμόσουν την περίπτωση ε’
.

Σε άλλα δημοσιεύματα της 10ης Απριλίου 2021 εντοπίσαμε κινδυνολογικούς τίτλους και περιγραφές όπως:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 10/04/2021

Τι ισχύει;

Στις 10 Απριλίου 2021 κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα απόσπασμα από δελτίο του ALPHA TV στη νοηματική, συγκεκριμένα το εξής:

Στο ρεπορτάζ σχετικά με τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους αντιγόνων ή κοινώς self test, τα οποία θα προαπαιτούνται και θα πρέπει να δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα για τη συμμετοχή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία από τις 12 Απριλίου 2021, αναφέρθηκαν τα εξής:

Εφόσον το τεστ βγει θετικό, παιδιά και καθηγητές θα πρέπει να δηλώσουν στην υπηρεσία self-testing που συμπεριλαμβάνεται στην πλατφόρμα gov.gr και στη συνέχεια να προβούν σε δεύτερο τεστ ταχείας ανίχνευσης. Σε κάθε περίπτωση, θα απομονώνονται και θα απομακρύνονται από τους οικείους τους για αποφυγή του κινδύνου διασποράς, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.


Η συγκεκριμένη φράση παρουσιάζει, συνολικά, το ισχύον πλαίσιο για τα self test που θα βρίσκονται θετικά και σε κανένα σημείο δεν προκύπτει ότι πρόκειται για πρωτογενές ρεπορτάζ του σταθμού, αλλά παράθεση των ήδη ανακοινωθέντων.

Όπως διαβάζουμε στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, εάν βγει θετικό το τεστ, ακολουθούνται οδηγίες για την φροντίδα επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι.

Στο σημείο που γίνεται αναφορά σε “φροντίδα επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι” παρατίθεται σύνδεσμος για τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ τις οποίες θα βρείτε εδώ. Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, πρόκειται για οδηγίες κατ’ οίκον φροντίδας κρουσμάτων COVID-19 με ήπια συμπτωματολογία.

Η δημοσιευθείσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν Δ1α/Γ.Π.οικ.22437/9.4.2021 (ΦΕΚ Β΄ 1440/10.04.2021) με θέμα «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19…» αναφέρει επί λέξει τα εξής:

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Τα ίδια αναφέρονται και για τα θετικά αποτελέσματα τεστ που θα πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και για τις περιπτώσεις που επιθυμεί κάποιος, με δικά του έξοδα, να πραγματοποιήσει τον επαναληπτικό έλεγχο σε ιδιωτική δομή υγείας. Όπου αναφέρεται «το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ», θα πρέπει να νοεί κανείς τις παραπάνω αναφερόμενες οδηγίες για κατ’ οίκον φροντίδα, στις οποίες παραπέμπει η ίδια η επίσημη πλατφόρμα, και δεν γίνεται καμία άλλη αναφορά σε υποχρεωτικό περιορισμό μαθητή ή εκπαιδευτικού σε ειδική δομή, αλλά αναφέρεται ο κατ’ οίκον περιορισμός-καραντίνα.

Τέλος, απουσιάζει και από τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας οποιαδήποτε αναφορά σε περιορισμό των παιδιών εκτός των οικιών τους, σε άλλες δηλαδή δομές καραντίνας.

Υπό το παραπάνω σαφές πλαίσιο αναφοράς, μπορούμε να διαβάσουμε ορισμένα σημεία των οδηγιών του ΕΟΔΥ:

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι:

– Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
– Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 1m από τον ασθενή.
Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή. Αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μάσκα. Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών (…)

Από αυτά καθίσταται σαφές ότι συνιστάται η ουσιαστική απομόνωση του κρούσματος μέσα στο ίδιο το σπίτι, προκειμένου να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατόν, η διασπορά του ιού και στα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού (πχ με διαμονή σε ξεχωριστό δωμάτιο).

Με βάση όλα τα ανωτέρω, οι όροι «απομονώνονται και θα απομακρύνονται από τους οικείους τους για αποφυγή του κινδύνου διασποράς» δεν διαφέρουν επί της ουσίας από τις προτροπές των οδηγιών του ΕΟΔΥ και αναφέρονται σε κατ’ οίκον φροντίδα και απομόνωση του μαθητή ή εκπαιδευτικού, με αποστάσεις και λοιπά μέτρα προστασίας, μέσα στο ίδιο του το σπίτι, όχι σε απομόνωση και απομάκρυνση από τους οικείους σε κάποια δομή καραντίνας εκτός σπιτιού.


Επικοινωνήσαμε στις 11 Απριλίου 2021 με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, και μάς παρέπεμψαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της 11ης Απριλίου, όπου συζητήθηκε εκ νέου το θέμα [δείτε εδώ μετά το 14:30] με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών-Πειραιώς), κα Ματίνα Παγώνη, και η λεζάντα είχε τον σαφή τίτλο «αν βγουν “θετικοί”, σε προληπτική καραντίνα σπίτι τους»

Στιγμιότυπο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Alpha, 11 Απριλίου 2021.

Σχετικά με την περίπτωση ε’ της παρ. 1 του άρθρ. 1 στο Ν.4682/2020 είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, όταν είχαν κυκλοφορήσει ευρέως ισχυρισμοί σχετικά με «αρπαγή» παιδιών από τα σπίτια και υποχρεωτικό περιορισμό τους σε ειδικές δομές, ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Όπως εξηγήσαμε στο προαναφερθέν άρθρο μας, και όπως ισχύει μέχρι σήμερα:

Οι αναφερόμενες διατάξεις δίνουν το γενικό κανονιστικό πλαίσιο για τη μελλοντική λήψη μέτρων, με ξεχωριστές και συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις (π.χ. Υπουργικές Αποφάσεις), σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό (δηλαδή καραντίνα) προσώπων που μπορούν να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο COVID-19, ή που προέρχονται από περιοχή όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου. Δεν έχει εκδοθεί κανονιστική πράξη με περιεχόμενο τη βίαιη προσαγωγή ή απαγωγή παιδιών από τα σχολεία τους, ή τον περιορισμό τους σε άλλες δομές.

Ο αναφερόμενος Ν. 4682/2020 (ΦΕΚ Α΄ 76/03-04-2020) κύρωσε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξεδόθησαν στις 25-02-2020, 11-03-2020 και 14-03-2020 σχετικά με την πανδημία της COVID-19. Ο νόμος αναφέρει στο άρθρο πρώτο της από 25 Φεβρουαρίου κυρούμενης ΠΝΠ:

1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

2. Τα μέτρα αυτά συνίστανται:

(α) στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπωνγια τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο,

(β) στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου […]

(ε) στον υποχρεωτικό προσωρινό περιορισμό προσώπων των περιπτώσεων (α) και (β) υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’ οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμοδίου κάθε φορά οργάνου. […]

Κατά την επιβολή των μέτρων επιλέγεται από τα αρμόδια όργανα το ηπιότερο δυνατό για την εκπλήρωση του σκοπού του, υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας. […]

4. Τα μέτρα […] επιβάλλονται και εξειδικεύονται ανά περίπτωση, δυνάμει απόφασης:

γ) του Υπουργού Υγείας για το μέτρο της περίπτωσης (ε) μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, στην περίπτωση της επιβολής προσωρινού περιορισμού μεμονωμένων προσώπων, ή μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 σε κάθε άλλη περίπτωση

[…] Καθεμία εκ των ανωτέρω αποφάσεων εκτός από το επιβαλλόμενο μέτρο, πρέπει να αναφέρει ρητά τη συγκεκριμένη ανάγκη δημόσιας υγείας που επιβάλλει τη λήψη του και να ορίζει τη διάρκεια ισχύος του, τα όργανα επιβολής του, τυχόν χώρους και καταστήματα υλοποίησης, τον τρόπο γνωστοποίησής της, καθώς και κάθε σχετική και αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίησή της. […]

Άρθρο πρώτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» που κυρώθηκε με τον Ν.4682/2020


Συνοπτικά, οι παραπάνω διατάξεις δίνουν το πλαίσιο νομοθετικής εξουσιοδότησης για την περαιτέρω έκδοση νέων, ξεχωριστών από τον νόμο αυτό, κανονιστικών διοικητικών πράξεων (συνήθως απαιτείται Υπουργική Απόφαση), οι οποίες ορίζουν, ρυθμίζουν και εξειδικεύουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Ειδικότερα, για την περίπτωση (ε) της παραγράφου 2 (όπου προβλέπεται ένα γενικό πλαίσιο για τον ενδεχόμενο προσωρινό περιορισμό ενός προσώπου που μπορεί να μεταδώσει άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, ή που προέρχεται από περιοχή όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου), απαιτείται να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης, ώστε να τεθούν σε ισχύ εξειδικευμένα μέτρα υπό τους περιορισμούς αναγκαιότητας και αναλογικότητας, ορισμένης χρονικής διάρκειας και ούτω καθεξής, όπως μπορείτε να δείτε στο πλήρες κείμενο του νόμου.

Με άλλα λόγια, κάθε ΚΥΑ που προβλέπει μέτρα «υποχρεωτικού περιορισμού» (δηλαδή για καραντίνα των θετικών κρουσμάτων, των ταξιδιωτών που έρχονται στην Ελλάδα και ούτω καθεξής) είναι και μία έμμεση «εφαρμογή» της περίπτωσης (ε). Ωστόσο αυτή η εφαρμογή, λόγω της αβάσιμης συνωμοσιολογίας σχετικά με αρπαγή παιδιών η οποία κυκλοφορεί από τον Αύγουστο του 2020, γίνεται καταχρηστικά αντιληπτή από τους χρήστες του διαδικτύου ως υποχρεωτικός περιορισμός «σε κατάλληλο χώρο υγειονομικής δομής» ενώ στην ίδια φράση των σχετικών οδηγιών υπάρχει και η, κατ΄αρχήν ηπιότερη, επιλογή περιορισμού-καραντίνας «κατ’ οίκον».

Εν προκειμένω, έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (συνυπογράφοντος του Υπουργού Υγείας), με την οποία, όπως και στην συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων, ορίζεται το ηπιότερο μέτρο, που είναι ο κατ’ οίκον υποχρεωτικός περιορισμός, κοινώς η καραντίνα στο σπίτι. Ουδεμία μνεία γίνεται στην εφαρμοζόμενη ΚΥΑ για άλλους χώρους καραντίνας, και μάλιστα υποχρεωτικούς, στους οποίους θα μεταφέρονταν, εν είδει παιδομαζώματος, οι μαθητές που θα έχουν θετικό τεστ.


Κυκλοφόρησε στις 11 Απριλίου 2021, ως έμμεση επιβεβαίωση των ισχυρισμών για «παιδομάζωμα» κατόπιν θετικού τεστ σε self-test, ένα απόσπασμα δηλώσεων του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, όπου ανέφερε τα εξής:

8. Αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

Η ανακοίνωση αυτή, ωστόσο, δεν είναι πρόσφατη, ούτε αφορά τα self test στα σχολεία. Ειδικότερα, οι δηλώσεις αυτές έλαβαν χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 2020, κατά την ανακοίνωση μέτρων αυστηροποίησης ολικού lockdown λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας. [πηγή]

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, με τον οποίο ήρθαμε σε επικοινωνία:

Το μέτρο αυτό αφορά ειδικές περιπτώσεις, πληθυσμιακών ομάδων που σε ένα δωμάτιο μπορούν να κατοικούν πολλά άτομα, όπως κοινόβια. Για παράδειγμα, 10 άτομα σε ένα δωμάτιο, ή μια οικογένεια με 10 παιδιά χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να απομονωθεί το κρούσμα σε κάποιο χώρο. Αυτό το μέτρο δεν έχει καμιά σχέση με τα σχολεία και τα self test και δεν αφορά την απομάκρυνση παιδιών από τα σπίτια τους. Ισχυρισμοί ότι θα απομονώνουμε σε ειδικές δομές τα παιδιά των οικογενειών που τα self test έχουν βγει θετικά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.


Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ο ισχυρισμός ότι σε περίπτωση θετικού τεστ οι μαθητές θα τίθενται σε υποχρεωτικό περιορισμό μακριά από τις οικογένειες και τις οικίες τους δεν έχει καμία βάση. Οι σχετικές οδηγίες των αρμόδιων φορέων αναφέρονται στη δυνατότητα υποχρεωτικού περιορισμού σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Η απομόνωση μίας φράσης από ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού που έκανε λόγο για «απομάκρυνση μαθητών από τους οικείους τους» είναι κατανοητή υπό το πρίσμα των οδηγιών του ΕΟΔΥ, για κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών και πρόληψη ενδοοικογενειακής διασποράς, ως φυσική απομόνωση του ασθενούς σε ξεχωριστό δωμάτιο του σπιτιού.


12 Απριλίου 2021 – Το άρθρο ενημερώθηκε με την προσθήκη αναπαραγωγής παλαιότερης δήλωσης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, ως σχετικής με τον υπό εξέταση ισχυρισμό περί παιδομαζώματος λόγω των self-test, μαζί με δήλωσή του στα Ellinika Hoaxes.

Διαβάστε επίσης: