Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση από «επιστήμονα» βιοατρικών εργαστηρίων για τη πανδημία της COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση από «επιστήμονα» βιοατρικών εργαστηρίων για τη πανδημία της COVID-19

12 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η COVID-19 δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Συμπέρασμα 1:

Επιδημία είναι η ξαφνική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μιας ασθένειας πάνω από αυτό που θα περιμέναμε φυσιολογικά σε ένα πληθυσμό της υπό εξέταση περιοχής. Ο ορισμός δε αφορά συγκεκριμένο ποσοστό κρουσμάτων αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Πανδημία ονομάζεται μια επιδημία η οποία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα η οποία περνάει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με βάση αυτούς τους ορισμούς καθώς και εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης της COVID-19 ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου του 2020 ήταν πλήρως αιτιολογημένος.

Ισχυρισμός 2:

Ο κορωνοϊός απομονώθηκε το 1960. Ο κορωνοϊός υπάρχει από τότε εμφανίστηκε το ζωικό κύτταρο.

Συμπέρασμα 2:

Δεν απομονώθηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 το 1960 αλλά η κατηγορία ιών που ονομάστηκε “κορωνοϊοί”, καθώς η λέξη “κορωνοϊός” δεν περιγράφει έναν ιό αλλά μια ομάδα ιών με κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρώτοι κορωνοϊοί που ανακαλύφθηκαν ήταν ο ιός IBV (κορωνοϊός των πτηνών) και ο κορωνοϊός 229E ο οποίος προσέβαλε ανθρώπους και προκαλούσε την αντίστοιχη μορφή γρίπης.

Ισχυρισμός 3:

Δεν έχει απομονωθεί ποτέ ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 από ασθενή.

Συμπέρασμα 3:

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιευθεί πλειάδα επιστημονικών μελετών σχετικά με την απομόνωση του ιού SARS-CoV-2 από περιστατικά σε διάφορες χώρες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ισχυρισμός 4:

Το γονιδίωμα του κορωνοϊού υπάρχει στο ανθρώπινο DNA. Γεννιόμαστε με αυτό το γονιδίωμα, γι αυτό και έχουμε θετικά τεστ PCR ακόμα και αν δεν έχουμε κολλήσει τον ιό.

Συμπέρασμα 4:

Ο εν λόγω ψευδοεπιστημονικός ισχυρισμός στηρίζεται στο ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του γενετικού υλικού που μεταφέρει ο SARS-CoV-2 ταυτίζεται με ένα κομμάτι του ανθρώπινου γονιδιώματος 8. Ενώ ισχύει ότι ένα ιδιαίτερα μικρό τμήμα του χρωμοσώματος 8 έχει παρόμοια αλληλουχία με ένα τμήμα του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 αυτό δεν σημαίνει ότι "γεννιόμαστε με το γενετικό υλικό του κορωνοϊού" ενώ, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του τεστ PCR, αυτή η μικρή αλληλουχία δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Ισχυρισμός 5:

Η χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας είναι ανούσια γιατί ο ιός είναι πολύ μικρότερος από τις οπές της μάσκας.

Συμπέρασμα 5:

Ο ιός δεν ταξιδεύει "γυμνός" αλλά μέσα σε σταγονίδια σάλιου, βήχα και φτερνίσματος. Τα σταγονίδια αυτά έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για να παγιδεύονται στη μάσκα με αποτέλεσμα η μετάδοση να περιορίζεται σημαντικά όταν η χρήση της μάσκας συνδυάζεται με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Ισχυρισμός 6:

Οι μάσκες δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του διοξειδίου του άνθρακα κατά την εκπνοή, οδηγώντας εν τέλει σε διαταραχές υγείας όπως η υπερκαπνία.

Συμπέρασμα 6:

Η υπερκαπνία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο αίμα. Kατά την διαδικασία του μεταβολισμού, τα κύτταρα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο όταν το σώμα λειτουργεί φυσιολογικά, απελευθερώνεται στο αίμα και με την κυκλοφορία μεταφέρεται στους πνεύμονες. Ο οργανισμός μας είναι ικανός να αντιμετωπίσει μεγάλες ποσότητες οξέων εφόσον λειτουργεί σωστά. Στη περίπτωση που οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά οδηγώντας σε αύξηση της οξύτητας του αίματος έχουμε “αναπνευστική οξέωση”. Σε σχετική δήλωση του στο Reuters, εκπρόσωπος του CDC τόνισε ότι, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσωρευτεί μέσα στο χώρο της μάσκας μετά από αρκετά παρατεταμένη χρήση, ακόμα και τότε τα επίπεδα δεν θα ήταν αρκετά μεγάλα για να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα, καταλήγοντας πως δεν είναι πιθανό η χρήση μάσκας να οδηγήσει σε υπερκαπνία.

Ισχυρισμός 7:

Η χρήση μάσκας ενδέχεται να μειώσει το διαθέσιμο οξυγόνο στον οργανισμό μας προκαλώντας υποξία.

Συμπέρασμα 7:

Πέρα από πρακτικές επιδείξεις γιατρών οι οποίες έχουν τεκμηριώσει ότι ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση μάσκας σε περιβάλλον εργασίας το ποσοστό κορεσμού οξυγόνου δεν πέφτει κάτω από το 98% πολλές σχετικές μελέτες έχουν επίσης τεκμηριώσει την ασφάλεια χρήσης μάσκας. Έρευνα που διεξήχθη με υποστήριξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI), η περίληψη της οποίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "The Journal of Allergy and Clinical Immunology", εξέτασε 223 αναφορές και συμπέρανε πως η χρήση μάσκας δεν έχει καμία επίπτωση στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Ισχυρισμός 8:

Η χρήση μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση με τον βάκιλο του άνθρακα.

Συμπέρασμα 8:

Ο βασικός τρόπος μόλυνσης με άνθρακα για τους ανθρώπους είναι μέσω έκθεσης σε μολυσμένα ζωικά προϊόντα όπως δέρμα, μαλλί και κρέας. Ωστόσο ακόμα και αν κάποιος εργάζεται σε τομέα που τον φέρνει σε συνεχή επαφή με τέτοια προϊόντα η πιθανότητα έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα σε ανεπτυγμένο κράτος είναι υπερβολικά μικρή καθώς δεν υπάρχουν πλέον ζώα με τέτοιες μολύνσεις ενώ οι διαδικασίες ελέγχου από εισαγωγές τέτοιων προϊόντων είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η χρήση μάσκας δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στη μόλυνση από το βακτήριο του άνθρακα με οποιονδήποτε τρόπο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Παναγιώτη Σκαρλάτου στο κανάλι Βεργίνα εντοπίζουμε σειρά ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με τη πανδημία της COVID-19.

Παραδείγματα: (Κανάλι στο YouTube) ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – Αρχική πηγή, nikosxeiladakis.gr, greeknewsondemand.com, odysseiatv.blogspot.com

Το επίμαχο βίντεο της συνέντευξης μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Τι ισχύει

Δεδομένου του ότι η συνέντευξη είναι σχετικά μεγάλη και σε αυτή γίνονται πολυάριθμοι ισχυρισμοί ιατρικού περιεχομένου είναι σκόπιμο να οργανώσουμε τους ισχυρισμούς και τις αναλύσεις τους σε ξεχωριστά τμήματα.

[4:36]

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Πρέπει να προσδιορίσω τα πράγματα όμως για να ξεκινήσουμε σωστά. Καταρχάς να σας πω, μια επιδημία έχει τέσσερις πυλώνες και έχει ως εξής. Σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θα πεθάνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι από συγκεκριμένο νόσημα όλων των ηλικιών. Στην ελλάδα λοιπόν πέθανε στην Ικαρία ο Αριστοτέλης στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα όχι όλων των ηλικιών αλλά ηλικιωμένοι. Αυτό δεν καθιστά επιδημία σύμφωνα με όλους τους ιατρικούς όρους της επιστημονικής κοινότητας.

Δημοσιογράφος:
Τι καθιστά μια πανδημία κύριε Σκαρλάτο;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Μια πανδημία ξεκινάει από μια ενδημία δηλαδή εντός ενός δήμου εντός μιας μικρής γεωγραφικής περιοχής όπου εκεί πέρα πεθαίνουν όλοι άνθρωποι από συγκεκριμένο νόσημα π.χ. ηπατίτιδας. Δηλαδή δεν μπορεί να πεθάνεις από ηπατίτιδα, εγκεφαλίτιδα, παγκρεατίτιδα και να λες ότι έχεις επιδημία ιών, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Για να υπάρξει ενδημία πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο νόσημα σε όλες τις ηλικίες. Έπειτα η ενδημία θα γίνει επιδημία δηλαδή σε όλη την χώρα αλλά πανδημία σημαίνει ότι θα βγει εκτός χώρας.

Αυτό διότι μπορεί παραδείγματος χάρη στην ιατρική κοινότητα να έχουμε δηλητηρίαση όλων των Ελλήνων, αυτό όμως δεν καθιστά πανδημία, πανδημία ή θα πεθάνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι όλων των ηλικιών από συγκεκριμένο νόσημα και έξω από τη χώρα. Αυτό δεν γίνεται πουθενά διότι βλέπουμε καταρχάς ότι στις χώρες με τις οποίες συνορεύουμε, Αλβανία Βουλγαρία, Σκόπια και τα λοιπά οι θάνατοι είναι πάρα πολύ λίγοι σε σχέση με την Ελλάδα. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πανδημία.

Το συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης δείχνει πλήρη έλλειψη κατανόησης για το τι συνιστά μια πανδημία από τη πλευρά του κ. Σκαρλάτου καθώς στις δηλώσεις του αποδίδονται εσφαλμένα οι ορισμοί της επιδημίας, της ενδημίας και της πανδημίας ενώ δηλώνει εσφαλμένα ότι η COVID-19 δεν πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως πανδημία.

Αρχικά είναι σκόπιμο να δώσουμε σύντομους ορισμούς για τις προαναφερθείσες έννοιες.

Επιδημία είναι η ξαφνική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μιας ασθένειας πάνω από αυτό που θα περιμέναμε φυσιολογικά σε ένα πληθυσμό της υπό εξέταση περιοχής. Ο ορισμός δε αφορά συγκεκριμένο ποσοστό κρουσμάτων αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Πανδημία ονομάζεται μια επιδημία η οποία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα η οποία περνάει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ως ενδημία ορίζεται η συνεχής παρουσία ενός παράγοντα ή ιατρικής πάθησης εντός μια ορισμένης γεωγραφικής περιοχής ή πληθυσμού. Με βάση αυτούς τους ορισμούς καθώς και εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης της COVID-19 ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου του 2020 ήταν πλήρως αιτιολογημένος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Οι ισχυρισμοί του κ. Σκαρλάτου ότι “μια πανδημία ξεκινάει από μια ενδημία δηλαδή εντός ενός δήμου εντός μιας μικρής γεωγραφικής περιοχής” και ότι “οι θάνατοι στις γειτονικές μας χώρες είναι μικροί άρα δεν υφίσταται πανδημία” δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς ορισμούς αυτών των λέξεων. Η COVID-19 είναι επιβεβαιωμένη πανδημία.

[06:40]

Δημοσιογράφος: Αυτές οι εικόνες που βλέπαμε τέτοιες ημέρες πριν από ένα χρόνο στη γειτονική Ιταλία που έκαναν το γύρο του κόσμου, με τα φέρετρα, με τους θανάτους, τι ήταν αυτές οι εικόνες κύριες Σκαρλάτο;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Κοιτάξτε, πλέον βγαίνουν Ιταλοί γιατροί και δηλώνουν ότι πειραματίζονταν σε ηλικιωμένους ανθρώπους προκειμένου να πεθάνουν και δηλώναν ότι πέθαιναν από κορωνοϊό.

Ο ισχυρισμός περί παραδοχής τέλεσης πειραμάτων από Ιταλούς γιατρούς σε ηλικιωμένους ασθενείς για να υποστηριχθούν διαγνώσεις με COVID-19 δεν έχει απολύτως καμία βάση. Κατόπιν εκτεταμένης έρευνας δεν εντοπίσαμε καμία αναφορά σε οποιοδήποτε σχετικό επίσημο φορέα υγείας ή σε κάποιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.

[07:40]

Δημοσιογράφος: Eχω ένα ερώτημα το οποίο μέχρι στιγμής δεν μπόρεσα να βρω απάντηση. Ο κορωνοϊός, ο οποίος δεν είναι ζωντανό πράγμα, έχει απομονωθεί από τους επιστήμονες, δηλαδή έχει συγκεκριμενοποιηθεί τι είναι ακριβώς αυτό το πράγμα; Και αν όχι, τι εξετάζουν όταν κάνουν ένα τεστ σε κάποιον και το βρίσκουν τη μια μέρα θετικό την άλλη μέρα αρνητικό;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Ο ιός είναι η μικρότερη βιολογική οντότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Δεν τρέφεται, δεν αναπνέει και δεν αναπαράγεται, αντιγράφεται. Ο τρόπος που αντιγράφεται είναι σε μοριακό επίπεδο, εντός του πυρήνα ενός ζωικού κυττάρου. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να ταξιδέψει κανένας ιός, με αυτά που ακούμε τις επιστημονικές ασυναρτησίες ότι από τη Νότια Αφρική φύσηξε βαρδάρης και ήρθε στην ελλάδα, αυτά δεν γίνονται πουθενά.

Για να έρθει ένας ιός από μια άλλη χώρα πρέπει να τον φέρει άνθρωπος, άρα από την ώρα που παίρνουν μετρά και ήρθε νοτιοαφρικανικό στέλεχος, σημαίνει ότι δεν παίρνουν σωστά μέτρα άρα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Τώρα το ερώτημά σας έχει να κάνει αν είναι ζωντανός. Οι ιοί είναι πάντα ζωντανοί, απλά δεν τρέφονται, δεν αναπνέουν, δεν αναπαράγονται, υπάρχουν.

Κανένας επίσημος φορέας υγείας δεν έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα πως ο SARS-CoV-2 και οι μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις του μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες μέσω του ανέμου. Σε κάθε επίσημη αναφορά καθίσταται σαφές πως η μεταφορά αυτών των μεταλλάξεων γίνεται μέσω ανθρώπων που ταξιδεύουν μεταξύ χωρών. Το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί μέτρα lockdown δε σημαίνει ότι η χώρα είναι πλήρως αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς, μεταξύ άλλων, η μεταφορά φορτίων εντός και εκτός χώρας προϋποθέτει αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων γεγονός που αυξάνει τη πιθανότητα μεταφοράς μιας μετάλλαξης του SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2]

[10:00]

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Ο κορωνοϊός απομονώθηκε το 1960. Ο κορωνοϊός υπάρχει από τότε που υπάρχουν οι δεινόσαυροι. το ζωικό κύτταρο δηλαδή. Ωστόσο όσον αφορά την ασθένεια COVID-19 ή τον ιό COVID-19 και τα λοιπά, αυτά τα οποία λένε και μας έχουν πραγματικά, μάλλον εσας έχουν φοβίσει και πανικοβάλει, να σας πω ότι δεν έχει απομονωθεί ποτέ και υπάρχει και καναδική επιστημονική έρευνα και μάλιστα όλοι οι επιστήμονες του Καναδά ζητάνε από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να τους δηλώσουν πόσα στελέχη των κορωνοϊών από επίσημους θανάτους έχουν απομονώσει. Στην Ελλάδα λοιπόν δεν έχει απομονωθεί ούτε ένας κορωνοϊών στα πτώματα νεκρών Ελλήνων ανθρώπων.

Δημοσιογράφος: Tότε τi εξετάζουnε στα τεστ τα οποία κάνουμε και λένε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό ή είναι αρνητικός. Τι βρίσκουνε εκεί μέσα;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Θα σας πω. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει φτιαχτεί με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε φορά που νοσούμε από κάτι, τα κύτταρα μας προσκολάνε το γονιδίωμα του εκάστοτε βιολογικού αντιγονικού παράγοντα επάνω στην επιφάνεια τους προκειμένου να χτιστεί ανοσία.

Έτσι λοιπόν κάθε φορά που προσπαθείτε να κάνετε μια αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, PCR τη λεγόμενη PCR στην οποία σας βγάζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα διότι το τεστ δεν ανιχνεύει αν νοσείς εκείνη την ώρα ή άμα υπάρχει ενεργό γονιδίωμα αλλά αν έχεις το γονιδίωμα. Καταρχάς να σας πω ότι το γονιδίωμα του κορωνοϊού υπάρχει στο ανθρώπινο DNA, το βρίσκουμε στο 17% των διεσπαρμένων μακρών πυρηνικών στοιχείων που περιβάλλουν τον άνθρωπο. Γεννιόμαστε δηλαδή με αυτό το γονιδίωμα. Δηλαδή θέλω να πω ότι η ανοσία μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γνωρίζει τι είναι ο κορωνοϊός, άρα κάθε φορά που το PCR ψαρεύει κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που βρίσκονται εκεί πέρα για προστασία σε βγάζει θετικό.

Δημοσιογράφος: Άρα αυξάνει την πιθανότητα μια κοινή γρίπη να χρεώνεται σε κορωνοϊό.

Αρχικά, δεν απομονώθηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 το 1960 αλλά η κατηγορία ιών που ονομάστηκε “κορωνοϊοί”, καθώς η λέξη “κορωνοϊός” δεν περιγράφει έναν ιό αλλά μια ομάδα ιών με κοινά χαρακτηριστικά. Οι πρώτοι κορωνοϊοί που ανακαλύφθηκαν ήταν ο ιός IBV (κορωνοϊός των πτηνών) και ο κορωνοϊός 229E ο οποίος προσέβαλε ανθρώπους και προκαλούσε την αντίστοιχη μορφή κοινού κρυολογήματος. [πηγή 1][πηγή 2]

Επίσης ο ισχυρισμός ότι ο ιός δεν έχει απομονωθεί είναι πλήρως ψευδής. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιευθεί πλειάδα επιστημονικών μελετών σχετικά με την απομόνωση του ιού SARS-CoV-2 από περιστατικά σε διάφορες χώρες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Τέλος η δήλωση ότι το γενετικό μας υλικό περιλαμβάνει το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Ο εν λόγω ψευδοεπιστημονικός ισχυρισμός κυκλοφόρησε στα αρχικά στάδια της πανδημίας και ανέφερε πως ένα συγκεκριμένο κομμάτι του γενετικού υλικού που μεταφέρει ο SARS-CoV-2 ταυτίζεται με ένα κομμάτι του ανθρώπινου γονιδιώματος 8. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αυτός ήταν και ο λόγος που τα τεστ PCR έδιναν τόσα θετικά αποτελέσματα ακόμα και σε άτομα που δεν είχαν κολλήσει τον ιό, καθώς το τεστ εντόπιζε το προαναφερθέν κομμάτι του γενετικού μας υλικού και το ταύτιζε εσφαλμένα με το γενετικό υλικό του ιού. Ωστόσο η όλη ιστορία ήταν διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.

Το συγκεκριμένο τμήμα του κειμένου δείχνει ελλειπή κατανόηση για τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά τη διενέργεια του τεστ PCR.

Το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, συγκεκριμένα το τεστ RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης) μας βοηθάει να εντοπίζουμε γνωστά τμήματα γενετικού υλικού όπως αυτό του ιού SARS-CoV-2 σε βιολογικά δείγματα. Στην εν λόγω περίπτωση το κομμάτι γενετικού υλικού που χρησιμοποιούμε ως δείκτη είναι το τμήμα που δίνει τις οδηγίες για τη παραγωγή του περιβλήματος του ιού και τα “καρφιά” στο περίβλημα του που τον βοηθούν να μπει μέσα στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τη τεχνική της PCR λοιπόν, όταν εντοπίζεται αυτή η αλληλουχία-στόχος, το δείγμα φωσφορίζει και από την ανάλυση αυτού του φωσφορισμού το εκάστοτε δείγμα βγαίνει θετικό ή αρνητικό και έτσι γνωρίζουμε ότι το δείγμα μας περιέχει το γενετικό υλικό που ψάχνουμε.

Ωστόσο το γενετικό υλικό του ιού που παίρνουμε όταν λαμβάνουμε ένα βιολογικό δείγμα ασθενή δεν είναι αρκετό για να γίνει η ανίχνευση. Αυτό που κάνουμε με την PCR είναι να πολλαπλασιάζουμε το γενετικό υλικό που περιέχεται στο δείγμα έτσι ώστε να υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός γενετικού υλικό ώστε να καταστεί εφικτή η ανίχνευση.

Για να μπορέσει να πολλαπλασιαστεί το γενετικό υλικό που ψάχνουμε χρησιμοποιούμε ειδικά εργαλεία που ονομάζονται “εκκινητές”. Αυτά τα εργαλεία προσαρμόζονται πάνω στο συγκεκριμένο τμήμα του γενετικού υλικού που ψάχνουμε και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του. Οι εκκινητές χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια και πρέπει και οι δυο εκκινητές να ταιριάξουν στο τμήμα του γενετικού υλικού που ψάχνουμε για να ξεκινήσει ο πολλαπλασιασμός και εν τέλει η ανίχνευση. [πηγή 1][πηγή 2]

Παρότι η παρακάτω αλληλουχία:

C-T-C-C-C-T-T-T-G-T-T-G-T-G-T-T-G-T

υπάρχει όντως και στο γενετικό υλικό του ιού και στο χρωμόσωμα 8, σε αυτή την αλληλουχία κουμπώνει ο ένας εκ των δυο εκκινητών. Η αλληλουχία στην οποία κουμπώνει ο δεύτερος ανιχνευτής είναι η παρακάτω:

A-T-G-A-G-C-T-T-A-G-T-C-C-T-G-T-T-G

Αυτή η αλληλουχία δεν αντιστοιχεί σε κανένα τμήμα του χρωμοσώματος 8. Κατά συνέπεια το τεστ PCR, το οποίο αξιοποιεί το ζευγάρι εκκινητών που κουμπώνουν στις δυο παραπάνω αλληλουχίες, δε θα μπορούσε να δώσει θετικό αποτέλεσμα από το γενετικό υλικό του χρωμοσώματος 8.

Αυτό μπορούμε να το δούμε εύκολα χρησιμοποιώντας το εργαλείο αντιστοίχισης γενετικού υλικού “BLAST”. Από σχετική αναζήτηση στη βάση δεδομένων για την αλληλουχία “A-T-G-A-G-C-T-T-A-G-T-C-C-T-G-T-T-G” το μόνο αποτέλεσμα που βγαίνει είναι αυτό του SARS-CoV-2. [πηγή]

Κατά συνέπεια η δήλωση του κ. Σκαρλάτου πως όταν γίνεται τεστ PCR αυτό βγαίνει θετικό γιατί αναγνωρίζει το δικό μας γονιδίωμα ως το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 είναι καθ’ ολοκληρίαν αβάσιμη.

[12:20]

Δημοσιογράφος:
Κύριε Σκαρλάτο είστε ειδικός στα εμβόλια απ’ ότι διαβάζω. Έχετε μάλιστα σπουδάσει και σε κάποια ειδικά εργαστήρια στο εξωτερικό στον Καναδά. Όσον αφορά το θέμα των εμβολίων για το οποίο υπάρχει ένας μιντιακός εκβιασμός να πάμε όλοι να εμβολιαστούμε, εσείς πως τα κρίνεται αυτά τα εμβόλια τα οποία έχουν έρθει και στη χώρα μας και πηγαίνει ο κόσμος και εμβολιάζεται;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: […] Τα εμβόλια πρέπει να γνωρίζετε έχουν κάποιες αρχές, δηλαδή ένα εμβόλιο είναι ένα βιολογικό παρασκεύασμα το οποίο σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι να χτίσει ανοσία. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι άμα ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με αυτά που έχω σπουδάσει εγώ έτσι στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν μπορείς να χτίσεις ανοσία.

Παραδείγματος χάριν αν είσαι διαβητικός νοσείς από τον ιό του HIV, έχεις καρκίνο ή είσαι γενικά ανοσοκατεσταλμένος, η αρχή του εμβολιασμού σου απαγορεύει να εμβολιαστείς. Αυτό διότι όταν εμβολιαζόμαστε στην ουσία εισάγουμε βιαίως αντιγονικούς παράγοντες. Όταν εισάγουμε αντιγονικούς παράγοντες και είμαστε ανοσοκατεσταλμένοι, μόνο ζημιά μπορούμε να κάνουμε στο ανσοποιητικό μας σύστημα και να καταλήξουμε στο θάνατο.

Η δήλωση πως αν κάποιος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες δε μπορεί να χτίσει ανοσία από εμβόλιο δεν στηρίζεται σε καμία ιατρική βάση. Μάλιστα ο κ. Σκαρλάτος συνεχίζει αναφέροντας εσφαλμένα πως αν κάποιος έχει καρκίνο, διαβήτη ή κάποια άλλη σοβαρή νόσο απαγορεύεται να εμβολιαστεί γιατί μέσω ενός εμβολίου εισάγουμε, σύμφωνα με τον ίδιο, “βιαίως αντιγονικούς παράγοντες” στον οργανισμό. Αυτές οι δηλώσεις δεν συνάδουν με καμία επίσημη σύσταση. Συγκεκριμένα για τους ασθενείς με καρκίνο, το αν θα εμβολιαστούν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με βασικό το τύπο του εμβολίου. Στο πλαίσιο της προστασίας από τη πανδημία η σύσταση από τους αρμόδιους φορείς είναι πως άτομα με προϋπάρχουσες νόσους όπως διαβήτης ή διάφορες μορφές καρκίνου είναι καλό να εμβολιαστούν πρώτα καθώς είναι πιο ευάλωτα από τη νόσο. Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο εκάστοτε ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του, ωστόσο ο αφορισμός του κ. Σκαρλάτου σχετικά με τα άτομα που έχουν τέτοιου είδους προϋπάρχουσες νόσους είναι πλήρως εσφαλμένος. [πηγή 1][πηγή 2]

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Βέβαια αυτό έχει να κάνει με την ανοσοκαταστολή σας ξαναλέω. Τώρα όσον αφορά το mRNA εμβόλιο και τα εμβόλια γενικότερα θα πρέπει να καταλάβετε μια ειδοποιό διαφορά. Το συγκεκριμένο εμβόλιο mRNA διεισδύει στο γενετικό κώδικα του ανθρώπινου γένους, το οποίο είναι παράνομο, αντίκειται σε όλες τις βιοηθικές ιατρικές αρχές κατά τη γενετήσια αξία του ανθρώπου. Κανένα φάρμακο ή κανένα εμβόλιο δεν πρέπει να αντικαθιστά τη γενετήσια αξία του ανθρώπου που είναι το γενετικό του υλικό. Όλα τα εμβόλια που είχαμε πριν από αυτό δεν μπορούσαν να διεισδύσουν.

Δημοσιογράφος: Όπως τα εμβόλια της γρίπης.

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Ακριβώς, ακόμα και εκεί υπάρχει μια εξαπάτηση αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε αργότερα. Όλα τα εμβόλια που έχουμε κάνει και μικροί και ως τώρα εμπίπτουν στην ανοσία τη κυτταρική ανοσία που δε διεισδύει στο γενετικό κώδικα. Το συγκεκριμένο mRNA εμβόλιο, το λέει και η λέξη, μεταφορέας RNA εντός του πυρήνα διεισδύει στον γενετικό κώδικα.


Άρα λοιπόν είναι ένα εμβόλιο το οποίο είναι προϊόν βασανιστηρίου το οποίο μπορεί να σου φέρει και σωματικές βλάβες σύμφωνα με τη Pfizer, όπως παράλυση του προσωπικού νεύρου με το σύνδρομο του Bell και αναφυλακτικά σοκ, το πιο σοβαρό που μπορείς να πάθεις από αναφυλακτικό σοκ είναι ανακοπή καρδιάς.

Δημοσιογράφος: Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τέτοιες παρενέργειες κύριε Σκαρλάτο.

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Έχουν καταγραφεί πάρα πολλές. Ήδη στην Αμερική, στο προσωπικό μου ιστολόγιο Πάνος Σκαρλάτος στο διαδίκτυο και στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook αναρτώ συνέχεια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν από το εμβόλιο της Pfizer και έχει παραλύσει το προσωπικό τους νεύρο.

Αρχικά ο ισχυρισμός ότι τα mRNA εμβόλια επεμβαίνουν στο γενετικό μας υλικό έχει καταρριφθεί αρκετές φορές από πληθώρα άρθρων που έχουν δημοσιευτεί από τα Ellinika Hoaxes.

Συνοπτικά το mRNA είναι ένα μεταφορέας πληροφοριών για το πως ένα κύτταρο μπορεί να συνθέσει τη πρωτεΐνη-ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Εφόσον μπει μέσα στο κύτταρο μας πηγαίνει κατευθείαν στις μηχανές παραγωγής πρωτεϊνών του κυττάρου ώστε να ξεκινήσει η σύνθεση της πρωτεΐνης-ακίδας, και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την εκτέλεση αυτής της εργασίας, αποσυντίθεται από το κύτταρο. Σε κανένα σημείο αυτής της διεργασίας δεν υπάρχει επαφή του mRNA με το DNA του πυρήνα ενώ ακόμα και αν υπήρχε δεν θα υπήρχε μηχανισμός που θα του επέτρεπε να επιδράσει με τον οποιονδήποτε τρόπο στο γενετικό μας υλικό. Με απλά λόγια το mRNA από τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 δεν μπορούν να πειράξουν το DNA μας. [πηγή]

[20:00]

Δημοσιογράφος: Ακούω ότι στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί περίπου το 90% του πληθυσμού, αποτέλεσμα τίποτα τα κρούσματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά παρουσιάζουν και μια αύξηση. Άρα δηλαδή τι ωφέλησε ο εμβολιασμός ενός τόσο μεγάλου ποσοστού του τοπικού πληθυσμού; Εδώ μιλάμε πλέον ότι έχουμε μπει στο τρελοκομείο αυτής της υπόθεσης.

Με τους ψευδείς ισχυρισμούς για την επιδημιολογική εικόνα του Ισραήλ μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2 το έχουμε καλύψει σε αναλυτικό μας άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συνοπτικά, τα ποσοστά που έχουν αναφερθεί σε διάφορα δημοσιεύματα ώστε να υποστηριχθεί η ιδέα πως η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ωφέλησε σε τίποτα τη χώρα ήταν διαστρεβλώσεις των πραγματικών στοιχείων. Σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα παρουσιάζεται το ποσοστό των ατόμων που έλαβαν μόνο τη μια δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ενώ η πλήρης κάλυψη προκύπτει μετά από τη λήψη και των δυο δόσεων. Εξετάζοντας τη πορεία της χώρας όσο αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που έχει λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου καθίσταται σαφές πως η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται.

[21:11]

Δημοσιογράφος: Kύριε Σκαρλάτο, η τελευταία μου ερώτηση είναι το θέμα της μάσκας το οποίο τώρα μας πάνε να μας επιβάλουν και διπλή μάσκα οφείλει αυτό το πράγμα σε όλη αυτήν την κατάσταση;

Παναγιώτης Σκαρλάτος: Σε καμία περίπτωση δεν οφελεί για έναν απλούστατο λόγο. Η οπή της μάσκας την οποία επιβάλλουν είναι 80 μικρόμετρα ενώ ο κορωνοϊός είναι της τάξεως του 0,1 μικρόμετρα, 99 φορές μικρότερος από την οπή της μάσκας. Άρα έχεις και 99% πιθανότητες να εισχωρήσει ο κορωνοϊός μέσα σου από τη μάσκα. ωστόσο δεν να σου πω κάτι πάρα πολύ βασικό.

[…]

Επειδή ο άνθρωπος έχει γεννηθεί χωρίς μάσκα, η μύτη του προσφέρεται για να εκπνέει διοξείδιο του άνθρακα. Όταν συσσωρεύεται το διοξείδιο του άνθρακα εντός της μάσκας μπορεί να πάθει μια πολύ σοβαρή βλάβη η οποία ονομάζεται υπερκαπνία και έχει να κάνει με τη συσσώρευση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στον οργανισμό.


Ωστόσο υπάρχει και το άλλο πολύ σημαντικό το οποίο λέγεται υποξία στο οποίο σημείο του σώματος ή ακόμα και ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να υποφέρει από έλλειψη ποσοστού οξυγόνου μέσα στο αίμα, Άρα λοιπόν από τη χρήση της μάσκας μπορείς να πάθεις και υπερκαπνία και υποξία αλλά και το πιο βασικό είναι και η βακτηριακή λοίμωξη που μπορείς να πάθεις με την επιφάνεια του δέρματος του στόματος και της μύτης με την ασθένεια του βάκιλου του άνθρακα. Ο βάκιλος του άνθρακα είναι ένας βάκιλος ο οποίος τρέφεται με άνθρακα. Όταν λοιπόν σωρεύεται διοξείδιο του άνθρακα εντός της αναπνευστικής οδού μπορεί το διοξείδιο να γίνει μονοξείδιο με την παρουσία υδρογόνου και να επιφέρει το βάκιλου του άνθρακα και την ασθένεια του βάκιλου του άνθρακα.

Αρχικά ο ισχυρισμός πως η χρήση της μάσκας είναι ανούσια γιατί ο ιός είναι πολύ μικρότερος από τις οπές της μάσκας είναι πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ο ιός SARS-CoV-2 έχει διάμετρο περίπου 0.1 μm ενώ οι υφασμάτινες μάσκες έχουν εύρος μεγέθους πόρων περίπου 80-500 μm και οι χειρουργικές περίπου 0.3 μm. Ενώ λοιπόν, με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο ιός είναι αρκετά μικρός για να περάσει από τους πόρους των μασκών που χρησιμοποιούμε, υπάρχει μια ακόμα σημαντική παράμετρος που δεν αναφέρει ο κ. Σκαρλάτος, συγκεκριμένα το γεγονός ότι ο ιός δεν ταξιδεύει “γυμνός” αλλά μέσα σε σταγονίδια σάλιου, βήχα και φτερνίσματος. Τα σταγονίδια αυτά έχουν μεγάλο εύρος μεγεθών αλλά το μέγεθος τους μειώνεται όσο απομακρύνονται από τη πηγή καθώς διασπώνται σε μικρότερα σταγονίδια. Επιπρόσθετα αυτά τα σταγονίδια έχουν μια συγκεκριμένη ακτίνα στην οποία μπορούν να ταξιδέψουν η οποία είναι περίπου 2 μέτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η σύσταση περί απόστασης ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρων. [πηγή]

Και σε αυτό το σημείο εισέρχεται η χρησιμότητα της μάσκας. Σε συνδυασμό με το μέτρο της απόστασης 2 μέτρων η μάσκα παίζει το ρόλο του επιπρόσθετου φραγμού στα σταγονίδια περιορίζοντας την ακτίνα μετάδοσης τους. Συγκεκριμένα, σε μελέτες όπου υπολογίστηκε η ακτίνα μετάδοσης αυτών των σταγονιδίων και τα δεδομένα παρουσιάστηκαν με τη μορφή animation φαίνεται ξεκάθαρα πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο. [πηγή 1][πηγή 2]

Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν επιτρέπουν τη διαφυγή του διοξειδίου του άνθρακα κατά την εκπνοή, οδηγώντας εν τέλει σε διαταραχές υγείας όπως η υπερκαπνία είναι πλήρως εσφαλμένη.

Η υπερκαπνία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο αίμα. Kατά την διαδικασία του μεταβολισμού, τα κύτταρα παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο όταν το σώμα λειτουργεί φυσιολογικά, απελευθερώνεται στο αίμα και με την κυκλοφορία μεταφέρεται στους πνεύμονες.

Ο οργανισμός μας είναι ικανός να αντιμετωπίσει μεγάλες ποσότητες οξέων εφόσον λειτουργεί σωστά. Στη περίπτωση που οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά οδηγώντας σε αύξηση της οξύτητας του αίματος έχουμε “αναπνευστική οξέωση”.

Σε σχετική δήλωση του στο Reuters, εκπρόσωπος του CDC τόνισε ότι, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσωρευτεί μέσα στο χώρο της μάσκας μετά από αρκετά παρατεταμένη χρήση, ακόμα και τότε τα επίπεδα δεν θα ήταν αρκετά μεγάλα για να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα, καταλήγοντας πως δεν είναι πιθανό η χρήση μάσκας να οδηγήσει σε υπερκαπνία. [πηγή]

Επίσης ο κ. Σκαρλάτος αναφέρει πως η χρήση μάσκας ενδέχεται να μειώσει το διαθέσιμο οξυγόνο στον οργανισμό μας προκαλώντας υποξία. Για να εξακριβώσουμε αν μια πρακτική όπως η χρήση ενός συγκεκριμένου τύπου μάσκας προκαλεί μείωση του οξυγόνου που προσλαμβάνουμε πρέπει να μετρήσουμε τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου ή αλλιώς το κλάσμα αιμοσφαιρίνης κορεσμένης σε οξυγόνο προς τη συνολική αιμοσφαιρίνη στο αίμα.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη ισορροπία σε αυτή τη παράμετρο, συγκεκριμένα το ποσοστό κορεσμού πρέπει να είναι μεταξύ 95%-100% και μια διατάραξη της όπως η εικαζόμενη συνεχής μείωση του οξυγόνου που προσλαμβάνουμε μέσω χρήσης μάσκας θα εμφανίζονταν σε μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου.

Για να απαντήσουν λοιπόν στις εικασίες περί μείωσης του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα, πολλοί γιατροί φωτογραφήθηκαν να κάνουν τεστ για μέτρηση του κορεσμού οξυγόνου τους μετά από πολύωρη χρήση μάσκας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ποσοστά 98%-100%. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Πέρα από τις προαναφερθείσες πρακτικές επιδείξεις ωστόσο το ζήτημα έχει εξεταστεί και στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης. Έρευνα που διεξήχθη με υποστήριξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI), η περίληψη της οποίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Journal of Allergy and Clinical Immunology”, εξέτασε 223 αναφορές και συμπέρανε πως η χρήση μάσκας δεν έχει καμία επίπτωση στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης έχει άσθμα ή όχι. [πηγή]

Τέλος ο ισχυρισμός περί μόλυνσης με το βάκιλο του άνθρακα από παρατεταμένη χρήση μάσκας δεν έχει καμία απολύτως βάση. Ο βασικός τρόπος μόλυνσης με άνθρακα για τους ανθρώπους είναι μέσω έκθεσης σε μολυσμένα ζωικά προϊόντα όπως δέρμα, μαλλί και κρέας. Ωστόσο ακόμα και αν κάποιος εργάζεται σε τομέα που τον φέρνει σε συνεχή επαφή με τέτοια προϊόντα η πιθανότητα έκθεσης στο βακτήριο του άνθρακα σε ανεπτυγμένο κράτος είναι υπερβολικά μικρή καθώς δεν υπάρχουν πλέον ζώα με τέτοιες μολύνσεις ενώ οι διαδικασίες ελέγχου από εισαγωγές τέτοιων προϊόντων είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η χρήση μάσκας δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στη μόλυνση από το βακτήριο του άνθρακα με οποιονδήποτε τρόπο. Ο παράγοντας που επηρεάζει τη πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό είναι η έκθεση σε μολυσμένα προϊόντα κρέατος. Επίσης δε μπορούμε να κολλήσουμε άνθρακα όπως κολλάμε τη γρίπη επομένως ακόμα και αν το επιχείρημα ήταν πως η λανθασμένη χρήση μάσκας θα μπορούσε με κάποιο τρόπο, μέσω της επαφής με άλλα άτομα, να μεταφέρει τον ιό δεν ευσταθεί.[πηγή]

Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις μετάδοσης άνθρακα μέσω επαφής και οι σπάνιες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούσαν μετάδοση από εκκρίσεις δερματικών πληγών που προκλήθηκαν από τη νόσο.

Με απλά λόγια ο ισχυρισμός ότι η χρήση μάσκας έχει την οποιαδήποτε σχέση με τη μόλυνση από το βάκιλο του άνθρακα είναι πλήρως ψευδής.

Το ότι η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων γύρω από τη μύτη και το στόμα σχετίζεται με τις πρακτικές καθαριότητας που εφαρμόζει ο εκάστοτε χρήστης. Η μάσκα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για πολλές ώρες, πρέπει να πλένεται τακτικά και να χρησιμοποιείται μια καθαρή μάσκα στο μεταξύ. Η παρατεταμένη χρήση μάσκας καθημερινά χωρίς κατάλληλο πλύσιμο προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μυκήτων, ωστόσο τα ίδια δερματικά προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν επίσης από ελλιπή καθαριότητα εσωρούχων. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Κατόπιν αναλυτικής εξέτασης των λεγομένων του κ. Σκαρλάτου στην επίμαχη συνέντευξη καθίσταται σαφές πως οι ισχυρισμοί που κάνει αποτελούν συλλογή ανυπόστατων, ψευδοεπιστημονικών εικασιών. Τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία προκύπτουν τόσο από έγκριτες επιστημονικές μελέτες όσο και από αναφορές επίσημων φορέων υγείας τεκμηριώνουν τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια των διαθέσιμων εμβολίων για τον SARS-CoV-2 όσο και των μέτρων υγειονομικής προστασίας όπως η χρήση μάσκας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.