Ποιοι είμαστε
Αρχική Έλληνας γιατρός προτείνει μη εγκεκριμένη και δυνητικά επικίνδυνη θεραπεία για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έλληνας γιατρός προτείνει μη εγκεκριμένη και δυνητικά επικίνδυνη θεραπεία για την COVID-19

14 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η μεθοτρεξάτη θεραπεύει από τη νόσο COVID-19 καθώς σκοτώνει απευθείας τον ιό SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο του οποίου η χρήση προτείνεται σε καρκινοπαθείς ή άτομα που πάσχουν από σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Δεν έχει λάβει καμία έγκριση για χρήση από επίσημους φορείς υγείας σε ασθενείς με COVID-19, καθώς δεν έχει ελεγχθεί ακόμα η αποτελεσματικότητα της και η ασφάλειά της για τη θεραπεία της εν λόγω νόσου. Δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη που να τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εν λόγω φαρμάκου στα πλαίσια θεραπείας για την COVID-19, ενώ υπάρχει μία μόνο ανοιχτή κλινική δοκιμή για τη μεθοτρεξάτη η οποία όμως δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα αποτελέσματα και δεν έχει οριστεί σε καμία περίπτωση κατάλληλη δοσολογία για ασθενείς με COVID-19.

Σε δημοσιεύσεις του γιατρού Δημήτρη Αντωνίου που αναρτήθηκαν πρόσφατα στο Facebook, καθώς και σε διάφορα blogs, εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως το φάρμακο Methotrexate (Μεθοτρεξάτη) είναι κατάλληλο για την θεραπεία της νόσου COVID-19. Ωστόσο, το εν λόγω φάρμακο δεν αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για την COVID-19 και η παρότρυνση του κ. Αντωνίου για λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος από ασθενείς με COVID-19 είναι αυθαίρετη και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Παραδείγματα: zoidosia.blogspot.com, revolution.gr, cyber54.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Επειδή η πρόληψη (κι όχι η θεραπεία) με το εμβόλιο κατά του κορονοιού, απεδείχθη μια ΑΠΑΤΗ (όπως τα φώναζα από την πρώτη στιγμή) κι επειδή, ο εμβολιασμός σε κάθε περίπτωση δεν «σκοτώνει» απευθείας τον ιό (γι` αυτό και δεν θεωρείται ως πραγματική θεραπεία, όπως αντίθετα είναι τα αντιβιοτικά που σκοτώνουν απευθείας τα κοινά μικρόβια), γι` αυτό ΤΟΛΜΩ να προτείνω μια πραγματική θεραπεία  του κορονοιού, με δύο γνωστά και φθηνά φάρμακα (που δίνονται από το στόμα), το ένα εκ των οποίων δρά έμμεσα κατά του κορονοιού (δεν τον σκοτώνει απ` ευθείας)(οι αναστολείς της Αγγειοτενσίνης-2)  και το άλλο (η Μethotrexate) τον σκοτώνει άμεσα κι απευθείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Η παρούσα “θεραπεία” με φάρμακα για τον κορονοιό: Αναστολείς της Αγγειοτενσίνης-2 (αντι-υπερτασικό) και Methotrexate (για αυτοάνοσα νοσήματα), είναι μια δική μου ΙΔΕΑ, η οποία βέβεια στηρίζεται απόλυτα στους κανόνες της Ιατρικής, αλλά για να πάρει άδεια χρήσης της, απαιτούνται να ακολουθήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τους κανόνες της ιατρικής ηθικής, ώστε να πιστοοποιηθεί η αποτελεσματικότητα  της θεραπείας αυτής, η δοσολογία της κλπ κλπ. Γι` αυτό την έχω προτείνει από πέρσυ στον ΕΟΔΥ και του Υπουργείο, τα οποία, ως συνήθως με έχουν αγνοήσει. 


ΠΑΝΤΩΣ, ΑΡΚΕΤΟΙ ασθενείς με συμπτώματα κορνοιού, που πήραν από μόνοι τους την θεραπεία αυτή, ή το ένα ή το άλλο φάρμακο (διαίτερα την Methotrexate)-εν αγνοία μου-εκ των υστέρων μου είπαν ότι “έγιναν αμέσως καλά”…!!Methotrexate:Λαμβάνεται όταν έχετε κορονοιό, είτε με συμπτώματα είτε όχι, δηλαδή όταν έχετε θετικό τέστ (δεν λαμβάνεται προληπτικά). Πρέπει να μην έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας, γι` αυτό σε τέτοια υποψία πρέπει να κάνετε πρώτα εξετάσεις για το συκώτι σας κι αν έχετε κάτι, να μην πάρετε το φάρμακο. Είναι αναστολέας του φυλλικού οξέως. Το mRNA του ιού αποτελείται από χημικές ουσίες που λέγονται «βάσεις», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Πουρίνη και Πυριμιδίνη, των οποίων όμως ασικό χημικό στοιχείο είναι το φυλλικό οξύ (μορφή βιταμίνης).

Η Methotrexate λοιπόν, μπλοκάρει την σύνθεση της Φυλλικού οξέως κι έτσι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του m RNA του ιού και την σύνθεση κι άλλων ενζύμων και πρωτεινών, με αποτέλεσμα να  σκοτώνει τον ιό στην κυριολεξία, όπως τ` αντιβιοτικά τα κοινά μικρόβια. Για τους λόγους αυτούς, έδιναν την Methotrexate παλαιότερα ως αντι-καρκινικό φάρμακο, διότι σταματάει τον πολλαπλασιαασμό του DΝΑ και RNA των καρκινικών κυττάρων. Τώρα όμως η Methotrexate χορηγείται για την θεραπεία καλοήθων νόσωn, όπως τη Ψωρίασης, της Ψωριασικής Αρθρίτιδας, Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, της Νόσου του Crohn, του Ερυθηματώδους Λύκου, ατοπικής δερματίτιδας, Σαρκοείδωσης, Νεοανική Δερματομυοσίτης κι άλλων αυτοάνοσων νόσων (με τον ίδιο τρόπο, η Methotrexate) αναστέλλει και την σύνθεση του νουκλοσιδίου Θυμιδίνη, που χρειάζεται για την σύνθεση του DNA). 

Είναι πάμφηνο, 7.5 ευρώ το κουτί.ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Methotrexate: 2 χάπια μαζί  (2X2.5mg) κάθε 12 ώρες για τρείς φορές(σύνολο 6 χάπια). Επαναλαμβάνετε μετά 1 εβδομάδα, μέχρι να γίνετε καλά (νομίζω με 2 κύκλους θα είναι όλα καλά (κάθε χάπι περιέχει 2.5mg methotrexate) (βλ.και παρακάτω, φωτογραφία του φυλλαδίου της methotrexate της εταιρείας Pfizer).

Αναστολείς της Αγγειοτενσίνης-2:Λαμβάνεται προληπτικά. Το φάρμακο αυτό δίνεται ως Αντι-Υπερτασικό και μπλοκάρει (αναστέλλει) τους χημικούς υποδοχείς  (που δρούν σαν «κλειδαρότρυπα») των ανθρώπινων κυττάρων που υποδέχονται την  Αγγγειτονσίνη-2 (που δρά σαν «κλειδί»), η οποία είναι μια ουσία των επινεφριδίων που δρά πάνω στα κύτταρα των αγγείων κι αυξάνει την πίεση του αίματος.  Ο κορονοιός δρά με τον ίδιο τρόπο όπως η Αγγειοτενσίνη-2, δηλαδή, η πρωτείνη S (spike) του ιού, κλειδώνει» σαν κλειδή σε «κλειδαρότρυπα» πάνω στους υποδοχείς της Αγγειοτενσίνης-2 των ανθρώπινων κυττάρων, τα «ξεκλειδώνει» κι επιτρέπει την είσοδο στα κύτταρα του m RNA του εμβολίου (που είναι και το m RNA του ιού, με τα γνωστά καταστροφικά για τον ασθενή-κι όχι για τον κορονοιό!) αποτελέσματα. Συνεπώς, δίνοντας τους αναστολείς 

Αναστολείς της Αγγειοτενσίνης-2, εμποδίζουμε την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Η δοσολογία πρέπει να ρυθμιστεί ιδανικά από ιατρό για να μη πέσει η πίεσή σας. Τα παραπάνω δύο φάρμακα, είναι φάρμακα γνωστά, ακίνδυνα και φτηνά. Τα έχω προτείνει στον ΕΟΔΥ και τις άλλες αρχές από πέρσυ….αλλά…ως συνήθως αγνοήθηκα, μπροστά στο μεγαλείο του Τσιόδρα και της Ασπασίας του Καραγκιόζη.Με αγάπη, Καλό κουράγιο, η Αλήθεια δεν κρύβεται.  Αρκεί να μην πληρώνει η ανθρωπότητα τραγικό τίμημα μέχρι τον θρίαμβό της.ΚΙ ΕΔΩ μια από τις πολλές διεθνείς έρευνες για την μεθοτρεξάτη, που επιβεβαιώνουν όλα όσα παραπάνω λέω: 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.26512?fbclid=IwAR2DyOYkCVZ5egol7SjfSyOy72qkUAh_hqKfrafWY_fMUf41o-qHx8ubiLE

In early 2020 the new respiratory syndrome COVID‐19 (caused by the zoonotic SARS‐CoV‐2 virus) spread like a pandemic, starting from Wuhan, China, causing severe economic depression. Despite some advances in drug treatments of medical complications in the later stages of the disease, the pandemic’s death toll is tragic, as no vaccine or specific antiviral treatment is currently available. By using a systems approach, we identify the host‐encoded pathway, which provides ribonucleotides to viral RNA synthesis, as a possible target. We show that methotrexate, an FDA‐approved inhibitor of purine biosynthesis, potently inhibits viral RNA replication, viral protein synthesis, and virus release. The effective antiviral methotrexate concentrations are similar to those used for established human therapies using the same drug. Methotrexate should be most effective in patients at the earliest appearance of symptoms to effectively prevent viral replication, diffusion of the infection, and possibly fatal complications…………………………………..

Κι εδώ η μεθοτρεξατη δοκιμάζεται πλέον σε ασθενείς για την  θεραπεία του κορονοιού στην Αμερική: 

Treatment of Patients With Mild Coronavirus-19 (COVID-19) Disease With Methotrexate Associated to LDL Like Nanoparticles (Nano-COVID19) (Nano-COVID19)

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04610567https://www.mdedge.com/dermatology/article/228614/coronavirus-updates/covid-19-outcomes-no-worse-patients-tnf-inhibitors-or

Η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook:

Σχετικά με την χρήση της μεθοτρεξάτης

Καταρχάς, θα πρέπει να τονιστεί πως το φάρμακο μεθοτρεξάτη (methotrexate) δεν είναι ούτε αντιβιοτικό ούτε αντιικό φάρμακο, και δεν έχει λάβει από κανέναν επίσημο φορέα υγείας έγκριση για χρήση σε ασθενείς με COVID-19.

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό φάρμακο του οποίου η χρήση προτείνεται σε καρκινοπαθείς ή άτομα που πάσχουν από σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, όταν η νόσος είναι βαριά και δεν υπάρχει ανταπόκριση σε άλλα είδη θεραπείας. Όμως, το εν λόγω φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πληθώρα σοβαρών, δυνητικά επικίνδυνων και θανατηφόρων για την υγεία παρενεργειών, όπως, μεταξύ άλλων, κίρρωση του ήπατος, ζημιά στους πνεύμονες, σοβαρές δερματικές αντιδράσεις και ούτω καθεξής. [πηγή 1][πηγή 2]

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως το συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται αυστηρά κατόπιν εξειδικευμένης ιατρικής συμβουλής και σε περιπτώσεις όπου κρίνεται ως κατάλληλη αγωγή για άτομα με τα προαναφερθέντα σοβαρά προβλήματα υγείας, όχι να λαμβάνεται αλόγιστα κατόπιν παρότρυνσης μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ισχυρισμός του κ. Αντωνίου πως το φάρμακο μεθοτρεξάτη “σκοτώνει άμεσα και απευθείας” τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και πως υπάρχουν “πολλές διεθνείς έρευνες” οι οποίες το επιβεβαιώνουν αυτό είναι πλήρως ψευδής.

Προκειμένου ο κ. Αντωνίου να στηρίξει το αφήγημά του περί αποτελεσματικότητας του εν λόγω φαρμάκου σε ασθενείς με COVID-19, επικαλείται μια μελέτη με τίτλο Methotrexate inhibits SARS‐CoV‐2 virus replication “in vitro η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο περιοδικό Journal of Medical Virology. Παρότι τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης έδειξαν πιθανή αναστολή του πολλαπλασιασμού του ιού SARS-CoV-2 στο κύτταρο δοκιμάζοντας χαμηλές ποσότητες μεθοτρεξάτης, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε καλλιέργειες νεφρικών κυττάρων πιθήκου in vitro, και όχι σε ολόκληρους ζωντανούς οργανισμούς in vivo. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα καθώς και η ασφάλεια του φαρμάκου για ασθενείς με COVID-19 από την εν λόγω μελέτη.

Εν συνεχεία, ο κ. Αντωνίου προς περαιτέρω υποστήριξη του ισχυρισμού του, παραθέτει ένα άρθρο στο οποίο συνοψίζονται τα αποτελέσματα μιας μελέτης με τίτλο Clinical Outcomes of COVID-19 in Patients Taking Tumor Necrosis Factor Inhibitorsand/or Methotrexate: A Multi-Center Research Network Study. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη δεν αποτελεί κλινική δοκιμή του φαρμάκου μεθοτρεξάτη σε ασθενείς με COVID-19, αλλά συγκρίνει την κλινική εικόνα 214 ασθενών με COVID-19 στους οποίους είχαν ήδη χορηγηθεί αναστολείς παράγοντα νέκρωσης όγκων ή/και μεθοτρεξάτη σε σχέση με 31,862 ασθενείς στους οποίους δεν είχαν χορηγηθεί οι εν λόγω θεραπείες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου μεταξύ ασθενών που έλαβαν τις προαναφερθείσες θεραπείες και ασθενών που δεν τις έλαβαν.

Στην πραγματικότητα, μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου, δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη και peer-reviewed μελέτη ή κλινική δοκιμή που να τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου μεθοτρεξάτη σε ασθενείς με COVID-19. Εν αντιθέσει, υπάρχει μόνο μια κλινική δοκιμή που σκοπεύει να εξετάσει την επίδραση της μεθοτρεξάτης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα συλλέξει εθελοντές, και άλλη μία κλινική δοκιμή, την οποία παραθέτει και ο κ. Αντωνίου, η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο συλλογής εθελοντών και για την οποία δεν έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα δημοσιευμένα δεδομένα από την παραπάνω κλινική δοκιμή, δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχει καθοριστεί η κατάλληλη δοσολογία του φαρμάκου για περιπτώσεις ασθενών με COVID-19. Κατά συνέπεια, η παρότρυνση του κ. Αντωνίου για λήψη “2 χαπιών μαζί (2X2.5mg) κάθε 12 ώρες για τρείς φορές (σύνολο 6 χάπια)” και επανάληψη της δοσολογίας μετά από μία εβδομάδα μέχρι να γίνει καλά ο ασθενής, είναι πλήρως αυθαίρετη για ασθενείς με COVID-19.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες που βλέπουμε στο φυλλάδιο της Pfizer, το οποίο παραθέτει ο κ. Αντωνίου, η δοσολογία την οποία προτείνει αφορά άτομα που πάσχουν από ψωρίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα και όχι νοσούντες από COVID-19.

Ανακεφαλαιώνοντας, όπως προαναφέρθηκε, η μεθοτρεξάτη δεν έχει απολύτως καμία έγκριση για χρήση σε ασθενείς με COVID-19 από επίσημους φορείς υγείας, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικά δεδομένα που να εξετάζουν και να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της για την θεραπεία της νόσου COVID-19. Η αυθαίρετη πρόταση για χρήση της από άτομα θετικά στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από τον κ. Αντωνίου καθίσταται επιστημονικά αβάσιμη και επικίνδυνη για την υγεία. Εν αντιθέσει, τα εμβόλια για την COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χρήση μέχρι στιγμής για την ΕΕ, τα οποία ο κ. Αντωνίου χαρακτηρίζει ως “απάτη”, έχουν περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και κλινικές δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα τους. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Σχετικά με τους αναστολείς της αγγειοτενσίνης-2

Μέσα στα υπό εξέταση άρθρα ο κ. Αντωνίου αναφέρεται επίσης στη χρήση αναστολέων της αγγειοτενσίνης-2 (ARBs) ως προληπτική αγωγή κατά του SARS-CoV-2. Ωστόσο τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δε συνηγορούν υπέρ του εν λόγω ισχυρισμού.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature με τίτλο “Association of angiotensin-converting enzyme inhibitors and angiotensin-receptor blockers with risk of mortality, severity or SARS-CoV-2 test positivity in COVID-19 patients: meta-analysis” κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στη κλινική εικόνα ασθενών που λαμβάνουν αναστολείς αγγειοτενσίνης-2 συγκριτικά με αυτούς που δεν λαμβάνουν. [πηγή]

Αξίζει επίσης να διευκρινιστεί πως τα ανωτέρω δεδομένα αφορούν την κλινική εικόνα ασθενών με COVID-19 μεταξύ ατόμων που ήδη έκαναν αγωγή με αναστολείς της αγγειοτενσίνης-2, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, και μεταξύ ατόμων που δεν λάμβαναν τέτοιου είδους αγωγή προκειμένου να ελεγχθεί εάν συντρέχει κίνδυνος για πιο βαριά νόσηση από την COVID-19 για τα άτομα που λάμβαναν ήδη την εν λόγω θεραπεία.

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine με τίτλο “Effect of Discontinuing vs Continuing Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors and Angiotensin II Receptor Blockers on Days Alive and Out of the Hospital in Patients Admitted With COVID-19 – A Randomized Clinical Trial”. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι ανάμεσα στους ασθενείς COVID-19 με ήπια προς μέτρια κλινική εικόνα, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην εξέλιξη της νόσου μεταξύ αυτών που συνέχισαν την αγωγή τους με αναστολείς της αγγειοτενσίνης-2 και αυτών που σταμάτησαν τη χρήση. [πηγή]

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν ελεγχθεί στο πλαίσιο προληπτικής θεραπείας για την COVID-19. Κανένας επίσημος φορέας υγείας μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει τη χρήση αυτών των φαρμάκων μόνα τους ή συνδυαστικά ως μέσο αντιμετώπισης της COVID-19.

Τέλος, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε πως ο κ. Αντωνίου έχει διατυπώσει στο παρελθόν πληθώρα ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19 και τον SARS-CoV-2, οι οποίοι έχουν αναλυθεί εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα μας:

  1. Ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τo εμβόλιo mRNA για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από Έλληνα γιατρό
  2. Κινδυνολογία και ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια mRNA

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η μεθοτρεξάτη, μόνη ή σε συνδυασμό με άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες είναι αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για την νόσο COVID-19 δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Καμία από τις μελέτες που παρέθεσε ο κ. Αντωνίου προς υποστήριξη του ισχυρισμού του δεν αποτελούν απόδειξη για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της εν λόγω αγωγής, ενώ οι μόνες κλινικές μελέτες που κάνουν λόγο για χρήση της μεθοτρεξάτης ως πιθανή αγωγή για την COVID-19 είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και δεν έχουν καμία πληροφορία αποτελεσματικότητας ή ασφαλούς δοσολογίας.