Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ είχε εμβολιαστεί η διευθύντρια του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων που λιποθύμησεHOAXES

ΔΕΝ είχε εμβολιαστεί η διευθύντρια του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων που λιποθύμησε

20 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η επικεφαλής του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων λιποθύμησε μετά από τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα 1:

Η ηλικιακή ομάδα της δεν είχε ξεκινήσει ακόμη να εμβολιάζεται, και ο δανέζικος οργανισμός φαρμάκων διαψεύδει ότι είχε εμβολιαστεί. Η ίδια δήλωσε ότι ευθυνόταν η υπερκόπωση και η πολύωρη ορθοστασία.

Ισχυρισμός 2:

Η επικεφαλής του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων πέθανε μετά από τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα 2:

Στην πραγματικότητα, συνήλθε σύντομα μετά το συμβάν και αποχώρησε περπατώντας. Σε φωτογραφία που ανέρτησε η ίδια λίγες μέρες μετά, επιβεβαίωσε ότι έχει αναρρώσει.

Μεγάλη απήχηση γνώρισαν δημοσιεύσεις στο ελληνικό διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες η διευθύντρια του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων, η οποία λιποθύμησε κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης, είχε μόλις εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, το περιστατικό οδήγησε και στο θάνατο της διευθύντριας.

Στην πραγματικότητα όμως, αμφότεροι οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Είδαμε τους ισχυρισμούς σε αναρτήσεις των κοινωνικών δικτύων και στα pronews.gr, greeknewsondemand.com, doxaorfanakigreece.home.blog.

Τι ισχύει

Στις 14-4-2021, η Δανία ανακοίνωσε τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την εμφάνιση θρομβώσεων ως πιθανή σπάνια παρενέργεια. Στην ανακοίνωση συμμετείχε και η Tanja Erichsen, επικεφαλής του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων.

Το BBC κατέγραφε ζωντανά την ανακοίνωση, μέχρι που σε ανύποπτη στιγμή, η κ. Erichsen λιποθύμησε. Σύντομα μετά την ανάρτησή του, το βίντεο κατέβηκε από την ιστοσελίδα του BBC «για λόγους δικαιωμάτων». Το βίντεο όμως πρόλαβε να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Παρακάτω μπορούμε να δούμε το αντίγραφό του από την ιστοσελίδα The Sun:

Όπως δήλωσαν τοπικά ΜΜΕ, σύντομα η κ. Erichsen ανέκτησε τις αισθήσεις της, και βγήκε από το δωμάτιο περπατώντας μόνη της. Παράλληλα, ο λογαριασμός Twitter του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων, δήλωσε ότι η ίδια έχει συνέλθει αλλά προληπτικά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για έλεγχο.

Σύντομα κυκλοφόρησαν και στο ξενόγλωσσο διαδίκτυο ισχυρισμοί ότι ο εμβολιασμός της κατά του κορωνοϊού ευθυνόταν για τη λιποθυμία της. Στην πραγματικότητα όμως, η ηλικιακή ομάδα της κ. Erichsen δεν είχε αρχίσει τον εμβολιασμό ακόμη στη Δανία: οι ενήλικες κάτω των 79 αναμένεται να ξεκινήσουν εμβολιασμούς μέσα στο Μάιο.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τη δανέζικη ομάδα ελέγχου ισχυρισμών TjekDet, που είναι επίσης μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Ενημέρωσης (IFCN). Σε επαφή της TjekDet με το δανέζικο οργανισμό φαρμάκων, διαβεβαιώθηκε ότι η κ. Erichsen δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη. Αντίστοιχα και το Associated Press, σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο του οργανισμού φαρμάκων Kim Voigt Østrøm, έλαβε την ίδια απάντηση.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς ότι η κ. Erichsen αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή μέχρι και ότι έχει πεθάνει, λίγες μέρες μετά το συμβάν, η ίδια ανέρτησε φωτογραφία της στο λογαριασμό του Twitter της, όπου δήλωσε πως έχει αναρρώσει:

Το Associated Press μετέφερε επίσης δηλώσεις της σε τοπικά ΜΜΕ μετά το συμβάν, κατά τις οποίες η λιποθυμία της ευθυνόταν στην υπερκόπωσή της και στην πολύωρη ορθοστασία, παράγοντες που έχουν συνδεθεί με λιποθυμίες.

Κατά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ στα τέλη του 2020, είχε κυκλοφορήσει ένας παρεμφερής ισχυρισμός, κατά τον οποίο μία νοσοκόμα λιποθύμησε και έπειτα πέθανε λόγω παρενέργειας του εμβολίου. Όπως εξηγήσαμε σε άρθρο μας, η νοσοκόμα παρουσίαζε ιστορικό λιποθυμιών και το φαινόμενο ευρύτερα παρατηρείται σε ορισμένα άτομα κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού τους, χωρίς σύνδεση με συγκεκριμένα εμβόλια. Επίσης, η νοσοκόμα σύντομα είχε συνέλθει χωρίς κανένα πρόβλημα στην υγεία της.

Όσον αφορά τη διακοπή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca στη Δανία, σημειώνουμε επιπλέον τα εξής: ο διευθυντής της δανέζικης αρχής υγείας, Soeren Brostroem, δήλωσε ότι η διακοπή λάμβανε χώρα επειδή η Δανία είχε θέσει την πανδημία υπό έλεγχο (περίπου 2 ημερήσιοι θάνατοι σε εβδομαδιαίο μέσο όρο), και επειδή μπορούσε να βασιστεί στα εμβόλια της Pfizer-BioNTech και Moderna που είχε λάβει. Διευκρίνισε επίσης ότι αν η χώρα αντιμετώπιζε πίεση του συστήματος υγείας της, η χορήγηση του εμβολίου θα συνέχιζε επειδή οι εν λόγω παρενέργειες ήταν ιδιαίτερα σπάνιες και το συνολικό όφελος θα ήταν θετικό. Σε επόμενη ανακοίνωση, διευκρινίστηκε επίσης ότι το εμβόλιο θα ήταν διαθέσιμο σε όσους το ζητούσαν εθελοντικά.

Συμπερασματικά

Οι ισχυρισμοί ότι η επικεφαλής του δανέζικου οργανισμού φαρμάκων λιποθύμησε μετά από τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού ή ότι πέθανε, είναι αμφότεροι ψευδείς. Η ηλικιακή ομάδα της δεν είχε ξεκινήσει ακόμη να εμβολιάζεται, και ο δανέζικος οργανισμός φαρμάκων διαψεύδει ότι είχε εμβολιαστεί. Η ίδια συνήλθε σύντομα μετά το συμβάν και δήλωσε ότι ευθυνόταν η υπερκόπωση και η πολύωρη ορθοστασία. Σε φωτογραφία που ανέρτησε η ίδια λίγες μέρες μετά, επιβεβαίωσε ότι έχει αναρρώσει.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.