Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media αποτελεί συλλογή ανυπόστατων συνωμοσιολογικών ισχυρισμών για τα self testΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media αποτελεί συλλογή ανυπόστατων συνωμοσιολογικών ισχυρισμών για τα self test

4 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

H Γερμανία απέσυρε δύο εκατομμύρια self test και η Γαλλία θα κάνει το ίδιο γιατί περιέχουν μπατονέτες οι οποίες έχουν μέσα τους πλήρως τοξική, καρκινογόνα ουσία.

Συμπέρασμα 1:

Όσον αφορά τη Γερμανία, μόνο ορισμένα σχολεία του Αμβούργου έλαβαν προσωρινά την πρωτοβουλία παύσης χρήσης των self test της Κορεάτικης εταιρίας SD Biosensors τα οποία πουλάει η εταιρία Roche. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές υγείας σημείωσαν ότι κατά την ορθή χρήση του τεστ δεν υπήρχε επαφή με τη θεωρούμενη ως επικίνδυνη ουσία (Triton-X), η οποία ήταν γνωστή. Για τη Γαλλία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μαζική απόσυρση των self test. Αντίθετα, στις 26 Απριλίου (την ημερομηνία που δημοσιεύτηκε και το βίντεο της κ. Λυμνιούδη), δημοσιεύτηκε δελτίο τύπου της Ανώτατης Υπηρεσίας Υγείας της Γαλλίας (Haute Autorité de Santé) στο οποίο αναφέρεται ότι η υπηρεσία προτείνει τη χρήση self test για παιδιά άνω των 15 ετών.

Ισχυρισμός 2:

Το δικαστήριο της Αυστρίας λέει πως ούτε το τεστ PCR ούτε το τεστ αντιγόνου είναι κατάλληλα για την ανίχνευση.

Συμπέρασμα 2:

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν όντως ότι τα τεστ PCR δεν είναι κατάλληλα για την διάγνωση της νόσου COVID-19, ωστόσο και αυτό το συμπέρασμα όπως και πολλοί επιπλέον ισχυρισμοί που έγιναν από το δικαστήριο στερούνταν πλήρως επιστημονικής τεκμηρίωσης. Για παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, το δικαστήριο ισχυρίστηκε πως τα κριτήρια που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Υγείας για να ορίσει μια περίπτωση COVID-19 διαφέρουν από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο εξετάζοντας τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων βλέπουμε πως τα κριτήρια δεν διαφέρουν. Για το ζήτημα με την ακρίβεια των τεστ PCR στη διάγνωση της νόσου COVID-19 έχουμε πλέον πλειάδα δημοσιευμένων στοιχείων τα οποία τεκμηριώνουν πως το μοριακό τεστ PCR αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε για την διάγνωση της νόσου.

Σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Κορίνα Λυμνιούδη, βρίσκουμε μια σειρά ψευδών ισχυρισμών τόσο συγκεκριμένα για τα self test για τον ιό SARS-CoV-2 όσο και γενικά για την πανδημία της COVID-19.

Το επίμαχο βίντεο:

Το βίντεο αναρτήθηκε και στο Facebook από την κ. Λυμνιούδη.

Τι ισχύει

Δεδομένου του ότι στο υπό εξέταση βίντεο γίνονται αρκετοί ισχυρισμοί θα εξετάσουμε τον καθένα ξεχωριστά.

[00:12]

Eιλικρινά δεν αντέχω άλλο, προσωπικά μου έρχεται να κλαίω με αυτό που συμβαίνει, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε, νομίζετε ότι όλα όσα σας λέμε 27 στα άρθρα ότι είναι παραμύθια. H Γερμανία απέσυρε δύο εκατομμύρια self test γιατί είναι βουτηγμένα σε μπατονέτες, σε πλήρως τοξική ουσία την πιο καρκινογόνα που υπάρχει στον πλανήτη.


[01:52]

Η Γερμανία απέσυρε δύο εκατομμύρια τεστ λόγω αυτής της τοξικής ουσίας που είναι η πιο καρκινογόνα ουσία που υπάρχει στον πλανήτη. Η Γαλλία τώρα θα αποσύρει και εκείνη τα self test, εμείς τα αυξανόμενα. Ζούμε έναν πόλεμο στον οποίο μας βάζουν να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο, η μαμά να σκοτώνει το παιδί βάζοντάς του την μπατονέτα μέσα στη μύτη.

Με τον ισχυρισμό περί απόσυρσης 2 εκατομμυρίων self test στη Γερμανία έχουμε ασχοληθεί σε διαφορετικό άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όπως εξηγείται στο προαναφερθέν άρθρο μας, ορισμένα μόνο σχολεία του Αμβούργου έλαβαν προσωρινά την πρωτοβουλία παύσης χρήσης των self test της Κορεάτικης εταιρίας SD Biosensors τα οποία πουλάει η εταιρία Roche. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές υγείας σημείωσαν ότι κατά την ορθή χρήση του τεστ δεν υπήρχε επαφή με τη θεωρούμενη ως επικίνδυνη ουσία (Triton-X), η οποία ήταν γνωστή.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο που ενέκρινε τα αναφερόμενα τεστ δήλωσε επίσης πως η ποσότητα της ουσίας που περιεχόταν ήταν τόσο μικρή, που ακόμα και συμπτωματική επαφή με αυτή δεν ήταν επικίνδυνη. Ο Peter Albrecht, εκπρόσωπος των σχολικών αρχών του Αμβούργου, δήλωσε πως τα περισσευόμενα τεστ των Roche/SD Biosensors θα χρησιμοποιούνταν, και ότι, ενώ οι επόμενες παρτίδες των self-test θα ήταν από διαφορετική εταιρεία, που επρόκειτο για εκ των προτέρων προγραμματισμένη αλλαγή για λόγους ευχρηστίας και όχι ασφάλειας.

Για τη Γαλλία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μαζική απόσυρση των self test. Αντίθετα, στις 26 Απριλίου (την ημερομηνία που δημοσιεύτηκε και το βίντεο της κ. Λυμνιούδη), δημοσιεύτηκε δελτίο τύπου της Ανώτατης Υπηρεσίας Υγείας της Γαλλίας (Haute Autorité de Santé) στο οποίο αναφέρεται ότι η υπηρεσία προτείνει τη χρήση self test για παιδιά άνω των 15 ετών. [πηγή]

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί καρκινογόνας ουσίας που χρησιμοποιείται στις μπατονέτες των self test έχουμε επίσης προβεί σε σχετική κατάρριψη την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η ουσία για την οποία γίνεται λόγος είναι το οξείδιο του αιθυλενίου και, όπως εξηγείται αναλυτικά στο άρθρο μας, ενώ η έκθεση στην ουσία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκινογένεση και άλλα προβλήματα υγείας, σχετικός κίνδυνος έχει επαληθευτεί μόνο μετά από έκθεση σε σημαντικές ποσότητες της ουσίας σε περιβάλλον εργασίας και σε βάθος χρόνου (π.χ. βιομηχανική εργασία), και δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση που έχει ο μέσος πολίτης είναι επικίνδυνη. [πηγή]

Όσον αφορά τους κοινούς χρήστες, λαμβάνουν χώρα αυστηροί έλεγχοι που εξασφαλίζουν ότι μετά την χρήση της ουσίας για την αποστείρωση των εν λόγω συσκευών, η ουσία αυτή αφαιρείται μέχρι να παραμείνουν υπολείμματα της που βρίσκονται αρκετά κάτω από τα εθνικά και διεθνή όρια ασφαλείας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

[00:48]

Το δικαστήριο της Αυστρίας [λέει πως] ούτε το τεστ PCR ούτε το τεστ αντιγόνου είναι κατάλληλα για την ανίχνευση λοίμωξης κορώνας. Πρώτον λοιπόν δεν ανιχνεύουν τίποτα, δεν είναι τεστ. Δεύτερον, το έχω στο μπλογκ μου [ότι] η ιατρική του πανεπιστήμιου Χόπκινς [λέει πως] ο νομπελίστας που ανακάλυψε αυτόν τον τρόπο ή μάλλον που προσπάθησε να δημιουργήσει εφεύρεση με αυτόν τον τρόπο με τη μπατονέτα στο τεστ, όταν έκανε την έρευνά του είπε αυτός δεν είναι τρόπος τεστ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σαν τεστ. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για να σου βάλουν κάποιο φάρμακο, κάποια ουσία μέσα σου.

Αρχικά, η απόφαση του Αυστριακού δικαστηρίου για την οποία γίνεται λόγος είναι πραγματική και δημοσιεύτηκε μέσα στον Ιανουάριο του 2021 σε απάντηση απαγόρευσης τέλεσης διαμαρτυρίας μελών του κόματος FPÖ χωρίς να έχουν λάβει αρνητικό τεστ PCR. [πηγή]

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν όντως ότι τα τεστ PCR δεν είναι κατάλληλα για την διάγνωση της νόσου COVID-19, ωστόσο και αυτό το συμπέρασμα όπως και πολλοί επιπλέον ισχυρισμοί που έγιναν από το δικαστήριο στερούνταν πλήρως επιστημονικής τεκμηρίωσης. Για παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων, το δικαστήριο ισχυρίστηκε πως τα κριτήρια που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Υγείας για να ορίσει μια περίπτωση COVID-19 διαφέρουν από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο εξετάζοντας τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της Αυστρίας με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων βλέπουμε πως τα κριτήρια δεν διαφέρουν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Για το ζήτημα με την ακρίβεια των τεστ PCR στη διάγνωση της νόσου COVID-19 έχουμε πλέον πλειάδα δημοσιευμένων στοιχείων τα οποία τεκμηριώνουν πως το μοριακό τεστ PCR αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε για την διάγνωση της νόσου. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος, με τον ισχυρισμό ότι ο εφευρέτης της PCR δήλωσε πως η τεχνική δεν είναι αξιόπιστη για τον εντοπισμό λοιμώξεων έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερο άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όπως αναλύουμε και στο άρθρο μας, η σχετική αναφορά δεν έγινε από τον εφευρέτη της τεχνική PCR Kary Mullis αλλά από τον συγγραφέα John Lauritsen το 1996.

Εξετάζοντας μάλιστα το κείμενο βλέπουμε ότι τα περιεχόμενα του έχουν διαστρεβλωθεί.

Το κείμενο δεν ισχυρίζεται ότι η PCR δεν μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη ιών σε ένα δείγμα, αλλά ότι δεν μπορεί να τους καταμετρήσει, εξού και η επιμονή του κειμένου στην ποιοτική και όχι ποσοτική χρήση της PCR. Οι επιφυλάξεις που διατυπώνει το κείμενο σχετικά με το «θόρυβο» που παράγει η PCR, αφορούν την ακριβή ποσοτικοποίηση του ιικού φορτίου, που όπως είδαμε προηγουμένως, στις σύγχρονες πρακτικές έχει περιοριστεί σε επουσιώδη επίπεδα.

Όσον αφορά τον εντοπισμό καθαυτόν, το κείμενο διατυπώνει μόνο την επιφύλαξη ότι η PCR μπορεί να εντοπίσει πρωτεΐνες που μοιράζεται και ο HIV, οι οποίες όμως δεν είναι μοναδικές σε αυτόν, και έτσι να δώσει ψευδές θετικό αποτέλεσμα χωρίς να εντοπίζει όντως τον HIV.

Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, θεωρητικά είναι εφικτό ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα αν για τον εντοπισμό χρησιμοποιηθεί αλληλουχία γενετικού υλικού που ο SARS-CoV-2 μοιράζεται με άλλους κορωνοϊούς, ωστόσο αυτό θα επρόκειτο για θεμελιώδες λάθος που θα ήταν απίθανο να διαπράξει κάποιος εκπαιδευμένος υπεύθυνος για τη διαδικασία.

Όπως έχουμε σημειώσει ήδη σε προηγούμενο άρθρο μας, η PCR είναι εξαιρετικά ακριβής στην ανίχνευση του SARS-CoV-2, και είναι σε θέση να τον διαχωρίσει από τον πιο γενετικά παρόμοιο ιό, SARS-CoV-1.

[02:46]

Θα σας δείξω κάτι άλλο. [Ο άνθρωπος] αυτός, ο κ. Παυλάκης, όταν ρωτήθηκε γιατί στην Ελλάδα παίρνουμε διαφορετικά μέτρα από την Αμερική, είπε επειδή έχουμε αδύναμη οικονομία. Αποφασίζονται οι θάνατοι ανάλογα την οικονομία της χώρας. Δείτε εδώ τι λέει.

Έχουν αποφασιστεί [λέει] και δείτε τη δημοσιογράφο τι υφάκι παίρνει και πώς τινάζεται όταν ακούει το “έχουν αποφασιστεί”. Έχουν αποφασιστεί από τις προηγούμενες εβδομάδες, το καταλαβαίνετε; Οι θάνατοι έχουν αποφασιστεί από τις προηγούμενες εβδομάδες λέει το άτομο.

Το βίντεο που δείχνει η κ. Λυμνιούδη είναι από τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Παυλάκης στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο στις 21/3/2021. [πηγή]

Στο 1:57 της παραπάνω συνέντευξης ακούμε τον εξής διάλογο μεταξύ του κ. Παυλάκης και της δημοσιογράφου Στέλλας Γκαντώνα:

Στέλλα Γκαντώνα: Άρα κ. Παυλάκη δεν έχουμε φτάσει στη κορύφωση του 3ου κύμματος, μπορεί τις επόμενες ημέρες να δούμε ακόμα περισσότερα κρούσματα και η κατάσταση να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο;

Γιώργος Παυλάκης: Σας το εγγυώμαι ότι τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα ή δυο εβδομάδες θα βλέπετε αύξηση θανάτων είναι προδιαγεγραμμένο, μάλλον τελείως σίγουρο κατά τη γνώμη μου ότι θα υπάρχουν 3 χιλιάδες νεκροί οι οποίοι έχουν αποφασιστεί από τις προηγούμενες εβδομάδες λόγω της διάδοσης του ιού. Θα υπάρχει συνεχής πίεση στα νοσοκομεία. Η Αττική όπως ξέρετε καλύτερα από μένα βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, χρειάζεται να παρθούν όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Δεδομένου του ότι η συζήτηση αφορά τις πιθανότητες νέων εξάρσεων της COVID-19 είναι σαφές πως ο κ. Παυλάκης αναφέρεται σε επιδημιολογικές προβλέψεις όταν χρησιμοποιεί τις φράσεις “είναι προδιαγεγραμμένο” και “έχουν αποφασιστεί”. Μάλιστα σε εκείνο το σημείο συνεχίζει λέγοντας “μάλλον τελείως σίγουρο κατά τη γνώμη μου ότι θα υπάρχουν 3 χιλιάδες νεκροί” γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αναφέρεται σε πιθανά σενάρια για την έκβαση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας ανάλογα με το βαθμό εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Τέτοια συστήματα πρόβλεψης πιθανού αριθμού νεκρών από την COVID-19 έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες όπως το HB και δεν αποτελούν νέα εξέλιξη. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Με βάση την ανωτέρω ανάλυση καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι ισχυρισμοί που παρουσιάζονται στο υπό εξέταση βίντεο της κ. Λυμνιούδη αποτελούν συλλογή επιστημονικά αβάσιμων συνωμοσιολογικών απόψεων. Η αναφερόμενη απόσυρση self test στη Γερμανία έγινε μόνο σε ορισμένα σχολεία του Αμβούργου και όχι λόγω της εικαζόμενης επικινδυνότητας ενώ στη Γαλλία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει λόγος για απόσυρση αυτών των τεστ λόγω φόβου επαφής με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Επίσης, ενώ το αναφερόμενο δικαστήριο της Αυστρίας έκανε όντως δηλώσεις περί αναποτελεσματικότητας των τεστ PCR για τη διάγνωση της COVID-19, αυτός καθώς και πολλοί άλλοι ισχυρισμοί που έγιναν από το δικαστήριο στερούνταν πλήρως επιστημονικής τεκμηρίωσης. Για το ζήτημα με την ακρίβεια των τεστ PCR στη διάγνωση της νόσου COVID-19 έχουμε πλέον πλειάδα δημοσιευμένων στοιχείων τα οποία τεκμηριώνουν πως το μοριακό τεστ PCR αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτουμε για την διάγνωση της νόσου.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.