Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news ο ισχυρισμός Κούβελα για θάνατο 4 πιλότων της British Airways λόγω εμβολιασμούΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fake news ο ισχυρισμός Κούβελα για θάνατο 4 πιλότων της British Airways λόγω εμβολιασμού

8 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

4 πιλότοι της British Airways πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Η αεροπορική εταιρεία επισήμανε ότι οι εν λόγω θάνατοι ήταν άσχετοι με εμβολιασμό, ο αρμόδιος θεσμός υγείας MHRA δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αναφορά για θανάτους πιλότων σε χρονικό συσχετισμό με εμβολιασμό, τα διαθέσιμα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου των πιλότων υποδεικνύουν άσχετες αιτίες θανάτου, και κανένα άτομο του περιβάλλοντός τους δεν έχει αμφισβητήσει δημοσίως ότι ο θάνατός τους ήταν άσχετος με εμβολιασμό.

Σε πρόσφατη ενημερωτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας τοποθετήθηκε για το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Στην εν λόγω εμφάνιση του, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε πως 4 πιλότοι της British Airways πέθαναν λόγω του εμβολίου για την COVID-19. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ευσταθεί.

Από το 7:25 του σχετικού βίντεο, ο κ. Κούβελας αναφέρει τα εξής:

Και ενώ ξέρουμε ότι έχουν συμβεί πολλές παρενέργειες με θρομβώσεις… Μη ξεχνάτε τους 4 πιλότους της British. 4 πιλότοι, υγιείς, νέοι άνθρωποι, πεθαίνουν αεροπόροι μόνο σε καιρό πολέμου, αν καταρριφθεί το αεροπλάνο τους.

Τι ισχύει

Στο προηγούμενο άρθρο μας «Παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού από τον καθηγητή Δημήτρη Κούβελα» είχαμε εξετάσει αντίστοιχους ισχυρισμούς. Όπως είχαμε εξηγήσει, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας έχουν ταυτοποιήσει ως παρενέργεια ένα τύπο θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ωστόσο την έχουν χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά σπάνια καθώς παρατηρείται μόνο σε επίπεδο δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων εμβολιασμών. Η εν λόγω παρενέργεια έχει συσχετιστεί αιτιωδώς μόνο με τα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca και Johnson & Johnson) και όχι mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), ενώ η χρήση των εμβολίων που είναι δυνατό να την προκαλέσουν εξακολουθεί να συστήνεται για τις ομάδες όπου κρίνεται ότι η καθυστέρηση σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο προσωπικό ρίσκο λόγω επικείμενης νόσησης με κορωνοϊό.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί θανάτου 4 πιλότων της αεροπορικής εταιρείας British Airways λόγω εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, έχει εξεταστεί από τις ομάδες ελέγχου γεγονότων Snopes, Reuters, FullFact και Factcheck.org, από τις οποίες έχει χαρακτηριστεί ομόφωνα ως παραπληροφόρηση.

Συγκεκριμένα, μετά από εκτενή αναπαραγωγή του ισχυρισμού στα κοινωνικά δίκτυα, η εταιρεία έκανε την εξής ανακοίνωση στο λογαριασμό της στο Twitter στις 17-6-2021:

Δυστυχώς, 4 μέλη της κοινότητας των πιλότων μας πέθαναν προσφάτως. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα αληθές στους ισχυρισμούς που εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα, ότι οι 4 θάνατοι ήταν συνδεδεμένοι.

Σε ερώτηση των προαναφερθέντων ομάδων ελέγχου γεγονότων, η British Airways δήλωσε επίσης με σαφήνεια ότι κανένας από τους 4 θανάτους δεν οφειλόταν σε εμβολιασμό.

Αντίστοιχα, και ο αρμόδιος θεσμός φαρμακοεπαγρύπνησης του Ηνωμένου Βασιλείου MHRA δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμιά αναφορά για θάνατο πιλότου σε χρονική σύνδεση με εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Ο θεσμός ανέφερε επίσης ότι, αντίθετα με τους ισχυρισμούς ορισμένων δημοσιευμάτων, δεν υπάρχει καμιά αντένδειξη για αεροπορικό ταξίδι στους εμβολιασμένους, ούτε σχετική σύνδεση με την επίμαχη παρενέργεια θρομβώσεων, κάτι που έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Η ομάδα του Snopes κατάφερε να ταυτοποιήσει τους 3 από τους 4 πιλότους. Επρόκειτο για τους Nicholas Synnott, Edward Brice-Bennett και Grant Mercer. Ο Synnott πέθανε τον Ιούνιο του 2021, έπειτα από μακροχρόνια πάλη με συστημική ζημιά που του είχε προκαλέσει η COVID-19, αφού ασθένησε αρχικά το Μάρτιο του 2020. Ο Brice-Bennett πέθανε επίσης τον Ιούνιο του 2021, αφού βρέθηκε σε χώρο ορεινής ποδηλασίας με εσωτερική κοιλιακή αιμορραγία. Ο Mercer πέθανε το Μάιο του 2021, και ενώ οι συνθήκες θανάτου του δε δημοσιοποιήθηκαν, κοντινό του πρόσωπο δήλωσε στο Snopes ότι αδιαμφισβήτητα ο θάνατός του δεν είχε σχέση με εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Ευρύτερα, κανένα άτομο του περιβάλλοντος των 4 θανόντων δεν έχει αμφισβητήσει δημοσίως ότι ο θάνατός τους ήταν άσχετος με εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι 4 πιλότοι της British Airways πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού, είναι ψευδής. Η αεροπορική εταιρεία επισήμανε ότι οι εν λόγω θάνατοι ήταν άσχετοι με εμβολιασμό, ο αρμόδιος θεσμός υγείας MHRA δήλωσε ότι δεν έχει λάβει αναφορά για θανάτους πιλότων σε χρονικό συσχετισμό με εμβολιασμό, τα διαθέσιμα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου των πιλότων υποδεικνύουν άσχετες αιτίες θανάτου, και κανένα άτομο του περιβάλλοντός τους δεν έχει αμφισβητήσει δημοσίως ότι ο θάνατός τους ήταν άσχετος με εμβολιασμό.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.