Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ σχετίζεται με εμβόλιο για τον κορωνοϊό περιστατικό «18χρονης» στα ΧανιάFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι, ΔΕΝ σχετίζεται με εμβόλιο για τον κορωνοϊό περιστατικό «18χρονης» στα Χανιά

14 Ιου
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

18χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χανίων και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας εμβολίου για την COVID-19. Είχε εξαναγκαστεί από τον εργοδότη της να εμβολιαστεί.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για 20χρονη η οποία δεν νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ αλλά στη Μονάδα Στεφανιαίας. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της, το περιστατικό δεν σχετίζεται με το εμβόλιο που έλαβε. Η ίδια είναι πλέον καλά στην υγεία της και διαψεύδει ότι εξαναγκάστηκε να εμβολιαστεί.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι 18χρονο κορίτσι νοσηλευόταν τον Ιούλιο του 2021 σε ΜΕΘ νοσοκομείου των Χανίων εξαιτίας εμβολίου για την COVID-19, σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: amazonios.net, oparlapipas.gr, corfiatiko.blogspot.com, press-gr.com

Βασική πηγή για τις πληροφορίες υπήρξε μία ανάρτηση στο Facebook από ένα δημοσιογράφο, που συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες κοινοποιήσεις:

Στιγμιότυπο που ελήφθη από τα Ellinika Hoaxes στις 13 Ιουλίου 2021

Η προσπάθεια σύνδεσης του περιστατικού με το εμβόλιο για την COVID-19 στη παραπάνω δημοσίευση ήταν προφανής και από τα σχόλια, καθώς το εμβόλιο για την COVID-19 παρουσιάστηκε ως «εργαλείο δολοφονίας»:

Επιπλέον, στις 12 Ιουλίου κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία 20χρονη υπέστη λιποθυμικά επεισόδια μετά τον εμβολιασμό της με σκεύασμα της εταιρίας Pfizer, με ιστοσελίδες όπως το voicenews.gr να κάνουν λόγο για ζήτημα ασφαλείας του εμβολίου.

Τι ισχύει;

Aφορμή για την κυκλοφορία της σχετικής είδησης υπήρξε, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν, αφενός ανάρτηση κάποιου συντοπίτη της «18χρονης» που έκανε λόγο για εξαναγκασμό της προς εμβολιασμό, και, αφετέρου, της μητέρας της νεαρής.

Σε σχόλιο της προαναφερόμενης ανάρτησης δημοσιογράφου για «18χρονο κορίτσι σε κρίσιμη κατάσταση», εντοπίζουμε και τον ισχυρισμό ότι η κοπέλα ήταν εργαζόμενη στο «ξενοδοχείο Στελλίνα»:

Η χρήστρια ισχυρίζεται, χωρίς να παραθέτει αποδείξεις, ότι «το είπαν οι δικοί της άνθρωποι» πως την υποχρέωσαν από το «ξενοδοχείο Στελλίνα» να εμβολιαστεί.

Δεν εντοπίσαμε καμία δημόσια δήλωση εκ μέρους της οικογένειας της νεαρής γυναίκας σχετικά με «εξαναγκασμό» της προς εμβολιασμό, ούτε αναφέρθηκε κάτι τέτοιο στην αρχική ανάρτηση της μητέρας. Εντοπίσαμε πάντως την συγκεκριμένη ξενοδοχειακή επιχείρηση, και θέσαμε υπόψιν τους τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Λάβαμε δήλωση διάψευσης εκ μέρους της διευθύνσεως των ξενοδοχείων Stellina, καθώς μας γνωστοποιήθηκε ότι οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό που αναφέρεται στις αναρτήσεις. Όπως μας απάντησαν μέσω email στις 12 Ιουλίου:

Ουδέποτε απασχολήσαμε εργαζομένη με το όνομα που αναγράφεται [στην ανάρτηση], ουδέποτε απαιτήσαμε από κανένα εργαζόμενο/η μας να εμβολιασθεί.

Επίσης, στα σχόλια της εν λόγω ανάρτησης εμφανίστηκε και η μητέρα της 20χρονης -και όχι 18χρονης- γυναίκας.

Σύμφωνα με τη μητέρα, το όνομα και η ηλικία της παθούσας δεν είναι αληθή, η κατάσταση της φαίνεται πως έχει βελτιωθεί, ενώ βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο.

Επίσης, σε δημοσίευμα του τοπικού ειδησεογραφικού μέσου flashnews.gr, αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με έγκυρες και ασφαλείς πληροφορίες η εξέλιξη της υγείας της είναι καλή ενώ τα επεισόδια δεν συνδέονται με το εμβόλιο (Pfizer). Θεωρείται ως πλέον πιθανόν το άγχος που αισθάνθηκε μετά τον εμβολιασμό να προκάλεσε υπεραντίδραση του νευρικού συστήματος και τα λιποθυμικά επεισόδια, ενώ θα συνεχιστούν οι ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια και να της χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή, με τους γιατρούς να συνυπολογίζουν το ιατρικό ιστορικό της.

Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ‘Ο Άγιος Γεώργιος’ από το οποίο μας επιβεβαίωσαν ότι νεαρή γυναίκα 20 ετών είχε εμβολιαστεί στο ΚΥ Κισσάμου και είχε πράγματι μεταφερθεί για νοσηλεία στο εν λόγω νοσοκομείο. Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γεώργιος Μπέας, μας δήλωσε ότι σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς δεν υπάρχει ουδεμία συσχέτιση του περιστατικού με το εμβόλιο που της χορηγήθηκε. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η κοπέλα δε νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, αλλά στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου. Δεν υπάρχει κάποια άλλη κοπέλα που να νοσηλεύθηκε με ανάλογο ιστορικό, την ηλικία που ανέφεραν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ή το όνομα που κυκλοφόρησε.

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, εδώ και δεκαετίες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες λιποθυμίες έπειτα από εμβολιασμούς με διαφορετικά σκευάσματα, και οι ειδικοί δηλώνουν ότι πρόκειται για φαινόμενο που σχετίζεται με τη διαδικασία του εμβολιασμού και όχι με το εκάστοτε εμβόλιο. Σχετικές λιποθυμίες αναφέρονται στις πληροφορίες προϊόντος και των 4 εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού ως «αντιδράσεις που σχετίζονται με το άγχος». Μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια χορηγήσεις του εμβολίου της Pfizer σε ΗΠΑ και ΕΕ, έχει επαληθευτεί ότι η μόνη άμεση αντίδραση λόγω εμβολιασμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοια συμπτώματα είναι η πολύ σπάνια αλλεργική αναφυλαξία. Στην προκειμένη περίπτωση, η αναφυλακτική αντίδραση έχει αποκλειστεί.

Επιπλέον, εντοπίσαμε να κυκλοφορεί στο Facebook το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης (screenshot), που προέρχεται από χρήστρια με όνομα που ανταποκρίνεται πλήρως στην υπό εξέταση είδηση, και αναφέρει ότι η επιλογή για εμβολιασμό ήταν δική της απόφαση, καθώς και πως η κατάσταση της υγείας της είναι πλέον καλή.

Στιγμιότυπο που αλιεύθηκε από ανάρτηση στο Facebook, με επεξεργασία από τα Ellinika Hoaxes ώστε να μην είναι ορατό το ονοματεπώνυμο

Ήρθαμε έτσι σε επικοινωνία με την 20χρονη, και μας διευκρίνισε ότι το ανωτέρω στιγμιότυπο είναι αυθεντικό, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υποχρεώθηκα από κανέναν να κάνω τον εμβολιασμό», και σχετικά με το περιστατικό της υγείας της, μας παρέπεμψε σε τρίτο δημοσίευμα τοπικού μέσου όπου διευκρινιζόταν ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του εμβολίου με τις λιποθυμίες της νεαρής κοπέλας».

Τέλος, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε πληροφορίες για άλλο πρόσωπο, πέραν της 20χρονης, που να παρουσιάζει ηλικία 18 ετών και παρόμοιο πρόσφατο ιστορικό.

Συμπέρασμα

Αληθεύει ότι 20χρονη, και όχι 18χρονη, νεαρή γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο των Χανίων και νοσηλεύθηκε λόγω λιποθυμικών επεισοδίων, που συνέβησαν κατόπιν του εμβολιασμού της με εμβόλιο της Pfizer έναντι της COVID-19 σε Κέντρο Υγείας της επαρχίας Χανίων. Ωστόσο, το περιστατικό, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δεν οφείλεται στο εμβόλιο, κι ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι είχε εξαναγκασθεί να εμβολιαστεί, καθώς η ίδια το έχει διαψεύσει.