Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με το κίνδυνο βαριάς νόσησης λόγω ADE σε εμβολιασμένους για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με το κίνδυνο βαριάς νόσησης λόγω ADE σε εμβολιασμένους για την COVID-19

27 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οι εμβολιασμένοι για την COVID-19 θα νοσήσουν πιο βαριά εάν μολυνθούν από το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 λόγω εμφάνισης του συνδρόμου ADE.

Συμπέρασμα:

Η επίμαχη μελέτη αποτελεί ανάλυση δεδομένων εντός λογισμικού προσομοίωσης μορίων, ενώ οι υποθέσεις που διατυπώθηκαν από τους ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πειράματα σε κυτταροκαλλιέργειες ή σε πειραματόζωα. Μετά από δισεκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, τόσο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών όσο και σε πραγματικές συνθήκες, δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπτωση ADE.

Σε δημοσίευση του γιατρού Κωνσταντίνου Αρβανίτη στο Facebook, την οποία αναπαρήγαγαν ιστοσελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια, εντοπίζουμε τον ισχυρισμό ότι, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, οι εμβολιασμένοι για την COVID-19 θα νοσήσουν πιο βαριά εάν μολυνθούν από το στέλεχος Δέλτα του ιού SARS-CoV-2 εξαιτίας του φαινομένου ADE (Antibody-Dependent Enhancement) που θα εμφανίσουν. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός βασίζεται σε παραπλανητική παρουσίαση των δεδομένων της μελέτης που επικαλείται ο κ. Αρβανίτης.

Παραδείγματα: pronews.gr, sportime.gr, triklopodia.gr, mariosdimopoulos.com, sahiel.gr, orthodoxostypos.gr, kozanara.gr

Στην υπό εξέταση δημοσίευση διαβάζουμε τα εξής:

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ. ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΣΗΣΗ (ADE) ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΙΟΥ (της WUHAN)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά από ένα εμβόλιο (γενικώς, όχι μόνο στα παρόντα), υπάρχει η πιθανότητα να παραχθούν 2 είδη αντισωμάτων:

1) Εξουδετερωτικά αντισώματα. Είναι αυτά που εννοεί ο πολύς κόσμος, όταν ακούει την λέξη “αντισώματα”. Αυτά προσκολλώνται σε κάποια σημεία του εισβολέα, τα μπλοκάρουν και εμποδίζουν την σύνδεση του με τα κύτταρά μας. Ετσι αυτός δεν μπορεί να μας βλάψει και τελικώς αποβάλλεται από τον οργανισμό μας, άπραγος.

2) Ενισχυτικά αντισώματα. Αυτά πάνε και προσκολλώνται σε καποια σημεία του εισβολέα, που όχι μόνο δεν εμποδίζουν, αλλά διευκολύνουν κιόλας την πρόσδεση του εισβολέα στα κύτταρά μας και έτσι ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ την νόσηση, την κάνουν βαρύτερη! Για συντομία θα χρησιμοποιούμε για αυτόν τον τύπο νόσησης, τον διεθνή όρο ADE (Antibody Dependent Enhancement – Αντισωματοεξαρτώμενη Ενίσχυση).

Οταν πρωτο-κυκλοφόρησε το εμβόλιο της Pfizer, στο ενημερωτικό της δελτίο, στην παράγραφο 8.4.3 με τίτλο:

3) Ενίσχυση νόσου από το εμβόλιο – (σσ. αυτό είναι το ADE, που είπαμε) ανέφερε τα εξής:

“Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν κίνδυνο νόσου ενισχυμένης από το εμβόλιο και αντιθέτως προτείνουν την αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου, κατά την διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Ωστόσο ο κίνδυνος νόσου ενισχυμένης από το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, σχετιζόμενη με την φθίνουσα ανοσία, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ.”Για όποιον γνωρίζει την ιατρική “γραφή και ανάγνωση”, αυτό ήταν ένα καμπανάκι.

Σήμερα πια, δεν παραμένει και εντελώς άγνωστος ο κίνδυνος για ADE…

Η ανάλυση του ενημερωτικού εντύπου της Pfizer στην ανάρτησή μου, της 5ης Ιανουαρίου:
https://www.facebook.com/orpheus.greece/posts/1883721301767428
________________________________________

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μία άλλη σχετικά πρόσφατη μελέτη, από τους Li et al. (Cell 184 :4203–4219, 2021) έδειξε ότι τα αντισώματα που ενισχύουν την νόσηση κατευθύνονται προς ένα συγκεκριμένο σημείο της ακίδας του SARS-Cov-2, όπου συνδέονται μαζί του, τροποποιώντας έτσι την διαμόρφωση της ακίδας και κάνοντας την πιο ικανή να προσκολλάται στα κύτταρά μας, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του ιού μέσα στα κύτταρα μας!

Εκείνη όμως ήταν μία μελέτη που έγινε μόνο με το αρχικό στέλεχος του ιού, (εκείνου της Wuhan) και έδειξε ότι τα ενισχυτικά αντισώματα προκαλούν ενίσχυση της νόσησης in vitro (καλλιέργεια κυττάρων στο εργαστήριο) αλλά όχι και in vivo (σε ζωντανές μαϊμούδες).
________________________________________

ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ

ΤΙΤΛΟΣ

“Infection-enhancing anti-SARS-CoV-2 antibodies recognize both the original Wuhan/D614G strain and Delta variants. A potential risk for mass vaccination?”

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

“Τα αντι-SARS-Cov-2 ενισχυτικά αντισώματα αναγνωρίζουν και το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν (D614G) και τις παραλλαγές Δέλτα. Ενας δυνητικός κίνδυνος για τον μαζικό εμβολιασμό;”
(Δημοσιεύτηκε 9 Αυγούστου 2021)

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν τα βλαπτικά αντισώματα της ADE νόσησης, αναγνωρίζουν και την μετάλλαξη Δέλτα, που έχει πια επικρατήσει πλήρως και τι ακριβώς κάνουν με αυτήν.

Οπότε, για λόγους σύγκρισης, η παρούσα μελέτη αυτή έγινε τόσο με το αρχικό στέλεχος του ιού (εκείνο της Wuhan) όσο και με την μετάλλαξη Δέλτα.

Τελικά η μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα ADE που παράγονται από τον εμβολιασμό με τα σημερινά εμβόλια, αναγνωρίζουν και το αρχικό στέλεχος της Wuhan, αλλά και την μετάλλαξη Δέλτα.

ΟΜΩΣ, υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ τους:

– Οσον αφορά στο αρχικό στέλεχος του ιού (Wuhan), το ισοζύγιο μεταξύ εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων ADE ήταν υπέρ των εξουδετερωτικών.

– Αντίθετα, όσον αφορά στην μετάλλαξη Δέλτα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Για την ακρίβεια είναι πολύ δυσάρεστα. Τα “καλά” αντισώματα (εξουδετερωτικά) που παράγονται μετά από εμβολιασμό έχουν ΜΕΙΩΜΕΝΗ ικανότητα προσκόλλησης στην ακίδα του ιού και εξουδετέρωσης της, ενώ τα “κακά” αντισώματα έχουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ικανότητα σύνδεσης με την ακίδα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για πολύ σοβαρότερη νόσηση στους εμβολιασμένους (αντισωματοεξαρτώμενη ενίσχυση της νόσησης – ADE νόσηση).
________________________________________

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1) Η ADE νόσηση μπορεί να αποτελέσει θέμα ανησυχίας για εμβολιασμένους, που έκαναν εμβόλιο βασισμένο στο αρχικό στέλεχος του ιού (δηλαδή ΟΛΑ τα παρόντα εμβόλια) όταν αυτοί θα κολλήσουν από μετάλλαξη Δέλτα.

2) Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια έχουν ΜΕΙΩΜΕΝΗ ικανότητα εξουδετέρωσης των ακίδων του στελέχους Δέλτα. Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη “προστασία” από νόσηση. Ταιριάζει με τα μαντάτα που στέλνει το Ισραήλ, η Αγγλία και άλλες χώρες, που έχει επικρατήσει απόλυτα η Δέλτα και “βλέπουν την προστασία του εμβολίου να εξανεμίζεται μπροστά στα μάτια τους” (όπως δήλωσε Ισραηλινός διευθυντής κλινικής Covid, προ μηνός)

3) Τα βλαβερά αντισώματα ADE έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να ενισχύσουν την νόσηση στην Δέλτα, από όση είχαν με το αρχικό στέλεχος του ιού (Wuhan).

Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων που θα νοσήσουν βαριά όταν κολλήσουν από μετάλλαξη Δέλτα, εξ αιτίας του ίδιου του εμβολιασμού τους!

Ταιριάζει με τις αναφορές από Ισραήλ και Αγγλία, όπου το 60% των νοσηλευόμενων είναι εμβολιασμένοι.

4) Η μελέτη καταλήγει προτείνοντας τον σχεδιασμό νέων εμβολίων 2ης γενιάς, που να μην προκαλούν ADE νόσηση στους εμβολιασμένους.
____________________________________

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ:
https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(21)00392-3/fulltext
____________________________________

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Από ότι όλα δείχνουν, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη για τους ανεμβολίαστους (αφού είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος) και ταυτόχρονα πολύ κακή εξέλιξη για τους εμβολιασμένους, όπως δείχνει η παρούσα μελέτη.

Με αυτήν την γνώση που έχουμε πια στα χέρια μας, αναρωτιέμαι πόσο ηθικό είναι να συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε κόσμο και κοσμάκη και μάλιστα καταναγκαστικά και εκβιαστικά…

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε προηγούμενα άρθρα μας, και καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε εξετάσει αρκετές περιπτώσεις παραποίησης επιστημονικών δεδομένων και παραπλανητικών ισχυρισμών για τα εμβόλια κατά της COVID-19 από τον κ. Αρβανίτη. Στην υπό εξέταση ανάρτηση ο κ. Αρβανίτης αναφέρεται στην εικαζόμενη σύνδεση μεταξύ των εμβολίων για την COVID-19 που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ και του ADE.

Η σχέση του ADE με τα εμβόλια για την COVID-19

Ο ισχυρισμός περί σχέσης των εμβολίων της COVID-19 με το φαινόμενο ADE (Antibody-dependent enhancement) έχει εξεταστεί από προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Πρόκειται για μια διαταραχή στην οποία τα αντισώματα που παράγονται για να εξουδετερώσουν έναν παθογόνο παράγοντα, όπως ένας ιός, λειτουργούν τελικά ως εργαλείο για να εισέλθει ο ιός πιο εύκολα στα κύτταρα.

Παρότι αυτή η διαταραχή έχει όντως παρατηρηθεί παλαιότερα με άλλους παθογόνους παράγοντες, εξετάστηκε η πιθανότητα εμφάνισης του και στο πλαίσιο χορήγησης των εμβολίων κατά της COVID-19. Ωστόσο, όπως αναφέρει ρητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει καταγραφεί σχετική ένδειξη ανησυχίας, κάτι το οποίο μας επιβεβαιώθηκε και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας απευθείας με εκπρόσωπο του Οργανισμού. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη χορήγηση περίπου 6.84 δισεκατομμυρίων δόσεων από τα εμβόλια για την COVID-19 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2021 το εν λόγω φαινόμενο δεν έχει αναφερθεί πουθενά σε εμβολιασμένους διεθνώς.

Επιπρόσθετα, πριν αναλύσουμε την επίμαχη μελέτη, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως οι δύο κατηγορίες αντισωμάτων που παράγονται μετά τον εμβολιασμό είναι τα εξουδετερωτικά (neutralizing), τα οποία μεταξύ άλλων αφαιρούν από τον παθογόνο παράγοντα την ικανότητα να μολύνει τα κύτταρα του ξενιστή, και τα μη-εξουδετερωτικά αντισώματα (non-neutralizing/binding), τα οποία επίσης συνεισφέρουν στην διαδικασία προστασίας από τον παθογόνο παράγοντα. Τα “ενισχυτικά” αντισώματα δεν αποτελούν κάποια ειδική κατηγορία αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται ο κ. Αρβανίτης, αλλά είναι χαρακτηρισμός που αποδίδεται στα προαναφερθέντα παραγόμενα αντισώματα όταν αυτά ενισχύουν τη νόσηση σε περίπτωση ADE. [πηγή]

Η επίμαχη μελέτη

Η μελέτη την οποία επικαλείται ο κ. Αρβανίτης δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Infection στις 9 Αυγούστου του 2021 και προσπάθησε να αναπαράγει τα αποτελέσματα μιας αντίστοιχης προηγούμενης μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell στις 18 Ιουνίου 2021.

Στην αρχική μελέτη των Li et al. οι ερευνητές απομόνωσαν αντισώματα για τον SARS-CoV-2 από ασθενείς COVID-19 και βρήκαν ότι δυο κατηγορίες αντισωμάτων (εξουδετερωτικά και μη-εξουδετερωτικά) επάγουν την εμφάνιση του φαινομένου ADE μέσω της σύνδεσης τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Οι εν λόγω παρατηρήσεις έγιναν σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο (in vitro).

Στη μελέτη των Li et al. οι ίδιοι οι ερευνητές έδειξαν μέσα από την έρευνα ότι το παραπάνω εύρημα δεν επαληθεύτηκε όταν χρησιμοποίησαν πειραματόζωα (in vivo). Μάλιστα τα προαναφερθέντα αντισώματα που χρησιμοποιήθηκαν στις κυτταροκαλλιέργειες προστάτεψαν τους πιθήκους και τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη από την περαιτέρω εξάπλωση του SARS-CoV-2 στον οργανισμό τους. Η εν λόγω μελέτη τονίζει επίσης ότι η χορήγηση θεραπευτικού πλάσματος από αναρρώσαντες (convalescent plasma) σε 35,000 ασθενείς με COVID-19 δεν οδήγησε σε εμφάνιση του ADE. Επιπλέον, αναφέρουν ότι στις κλινικές δοκιμές για τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna επίσης δεν καταγράφηκε περίπτωση με ADE, ενώ ενδεχόμενη μελλοντική εμφάνιση του εν λόγω φαινομένου έπειτα από εμβολιασμό χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά σπάνια.

Η μελέτη των Yahi et al., που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Infection και την οποία επικαλείται ο κ. Αρβανίτης, δεν περιείχε πειραματικά δεδομένα καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν πειραματόζωα ή κυτταρικές καλλιέργειες, αλλά λογισμικό προσομοίωσης μορίων. Βασιζόμενοι στη μελέτη του Cell, οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα αντισώματα που εξέτασαν οι Li et al., τα οποία προκάλεσαν το φαινόμενο ADE στις κυτταρικές καλλιέργειες, οδηγούν σε πιο ισχυρή πρόσδεση του SARS-CoV-2 στα ανθρώπινα κύτταρα ενισχύοντας την δράση του ιού και στην περίπτωση του στελέχους Δέλτα. Έτσι, υπέθεσαν ως πιο πιθανή την εμφάνιση της νόσησης από ADE σε άτομα που θα μολυνθούν από την παραλλαγή Δέλτα σε σχέση με τα αρχικά στελέχη του ιού. Οι υπολογισμοί των ερευνητών αναλύονται σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το βασικό πρόβλημα με την εξεταζόμενη μελέτη είναι πως οι αναλύσεις έγιναν με χρήση λογισμικού προσομοίωσης μορίων και οι εικασίες των ερευνητών δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πειράματα σε κυτταροκαλλιέργειες (in vitro) ή πειραματόζωα (in vivo), κάτι το οποίο δεν αναφέρει ο κ. Αρβανίτης. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε υπόθεση διατυπώνεται από τους ερευνητές δε μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο προς υποστήριξη του ισχυρισμού ότι οι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 θα εμφανίσουν το σύνδρομο ADE και σε πιθανή μόλυνση τους από το στέλεχος Δέλτα θα νοσήσουν πιο βαριά εξαιτίας αυτού.

Επίσης, η σύνδεση των ευρημάτων της επίμαχης μελέτης με τα εμβόλια για την COVID-19 είναι εντελώς αυθαίρετη καθότι, το υποθετικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές στην προσομοίωση τους, βασίστηκε σε αντισώματα από άτομα που μολύνθηκαν από το αρχικό στέλεχος του ιού, και όχι σε εμβολιασμένους. Όπως προαναφέραμε, οι ερευνητές πρακτικά χρησιμοποίησαν τα ίδια ευρήματα των Li et al. και για τη παραλλαγή Δέλτα, προτείνοντας ένα υποθετικό μοντέλο για το πως τα εμβόλια θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν νόσηση από ADE σε περίπτωση μόλυνσης από Δέλτα. Ωστόσο, και σε αυτή την μελέτη οι ερευνητές επιβεβαιώνουν πως σε δοκιμές σε πειραματόζωα δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη περίπτωση ADE. Εάν η εν λόγω υπόθεση επαληθευόταν με πειραματικά δεδομένα ή σε πραγματικές συνθήκες, τότε ο κίνδυνος νόσησης από ADE θα υπήρχε και σε πρώην νοσούντες που έχουν επίσης αναπτύξει αντισώματα στα αρχικά στελέχη του ιού, και όχι μόνο σε εμβολιασμένους. [πηγή]

Τέλος, εκτός του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί εμφάνιση νόσησης από ADE σε εμβολιασμένους, σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε ότι πρόσφατες σχετικές ανασκοπήσεις βιβλιογραφίας από θεσμούς όπως οι McMaster Health ForumECDC και CDC, έχουν οδηγήσει σε ομοφωνία της επιστημονικής κοινότητας ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικός έναντι της βαριάς νόσησης, κάτι το οποίο θα επηρεαζόταν σημαντικά σε περίπτωση που ίσχυε το φαινόμενο ADE.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός πως οι εμβολιασμένοι για την COVID-19 θα νοσήσουν πιο βαριά λόγω του φαινομένου ADE εάν μολυνθούν από το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 δεν ευσταθεί. Η μελέτη που επιστρατεύεται από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αποτελεί ανάλυση δεδομένων εντός λογισμικού προσομοίωσης μορίων, ενώ οι υποθέσεις που διατυπώθηκαν από τους ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πειράματα σε κυτταροκαλλιέργειες ή σε πειραματόζωα. Επίσης μετά από δισεκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις εμβολίων για την COVID-19, τόσο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών όσο και σε πραγματικές συνθήκες, δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση ADE.