Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικό δημοσίευμα για νέες παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & JohnsonΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητικό δημοσίευμα για νέες παρενέργειες του εμβολίου της Johnson & Johnson

28 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες που αποκρύβονται από το ευρύ κοινό, όπως καταδεικνύει email που διέρρευσε.

Συμπέρασμα:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες το γεγονός ότι παρακολουθεί τις εν λόγω δύο πιθανές παρενέργειες, και ανακοίνωσε την ενσωμάτωση τους στο φύλλο πληροφοριών του εμβολίου δύο εβδομάδες πριν την υποτιθέμενη διαρροή. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν ευρέως στα εγχώρια ΜΜΕ. Οι εν λόγω παρενέργειες εκτιμάται ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα σπάνια, και δεν έχουν οδηγήσει τον EMA σε καθορισμό αντένδειξης χρήσης, παρά μόνο σε προειδοποίηση. Η εστίαση σε σοβαρές αλλά σπάνιες παρενέργειες του εμβολιασμού μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς αντίστοιχες παρενέργειες έχουν εντοπιστεί και για σειρά συνηθισμένων φαρμάκων. Συνολικά, ο EMA αναφέρει ότι και τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχει εγκρίνει είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, με την COVID-19 να παρουσιάζει σαφώς πολλαπλάσιους κινδύνους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα που κυκλοφόρησε στο Facebook και σε διάφορα ιστολόγια, το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19 παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες που αποκρύβονται από το ευρύ κοινό. Ωστόσο πρόκειται για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Παραδείγματα: nikosantoniadis.tv (αρχική πηγή), makeleio.gr, prwtoselido.gr, orthodox-voice.blogspot.com.

Σύμφωνα με το υπό εξέταση δημοσίευμα:

SUPERNOVA ΕΚΡΗΞΗ ME ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ JOHNSON !!! “ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – ΕΠΕΙΓΟΝ” – “ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΚΑΙ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ JOHNSON” !!! AKOYΣΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ;;; ΟΧΙ ;;;

Το θυμάστε αυτό το έγγραφο για το Johnson ;;

Αυτό από τον άνθρωπο που ήθελε να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτό αλλά του είπαν ότι είναι αποκλεισμένος από το Johnson γιατί ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων ;;

Και που του είπαν επίσης ότι μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο το Pfizer, ενώ έχει σοβαρό ιστορικό μυοκαρδίτιδας ;;

https://nikosantoniadis.tv/2021/10/17/%ce%b2%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1/

Και ενώ το έγγραφο αυτό δεν έχει ακόμα απαντηθεί ώστε αύριο προχωράμε σε επίδοσή του με δικαστικό επιμελητή, σήμερα έχουμε τη νέα αποκάλυψη για τα εμβόλια της Johnson !!

Με το χαρακτήρα του “εξαιρετικά σημαντικού – επείγοντος” και με την ένδειξη “ΠΡΟΣΟΧΗ!!”, η υποδιευθύντρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής απέστειλε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των νοσοκομείων αρμοδιότητάς της το email που βλέπετε, με το οποίο τους διαβιβάζει επιστολή της εταιρείας σχετικά με τον “ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΚΑΙ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ JOHNSON” !!!

Ακούσατε τίποτα στις ειδήσεις ;;

Όχι ;;

Μόνο πόσο καλά και ασφαλή είναι τα εμβόλια ;;

Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Δημήτρη, συνεχίζουμε…

Η τελευταία φράση αφορά το Δημήτρη Ποντίκα, ο οποίος συνεργάζεται με το Νίκο Αντωνιάδη που συνέταξε το εξεταζόμενο δημοσίευμα. Ο κ. Ποντίκας αναπαρήγαγε επίσης τους παραπάνω ισχυρισμούς σε ανάρτηση του στο Facebook:

Τι ισχύει

Το επίμαχο δημοσίευμα παραπέμπει αρχικά στην περίπτωση ενός προσώπου που εκπροσωπεί νομικά ο Νίκος Αντωνιάδης και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζει επιβαρυμένη υγεία που δεν του επιτρέπεται να λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) για την COVID-19. Ο κ. Αντωνιάδης ισχυρίζεται ότι έτσι προκύπτουν γενικευμένες ανησυχίες για την ασφάλεια του εν λόγω σκευάσματος, που δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Δε θα εξετάσουμε ατομικά την εν λόγω περίπτωση, καθώς εμπίπτει στο ιατρικό απόρρητο και θα απαιτούνταν στοιχεία που είναι διαθέσιμα μόνο στους θεράποντες ιατρούς.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε εξετάσει έναν παρόμοιο ισχυρισμό των κυρίων Αντωνίαδη και Ποντίκα, κατά τον οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε αποκρύψει επιστολή για την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, έπειτα από τη χορήγηση mRNA εμβολίων κατά της COVID-19. Είχαμε δείξει ότι αντίθετα, οι εν λόγω πληροφορίες γνωστοποιήθηκαν ευρέως από τις εγχώριες αρχές υγείας και τα ΜΜΕ.

Το δημοσίευμα που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο συνδέει την προαναφερόμενη περίπτωση αποτροπής εμβολιασμού, με ένα email που η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Αττικής, Γιαννούλα Νταβώνη, απέστειλε σε επαγγελματίες υγείας της Αττικής στις 15-10-2021, αναφορικά με δύο νέες παρενέργειες του εμβολίου της J&J. Το μήνυμά της έγραφε:

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – ΕΠΕΙΓΟΝ
Σας προωθούμε διαβιβαστικό και επιστολή της Janssen [σ.σ. παράρτημα J&J] σχετικά με κίνδυνο για αυτοάνοση θρομβοπενία και φλεβική θρόμβωση για το εμβόλιο Johnson. Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση του προσωπικού ευθύνης σας.

Σε επικοινωνία μας με την κ. Νταβώνη, η ίδια δήλωσε ότι δεν είχε μελετήσει τις αναφερόμενες πληροφορίες ούτε είχε την αρμοδιότητα να τις αξιολογήσει, παρά μόνο τις μετέφερε εκτάκτως όπως της ζητήθηκε, με την καθιερωμένη διαδικασία που είχε ακολουθήσει και άλλες φορές στο παρελθόν για άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ενώ το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι “δεν ακούστηκε τίποτα σχετικό στις ειδήσεις, παρά μόνο το πόσο καλά και ασφαλή είναι τα εμβόλια“, αυτό είναι ψευδές.

Αναφορικά με την πρώτη από τις αναφερόμενες παρενέργειες, την αυτοάνοση θρομβοπενία (ITP), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε γνωμοδοτήσει ήδη δύο μήνες νωρίτερα ότι θα έπρεπε να προστεθεί στο φύλλο πληροφοριών (ΠΧΠ) του εμβολίου J&J. Στην 1-10-2021, ακολούθησε η ανακοίνωση των συμπερασμάτων της πιο πρόσφατης αξιολόγησης του EMA, όπου και οριστικοποιήθηκε ο τρόπος αναφοράς της παρενέργειας στην ΠΧΠ. Η εν λόγω ενημερωμένη ΠΧΠ αναρτήθηκε δημόσια 5 ημέρες αργότερα.

Στην ανακοίνωση του EMA σημειώθηκε επίσης ότι, ήδη από την πρώτη αναλυτική καταγραφή των ευρημάτων των κλινικών δοκιμών του εν λόγω εμβολίου, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί το Μάρτιο του 2021, είχαν βρεθεί προκαταρκτικές ενδείξεις για μια άλλη παρενέργεια, τη φλεβική θρομβοεμβολή (VTE). Μετά από εκτενέστερη συλλογή στοιχείων, ο EMA πλέον έκρινε ότι μπορούσε να τεκμηριωθεί σχέση αιτιότητας με το εν λόγω εμβόλιο, και η παρενέργεια προστέθηκε λίγες μέρες μετά την προηγούμενη ενημέρωση, στην επί του παρόντος πιο πρόσφατη ΠΧΠ.

Αντίθετα με τον ισχυρισμό του δημοσιεύματος, τα συμπεράσματα του EMA για τις δύο αναφερόμενες παρενέργειες αναπαράχθηκαν ευρέως στα εγχώρια ΜΜΕ την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παρακάτω βλέπουμε δημοσιεύματα από τις σελίδες ενημέρωσης kathimerini.gr, tanea.gr, protothema.gr, thetoc.gr, skai.gr:

Δύο εβδομάδες αργότερα, τη μέρα που δημοσιεύθηκε η τελευταία έκδοση της ΠΧΠ, το φαρμακευτικό παράρτημα της J&J στην Ελλάδα απέστειλε σχετικό φύλλο ενημέρωσης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο αυτός άμεσα δημοσιοποίησε. Τις ίδιες πληροφορίες σύντομα απέστειλε με το επίμαχο email η κ. Νταβώνη σε επαγγελματίες υγείας. Συνεπώς, ουδέποτε υπήρξε απόκρυψη των εν λόγω πληροφοριών.

Η συχνότητα των εν λόγω παρενεργειών

Ο EMA θεώρησε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για να ορίσουν με ακρίβεια τη συχνότητα της ITP, ωστόσο χαρακτήρισε την αναφορά σοβαρών συμπτωμάτων της πολύ σπάνια, ένας όρος που στην ΠΧΠ χρησιμοποιείται για συχνότητα μικρότερη του 1 περιστατικού ανά 10 χιλιάδες εμβολιασμούς. Για το εμβόλιο της AstraZeneca που έχουν συλλεχθεί εκτενέστερα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες, το οποίο επίσης έχει συσχετιστεί με αντίστοιχες παρενέργειες και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία, η ITP έχει συνδεθεί αιτιωδώς με τον εμβολιασμό σε συχνότητα περίπου 1 φορά ανά 100 χιλιάδες εμβολιασμούς.

Αναφορικά με την παρενέργεια VTE, ο EMA την κατέγραψε με αυξημένη συχνότητα σε μία κλινική μελέτη αλλά όχι σε μια δεύτερη, και συνολικά συμπέρανε ότι υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα να παρουσιάζεται σπάνια, δηλαδή μεταξύ 1000 και 10 χιλιάδων εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω ευρήματα δεν έχουν θεωρηθεί τόσο ανησυχητικά ώστε να οδηγήσουν σε αντένδειξη χρήσης του εμβολίου από τον EMA. Η παρούσα ΠΧΠ συστήνει απλώς (σελ. 4) στους επαγγελματίες υγείας να λάβουν υπόψη τα προαναφερθέντα αναφορικά με τους ασθενείς τους που μπορεί να είναι επιρρεπείς στις εν λόγω παθήσεις ή παρουσιάζουν σχετικό ιστορικό, και αν συνολικά αποφασίσουν ως κατάλληλη τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, να παρακολουθούν και να είναι σε επιφυλακή για σχετικά συμπτώματα.

Η παρούσα ΠΧΠ αντεδεικνύει απόλυτα τον εμβολιασμό με J&J μόνο σε δύο περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, στην υπερευαισθησία σε κάποια ουσία του εμβολίου, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα σπάνια, καθώς στις ΗΠΑ έχει επιβεβαιωθεί ότι η συχνότητα τέτοιας αντίδρασης είναι 1 περίπτωση αναφυλαξίας ανά 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, που εκτιμάται ότι αφορά λιγότερο από 1 άτομο ανά εκατομμύριο.

Η εστίαση σε σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού που όμως είναι πολύ ή εξαιρετικά σπάνιες, μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς αντίστοιχες παρενέργειες έχουν εντοπιστεί για σειρά συνηθισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αναλγητικών, αντιβιοτικών, αντικαταθλιπτικών, υπνωτικών και αντισυλληπτικών.

Συνολικά, ο EMA αναφέρει ότι και τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχει εγκρίνει είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, με την COVID-19 να παρουσιάζει σαφώς πολλαπλάσιους κινδύνους σε όσους νοσήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, γενικά, οι σοβαρές παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα εμβόλια εμφανίζονται πολύ συχνότερα λόγω της ίδιας της COVID-19 σε περίπτωση νόσησης, και στη περίπτωση που αυτές οι παρενέργειες προκύψουν λόγω νόσησης μπορούν να προκαλέσουν πολύ ευρύτερα προβλήματα υγείας.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες που αποκρύβονται από το ευρύ κοινό, είναι παραπλανητικός. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες το γεγονός ότι παρακολουθεί τις εν λόγω δύο πιθανές παρενέργειες, και ανακοίνωσε την ενσωμάτωση τους στο φύλλο πληροφοριών του εμβολίου δύο εβδομάδες πριν την υποτιθέμενη διαρροή. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν ευρέως στα εγχώρια ΜΜΕ.

Οι εν λόγω παρενέργειες εκτιμάται ότι εμφανίζονται ιδιαίτερα σπάνια, και δεν έχουν οδηγήσει τον EMA σε καθορισμό αντένδειξης χρήσης, παρά μόνο σε προειδοποίηση. Η εστίαση σε σοβαρές αλλά σπάνιες παρενέργειες του εμβολιασμού μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς αντίστοιχες παρενέργειες έχουν εντοπιστεί και για σειρά συνηθισμένων φαρμάκων. Συνολικά, ο EMA αναφέρει ότι και τα 4 εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχει εγκρίνει είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, με την COVID-19 να παρουσιάζει σαφώς πολλαπλάσιους κινδύνους.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.