Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν παρέλειψε να ενημερώσει για επιστολή σχετικά με μυοκαρδίτιδες και mRNA εμβόλιαΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν παρέλειψε να ενημερώσει για επιστολή σχετικά με μυοκαρδίτιδες και mRNA εμβόλια

12 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απέκρυψε από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και το κοινό επιστολή που δέχθηκε από τη Pfizer και τη Moderna σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν χορήγησης των mRNA εμβολίων που παράγουν οι εταιρίες για την COVID-19.

Συμπέρασμα 1:

Ο ΠΙΣ δεν ήταν ο μόνος φορέας που έλαβε την επίμαχη επιστολή ούτε την έκρυψε από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Η επιστολή εμφανίζεται αναρτημένη στις επίσημες ιστοσελίδες των επιμέρους ιατρικών συλλόγων. Μέσω του ΕΟΦ, μάλιστα, το θέμα αποτέλεσε είδηση και στα ΜΜΕ.

Ισχυρισμός 2:

Ενώ υπήρχε διαθέσιμη η πληροφορία ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα αιτιώδους σχέσης μεταξύ χορήγησης των mRNA εμβολίων των Pfizer και Moderna και εμφάνισης μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας, το Σεπτέμβριο 2021, σε εκδήλωση του ΑΠΘ, ο κ. Εξαδάχτυλος και η κ. Θεοδωρίδου παρέλειψαν τη μυοκαρδίτιδα ως ανεπιθύμητη ενέργεια.

Συμπέρασμα 2:

Ο ισχυρισμός περί απόκρυψης της μυοκαρδίτιδας ως παρενέργειας των εμβολίων mRNA από τους Εξαδάχτυλο και Θεοδωρίδου βασίζεται σε διαστρέβλωση, και μεταφορά εκτός πλαισίου, δηλώσεων του καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη στη σχετική εκδήλωση του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο Facebook, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έλαβε επιστολή εκ μέρους των εταιριών Pfizer και Moderna σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν χορήγησης των mRNA εμβολίων που παράγουν οι εταιρίες για την COVID-19. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο ΠΙΣ παρέλειψε να ενημερώσει τους ιατρικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα καθώς και το κοινό. Επίσης, αναφέρθηκε ότι, αν και ήταν γνωστή παρενέργεια, το Σεπτέμβριο του 2021 σε εκδήλωση του ΑΠΘ ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και η κ. Μαρία Θεοδωρίδου παρέλειψαν να αναφέρουν τη μυοκαρδίτιδα ως ανεπιθύμητη ενέργεια. Ωστόσο, οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν είναι ακριβείς.

Οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί ξεκίνησαν από δημοσίευση στο ιστολόγιο nikosantoniadis.tv και ανάρτηση του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη η οποία έγινε μέσα από το προφίλ του Δημήτρη Ποντίκα στο Facebook.

ΚΥΡΙΕ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΕ !!

ΑΝ ΛΑΜΒΑΝΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟ PFIZER ΚΑΙ MODERNA ,ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΥΛΟΓΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΙΩΔΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ mΡΝΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ” , ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ, ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΑΥΤΟ;;

*************************

Αφιερωμένο στον Δημήτρη Ποντίκα, και ο νοών νοείτο…Θα αφήσω για λίγο το ερώτημα.

Και θα επανέλθω.

Και θα αφήσω και έναν αριθμό.

9985…

Ως συμπλήρωμα στο αρχικό δημοσίευμα αναρτήθηκε στη συνέχεια μια εικόνα στο nikosantoniadis.tv και στο προφίλ του κ. Ποντίκα στο Facebook από μια σφραγίδα με το τίτλο “Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος”, τον αριθμό πρωτοκόλλου 9985 και ημερομηνία λήψεως 16/7/2021.

Τι ισχύει

Αν και αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ, παρέλειψε να ενημερώσει σχετικά με αναδυόμενα δεδομένα που αφορούσαν σπάνιο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας κατόπιν εμβολιασμού με τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, αυτός ο ισχυρισμός είναι αυθαίρετος.

Καταρχάς, το απόσπασμα του εγγράφου με τον αριθμό πρωτοκόλλου 9985/16-07-2021 που περιέχει η τελευταία ανάρτηση προέρχεται από το παρακάτω έγγραφο το οποίο είναι δημόσια διαθέσιμο:

Επί της ουσίας, στο παραπάνω έγγραφο φαίνεται ότι η κοινή επιστολή των εταιριών, που εκδόθηκε κατ’ απαίτηση του EMA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων), και μετά την έγκριση της μετάφρασης και των αποδεκτών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), παραδόθηκε από τη γραμματεία του προέδρου του ΠΙΣ στη γραμματεία του ΠΙΣ (η «ΒΙΚΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ» υπογράφει σε άλλα έγγραφα ως στέλεχος της γραμματείας του ΠΙΣ). Δεν εστάλη, δηλαδή, επιστολή εκ μέρους των εταιριών απευθείας και μόνον στον κ. Εξαδάκτυλο και τον ΠΙΣ, καθιστώντας τον ως τον μόνο υπεύθυνο για την ενημέρωση των υπολοίπων Ελλήνων. Αντίθετα, ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία ενημέρωσης του EMA και του ΕΟΦ, ο οποίος, πριν την αποστολή του εγγράφου, ενέκρινε τη μετάφραση και τους αποδέκτες. Σε αυτούς τους αποδέκτες δεν συγκαταλέγεται μόνο ο ΠΙΣ, αλλά και διάφορες άλλες υπηρεσίες, με την απαίτηση να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Όσον αφορά ειδικά την περίπτωση των (κατά τόπους) Ιατρικών Συλλόγων, μπορούμε να βρούμε δημόσια διαθέσιμες τις σχετικές ανακοινώσεις στις επίσημες ιστοσελίδες τους. [Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά], [Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης][Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου][Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας][Ιατρικός Σύλλογος Ευβοίας]

Ο ΕΟΦ δημοσίευσε στις 19/07/2021 το περιεχόμενο της κοινής επιστολής-ενημέρωσης σχετικά με τα νεότερα δεδομένα ασφαλείας, και η σχετική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας έγινε θέμα στα περισσότερα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, κατά κύριο λόγο στις 20 Ιουλίου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Κατά συνέπεια ο ΠΙΣ δεν ήταν ο μόνος φορέας που έλαβε την επίμαχη επιστολή ούτε την έκρυψε από τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Η επιστολή εμφανίζεται αναρτημένη στις επίσημες ιστοσελίδες των επιμέρους ιατρικών συλλόγων. Μέσω του ΕΟΦ, μάλιστα, το θέμα αποτέλεσε είδηση και στα ΜΜΕ.

Σε νεότερο δημοσίευμα του nikosantoniadis.tv, αναφέρεται πως, ενώ υπήρχε διαθέσιμη η πληροφορία ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα αιτιώδους σχέσης μεταξύ χορήγησης των mRNA εμβολίων των Pfizer και Moderna και εμφάνισης μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας, ο κ. Εξαδάχτυλος και η κ. Θεοδωρίδου παρέλειψαν τη μυοκαρδίτιδα ως ανεπιθύμητη ενέργεια.

Στις 7.9.2021, σε ανοιχτή εκδήλωση της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, “Εξαδάκτυλος, θεοδωρίδου απαντούν”:

https://www.ethnos.gr/ellada/173115_giati-na-emboliastoyme-tsiodras-mosialos-themistokleoys-exadaktylos-theodoridoy

Ανοιχτή εκδήλωση της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ

Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους και ενήλικες, σε ποιο ποσοστό εμφανίζονται Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έπαθαν μόνιμες βλάβες ή πέθαναν από τον εμβολιασμό;

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες. Έχουν γίνει περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ανά τον κόσμο. Κυρίως με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είχαν την σπάνια παρενέργεια με τις θρομβώσεις. Τα mRNA εμβόλια φαίνονται πολύ πιο ασφαλή. Μια μικρή καινούργια επιπλοκή των mRNA εμβολίων αφορά κάποια περιστατικά περικαρδίτιδας, αλλά είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας μετά από φυσική νόσηση. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν αυτοπεριοριζόμενες χωρίς να προκαλούν μόνιμες βλάβες ή θανάτους. Οι κύριες παρενέργειες είναι τοπικές και ήπιες. Πρακτικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό.“

Κάποια περιστατικά περικαρδίτιδας”, απαντάνε “Εξαδάκτυλος, Θεοδωρίδου”, για τα εμβόλια, παραλείποντας την μυοκαρδίτιδα, φρονίζοντας να συμπληρώσουν ότι “είναι μεγαλύτερο το ποσοστό εμφάνισης περικαρδίτιδας και μυοκαρδίτιδας μετά από φυσική νόσηση“.

Να μας δείξουν και τις μελέτες ή ό,τι άλλο στοιχείο έχουν που να αποδεικνύει αυτό το τελευταίο. Εκτός από τη μελέτη της Σιγκαπούρης…

Άραγε, στα εμβολιαστικά κέντρα γίνεται καθόλου ενημέρωση, και αν γίνεται είναι αυτή στις “απαντήσεις Εξαδάκτυλου, Θεοδωρίδου”; Ενημερώνεται ο κόσμος για το έγγραφο των εταιρειών Moderna και Pfizer;

Το κείμενο της είδησης από το Σεπτέμβριο προέρχεται από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με ανοιχτή εκδήλωση της Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για σχεδόν αυτούσια μεταφορά των λεγομένων ενός εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, όχι του προέδρου του ΠΙΣ ή της καθηγήτριας και προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα αυτό το τμήμα ήταν απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε στο πλαίσιο της προαναφερθείσας εκδήλωσης. Η ερώτηση ήταν “Ποιες είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες απ’ τον εμβολιασμό σε εφήβους και ενήλικες και σε ποιο ποσοστό εμφανίζονται; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έπαθαν μόνιμες βλάβες ή πέθαναν από τον εμβολιασμό;”. Την απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, παθολόγος-λοιμωξιολόγος Συμεών Μεταλλίδης:

Στο παραπάνω απόσπασμα ο κ. Μεταλλίδης αναφέρει τα εξής:

Ο καθηγητής κ. Μόσιαλος απάντησε ξεκάθαρα σε αυτό – ας τα ξαναβάλουμε σε τάξη. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες. Εχουν γίνει περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ανά τον κόσμο. Κυρίως με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είχαν την σπάνια παρενέργεια με τις θρομβώσεις. Τα mRNA εμβόλια φαίνονται πολύ πιο ασφαλή. Μια μικρή καινούργια επιπλοκή που καταγράφηκε στα mRNA εμβόλια αφορά [ας πούμε] τις πιο σοβαρές – κάποια περιστατικά περικαρδίτιδας – αλλ’ ο καθηγητής κ. Παπαζήσης σας έδειξε μια ξεκάθαρη εικόνα: είναι μεγαλύτερο το ποσοστό να κάνεις περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα μετά από φυσική νόσηση. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν αυτοπεριοριζόμενες χωρίς να προκαλούν μόνιμες βλάβες ή θανάτους. Οι κύριες παρενέργειες είναι τοπικές και ήπιες. Πρακτικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για τον εμβολιασμό.

Κατά συνέπεια ο κ. Μεταλλίδης προβαίνει σε μια ανακεφαλαίωση προηγούμενων ομιλιών, όπως για παράδειγμα αυτή του κ. Ηλία Μόσιαλου. Όσον αφορά τα mRNA εμβόλια, όταν ξεκινά τη φράση για “περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα” φαίνεται αμέσως να μεταπηδά εν τη ρύμη του λόγου του στα στοιχεία που ανέφερε ο προηγούμενος ομιλητής, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Γεώργιος Παπαζήσης, και αμέσως στη συνέχεια αναφέρεται σε περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα.

Πράγματι, στην εισήγηση του κ. Παπαζήση που μνημονεύει ο κ. Μεταλλίδης γίνεται σαφής αναφορά στη μυοκαρδίτιδα.

Επομένως, ο ισχυρισμός περί απόκρυψης της μυοκαρδίτιδας ως παρενέργειας των εμβολίων mRNA από τους Εξαδάχτυλο και Θεοδωρίδου βασίζεται σε διαστρέβλωση, και μεταφορά εκτός πλαισίου, δηλώσεων του καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη.

Επιπρόσθετα, όπως εξηγήσαμε σε πρόσφατο εκτενές άρθρο μας, οι μυοκαρδίτιδες που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του εμβολιασμού είναι κατά κανόνα ήπιες, αντιμετωπίζονται άμεσα, ενώ ακόμα δεν έχει αναφερθεί επιβεβαίωση αιτιώδους σύνδεσης με κάποιο σχετικό θάνατο. Σε αντιδιαστολή, η COVID-19 είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει χρόνια ζημιά στα περισσότερα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων θρομβωτικώννευρολογικών και καρδιακών προβλημάτων, που μπορούν να αποβούν και θανάσιμα σε βάθος χρόνου. Οι σχετικές μακροχρόνιες επιπτώσεις πλέον έχουν αναγνωριστεί ως αναπηρία “long COVID” στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά ως προς τη συγκριτική συχνότητά τους, ενώ η μυοκαρδίτιδα κατά μέσο όρο εμφανίζεται μετά από δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς νέων ανδρών, η ίδια πάθηση καταγράφηκε στο 2.3% νεαρών αθλητών ανταγωνιστικών αθλημάτων που νόσησαν από COVID-19. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη προδημοσιευμένη μελέτη εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας λόγω COVID-19 η συχνότητα φτάνει τον 1 στους 3 νέους.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο ΠΙΣ παρέλειψε να ενημερώσει τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας στα μέσα Ιουλίου 2021 σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας ως σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας μετά τον εμβολιασμό για COVID-19 με τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech και Moderna είναι αυθαίρετος. Η σχετική ενημέρωση εκ μέρους των εταιριών, του EMA και του ΕΟΦ, βρέθηκε αναρτημένη στους ιστοτόπους πολλών επιμέρους ιατρικών συλλόγων, ενώ αποτέλεσε θέμα είδησης και για ΜΜΕ.

Επίσης, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι, το Σεπτέμβριο του 2021, παραλείφθηκε σε εκδήλωση της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ να παρουσιαστεί ως παρενέργεια η μυοκαρδίτιδα από τον πρόεδρο του ΠΙΣ και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πρόκειται για απόσπασμα απάντησης του καθηγητή Σ. Μεταλλίδη σε ανακεφαλαιωτικό ερώτημα, με παραπομπή σε προηγούμενες ομιλίες,όπου γίνεται λόγος και για μυοκαρδίτιδα, και σαφή αναφορά της μυοκαρδίτιδας στην ίδια πρόταση.