Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη με σκεύασμα για την θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδαςΥΓΕΙΑ SCAMS

Απάτη με σκεύασμα για την θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας

15 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Αυτό το σκεύασμα θεραπεύει την προστατίτιδα σε 28 ημέρες.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται περί διαδικτυακής απάτης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες με τη βοήθεια ψευδών ισχυρισμών, κλεμμένων φωτογραφιών, ανύπαρκτων επιστημόνων, απατηλής διαφήμισης και χρήσης των κοινωνικών δικτύων, προωθούν παράνομα σκευάσματα, χωρίς έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Παραδείγματα: root_wears, Escola Municipal Darcy Ribeiro

Η υπό εξέταση απάτη αφορά ένα προϊόν με την ονομασία Cannabis Oil, το οποίο παρουσιάζεται ψευδώς ως αποτελεσματικό, για την θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας σε λίγες ημέρες, με χρήση χαλκευμένων στοιχείων και σκοπό την προσέλκυση πελατών.

To συγκεκριμένο προϊόν διαμοιράζεται και μέσω email με την ακόλουθη μορφή:

Τι ισχύει

Το υπό εξέταση δημοσίευμα παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ψευδή ανάρτηση.δημοσίευμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ψευδούς ανάρτησης. Αρχικά, ο βασικός ιστότοπος του προϊόντος, όπως και οι σελίδες στις οποίες παραπέμπει χρησιμοποιεί κείμενο το οποίο είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης (google translate). Επίσης, ο σύνδεσμος του άρθρου στο Facebook οδηγεί, με μάλλον τυχαίο τρόπο, σε δύο διαφορετικές σελίδες του ίδιου ρωσικού ιστότοπου.

Η πρώτη σελίδα:

Η δεύτερη σελίδα:

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χρήση του λογότυπου ενός γνωστού και έγκυρου περιοδικού όπως το NewScientist είναι παραπλανητική και παράνομη.

Επιπρόσθετα, ο εικονιζόμενος της φωτογραφίας στην πρώτη από τις 2 σελίδες με το όνομα “καθηγητής Brian Atkins”, στην πραγματικότητα είναι ο καρδιοχειρουργός  Vaughn Starnes, ενώ ο “Τζέιμς Ιστλέντ” που αναφέρει η δεύτερη σελίδα, είναι ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Ουρολογίας κι επικεφαλής Ρομποτικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο Lenox Hill, David B. Samadi. Τις φωτογραφίες των συγκεκριμένων γιατρών έχουν χρησιμοποιήσει επιτήδειοι ανά τον κόσμο με εκατοντάδες ή και χιλιάδες διαφορετικά ονόματα.

Ψεύτικες είναι και οι υπόλοιπες φωτογραφίες και τα ονόματα των γιατρών ανύπαρκτα.

O Ε.Ο.Φ. έχει δημοσιεύσει σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση για τα “θαυματουργά” προϊόντα κάνναβης που μπορεί να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των αγοραστών τους:

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές με συνεχείς ανακοινώσεις όσον αφορά την αγορά και χρήση ανάλογων προϊόντων τα οποία διακινούνται από το διαδίκτυο (εδώ μπορείτε να βρείτε μια εκτενέστερη λίστα). Το πρόβλημα είναι ότι στον αχανή χώρο του διαδικτύου εμφανίζονται συνεχώς νέα ύποπτα προϊόντα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια από τα υπάρχοντα προϊόντα αλλάζουν ονόματα ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα.

Στο επόμενο στάδιο ανάλυσης των υπό εξέταση σελίδων ερχόμαστε σε επαφή με τα σχόλια σχετικά με το εκάστοτε προϊόν.

Τα σχόλια του άρθρου είναι πλαστά. Πρόκειται για ψεύτικα προφίλ με «ευχαριστημένους χρήστες», σε κανένα εκ των οποίων δεν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Επιπρόσθετα, κανένα εκ των προαναφερθέντων προϊόντων δεν είναι διαθέσιμο σε φαρμακεία και πρέπει να το παραγγείλετε μέσω κάποιας ηλεκτρονικής φόρμας, στην οποία καλείστε να δώσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας ώστε να σας καλέσουν από τα “κεντρικά” της εταιρίας για επιβεβαίωση της παραγγελίας.

Μια ακόμη σελίδα που προωθεί το ύποπτο σκεύασμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η παρακάτω:

Επίσης, μια από τις σελίδες που παρουσιάζουν σχετικές πληροφορίες είναι η εξής:

Ένα σημαντικό σημείο σχετικά με την εν λόγω σελίδα είναι πως το όνομα της γιατρού που χρησιμοποιήθηκε είναι αληθινό αλλά η φωτογραφία είναι από άλλη γιατρό, συγκεκριμένα την Degtyareva Anna Vladimirovna. Όπως έχει δηλώσει η ίδια η Παλατιανού Μαρία, τα στοιχεία της χρησιμοποιήθηκαν παράνομα κι εν αγνοία της:

Στη περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη παραγγελία και χάσατε τα χρήματά σας ή αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το σκεύασμα και τις ιστοσελίδες, καλείστε να απευθυνθείτε στην, γνωστή κι από προηγούμενες έρευνές μας, υπεράκτια εταιρεία του Παναμά με την ονομασία “BERNADATTE LTD, Av Ricardo J. Alfaro, Panama International“.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοιες περιπτώσεις

Αυτές οι σελίδες έχουν συνήθως τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  1. Η διεύθυνση (url) της σελίδας είναι άσχετη, ή προσπαθεί να αντιγράψει κάποια άλλη σελίδα.
  2. Συνήθως το κείμενο προέρχεται από αυτόματη μετάφραση.
  3. Τα ονόματα που υπάρχουν ή είναι φανταστικά και οι φωτογραφίες κλεμμένες, ή τα χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά τους.
  4. Βασίζονται σε κάποια ψευδή συνέντευξη ή κάποια επιστημονική έρευνα χωρίς όμως να την παρουσιάζουν.
  5. Τα σχόλια είναι πλαστά και οι φωτογραφίες σε αυτά είναι κλεμμένες.
  6. Αυτές οι σελίδες δεν έχουν κανένα άλλο άρθρο και όλοι οι σύνδεσμοι προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  7. Η προσφορά του προϊόντος λήγει πάντα την ημέρα που διαβάζετε το άρθρο, ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  8. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα και διεύθυνση της εταιρίας.
  9. Υπόσχονται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους θα καταλάβετε πως είναι διατυπωμένοι για να μην επιστρέψουν ποτέ τα χρήματα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, το υπο εξέταση προϊόν είναι ένα ακόμη παράδειγμα απάτης που συναντάμε συχνά στην αγορά εναλλακτικών θεραπειεών και συμπληρωμάτων μέσω διαδικτύου, η οποία προωθείται από παραπλανητικές ιστοσελίδες.

Σε θέματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευόσαστε τον γιατρό σας και να μην προβαίνετε σε διαδικτυακές αγορές ιατρικών σκευασμάτων χωρίς την έγκρισή του.