Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι βίντεο με τον Άντονι Φάουτσι δεν αποτελεί απόδειξη πως τα εγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν βαρύτερη νόσο COVID-19ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Όχι βίντεο με τον Άντονι Φάουτσι δεν αποτελεί απόδειξη πως τα εγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν βαρύτερη νόσο COVID-19

18 Δεκ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε βίντεο που κυκλοφορεί ο Άντονι Φάουτσι παραδεχεται πως τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 προκαλούν ADE.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση βίντεο είναι απόσπασμα συζήτησης του κ. Φάουτσι με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ το Μάρτιο του 2020, που είχε προβληθεί ζωντανά στο Facebook. Σε αυτό το απόσπασμα ο κ. Φάουτσι σχολιάζει ότι ένα από τα ζητήματα ασφαλείας που θα πρέπει να μελετηθούν είναι η πιθανότητα ένα εμβόλιο να προκαλεί εν τέλει βαρύτερη νόσηση σε όσους, εμβολιασμένους με αυτό, κολλήσουν έπειτα τον ιό. Επεσήμαινε τη σημασία των κλινικών μελετών που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν το ζήτημα. Ο Δρ. Φάουτσι αναφέρθηκε σε θεωρητικό κίνδυνο που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19, όχι σε πραγματικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τέτοια σύνδεση. Τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 έχουν περάσει από αυστηρά ελεγχόμενες κλινικές μελέτες και αξιολογήσεις από αρμόδιους φορείς υγείας χωρίς να εμφανιστεί το εν λόγω πρόβλημα υγείας, ενώ μετά τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δόσεων σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει διαπιστωθεί σύνδεση τους με ADE.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ομιλία του αμερικανού επιδημιολόγου Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντή του εγχώριου Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID tο οποίο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, ως απόδειξη ότι τα εμβόλια οδηγούν στην ανάπτυξη ADE. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: makeleio.gr, katohika.gr, attikanea.info, greek-dutch-truth.blogspot.com, enromiosini.gr

Τον εξεταζόμενο ισχυρισμό αναπαρήγαγε στο Facebook και ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Αρβανίτης:

Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες προβολές συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ημέρες σχετικό βίντεο που ανήρτησε στο YouTube ο τηλεοπτικός σταθμός AlertTV.

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 14-12-2021 από το YouTube

Τέλος, τον ισχυρισμό που εξετάζεται προέβαλε σε τηλεοπτική εκπομπή ο παρουσιαζόμενος ως διατροφολόγος Αντώνης Πουλτουρτζίδης (δείτε παρακάτω μετά το 10:53):

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε πρόσφατα είναι το εξής, με ενσωματωμένους ελληνικούς υπότιτλους:

Τι ισχύει

Στο επίμαχο βίντεο ο Άντονι Φάουτσι δεν αναφέρεται στα εγκεκριμένα εμβόλια που χρησιμοποιούνται ήδη κατά της COVID-19, ούτε για διαπιστωμένη σχέση των εν λόγω εμβολίων με επιδείνωση της νόσου σε όσους εμβολιασμένους κολλήσουν. Το εν λόγω βίντεο μάλιστα είναι απόσπασμα δημόσιας συζήτησης του κ. Φάουτσι με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ που προβλήθηκε ζωντανά στο Facebook στις 20 Μαρτίου 2020, δηλαδή πολύ πριν διεξαχθούν και ολοκληρωθούν κλινικές μελέτες για τα εμβόλια που αδειοδοτήθηκαν για χρήση το Δεκέμβριο του 2020 από αρμόδιους φορείς των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 14-12-2021 από το Facebook

Το πλήρες βίντεο μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Στο υπό εξέταση απόσπασμα αναφέρονται τα εξής:

Άντονι Φάουτσι: Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο για την ασφάλεια, και αυτό είναι το εξής: εάν εμβολιάσεις κάποιον και κάνει μια απόκριση αντισωμάτων και μετά εκτεθεί και μολυνθεί, η απόκριση που προκαλείς ενισχύει πραγματικά τη μόλυνση και την επιδεινώνει;

Παρακάτω αναφέρει:

Άντονι Φάουτσι: Δε θα ήταν αυτή πρώτη φορά, αν συμβεί αυτό [το συγκεκριμένο σημείο παραλείφθηκε στην ενσωμάτωση ελληνικών υποτίτλων στο βίντεο που κυκόφόρησε], που ένα εμβόλιο που φαινόταν αρχικά ασφαλές, θα έκανε τους ανθρώπους χειρότερα.

Από την επισκόπηση της συνολικής συζήτησης, αλλά και από το επίμαχο απόσπασμα, προκύπτει ότι ο Άντονι Φάουτσι αναφέρεται σε προκλήσεις ασφαλείας που επρόκειτο να έχουν τα μελετώμενα υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19, σε θεωρητικούς δηλαδή κινδύνους, και όχι για κινδύνους που έχει διαπιστώσει σε συγκεκριμένα υποψήφια εμβόλια.

Ο κ. Φάουτσι στο σημείο αυτό εξήρε τη σημασία των κλινικών μελετών που θα ήταν δυνατό να ερευνήσουν ζητήματα ασφαλείας όπως αυτό. Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα άρθρα μας, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ κι εδώ, μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί αιτιώδης σχέση του εμβολιασμού με ενισχυμένη ή σοβαρότερη νόσο. Παραμένει ένας θεωρητικός κίνδυνος και η επιτήρηση στο πλαίσιο φαρμακοεπαγρύπνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. [πηγή 1][πηγή 2]

Το συγκεκριμένο βίντεο, συνοδευόμενο από αντίστοιχους ισχυρισμούς με αυτούς που εξετάσαμε στο παρόν άρθρο, κυκλοφόρησε πρόσφατα και σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό. Με το εν λόγω θέμα έχουν ασχοληθεί οργανισμοί ελέγχου γεγονότων όπως το Politifact και το Reuters.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι ο Άντονι Φάουτσι παραδέχτηκε σε βίντεο πως τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 σχετίζονται με την ανάπτυξη ADE δεν ευσταθεί. Το υπό εξέταση βίντεο είναι απόσπασμα συζήτησης του κ. Φάουτσι με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ το Μάρτιο του 2020, που είχε προβληθεί ζωντανά στο Facebook. Σε αυτό το απόσπασμα ο κ. Φάουτσι σχολιάζει ότι ένα από τα ζητήματα ασφαλείας που θα πρέπει να μελετηθούν είναι η πιθανότητα ένα εμβόλιο να προκαλεί εν τέλει βαρύτερη νόσηση σε όσους, εμβολιασμένους με αυτό, κολλήσουν έπειτα τον ιό. Επεσήμαινε τη σημασία των κλινικών μελετών που θα μπορούσαν να αξιολογήσουν το ζήτημα. Ο Δρ. Φάουτσι αναφέρθηκε σε θεωρητικό κίνδυνο που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19, όχι σε πραγματικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τέτοια σύνδεση. Τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19 έχουν περάσει από αυστηρά ελεγχόμενες κλινικές μελέτες και αξιολογήσεις από αρμόδιους φορείς υγείας χωρίς να εμφανιστεί το εν λόγω πρόβλημα υγείας, ενώ μετά τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δόσεων σε πραγματικές συνθήκες δεν έχει διαπιστωθεί σύνδεση τους με ADE.