Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, εμπιστευτικό έγγραφο της Pfizer δεν δείχνει χιλιάδες θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου για την COVID-19ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, εμπιστευτικό έγγραφο της Pfizer δεν δείχνει χιλιάδες θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου για την COVID-19

15 Δεκ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Εμπιστευτικό έγγραφο της Pfizer αποκαλύπτει χιλιάδες θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες εξαιτίας του θανατηφόρου εμβολίου που ανέπτυξε η εταιρία.

Συμπέρασμα 1:

Το έγγραφο αποτελεί ανασκόπηση των αναφορών ανεπιθύμητων συμβάντων που υποβλήθηκαν στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης της Pfizer, μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2021. Οι εν λόγω αναφορές είχαν ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους θεσμούς υγείας κατά τους τακτικούς ελέγχους ασφαλείας τους, και αντίστοιχες αναφορές κατατίθονταν και στις δικές τους πλατφόρμες, οι οποίες είναι δημοσίως προσβάσιμες. Η υποβολή αναφοράς για πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν συνεπάγεται ότι πρόκειται για επιβεβαιωμένη και αιτιωδώς σχετιζόμενη με το εμβόλιο ανεπιθύμητη ενέργεια. Η ανασκόπηση των σχετικών δεδομένων, όπως γραφόταν στο εν λόγω έγγραφο, δεν υπέδειξε κάποιο νέο σήμα κινδύνου για την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ισχυρισμός 2:

Το έγγραφο δείχνει ότι ο 1 στους 37 εμβολιασμένους είναι νεκρός.

Συμπέρασμα 2:

Ο ισχυρισμός ότι «ο ένας στους 37 πέθανε» προκύπτει μόνον από τη διαίρεση του αριθμού των θανάτων με τον αριθμό των αναφορών που υποβλήθηκαν. Αυτό είναι παραπλανητικό, καθώς ο παρονομαστής θα έπρεπε να είναι ο αριθμός των εμβολιασμένων ανθρώπων. Παράλληλα, η χρονική σχέση μεταξύ εμβολιασμού και ενός θανάτου δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο θάνατος οφείλεται στον εμβολιασμό.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, με αφορμή τη δημοσιοποίηση διαβαθμισμένου εγγράφου της Pfizer, κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες και ιστολόγια ο ισχυρισμός ότι το έγγραφο αυτό αποκαλύπτει χιλιάδες θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου που ανέπτυξε η εταιρεία.

Παραδείγματα: zougla.gr, grivas.info (αρχική πηγή του κειμένου, συντάκτης ο Κλεάνθης Γρίβας), enromiosini.gr, chiospress.org, ertopen.com, yournews.gr, choratouaxoritou.gr

Τους εξεταζόμενους ισχυρισμούς έχουν εξετάσει σε σχετικά άρθρα τους και οι πιστοποιημένοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων FullFact, LeadStories, Facta και Liberation.

Ακολουθεί το κείμενο που εντοπίζεται στα υπό εξέταση άρθρα:

Εμπιστευτικό έγγραφο της Pfizer αποκαλύπτει την εγκληματική συγκάλυψη των βλαβών και των θανάτων από εμβόλια mRNA από τη διεφθαρμένη FDA

Η FDA γνώριζε τις αρχές του 2021 ότι το εμβόλιο σκότωνε ανθρώπους και το απέκρυψε συστηματικά

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ PFIZER ΠΡΟΣ ΤΗΝ FDA εδώ:

Χάρη στις προσπάθειες μιας ομάδας που ονομάζεται Public Health and Medical Professionals for Transparency  (Επαγγελματίες της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής για τη Διαφάνεια) έχουμε τώρα εμπιστευτικά έγγραφα που δείχνουν ότι η Pfizer και η FDA γνώριζαν ήδη από τις αρχές του 2021 ότι τα εμβόλια mRNA της Pfizer σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, προκαλούν αυτόματες αποβολές σε εγκύους και βλάπτουν τις γυναίκες τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Ειδικότερα, ένα εμπιστευτικό έγγραφο που περιέχεται στην πρώτη ομάδα εγγράφων που αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει η FDA με βάση δικαστική απόφαση που της επέβαλε τη δημοσιοποίηση των φακέλων της για το εμβόλιο mRNA, την οποία προσπάθησε να αποτρέψει ισχυριζόμενη ότι «η υπηρεσία χρειάζονταν 55 χρόνια για να συγκεντρώσει και να δημοσιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες». Ο αρμόδιος δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό της FDA και τη διέταξε να δημοσιοποιεί 500 έγγραφα το μήνα.

Η πρώτη ομάδα εγγράφων περιείχε μια βόμβα με τίτλο «Σωρευτική ανάλυση των αναφορών ανεπιθύμητων συμβάντων μετά την έγκριση».

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι μέσα σε μόλις 90 ημέρες μετά την κυκλοφορία του εμβολίου mRNA της Pfizer που πήρε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) από την FDA στις 12-01-2020, η εταιρεία γνώριζε ήδη εκούσιες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που αποκάλυπταν 1.223 θανάτους και περισσότερες από 42.000 αναφορές στις οποίες περιγράφονται συνολικά 158.893 παρενέργειες. Οι αναφορές προέρχονται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και άλλων κρατών.

Εκτός από τις «γενικές διαταραχές», η υπ’ αριθμόν 1 πιο συχνά αναφερόμενη κατηγορία παρενεργειών του εμβολίου mRNA ήταν οι διαταραχές του νευρικού συστήματος, με 25.957 αναφορές.

Η Pfizer έχει αποκρύψει τον συνολικό αριθμό των δόσεων που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, επικαλούμενη εταιρικά εμπορικά μυστικά. Αυτό υποδεικνύεται με το «(β) (4)» στο έγγραφο, στο οποίο διαγράφονται συγκεκριμένοι αριθμοί και συμβάντα.

Ακόμη και αυτοί οι αριθμοί (ήδη αρκετά συγκλονιστικοί, δεδομένης της επιμονής του FDA ότι τα εμβόλια mRNA είναι «ασφαλή και αποτελεσματικά»), αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των βλαβών και των θανάτων που προκαλούνται από αυτά τα εμβόλια mRNA. «Οι αναφορές υποβάλλονται προαιρετικά και η έκταση των υποαναφορών είναι άγνωστη», λέει η Pfizer (στη σελίδα 5).

Οι γυναίκες υπέστησαν τρεις φορές περισσότερες βλάβες από τους άνδρες
Το απόρρητο έγγραφο της Pfizer αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες υπέστησαν τρεις φορές περισσότερες βλάβες σε σύγκριση με τους άνδρες, από το εμβόλιο Pfizer. Καταγράφηκαν 29.914 παρενέργειες στις γυναίκες και 9.182 στους άνδρες. Δεν είναι γνωστό εάν ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών έκαναν το εμβόλιο, αλλά αυτός ο αριθμός εκθέτει την πολύ πραγματική πιθανότητα κινδύνου βλάβης από το εμβόλιο στις γυναίκες, κίνδυνο τον οποίο η FDA απέκρυψε με εγκληματικό τρόπο.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις νευρολογικές βλάβες που προκλήθηκαν από το εμβόλιο (σπασμοί, μούδιασμα, πόνος κ.λπ.)  έχουν αναφερθεί σε γυναίκες. Προφανώς η FDA γνωρίζει ότι το εμβόλιο mRNA παρουσιάζει ένα δυσανάλογο προφίλ βλάβης ανάμεσα στα δύο φύλα. Επίσης, αναφέρεται στο γεγονός ότι οι εγκυμονούσες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυτόματων αποβολών (πράγμα που επίσης αποκρύπτεται στην έκθεση της FDA).

Η Pfizer ενημέρωσε την FDA ότι τα mRNAεμβόλιά της μπορούν να προκαλέσουν «ενισχυμένη νόσο», επιδεινώνοντας την Covid

Επίσης, σοκ προκαλεί σε πολλούς ερευνητές που μόλις τώρα μελετούν αυτό το αποχαρακτηρισθέν έγγραφο για το όπλο καπνίσματος, το γεγονός ότι η Pfizer ενημέρωσε την FDA στην παράγραφο με τίτλο «Ανησυχίες για την ασφάλεια» (ενότητα 3.1.2) ότι η έγχυση του mRNA εμβολίου της θα μπορούσε να προκαλέσει «Ενισχυμένη νόσο που σχετίζεται με το εμβόλιο (VAED), συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης αναπνευστικής νόσου (VAERD).

Αυτό σημαίνει ότι η FDA γνώριζε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές νόσους και θανάτους σε ασθενείς που αργότερα μολύνθηκαν από τον Covid.

Κάτω από την ετικέτα «ελλείπουσες πληροφορίες», η Pfizer ενημέρωσε επίσης την FDA ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τη «Χρήση κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία» ούτε καλύπτει τη «Χρήση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών».

Το κεφάλαιο «Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου» (Vaccine Effectiveness) καταχωρήθηκε επίσης από την Pfizer ως «Ελλείπουσες Πληροφορίες» (Mising Information).

Με άλλα λόγια, η Pfizer ενημέρωσε την FDA ότι τα εμβόλιά της θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο και ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο η διεφθαρμένη FDA προώθησε δολίως το εμβόλιο ως «ασφαλές και αποτελεσματικό». Η Pfizer ενημέρωσε μάλιστα την FDA ότι δεν είχε πληροφορίες για την ασφάλεια του εμβολίου σε ό,τι αφορά τη χρήση του σε εγκύους, ωστόσο η διεφθαρμένη FDA, ο Fauci, τα CDC κ.λπ. επέβαλαν από κοινού το εμβόλιο στις εγκύους, παρά την απόλυτη έλλειψη πληροφοριών για την ασφάλειά του.

Με βάση αυτό το έγγραφο, η διεφθαρμένη FDA έχει εμπλακεί σε μια εγκληματική συνωμοσία για να κρύψει την αλήθεια σχετικά με τις βλάβες και τους θανάτους από τα «εμβόλια», και χορηγούσε άδειες χρήσης τους στις ίδιες τις εταιρείες που ενημέρωναν την FDA ότι τα προϊόντα τους ήταν επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Σημειώστε, επίσης, ότι ολόκληρο το σύμπλεγμα της μαφίας των εταιρικών μέσων ενημέρωσης έλεγε ψέματα ευθύς εξαρχής, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι το εμβόλιο δεν σκότωσε κανέναν. Και, φυσικά, είναι συνένοχοι σε αυτό το ολοκαύτωμα του εμβολίου.

Αυτόματες αποβολές, αμβλώσεις, νεογνικοί θάνατοι και άλλες επιπτώσεις σε εγκυμονούσες

Στην ενότητα με την ένδειξη «Χρήση κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία», η έκθεση εξετάζει αναφορές για το εμβόλιο mRNA, που συνδέεται με: αυτόματη αποβολή (23), εκκρεμή έκβαση (5), πρόωρος τοκετός με νεογνικό θάνατο, αυτόματη αποβολή με ενδομήτριο θάνατο (2 η καθεμία), αυτόματη αποβολή με νεογνικό θάνατο και φυσιολογική έκβαση (1 η καθεμία).

Παρατηρήστε ότι η «αυτόματη αποβολή» αντιπροσωπεύει μακράν τον υψηλότερο αριθμό σε αυτές τις αναφορές. Με άλλα λόγια, η μαφία της FDA ήξερε ότι αυτό το εμβόλιο θα σκότωνε τα αγέννητα μωρά, αλλά το προώθησε στις εγκύους.

Αυτό το εμπιστευτικό έγγραφο (το πρώτο από τα χιλιάδες που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη) αποκαλύπτει δύο κρίσιμα πράγματα:

1) Η FDA διέπραξε εγκληματική απάτη και παραπλανητική δήλωση εγκρίνοντας τα εμβόλια mRNA ως «ασφαλή και αποτελεσματικά». Αυτό σημαίνει ότι οι κορυφαίοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της FDA πρέπει τώρα να συλληφθούν και να διωχθούν ποινικά.

2) Η Pfizer γνώριζε ότι το εμβόλιό της mRNA είναι θανατηφόρο ήδη από τους πρώτους τρεις μήνες της χρήσης του του. Αυτό σημαίνει ότι η Pfizer είναι επίσης συνένοχος στους συνεχιζόμενους θανάτους αθώων θυμάτων, καθώς η ίδια θα έπρεπε να είχε αποσύρει το θανατηφόρο εμβόλιό της και να σταματήσει όλες τις πωλήσεις και τη διανομή του.

https://www.naturalnews.com/2021-12-02-smoking-gun-pfizer-document-exposes-fda-criminal-cover-up-of-vaccine-deaths.html

Επιμέλεια κειμένου: Κλεάνθης Γρίβας

Παράλληλα, σε άρθρα μέσων ενημέρωσης και ιστολογίων δημοσιεύθηκε κείμενο στο οποίο γίνεται ο ισχυρισμός ότι ένας στους 37 εμβολιασμένους με το σκεύασμα της Pfizer είναι νεκρός. Ακόμη, γίνεται λόγος για σοβαρές παρενέργειες σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Παραδείγματα: press-gr.com, aigaleopress.blogspot.com, lamiafthiotidas.blogspot.com, neakeratsiniou.blogspot.com, agiosioannisprodromos.blogspot.com, emperorsclothes.gr

Το εξεταζόμενο κείμενο είναι το ακόλουθο:

ΣΟΚ! Ένας, στους 37 εμβολιασμένους νεκρός! Πού θα βρουν να κρυφτούν πρωθυπουργοί, κομματάρχες, “παπαγαλάκια”, “συνταγματολόγοι” και συμβουλάτορες…

Της Ιωάννας Υψηλάντη

Τώρα ήρθε η ώρα για σοβαρές σκέψεις!
Ξεκλειδώθηκαν με δικαστική απόφαση, στις ΗΠΑ, τα στοιχεία των εμβολιασμών με το… εμβόλιο της Φάιζερ, που είχε εγκρίνει, “λόγω έκτακτης ανάγκης”, η FDA.
Η FDA είχε προσποιηθεί, στην πρώτη εντολή του δικαστηρίου, ότι είναι πολλά και δεν έχει χρόνο να τα παραδώσει όλα.
Ζήτησε περιθώριο 55 ΕΤΩΝ!!!
Με την δεύτερη δικαστική εντολή, της ζητήθηκε να παραδίδει κάθε μήνα, 500 αρχεία.
Τα πρώτα στοιχεία, που κατατέθηκαν, αναφέρουν, μόνο για το πρώτο δίμηνο:
– 42.000 σοβαρές επιπλοκές, από το εμβόλιο!
– Ένας, στους 37 εμβολιασμένους νεκρός!
– 270 περιπτώσεις άμεσης αποβολής!
Και τώρα να δω, πού θα βρουν να κρυφτούν πρωθυπουργοί, κομματάρχες, “παπαγαλάκια”, “συνταγματολόγοι” και συμβουλάτορες!
Να μην ξεχάσω! Εμβολιάστε και τα παιδιά σας!

* Maximum Global Bombshell: Judge Orders Pfizer, FDA to Release Documents – First Doc Dump Says Thousands Killed by Shot in First Month!

Τέλος, πιο πρόσφατα κυκλοφόρησαν άρθρα με κείμενο που αναφέρει ευθέως τους αριθμούς του μνημονευόμενου εγγράφου της Pfizer ως διαπιστωμένες παρενέργειες ή θανάτους από το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer για την COVID-19.

Παραδείγματα: ethnos.gr, dimokratia.gr, nikosantoniadis.tv, ertopen.com, kourdistoportocali.com

Κορονοϊός: 160.000 ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer, αποκαλύπτει ο FDA

Σοκ από τα συγκεντρωτικά στοιχεία, που αποκαλύπτουν 1.223 περιπτώσεις θανάτου και εκατοντάδες χιλιάδες ανεπιθύμητες ενέργειες

Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει τον φονικό της καλπασμό και κάποιες χώρες σπεύδουν να επιβάλουν το στοιχείο της «υποχρεωτικότητας» στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού τους, σοκ προκαλούσαν χθες οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ!

Ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία η Pfizer, η γνωστή σε όλους φαρμακευτική εταιρία, κατά τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό κατέγραψε σχεδόν 160.000 ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιό της!

Με ανάλογο πλαίσιο αναφοράς, δηλαδή μιλώντας για εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες από το εν λόγω εμβόλιο, παρουσίασε το θέμα του εγγράφου της Pfizer και ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης από το λογαριασμό του Δημήτρη Ποντίκα στο Facebook.

Τι ισχύει

Αποχαρακτηρισμός απόρρητων δημόσιων εγγράφων στο πλαίσιο δικαστικής διαδικασίας

Το υπό εξέταση έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα χάρη στην Public Health and Medical Professionals for Transparency, μια μη κερδοσκοπική σύμπραξη επιστημόνων, δημοσιογράφων και λοιπών προσώπων με σκοπό την πρόσβαση στα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν την αδειοδότηση εμβολίων για την COVID-19. Γι’ αυτό το σκοπό η εν λόγω ομάδα έχει κινήσει δικαστικό αγώνα ενάγοντας την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία FDA και επικαλείται τις προβλέψεις της νομοθεσίας περί πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα, γνωστής ως Freedom of Information Act (FOIA).

Το αίτημα υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε περιφερειακό δικαστήριο στην πολιτεία του Τέξας και αφορά στην πρόσβαση σε υλικό εκτιμώμενου μεγέθους άνω των 300,000 σελίδων. Η προαναφερθείσα ένωση έχει υποσχεθεί να αναρτά στην ιστοσελίδα της έγγραφα που προκύπτουν από τη διαδικασία, κάτι που συνέβη και με το υπό εξέταση έγγραφο.

Στις 15 Νοεμβρίου 2021, ο FDA και οι ενάγοντες παρουσίασαν μια κοινή έκθεση στο δικαστήριο, και περιμένουν το δικαστήριο να αποφασίσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων, κάτι που αναμένεται ενδεχομένως να προσδιοριστεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με το Reuters. 

Οι ενάγοντες ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα το αργότερο έως τις 3 Μαρτίου 2022. Ο FDA αντιπρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας και κυκλοφορίας της τάξης των 500 σελίδων κάθε μήνα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ένα μάλλον τυπικό χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας το οποιό εάν τηρηθεί θα χρειαστούν θεωρητικά περισσότερα από 50 χρόνια για να εκπληρώσει πλήρως. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο FDA αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα, ούτε ότι σκοπεύει να καθυστερήσει τη δημοσιοποίησή τους για πάνω από 50 χρόνια. Aντιθέτως, η αντιπρόταση για το χρονοδιάγραμμα συνεπάγεται ότι θα ξεκινήσουν να δημοσιοποιούνται άμεσα τα έγγραφα.

Συνοπτικά, δεν ισχύει ότι το δικαστήριο έχει ήδη προσδιορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα και όγκο επεξεργασίας εγγράφων στο οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί ο FDA, απορρίπτοντας μάλιστα κάποια υποτιθέμενη άρνηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ζητούμενων εγγράφων.

Σχετικό άρθρο κατάρριψης για την εσφαλμένη και παραπλανητική παρουσίαση του θέματος δημοσίευσε και ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων Snopes.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο έγγραφο της Pfizer

Τα πρώτα δυο εξεταζόμενα κείμενα που παρατέθηκαν στην αρχή του άρθρου αποτελούν μεταφορά δημοσιευμάτων στην ελληνική γλώσσα από τις σελίδες naturalnews.com και newswars.com, οι οποίες έχουν εκτενές ιστορικό διασποράς ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.

Το έγγραφο στο οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί συντάχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία Pfizer προς την αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA (Food and Drug Administration) με ημερομηνία έγκρισης 30 Απριλίου 2021. Σε αυτό αναλύονται αναφορές που κατατέθηκαν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από τις εταιρίες BioNTech και Pfizer. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι αναλύθηκαν δεδομένα από περίπου 42,000 αναφορές σε υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης, και στις οποίες καταγράφηκαν περίπου 159,000 παρενέργειες.

Επί της ουσίας, το έγγραφο δεν αφορά διαπιστωμένες παρενέργειες που σχετίζονται αιτιωδώς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αλλά ανάλυση των αναφορών που υποβλήθηκαν για παρενέργειες που ακολούθησαν τον εμβολιασμό και ανακτήθηκαν από τη βάση δεδομένων ασφάλειας της Pfizer. Αναλυτικά:

Η βάση δεδομένων ασφάλειας της Pfizer περιέχει περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν χωρίς προσχεδιασμό στην Pfizer, περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές, περιπτώσεις δημοσιευμένες στην ιατρική βιβλιογραφία, περιπτώσεις από προγράμματα προώθησης που χρηματοδοτούνται από την Pfizer, μη παρεμβατικές μελέτες και περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν από κλινικές μελέτες, ανεξαρτήτως αξιολόγησης της αιτιότητας. (σελ. 5)

Όπως σημειώνει το έγγραφο (σελ. 16), και πριν την έκδοσή του, η Pfizer ενημέρωνε τους αρμόδιους θεσμούς υγείας για τα σχετικά συμπεράσματα ασφαλείας που προέκυπταν. Έπειτα, η Pfizer μοιράστηκε το συνολικό έγγραφο με τους θεσμούς, και αυτοί το έλαβαν υπόψη κατά τους ευρύτερους τακτικούς ελέγχους ασφαλείας που εμβολιασμού που επιτελούν. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκδίδει τακτικά αναφορές ασφαλείας για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από την αρχή της χρήσης του, το Δεκέμβριο του 2020.

Επίσης, αντίστοιχες αναφορές με αυτές που κατατίθονταν στη Pfizer, κατατίθονταν και στις αντίστοιχες πλατφόρμες φαρμακοεπαγρύπνησης των θεσμών υγείας, οι οποίες και ήταν εξαρχής δημοσίως προσβάσιμες. Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν σε περιπτώσεις επίκλησης δεδομένων από τις εν λόγω υπηρεσίες VAERS (ΗΠΑ) και EudraVigilance (Ευρώπη), οι αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων από μόνες τους δεν αποτελούν απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας συγκεκριμένης παρενέργειας. Για να εξακριβωθεί μια τέτοια σχέση κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. Αυτές οι αναφορές χρησιμεύουν ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών για πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ακόμη, στο κεφάλαιο της μεθοδολογίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων. Ανάμεσα σε αυτές δηλώνεται ότι μπορεί να μην υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην ανεπιθύμητη ενέργεια που θα παρατηρηθεί και στο φάρμακο.

Η συλλογή αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών (AERs) δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι μια συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ενέργεια προκλήθηκε από το φάρμακο. Αντίθετα, το συμβάν μπορεί να οφείλεται σε μια υποκείμενη νόσο ή σε κάποιον άλλο παράγοντα (ή παράγοντες) όπως το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό ή τη συνοδό φαρμακευτική αγωγή. (σελ. 6)

Μάλιστα στο έγγραφο τονίζεται ότι η πλειοψηφία των αναφορών που υποβάλλονται προερχόταν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ένα σημαντικό ποσοστό από το σύνολο των αναφορών (16,707 από τις 42,086) δεν έχει επιβεβαιωθεί ιατρικά.

Δήλωση σχετικά με το εν λόγω ζήτημα έκανε η Keanna Ghazvini, από το τμήμα δημοσίων σχέσεων με διεθνή μέσα ενημέρωσης της Pfizer, στις 3 Δεκεμβρίου 2021 στον οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων Lead Stories:

Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανώς σχετίζονται με το εμβόλιο μας για την COVID-19. Παρακολουθούμε στενά όλα αυτά τα συμβάντα και συλλέγουμε σχετικές πληροφορίες για να τις μοιραστούμε με τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές. Με βάση τις συνεχείς αναθεωρήσεις ασφάλειας που πραγματοποιούνται από την Pfizer, τη BioNTech και τις υγειονομικές αρχές, το εμβόλιο μας διατηρεί ένα θετικό προφίλ οφέλους-κινδύνου για την πρόληψη των λοιμώξεων. Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο μας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων θανάτων που δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, είναι δυστυχώς πιθανό να συμβούν με παρόμοιο ρυθμό όπως θα συνέβαιναν στον γενικό πληθυσμό.

Μάλιστα η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι:

Τα δεδομένα δεν αποκαλύπτουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια ή κινδύνους που απαιτούν αλλαγές στην ετικέτα και υποστηρίζουν ένα ευνοϊκό προφίλ κινδύνου-οφέλους για το εμβόλιο BNT162b2. (σελ. 28)

Επιπρόσθετα, είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι το σχετικό έγγραφο του FDA δεν περιέχει καμία πληροφορία η οποία να τεκμηριώνει άμεσα ή έμμεσα τον ισχυρισμό πως ο φορέας γνώριζε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές νόσους και θανάτους σε ασθενείς που αργότερα μολύνθηκαν από την COVID-19 ή ότι μπορεί να προκαλέσει “ενισχυμένη νόσο”.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εν λόγω αναφορά (σελ. 11 του εγγράφου) είναι πως δεν εντοπίστηκε διαπιστωμένη σχέση του εμβολιασμού με ενισχυμένη νόσο ή ενισχυμένη αναπνευστική νόσο (VAED/VAERD). Αλλα ανέφερε ότι παραμένει ένας θεωρητικός κίνδυνος και πως θα συνεχιστεί η επιτήρηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. [πηγή 1][πηγή 2]

Με τον ισχυρισμό περί βαρύτερης νόσησης εμβολιασμένων εξαιτίας των εμβολίων για την COVID-19 έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Τέλος, σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου κατά την εγκυμοσύνη, το έγγραφο πράγματι κατατάσσει το ζήτημα στις «ελλείπουσες πληροφορίες». Aυτό συμβαίνει λόγω της σχετικής πρόβλεψης στο πλάνο φαρμακοεπαγρύπνησης που προτάθηκε κατά την αρχική χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης (EUA), καθώς για την εν λόγω κατηγορία δεν υπήρχαν στοιχεία από τις αρχικές κλινικές μελέτες. Η ανασκόπηση των 413 αναφορών, που αναλύονται στο σχετικό πεδίο του του εγγράφου της Pfizer προς τον FDA υποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις για ζητήματα ασφαλείας.

Δεν προέκυψαν σήματα για ζήτημα ασφαλείας από την ανασκόπηση αυτών των περιπτώσεων χρήσης κατά εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. (σελ. 12-13)

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα πλέον επιστημονικά δεδομένα, τις συστάσεις αρμοδίων φορέων υγείας και επιστημονικών ενώσεωνδεν παρατηρούνται προβλήματα ασφαλείας ούτε γονιμότητας σε αιτιώδη σχέση με τον εμβολιασμό εγκύων για την COVID-19.

Στις 11-8-2021, ο CDC ανακοίνωσε νέα στοιχεία που επιβεβαίωναν εκτενέστερα την ασφάλεια των εμβολίων για τις εγκύους, ενώ πλέον τις παρότρυνε ενεργά να εμβολιαστούν, καθώς ο κίνδυνος βαριάς νόσησης από COVID-19 που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Στις 19-11-2021 ο CDC δημοσίευσε άλλη μελέτη, που κατέδειξε τετραπλάσιο ρίσκο θνησιγένειας για τα έμβρυα των εγκύων με COVID-19 του στελέχους Δέλτα. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί η μεταφορά προστατευτικών αντισωμάτων από τις εμβολιασμένες μητέρες κατά την κύηση και θηλασμό τους.

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι 1 στους 37 εμβολιασμένους πέθανε, η εν λόγω πληροφορία δεν εντοπίζεται στο έγγραφο της Pfizer. Στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν κατέστησαν δημόσια ο αριθμός των δόσεων που είχαν ήδη χορηγηθεί ή ο αριθμός των ατόμων που είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Το ποσοστό αυτό προέκυψε από την αυθαίρετη διαίρεση των θανάτων (αναφερόμενων, όχι απαραίτητα σχετιζόμενων με εμβόλιο) με τον αριθμό των αναφορών (περίπου 1.200 θάνατοι διά 42.000 αναφορές). Επομένως, το ποσοστό αυτό είναι παραπλανητικό και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Συμπέρασμα

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο της Pfizer προς την αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA κατά τους πρώτους μήνες του 2021 σχετικά με το mRNA εμβόλιο της εταιρείας για την COVID-19. Το εν λόγω έγγραφο παρουσιάστηκε, εσφαλμένα, ως απόδειξη ότι η εταιρία και ο εν λόγω ομοσπονδιακός φορέας γνώριζαν ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και σοβαρές παρενέργειες. Μεταξύ των παραπλανητικών πληροφοριών που κυκλοφόρησαν συμπεριλαμβάνονταν ο ισχυρισμός ότι το επίμαχο έγγραφο δείχνει πως 1 στους 37 εμβολιασμένους έχει πεθάνει λόγω του εμβολίου. Πιο πρόσφατα αναφέρθηκε ψευδώς ότι το έγγραφο αποτελεί απόδειξη πως η Pfizer είχε καταγράψει εκατοντάδες χιλιάδες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολίου της μέσα σε λίγους μήνες.

Στην πραγματικότητα το έγγραφο αποτελεί ανασκόπηση των αναφορών για παρενέργειες του εμβολίου που έχουν υποβληθεί σε συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2021, οι οποίες ήταν δημοσίως προσβάσιμες. Η υποβολή αναφοράς για πιθανή παρενέργεια δεν συνεπάγεται αυτόματη αιτιώδη σύνδεση με το εμβόλιο. Η ανασκόπηση των σχετικών δεδομένων στο εν λόγω έγγραφο δεν υπέδειξε κάποιο νέο σήμα κινδύνου για την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι ο 1 στους 37 εμβολιασμένους έχει πεθάνει προκύπτει μόνο από τη διαίρεση του αριθμού των θανάτων με τον αριθμό των αναφορών που υποβλήθηκαν. Επομένως το αποτέλεσμα είναι παραπλανητικό, καθώς ο παρονομαστής θα έπρεπε να είναι ο αριθμός των εμβολιασμένων ανθρώπων. Τέλος, η χρονική σχέση μεταξύ εμβολιασμού και ενός θανάτου δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο θάνατος οφείλεται στον εμβολιασμό.

26-12-2021 – Στη σύνοψη μιας προηγούμενης έκδοσης του άρθρου, γραφόταν ότι οι επίμαχες αναφορές παρενεργειών, είχαν κατατεθεί στα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης των θεσμών υγείας, και έτσι οι αναφορές αυτές ήταν δημοσίως προσβάσιμες. Το κείμενο ανανεώθηκε, ώστε να διευκρινίζει ότι οι συγκεκριμένες παρενέργειες είχαν κατατεθεί στο σύστημα της Pfizer, ενώ τα σχετικά συμπεράσματα ασφαλείας ήταν προσβάσιμα στους θεσμούς κατά τους τακτικούς ελέγχους τους. Αντίστοιχες αναφορές δηλώνονταν στα δημόσια συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησής των θεσμών, και τα συνολικά συμπεράσματα των θεσμών δημοσιοποιούνταν

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.