Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς αναφορές για αποβολές σε εγκύους λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδείς αναφορές για αποβολές σε εγκύους λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19

20 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης που αποκρύφθηκε, το 82% των εγκύων που εμβολιάστηκε κατά της COVID-19 έχασε το μωρό.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για αναφορά δημοσίευσης που αναρτήθηκε σε μη αναγνωρισμένο περιοδικό, και επεξεργάστηκε με λανθασμένη μεθοδολογία τα δεδομένα έγκριτης μελέτης, η οποία είχε καταδείξει την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις έγκυες. Οι συντάκτες της εν λόγω δημοσίευσης έχουν πλέον ζητήσει την ανάκλησή της. Έπειτα από εκτενείς έρευνες, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς δεν έχουν εντοπίσει κανένα σχετικό ρίσκο λόγω του εμβολιασμού, αντιθέτως, συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό των εγκύων λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και τα έμβρυά τους από την COVID-19.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς στο Facebook κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι αποκρύφτηκε συμπέρασμα μελέτης που τεκμηριώνει ότι το 82% των εγκύων που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19, έχασαν το μωρό τους. Όμως πρόκειται για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Παραδείγματα: pronews.gr, defencenet.gr (αρχικές πηγές), dekeleianews.gr, ksipnistere.com

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα:

Dr. Jessica Rose: «Το 82% των εγκύων που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού σε έρευνα έχασε το μωρό και το απέκρυψαν»

Απέκρυψαν τα αποτελέσματα μελέτης, σύμφωνα με την γιατρό

Σοβαρές καταγγελίες για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του Covid-19 για τις έγκυες γυναίκες έκανε η Dr. Jessica Rose, καθώς υποστήριξε ότι απέκρυψαν τα αποτελέσματα μελέτης η οποία έδειχνε ότι το 82% των γυναικών που εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας έχασε το παιδί.

Η Dr. Jessica Rose κατάγεται από το Οντάριο του Καναδά. Είναι κάτοχος πτυχίων εφαρμοσμένων μαθηματικών, ανοσολογίας, υπολογιστικής βιολογίας, μοριακής βιολογίας και βιοχημείας και δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε, η οποία είχε σκοπό την ασφάλεια των εγκύων γυναικών, στο περιοδικό ιατρικής της Νέας Αγγλίας.

Αυτή η μελέτη είχε σκοπό να δείξει, πόσο ασφαλή είναι αυτά τα προϊόντα για εγκύους

Το 82% των γυναικών στην μελέτη έχασαν το μωρό τους και ήταν στο πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό έπρεπε να το προσθέσουν στην μελέτη, αλλά ξέρετε πού το έβαλαν;

Το έβαλαν στο παράρτημα όπου κανείς δεν κοιτάζει ποτέ και έτσι δεν άλλαξαν το συμπέρασμα της εργασίας».

Nα θυμίσουμε ότι παρόμοιες καταγγελίες είχε κάνει και ο Καναδός βουλευτής, Rick Nicholls.

Τι ισχύει

Καταρχάς, χρειάζεται να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Dr. Jessica Rose δεν αφορά πτυχίο ιατρικής, όπως ισχυρίζεται ο υπότιτλος των δημοσιευμάτων. Σύμφωνα με βιογραφικό που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό LinkedIn της η Dr. Rose, η προπτυχιακή της εκπαίδευση αφορά τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, και η μεταπτυχιακή της σπουδές στην υπολογιστική βιολογία και βιοχημεία.

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε δείξει ότι η Dr. Rose χρησιμοποιεί με στρεβλό τρόπο δεδομένα που παρέχονται από την πλατφόρμα φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS, ώστε να υποστηρίξει ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 είναι επικίνδυνοι. Αντιθέτως, οι έγκριτες ανασκοπήσεις των εν λόγω δεδομένων και της ευρύτερης βιβλιογραφίας από τους αρμόδιους θεσμούς υγείας, καταδεικνύουν τη γενικευμένη ασφάλεια του εμβολιασμού.

Όσον αφορά τον επίμαχο ισχυρισμό της Dr. Rose για αύξηση των αποβολών έπειτα από τον εμβολιασμό, βασίζεται και πάλι σε διαστρέβλωση δεδομένων, όπως είχαμε εξηγήσει σε άλλο άρθρο μας. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2021, το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, δημοσίευσε μια μελέτη με τίτλο “Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons”. Η εν λόγω έρευνα δε βρήκε αυξημένη συχνότητα αποβολών μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων εγκύων γυναικών, και ευρύτερα, δεν κατέγραψε καμιά σχετική ένδειξη ανησυχίας για τις έγκυες ή τα μωρά τους.

Η Dr. Rose επικαλείται μια μεταγενέστερη δημοσίευση από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι τα συμπεράσματα της προαναφερθείσας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ήταν εσφαλμένα. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science Public Health Policy and the Law” το οποίο δεν βρίσκεται σε καμία βάση δεδομένων επιστημονικών μελετών όπως το ScienceDirect η το PubMed, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά για το αν πέρασε αξιολόγηση από ομοτίμους (peer-review).

Ο φορέας που διευθύνει το εν λόγω περιοδικό ονομάζεται IPAK και όπως δείξαμε στο προαναφερόμενο άρθρο μας και έχει επιβεβαιωθεί ξανά έκτοτε, αναπαράγει συστηματικά αντιεμβολιαστική παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή της Dr. Rose.

Οι ερευνητές της επίμαχης δημοσίευσης υποστήριξαν ότι, χρησιμοποιώντας τα ίδια δεδομένα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ο ρυθμός αποβολών ανέρχεται σε 82-91%. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα ήταν να αποκλείσουν από τους υπολογισμούς τους 700 γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν το έμβρυο είναι πιο ανεπτυγμένο και ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται. Με αυτό το τρόπο έμειναν με 127 ολοκληρωμένες γέννες και με 104 αποβολές ο ρυθμός υπολογίστηκε σε 82%. Αντίστοιχα το 91% υπολογίστηκε διαιρώντας τις 127 γέννες με όλες τις περιπτώσεις όπου δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς η κύηση, δηλαδή όλες τις 104 αποβολές και τις 10 περιπτώσεις εκτοπικής κύησης.

Ωστόσο, η μεθοδολογία που επιστρατεύτηκε για να βγουν αυτά τα νούμερα είναι εσφαλμένη. Για να εξεταστούν οι εικαζόμενες επιπτώσεις από τον εμβολιασμό στα αρχικά στάδια της κύησης πρέπει να ερευνηθούν μόνο οι περιπτώσεις που εμβολιάστηκαν πριν τις 20 εβδομάδες. Ωστόσο στη μελέτη του “Science Public Health Policy and the Law” χρησιμοποιήθηκαν αδιακρίτως όλες οι αποβολές ανεξάρτητα από το πότε εμβολιάστηκε η μητέρα ώστε να βγει εν τέλει μεγάλος ρυθμός αποβολών.

Στις 16-11-2021, ο επικεφαλής του πανεπιστημιακού τμήματος όπου εργάζονται οι συντάκτες της εν λόγω προβληματικής μελέτης, απαίτησε της ανάκλησή της λόγω της αβάσιμης ανησυχίας που προκαλούσε. Οι συντάκτες έπειτα δήλωσαν ότι όντως θα προχωρούσαν σε ανάκληση. [πηγή]

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τις συστάσεις αρμοδίων φορέων υγείας και επιστημονικών ενώσεωνδεν παρατηρούνται προβλήματα ασφαλείας ούτε γονιμότητας σε αιτιώδη σχέση με τον εμβολιασμό εγκύων για την COVID-19. Στις 11-8-2021, ο CDC ανακοίνωσε νέα στοιχεία που επιβεβαίωναν εκτενέστερα την ασφάλεια των εμβολίων για τις εγκύους, ενώ πλέον τις παρότρυνε ενεργά να εμβολιαστούν, καθώς ο κίνδυνος βαριάς νόσησης από COVID-19 που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Στις 19-11-2021 ο CDC δημοσίευσε άλλη μελέτη, που κατέδειξε τετραπλάσιο ρίσκο θνησιγένειας για τα έμβρυα των εγγύων με COVID-19 του στελέχους Δέλτα. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί η μεταφορά προστατευτικών αντισωμάτων από τις εμβολιασμένες μητέρες κατά την κύηση και θηλασμό τους.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι αποκρύφτηκε συμπέρασμα μελέτης που καταδείκνυε ότι το 82% των εγγύων που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19, έχασαν το μωρό τους. Πρόκειται για αναφορά δημοσίευσης που αναρτήθηκε σε μη αναγνωρισμένο περιοδικό, και επεξεργάστηκε με λανθασμένη μεθοδολογία τα δεδομένα έγκριτης μελέτης, η οποία είχε καταδείξει την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις έγκυες. Οι συντάκτες της εν λόγω δημοσίευσης έχουν πλέον ζητήσει την ανάκλησή της. Έπειτα από εκτενείς έρευνες, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς δεν έχουν εντοπίσει κανένα σχετικό ρίσκο λόγω του εμβολιασμού, και αντιθέτως, συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό των εγκύων λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και τα έμβρυά τους από την COVID-19.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.