Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν πέθαναν 2.620 μωρά λόγω του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε εγκύουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, δεν πέθαναν 2.620 μωρά λόγω του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε εγκύους

4 Δεκ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του VAERS, 2.260 βρέφη πέθαναν, έπειτα από εμβολιασμό των εγκύων μητέρων τους, κατά της COVID-19. Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι έγκυες που εμβολιάζονται εμφανίζουν αποβολές πολύ συχνότερα.

Συμπέρασμα

Όπως διευκρινίζει τόσο το VAERS όσο και το CDC, πρωτογενή δεδομένα που συλλέγονται χωρίς εξέταση δε συνιστούν απόδειξη παρενεργειών και δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας δεδομένης παρενέργειας και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Η παραπομπή σε μελέτη που υποτίθεται ότι υποδεικνύει αυξημένη συχνότητα προβλημάτων κύησης, έγινε σε περιοδικό χωρίς επιστημονική αναγνώριση, και έπειτα από την επισήμανση ενός στοιχειώδους λάθους της, οι συντάκτες της δήλωσαν ότι θα την ανακαλέσουν. Έπειτα από εκτενείς έρευνες, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς δεν έχουν εντοπίσει κανένα σχετικό ρίσκο λόγω του εμβολιασμού, και αντιθέτως, συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό των εγκύων λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και τα έμβρυά τους από την COVID-19.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως 2,620 μωρά πέθαναν μετά από εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε εγκύους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: pronews.gr, zougla.gr, katohika.gr, globonews.gr, voliotaki.gr, twnews.co.uk, taxidromos.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Οι θάνατοι εμβρύων μετά από εμβόλια-COVID-19 που ενέθηκαν σε εγκυμονούσες συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέχρι τώρα, αναφέρθηκαν 2.620 θάνατοι εμβρύων στο VAERS (Σύστημα Αναφοράς Παρενεργειών των Εμβολίων). Εάν εκτελέσουμε την ίδια ακριβώς αναζήτηση στο VAERS εξαιρώντας τα εμβόλια-COVID-19, βρίσκουμε 2.225 θανάτους εμβρύων μετά από ΟΛΑ τα εμβόλια που έγιναν σε εγκύους τα τελευταία 30+ χρόνια. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε συνολικά 2.838 καταγεγραμμένους εμβρυϊκούς θανάτους μετά από εμβόλια COVID-19 μέσα σε 11 μήνες, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος των καταγεγραμμένων εμβρυϊκών θανάτων μετά τον εμβολιασμό εγκύων τα τελευταία 30 χρόνια ήταν κατά μέσο όρο 74 εμβρυϊκοί θάνατοι ετησίως. Όπως διευκρινίζουν τα CDC: «Επειδή ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολλαπλούς εμβολιασμούς και συμπτώματα, ένα μεμονωμένο κρούσμα μπορεί να αντιπροσωπεύει πολλαπλές καταχωρίσεις σε αυτόν τον πίνακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Συνολικός Αριθμός είναι μεγαλύτερος από 2620 (ο αριθμός των περιπτώσεων που βρέθηκαν) και το Συνολικό Ποσοστό είναι μεγαλύτερο από 100.

Τι ισχύει

Πρωτογενής ελληνόφωνη πηγή των υπό εξέταση κειμένων είναι το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο zougla.gr και υπογράφει ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας. Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί ξανά με τον κ. Γρίβα και τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς που είχε κάνει για θανάτους που προκαλούνται από τα εμβόλια για την COVID-19.

Είναι επίσης σκόπιμο να αναφέρουμε ότι τόσο ο κύριος Γρίβας όσο και η σύζυγος του, η παθολόγος Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου Γρίβα, αποτελούν δύο εκ των πιο γνωστών περιπτώσεων αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα. Αμφότεροι έχουν αρθρογραφήσει και συμμετάσχει σε ομιλίες και σεμινάρια στα οποία διατείνονται ότι ο εμβολιασμός για ασθένειες, όπως η ιλαρά, είναι επικίνδυνος και πρέπει να αποφεύγεται. Σχετικά παραδείγματα κατάρριψης αντιεμβολιαστικών ισχυρισμών μπορείτε να δείτε εδώ.

Το κείμενο του κ. Γρίβα αποτελεί μετάφραση άρθρου που δημοσιεύθηκε στο healthimpactnews.com στις 20-11-2021. Ο εν λόγω ιστότοπος δημοσιεύει συχνά ψευδοεπιστημονικές, αντιεμβολιαστικές και γενικότερα ανυπόστατες κινδυνολογικές θεωρίες.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα παρατίθεται ο παρακάτω πίνακας:

Ωστόσο, ο πίνακας παρατίθεται περικομμένος, χωρίς να περιλαμβάνει τη σχετική διευκρίνιση του θεσμού υγείας CDC, αναφορικά με την αξιοπιστία των αναφερθέντων περιστατικών παρενεργειών:

Ο CDC διευκρινίζει:

Η σελίδα του VAERS δέχεται αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιδράσεις που προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι κατασκευαστές εμβολίων και το κοινό μπορούν να καταθέτουν αναφορές στο σύστημα μας. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την ασφάλεια των εμβολίων, μόνες οι αναφορές από το VAERS δεν είναι αρκετές για να τεκμηριωθεί αν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή ασθένεια. Οι αναφορές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες οι οποίες είναι ημιτελείς, ανακριβείς, συμπτώσεις ή μη επαληθεύσιμες.

Και το ίδιο το VAERS αναφέρει σχετικά:

Όταν αξιολογείτε δεδομένα από το VAERS, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ του προβλήματος που καταγράφεται και της λήψης εμβολίου. Όλοι οι πιθανοί συσχετισμοί μεταξύ εμβολίων και ανεπιθύμητων ενεργειών (πιθανές παρενέργειες) καταγράφονται στο VAERS. Συνεπώς, το VAERS συλλέγει δεδομένα από κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια η οποία προκύπτει μετά τον εμβολιασμό, τυχαία ή προκαλούμενη όντως από εμβολιασμό. Η αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας στο VAERS δεν συνιστά απόδειξη ότι η εν λόγω βλάβη προκλήθηκε από το εκάστοτε εμβόλιο.

Η πρακτική χρήσης δεδομένων από οργανισμούς όπως το VAERS, η EudraVigillance και το Yellow Card είναι συνηθισμένη κατά τη περίοδο της πανδημίας και την έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα μας μερικά εκ των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα συνεχίζουν αναφέροντας τα εξής:

Tον περασμένο μήνα (Οκτώβριος, 2021) το  NewEngland Journal of Medicine  παραδέχτηκε ότι ήταν εσφαλμένη η αρχική μελέτη που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσουν τα CDC και η FDA τη σύστασή τους για τον εμβολιασμό των εγκύων. ( Πηγή .)

Έκτοτε, ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία έκαναν μια νέα μελέτη των αρχικών δεδομένων και κατέληξαν στο συμπέρασμα:

«Μια εκ νέου ανάλυση αυτών των στοιχείων δείχνει μια σωρευτική συχνότητα αυτόματης αποβολής που κυμαίνεται από 82% (104/127) έως 91% (104/114), 7-8 φορές υψηλότερη από τα ευρήματα των αρχικών συγγραφέων». ( Πηγή .)

Τα CDC και η FDA συνέστησαν τα εμβόλια για εγκύους, παρόλο που μια σωστή ανάλυση των αρχικών δεδομένων δείχνει ότι το 82% έως 91% των εγκύων θα υποστούν αποβολές εάν το αγέννητο παιδί τους είναι μικρότερο από 20 εβδομάδες. ( Πηγή .)

Ωστόσο, τα CDC και η FDA συνεχίζουν να συνιστούν τα εμβόλια-COVID-19, τα οποία τώρα περιλαμβάνουν και τις ενισχυτικές δόσεις των «εμβολίων» της Pfizer και της Moderna, πράγμα που σημαίνει ότι μια έγκυος μπορεί τώρα να κάνει 3 «εμβόλια»-COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της (εάν έχει κανονική διάρκεια).

Στο εν λόγω σημείο του άρθρου ο κ. Γρίβας αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine με τίτλο “Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons”. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε συνεργασία με το CDC και σε αυτή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 3 ομοσπονδιακά συστήματα καταγραφής αναφορών για ασφάλεια εμβολίων. Από ένα δείγμα 3,958 γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ή της Moderna 712 είχαν επιτυχημένες γέννες, 104 απέβαλλαν σε μια περίπτωση το βρέφος γεννήθηκε νεκρό.

Από το ίδιο δείγμα ατόμων, 10 είχαν εκτοπικές κυήσεις ή έπρεπε να προκληθεί αποβολή. Στις υπόλοιπες 3,131 περιπτώσεις η κύηση συνεχίστηκε ή δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής. Από τις 827 ολοκληρωμένες κυήσεις βρήκαν 104 περιπτώσεις αποβολών το οποίο μεταφράζεται σε 12.6% ρυθμό αποβολής το οποίο είναι συγκρίσιμο με τον μέσο ρυθμό αποβολών στο γενικό πληθυσμό για τις ΗΠΑ που είναι 12.5-18.7%. Με απλά λόγια οι ερευνητές δε βρήκαν σημάδια αιτιώδους συσχέτισης μεταξύ των εξεταζόμενων mRNA εμβολίων για την COVID-19 και προβλημάτων στη κύηση.

Ο ισχυρισμός του κ. Γρίβα ότι το περιοδικό New England Journal of Medicine παραδέχτηκε πως η εν λόγω μελέτη είναι εσφαλμένη, αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Σε περίπτωση που μια μελέτη είναι πλήρως εσφαλμένη γίνεται εν τέλει ανάκληση της από το περιοδικό κάτι που δεν συνέβη με την εν λόγω έρευνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν ορισμένα λάθη στο τμήμα των αποτελεσμάτων και της συζήτησης των αποτελεσμάτων τα οποία δεν επηρέαζαν τα συμπεράσματα της μελέτης και διορθώθηκαν εν τέλει από τους ερευνητές. Πρόκειται για μια πολύ συχνή διαδικασία στο πλαίσιο δημοσίευσης επιστημονικών μελετών και δε συνεπάγεται αυτόματη ακύρωση ολόκληρης της μελέτης.

Η μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία στην οποία αναφέρεται ο κ. Γρίβας, προσπάθησε να αποδείξει ότι τα συμπεράσματα της προαναφερθείσας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine ήταν εσφαλμένα. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science Public Health Policy and the Law” το οποίο δεν βρίσκεται σε καμία βάση δεδομένων επιστημονικών μελετών όπως το ScienceDirect η το PubMed, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά για το αν πέρασε αξιολόγηση από ομοτίμους (peer-review).

Ο φορέας που διευθύνει το εν λόγω περιοδικό ονομάζεται IPAK, και όπως έχουμε δείξει στο παρελθόν και έχει επιβεβαιωθεί ξανά έκτοτε, αναπαράγει συστηματικά αντιεμβολιαστική παραπληροφόρηση.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι, χρησιμοποιώντας τα ίδια δεδομένα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ο ρυθμός αποβολών ανέρχεται σε 82-91%. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα ήταν να αποκλείσουν από τους υπολογισμούς τους 700 γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν το έμβρυο είναι πιο ανεπτυγμένο και ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται. Με αυτό το τρόπο έμειναν με 127 ολοκληρωμένες γέννες και με 104 αποβολές ο ρυθμός υπολογίστηκε σε 82%. Αντίστοιχα το 91% υπολογίστηκε διαιρώντας τις 127 γέννες με όλες τις περιπτώσεις όπου δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς η κύηση, δηλαδή όλες τις 104 αποβολές και τις 10 περιπτώσεις εκτοπικής κύησης.

Ωστόσο, η μεθοδολογία που επιστρατεύτηκε για να βγουν αυτά τα νούμερα είναι εσφαλμένη. Για να εξεταστούν οι εικαζόμενες επιπτώσεις από τον εμβολιασμό στα αρχικά στάδια της κύησης πρέπει να ερευνηθούν μόνο οι περιπτώσεις που εμβολιάστηκαν πριν τις 20 εβδομάδες. Ωστόσο στη μελέτη του “Science Public Health Policy and the Law” χρησιμοποιήθηκαν αδιακρίτως όλες οι αποβολές ανεξάρτητα από το πότε εμβολιάστηκε η μητέρα ώστε να βγει εν τέλει μεγάλος ρυθμός αποβολών.

Στις 16-11-2021, ο επικεφαλής του πανεπιστημιακού τμήματος όπου εργάζονται οι συντάκτες της εν λόγω προβληματικής μελέτης, απαίτησε της ανάκλησή της λόγω της αβάσιμης ανησυχίας που προκαλούσε. Οι συντάκτες έπειτα δήλωσαν ότι όντως θα προχωρούσαν σε ανάκληση. [πηγή]

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τις συστάσεις αρμοδίων φορέων υγείας και επιστημονικών ενώσεωνδεν παρατηρούνται προβλήματα ασφαλείας ούτε γονιμότητας σε αιτιώδη σχέση με τον εμβολιασμό εγκύων για την COVID-19. Στις 11-8-2021, ο CDC ανακοίνωσε νέα στοιχεία που επιβεβαίωναν εκτενέστερα την ασφάλεια των εμβολίων για τις εγκύους, ενώ πλέον τις παρότρυνε ενεργά να εμβολιαστούν, καθώς ο κίνδυνος βαριάς νόσησης από COVID-19 που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Στις 19-11-2021 ο CDC δημοσίευσε άλλη μελέτη, που κατέδειξε τετραπλάσιο ρίσκο θνησιγένειας για τα έμβρυα των εγγύων με COVID-19 του στελέχους Δέλτα. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί η μεταφορά προστατευτικών αντισωμάτων από τις εμβολιασμένες μητέρες κατά την κύηση και θηλασμό τους.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, όπως διευκρινίζει τόσο το VAERS όσο και το CDC, πρωτογενή δεδομένα που συλλέγονται χωρίς εξέταση δε συνιστούν απόδειξη παρενεργειών και δεν εδραιώνουν σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ μιας δεδομένης παρενέργειας και ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Η παραπομπή σε μελέτη που υποτίθεται ότι υποδεικνύει αυξημένη συχνότητα προβλημάτων κύησης, έγινε σε περιοδικό χωρίς επιστημονική αναγνώριση, και έπειτα από την επισήμανση ενός στοιχειώδους λάθους της, οι συντάκτες της δήλωσαν ότι θα την ανακαλέσουν. Έπειτα από εκτενείς έρευνες, οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας διεθνώς δεν έχουν εντοπίσει κανένα σχετικό ρίσκο λόγω του εμβολιασμού, και αντιθέτως, συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό των εγκύων λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και τα έμβρυά τους από την COVID-19.

Fact-check for the sake of Democracy