Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει θαύμα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας τα ΘεοφάνιαHOAXES

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει θαύμα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας τα Θεοφάνια

8 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

Θαύμα με ψάρια που πηδούν έξω από το νερό, ανήμερα των Θεοφανίων, λόγω ρίψης του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα της λίμνης της Γαλιλαίας

Συμπέρασμα

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018 και απεικονίζει φυσιολογική συμπεριφορά ασημοκυπρίνων που πηδούν έξω από το νερό

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook, με την περιγραφή να υποστηρίζει πως απεικονίζει θαύμα στη λίμνη της Γαλιλαίας, ανήμερα των Θεοφανίων, έχει 42.000 προβολές και πάνω από 2.100 κοινοποιήσεις. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Τι ισχύει

Το βίντεο κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χαρακτηριστικό το παρακάτω παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2020, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε “θαύμα”, ή ότι λήφθηκε την ημέρα των Θεοφανίων (18 Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο που ακολουθείται στους Αγίους Τόπους).

Η περιγραφή αναφέρει πως το βίντεο τραβήχτηκε στα νότια του Ισραήλ, δίπλα από τον ποταμό Ιορδάνη

Το φαινόμενο των ψαριών που πηδούν έξω από το νερό, οφείλεται σε διαφόρους λόγους, όπως όταν θέλουν να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο, να αποφύγουν κάποιον θηρευτή, επειδή μπορεί να τρομάξουν, επειδή μπορεί να κυνηγούν τη λεία τους, επειδή το συγκεκριμένο σημείο είναι πτωχό σε οξυγόνο κτλ.

Στην πραγματικότητα, το παρακάτω βίντεο, με ημερομηνία ανάρτησης 19 Ιανουαρίου 2019, δεν αναφέρει τίποτε περί θαύματος, αλλά μιλάει για συγκεκριμένο είδους ψαριού, και συγκεκριμένα τους ασημοκυπρίνους. Η περιγραφή λέει πως το βίντεο τραβήχτηκε τον περασμένο Απρίλιο (του 2018), στα νότια της θάλασσας της Γαλιλαίας, κάτι που ισχύει, όπως είχε αναφερθεί τότε σε τοπικά ΜΜΕ.. Δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με την τελετή των Θεοφανίων που λαμβάνει χώρα στις 18 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Άρθρο της mako.co.il, με ημερομηνία 29/4/2018, με την περιγραφή του περιστατικού

Όπως αναφέρει ο Shauli Mizrahi που ανέβασε το βίντεο:

Aυτό που πραγματικά συνέβη ήταν ότι οι ψαράδες πέταξαν ένα δίχτυ στη λίμνη και τα ψάρια άρχισαν να πηδούν τρομαγμένα. Τα δίχτυ έκανε τα ψάρια να πηδήξουν για λίγα λεπτά.

Tα εικονιζόμενα ψάρια είναι ασημοκυπρίνοι, που είναι ενδημικοί στην περιοχή και μπορούν να φτάσουν σε μήκος ενός μέτρου και βάρος 50 κιλών. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι πως μπορούν να πηδήξουν έξω από το νερό όταν τρομάζουν, φτάνοντας ακόμη και σε ύψος τριών μέτρων.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω, συνάγεται το αποτέλεσμα πως το βίντεο με το υποτιθέμενο “θαύμα” ανήμερα των Θεοφανίων, προέρχεται από φυσική αντίδραση ασημοκυπρίνων, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018.

Fact-check for the sake of Democracy