Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Ηλίας Μόσιαλος δεν πουλάει βιβλία με το εβραϊκό όνομα “Elias Mossia”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Ηλίας Μόσιαλος δεν πουλάει βιβλία με το εβραϊκό όνομα “Elias Mossia”

8 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός

O Ηλίας Μόσιαλος είναι Εβραίος και το πραγματικό όνομά του είναι "Elias Mossia"

Συμπέρασμα

Πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας που ξεκίνησε το 2012, βασιζόμενη σε επιλεκτική και διαστρεβλωμένη παράθεση στοιχείων.

Σύμφωνα με άρθρο του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Εβραίος και πουλά τα βιβλία του «στο Ιnternet με το όνομα «Ελάιας Μόσια – Elias Mossia».

Στο ekklisiaonline.gr διαβάζουμε:

Από πολλές πηγές, που ανενόχλητα κάνουν το γύρο του διαδικτύου, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και «σοφός» του Γιώργου Παπανδρέου επί θεμάτων Υγείας, κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι εβραίος και, μάλιστα, ότι τα βιβλία του πωλούνται στο Internet με το όνομα «Ελάιας Μόσια – Elias Mossia». Τυχαίο; Εσείς τι νομίζετε;
Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί η αναφορά συγκεκριμένου συγγράμματος (Health Systems Governance in Europe, εκδόσεις Cambridge) στο βιογραφικό του κ. Μόσιαλου από το site του LSE:
Ορίστε, πώς το ίδιο βιβλίο εμφανίζεται στο e-bay:

Τι ισχύει

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE). Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε θέση ως κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1960, αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων, σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διδακτορικές σπουδές σε Πολιτικές Υγείας στο London School of Economics (LSE).

Πώς ξεκίνησε η θεωρία συνωμοσίας

Το 2012, δημοσιεύτηκε ανυπόγραφο άρθρο στο newsbomb.gr, όπου διατυπώθηκε ο ισχυρισμός πως ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Εβραίος και το πραγματικό του όνομα είναι Elias Mossia. Την ίδια εποχή, είχε χαρακτηριστεί ως Εβραίος και από τον Σπύρο Χατζάρα, ο οποίος έχει διατυπώσει και άλλες αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας. Έκτοτε, ο ισχυρισμός ανακυκλώνεται ανά διαστήματα μέσω δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο και αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα (παραδείγματα εδώ και εδώ).

Το επίμαχο προς πώληση βιβλίο, που φέρει και την υπογραφή του Ηλία Μόσιαλου (Elias Mossialos και όχι Elias Mossia), ονομάζεται “Health Systems. Governance in Europe. The Role of European Union Law and Policy”:

Όπως μπορούμε να δούμε σήμερα στη σελίδα του Ebay, η περίληψη της περιγραφής αναφέρει “Health Systems Governance in Europe: The Role of Europe – Paperback NEW Mossialo”. Με απλά λόγια, για λόγους εξοικονόμησης χαρακτήρων, δεν εμφανίζεται ολόκληρος ο τίτλος και/ή το όνομα των συγγραφέων.

Ο ανώνυμος συντάκτης του άρθρου, δεν παραθέτει ολόκληρη την περιγραφή του βιβλίου, που φαίνεται πιο κάτω και αναφέρει καθαρά ολόκληρο τον τίτλο και τα ονόματα των συγγραφέων:

H δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου PriceMinister, η οποία δεν υπάρχει στην αρχική της μορφή, διότι εξαγοράστηκε από την Rakuten. Αν ωστόσο αναζητήσουμε το όνομα “Elias Mossia”, στη σημερινή ιστοσελίδα, θα πάρουμε μηδέν αποτελέσματα, ενώ αν αναζητήσουμε “Elias Mossialos”, θα πάρουμε τρία αποτελέσματα.

Όπως μπορούμε να δούμε, όπως και στην περίπτωση του Ebay, οι τίτλοι και τα ονόματα περικόπτονται για τους ίδιους λόγους.

Εν κατακλείδι, είναι αναληθής ο ισχυρισμός πως ο Ηλίας Μόσιαλος είναι Εβραίος και το πραγματικό όνομά του είναι “Elias Mossia”.

Fact-check for the sake of Democracy