Ποιοι είμαστε
Αρχική Νοσοκομεία της Αθήνας δεν κάνουν έκκληση για δωρεά υλικού για εγκαταλελειμμένα βρέφηHOAXES ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Νοσοκομεία της Αθήνας δεν κάνουν έκκληση για δωρεά υλικού για εγκαταλελειμμένα βρέφη

17 Ιαν
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα νοσοκομεία Έλενα Βενιζέλου και Αλεξάνδρα κάνουν έκκληση για την παροχή ειδών για την κάλυψη των αναγκών των εγκαταλελειμμένων παιδιών που φιλοξενούν.

Συμπέρασμα:

Σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν τα δύο νοσοκομεία κάνουν λόγο για αναρτήσεις που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες.

Δεκάδες είναι οι δημοσιεύσεις που εντοπίστηκαν στο Facebook και καλούν τους χρήστες να αποστείλουν είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και παιχνίδια στα Γενικά Νοσοκομεία Αθηνών “Έλενα Βενιζέλου” και “Αλεξάνδρα”. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις, τα είδη θα προσφερθούν στα εγκατελελειμμένα παιδιά που φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους χώρους των νοσοκομείων.

Το εξεταζόμενο κείμενο:

Στην Αθήνα, στο μαιευτήριο Έλενα και στο μαιευτήριο Αλεξάνδρα υπάρχει πτέρυγα με εγκαταλελειμμένα μωρά….δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος αλλά αυτά τα παιδιά αφού γεννηθούν, παραμένουν εκεί για άγνωστο χρονικό διάστημα λόγω γραφειοκρατίας.

Κάποια παιδιά έχουν φτάσει σε νηπιακή ηλικία και δεν έχουν βγει ποτέ από τον χώρο του νοσοκομείου και άλλα παιδιά έχουν προβλήματα υγείας ή ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και πάλι παραμένουν σε μια κούνια.

Δυστυχώς κάποια παιδάκια έχουν πεθάνει εκεί όπως ένα δεκατριάχρονο τυφλό κορίτσι που είχε ζήσει όλη της τη ζωή σε αυτό το δωμάτιο.

Το προσωπικό αδυνατεί λόγω φόρτου να τα φροντίσει….και τα παιδιά αυτά χρειάζονται πράγματα….ρούχα,πιπίλες, κάποιο παιχνίδι.


Καλό θα ήταν όσοι & όσες μπορούμε να στείλουμε ένα απλό πακέτο με ό, τι μπορούμε. Κοστίζει 3,6€ η απλή αποστολή και θα δώσουμε λίγη χαρά σε αυτά τα παιδιά ενώ θα διευκολύνουμε την καθημερινότητα τους.

Οι διευθύνσεις είναι:
__________________
για το μαιευτήριο Έλενα :
πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου 2. ΤΚ:11528 (υπ όψιν Δωρεά για εγκαταλελειμμένα βρέφη)
και για το Αλεξάνδρα η διεύθυνση είναι :
Βασιλίσσης Σοφίας 80. ΤΚ:11528, και γράφουμε: “δωρεά για εγκαταλελειμμένα βρέφη” .
_________________________________________
( ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙ )
🙏💞

Παραδείγματα από αναρτήσεις με εκατοντάδες κοινοποιήσεις στο Facebook:

Τι ισχύει

Σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν στις 14 Ιανουαρίου 2022 τα Γενικά Νοσοκομεία “Έλενα Βενιζέλου” και “Αλεξάνδρα”, κάνουν λόγο για ανακριβείς ειδήσεις και για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες. Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Διοίκηση του ΓΝ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ διαψεύδει τις ανακριβείς ειδήσεις που κυκλοφορούν μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με «εγκαταλειμμένα παιδιά» που φιλοξενούνται στο ΓΝ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Το περιεχόμενο της ανάρτησης είναι ψευδές και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στηριζόμενο σε λανθασμένα στοιχεία.
Στα νοσοκομεία ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και ΓΝ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ δεν φιλοξενούνται νεογνά για κοινωνικούς λόγους. Τα όποια νεογνά παραμένουν αυτό γίνεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να προωθηθούν μετά από εισαγγελική εντολή στις δομές παιδικής προστασίας.

Με αντίστοιχη περίπτωση ψευδών ισχυρισμών για προγράμματα υποστήριξης που τρέχουν σε ελληνικά νοσοκομεία έχουμε ασχοληθεί και σε παλαιότερο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Τα Γενικά Νοσοκομεία Αθηνών “Έλενα Βενιζέλου” και “Αλεξάνδρα” δεν κάνουν έκκληση για δωρεά υλικού για την κάλυψη αναγκών των εγκαταλελειμμένων παιδιών που φιλοξενούν. Σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν αναφέρουν ότι στους χώρους των νοσοκομείων δεν φιλοξενούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα νεογνά, αλλά προωθούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).