Ποιοι είμαστε
Αρχική Αστυνομικοί δεν έδειξαν την συμπαράστασή τους σε διαδηλωτές κρατώντας ανάποδα τις ασπίδες τουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αστυνομικοί δεν έδειξαν την συμπαράστασή τους σε διαδηλωτές κρατώντας ανάποδα τις ασπίδες τους

21 Ιαν
2022

@ | |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων πολιτών εναντίον της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αστυνομικοί κρατάνε τις ασπίδες προστασίας τους ανάποδα ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές.

Συμπέρασμα:

Η κίνηση των αστυνομικών να κρατήσουν τις ασπίδες τους ανάποδα σε διαδηλώσεις πολιτών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα δεν αποτελεί κανέναν ιδιαίτερο συμβολισμό συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι τις κρατούσαν με το δεξί τους χέρι. Η θέση της ασπίδας καθορίζεται από την φορά της πορείας που συνοδεύουν οι μονάδες αποκατάστασης της τάξης.

Μεγάλη διάδοση έχουν γνωρίσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες ενημέρωσης βίντεο από τις διαδηλώσεις πολιτών εναντίον της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, την Κυριακή 9 και Σάββατο 15 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Σε στιγμιότυπα των υπό εξέταση βίντεο, αστυνομικοί φαίνεται να κρατάνε τις ασπίδες τους γυρισμένες ανάποδα, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ερμηνεύεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας και κίνηση συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: pronews.gr, pronews.gr [2], makeleio.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

[Διαδήλωση Θεσσαλονίκης]

«Βάλλεται» από παντού η κυβέρνηση: Στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν μαζί με πολίτες κατά της υποχρεωτικότητας

Είχαν ανάποδα τις ασπίδες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Προβληματισμό στο Μαξίμου προκάλεσε η χθεσινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Ο λόγος δεν ήταν τόσο η μαζική παρουσία του κόσμου, αλλά η στάση που ακολούθησαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι για πρώτη φορά στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών. [βίντεο]

Το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, παρά την βροχή, και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας την συγκέντρωση την ακολουθούσαν -όπως πάντα- άνδρες των ΜΑΤ. 

Όμως αυτή τη φορά οι αστυνομικοί είχαν ανάποδα τις ασπίδες τους (όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία) σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ όλη η πορεία ήταν ειρηνική, με τους πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της υγειονομικής χούντας. 

Μάλιστα η πορεία σταμάτησε για λίγη ώρα έξω από την πρεσβεία της Σερβίας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Νόβακ Τζόκοβιτς. 

Στην πορεία συμμετείχαν και ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε αναστολή εργασίας από την Πανελλήνια Ομάδα Επαγγελματιών Υγείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. [βίντεο 1][βίντεο 2]

[Διαδήλωση Αθήνας]

Νέο «χαστούκι» στην κυβέρνηση: Αστυνομικοί διαδήλωσαν μαζί με πολίτες κατά της υποχρεωτικότητας και στην Αθήνα

Και στην Αθήνα οι αστυνομικοί γύρισαν ανάποδα τις ασπίδες τους

Δύσκολη γίνεται η κατάσταση για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς πλέον ανοιχτά η Αστυνομία στηρίζει τους πολίτες που διαδηλώνουν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού. [βίντεο]

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ γύρισαν ανάποδα τις ασπίδες τους για να δείξουν ότι στηρίζουν τα αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ το ίδιο έγινε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδήλωσης κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών στην Αθήνα. [βίντεο]

Χθες, όπως και κάθε Σάββατο, χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας για να διαδηλώσουν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των διαχωρισμών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία και στο Σύνταγμα, η οποία έγινε συνοδεία Αστυνομίας.

Όπως φαίνεται στα βίντεο οι αστυνομικοί είχαν γυρισμένες τις ασπίδες τους, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους χειροκρότησαν.

Πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα γιατί επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση. Η Αστυνομία στέκεται στο πλευρό των πολιτών. 

Σχετικές αναρτήσεις στο Facebook:

Τι ισχύει

Όπως προαναφέραμε, τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ισχυρίζονται πως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στις διαδηλώσεις πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κρατούσαν τις ασπίδες προστασίας τους ανάποδα, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές. Ωστόσο, αυτό αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία της εν λόγω κίνησης των αστυνομικών και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος συμβολισμός.

Συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα, οι άνδρες των ΜΑΤ κρατούν τις ασπίδες προστασίας τους χάρη σε έναν ιμάντα, από τον οποίο περνά ο βραχίονας, και μια χειρολαβή.

Εάν κάποιος αστυνομικός χρειαστεί να κρατήσει την ασπίδα με το δεξί του χέρι, θα πρέπει να την αντιστρέψει προκειμένου ο ιμάντας να βρεθεί δεξιά, από όπου θα περάσει ο βραχίονας για να φτάσει το χέρι στη λαβή. Ως εκ τούτου, η επιγραφή της ασπίδας (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ POLICE) φαίνεται ανάποδα από την μπροστινή όψη της. Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, οι θέσεις των ασπίδων αλλάζουν ανάλογα με τη φορά της πορείας που συνοδεύουν οι διμοιρίες των μονάδων αποκατάστασης της τάξης.

Επισκεφτήκαμε τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, και συνομιλήσαμε με τον Υποστράτηγο κ. Δούβαλη, ο οποίος κρατώντας μια ασπίδα μας δήλωσε:

Τις ασπίδες τις κρατάμε με το αριστερό χέρι. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει ένας ιμάντας ο οποίος προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος του βραχίονα, καθώς επίσης και μια χειρολαβή.

Αν για παράδειγμα γίνεται μια πορεία στην Τσιμισκή, στέλνονται δύο διμοιρίες, μια από τα αριστερά και μια άλλη από τα δεξιά. Λίγο πριν πλησιάσουν τους συγκεντρωμένους, ο διμοιρίτης των κινούμενων από τα αριστερά θα δώσει σήμα για μεταφορά των ασπίδων στο δεξί χέρι. Όπως μπορείτε να δείτε όμως, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αυτή η αλλαγή χωρίς να αναποδογυρίσω την ασπίδα.

Οι ανωτέρω πληροφορίες επιβεβαιώνονται τόσο από τα βίντεο των διαδηλώσεων στην Αθήνα όσο και από τις φωτογραφίες των ανδρών των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε στο παράδειγμα της Αθήνας, οι διαδηλωτές βρίσκονται από τη δεξιά πλευρά των αστυνομικών και, κατά συνέπεια, οι τελευταίοι κρατούν τις ασπίδες τους με το δεξί χέρι.

Παρομοίως, όπως μας διευκρίνισε και ο Υποστράτηγος, κ. Δούβαλης, η ακόλουθη λήψη απεικονίζει μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία συνοδεύει πορεία επί της Λεωφόρου Νίκης, στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον οι άνδρες των ΜΑΤ έχουν την πορεία από τα δεξιά τους (με κατεύθυνση προς τα ανατολικά), κρατούν τις ασπίδες τους με το δεξί χέρι. Αυτό, βέβαια, ουδεμία σχέση έχει με την εκδήλωση συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές αλλά γίνεται για λόγους ασφαλείας.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 12.jpg

Ακολουθεί επίδειξη αλλαγής της θέσης της ασπίδας από άνδρα της ΔΑΕΘ:

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε εξετάσει παρεμφερείς ισχυρισμούς και μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, καθίσταται σαφές πως η κίνηση των αστυνομικών να κρατήσουν τις ασπίδες τους ανάποδα σε διαδηλώσεις πολιτών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα δεν κρύβει κανέναν ιδιαίτερο συμβολισμό συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι τις κρατούσαν με το δεξί τους χέρι. Η θέση της ασπίδας καθορίζεται από την φορά της πορείας που συνοδεύουν οι μονάδες αποκατάστασης της τάξης.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).