Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει την αύξηση της προστασίας που παρέχει τυχόν μελλοντική νόσηση με COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει την αύξηση της προστασίας που παρέχει τυχόν μελλοντική νόσηση με COVID-19

17 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο εμβολιασμός εμποδίζει την αύξηση της προστασίας που παρέχει τυχόν μελλοντική νόσηση COVID-19.

Συμπέρασμα 1:

Οι εμβολιασμένοι τείνουν να αναπτύσουν λιγότερα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν του ιού έπειτα από τυχόν νόσησή τους, αλλά τα αντισώματα αυτά δεν έχουν τεκμηριωθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και κάποιος αρνητικός τους ρόλος. Αντιθέτως, η νόσηση αυξάνει και εξελίσσει σημαντικά τα αντισώματα κατά της καίριας πρωτεΐνης S, γεγονός που παρέχει ευρεία και αξιόπιστη προστασία, η οποία θα μπορούσε να καλύπτει και μελλοντικά στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ισχυρισμός 2:

Οι ανεμβολίαστοι θα αποκτήσουν διαρκή, αν όχι μόνιμη, ανοσία σε όλα τα στελέχη του υποτιθέμενου ιού αφού μολυνθούν από αυτόν φυσικά έστω και μία φορά.

Συμπέρασμα 2:

Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε με την κυριαρχία του στελέχους Όμικρον, που προκάλεσε πρωτοφανείς εξάρσεις επαναλοίμωξης. Σε ένα ενδημικό σενάριο κυκλοφορίας του SARS-CoV-2, η επαναλοίμωξη αναμένεται να λαμβάνει χώρα κάθε 16 μήνες κατά μέσο όρο, και άρα συχνότερα στις πανδημικές συνθήκες που ακόμα επικρατούν. Επίσης, οι μελλοντικές λοιμώξεις θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα με ακόμη πιο επικίνδυνα στελέχη. Ασχέτως του αν η νόσηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη μετέπειτα προστασία σε σχέση με τον εμβολιασμό, ο εμβολιασμός θα παρέμενε μακράν η ασφαλέστερη επιλογή. Η COVID-19 αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου ακόμα και για τους νεαρούς ενήλικες, ενώ ανά λίγες λοιμώξεις, οι νοσήσαντες αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά ιστολόγια, ο εμβολιασμός εμποδίζει την αύξηση της προστασίας που παρέχει τυχόν μελλοντική νόσηση COVID-19. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων.

Παραδείγματα: triklopodia.gr, amazonios.net, gegonotstomikroskpio.com, kanenazori.com

Πύρινος Λόγιος : ΕΚΤΑΚΤΟ! Η Βρετανική Κυβέρνηση σε πρόσφατη μελέτη, παραδέχτηκε την καταστροφή του ανοσοποιητικού από τα εμβόλια mRNA!

Η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε το γεγονός ότι όταν κάνετε διπλό εμβόλιο, δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να αποκτήσετε πλήρη φυσική ανοσία κατά των παραλλαγών του Covid – ή ενδεχομένως οποιουδήποτε ιού.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τώρα την έναρξη της “πραγματικής” πανδημίας!

Στην εβδομάδα 42 “Έκθεση επιτήρησης του εμβολίου COVID-19″, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε στη σελίδα 23 ότι “τα επίπεδα αντισωμάτων N φαίνεται να είναι χαμηλότερα σε άτομα που αποκτούν λοίμωξη μετά από δύο δόσεις εμβολιασμού“. Συνεχίζει να εξηγεί ότι αυτή η πτώση των αντισωμάτων είναι ουσιαστικά μόνιμη.

Τι σημαίνει αυτό;

Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν σταματούν τη μόλυνση ή τη μετάδοση του ιού (στην πραγματικότητα, η έκθεση δείχνει αλλού ότι οι εμβολιασμένοι ενήλικες μολύνονται τώρα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους ανεμβολίαστους).

Αυτό που λένε οι Βρετανοί είναι ότι διαπιστώνουν τώρα ότι το εμβόλιο παρεμβαίνει στην έμφυτη ικανότητα του οργανισμού σας μετά τη μόλυνση να παράγει αντισώματα όχι μόνο κατά της πρωτεΐνης spike αλλά και κατά άλλων κομματιών του ιού. Συγκεκριμένα, τα εμβολιασμένα άτομα δεν φαίνεται να παράγουν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης του πυρηνοκαψιδίου, του κελύφους του ιού, τα οποία αποτελούν κρίσιμο μέρος της αντίδρασης στα ανεμβολίαστα άτομα.

Μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε τυχόν μεταλλάξεις της πρωτεΐνης αιχμής που μπορεί να προκύψουν, ακόμη και αν έχουν ήδη μολυνθεί και αναρρώσει μία ή περισσότερες φορές.

Οι ανεμβολίαστοι εν τω μεταξύ, θα αποκτήσουν διαρκή, αν όχι μόνιμη, ανοσία σε όλα τα στελέχη του υποτιθέμενου ιού αφού μολυνθούν από αυτόν φυσικά έστω και μία φορά.

Διαβάστε το μόνοι σας, στη σελίδα 24.

Τι ισχύει

Τα επίμαχα δημοσιεύματα επικαλούνται μία αναφορά στην έκθεση του θεσμού υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου UKHSA, για την παρακολούθηση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά την 42η εβδομάδα του 2021. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 23, η έκθεση αναφέρει ότι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, οι διπλά εμβολιασμένοι φαίνεται να αναπτύσουν λιγότερα αντισώματα απέναντι στην πρωτεΐνη Ν, έπειτα από νόσηση COVID-19.

Εδώ, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε τη βασική δομή του κορωνοϊού SARS-CoV-2:

[πηγή]

Η επίμαχη πρωτεΐνη Ν εντοπίζεται στο κέντρο την εικόνας, σε περιπλεγμένη μορφή. Αυτή η πρωτεϊνη ονομάζεται νουκλεοκαψίδιο, βρίσκεται στο εσωτερικό του SARS-CoV-2 και ο ρόλος της, μεταξύ άλλων, είναι το σωστό πακετάρισμα και η προστασία του γενετικού υλικού του ιού. Το γεγονός ότι η πρωτεΐνη Ν περικλείεται από το «κέλυφος» του κορωνοϊού, την καθιστά δυσπρόσιτο στόχο για την πρώτη γραμμή εξειδικευμένης άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, τα αντισώματα.

Αντίθετα, η πρωτεΐνη S του ιού, χρωματισμένη με κόκκινο στην εικόνα και γνωστή ως ακίδα, βρίσκεται στο εξωτερικό του ιού, παρέχει άμεσο στόχο εξουδετέρωσης και προκαλεί ισχυρή μνήμη στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, από την αρχή της πανδημίας, τα αντισώματα κατά της S είχαν βρεθεί να είναι τα πλέον αποτελεσματικά για την αποτροπή λοίμωξης COVID-19. Πλέον, έχει διαπιστωθεί επίσης, ότι τα Ν αντισώματα μειώνονται πολύ ταχύτερα από τα S αντισώματα.

Χαρακτηριστικά, και τα 5 εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 που προς το παρόν έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ασφαλή και αποτελεσματικά, βασίζονται στην πρόκληση ανοσολογικής μνήμης μόνο κατά της ακίδας S του ιού. Η χρησιμότητα των αντισωμάτων απέναντι στη Ν, θεωρείται ότι αφορά πρωτίστως τον εντοπισμό των πρώην νοσούντων.

Χρειάζεται πάντως να σημειωθεί ότι η λειτουργία των αντισωμάτων είναι πολύπλευρη και υπάρχουν ενδείξεις ότι και όσα στοχεύουν την πρωτεΐνη Ν μπορούν να συνδράμουν δευτερευόντως στην αντιμετώπιση της COVID-19. Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί και κάποιος αρνητικός ρόλος των Ν αντισωμάτων, καθώς έχει παρατηρηθεί χειρότερη εξέλιξη της COVID-19 στους ασθενείς με υψηλή συγκέντρωση Ν αντισωμάτων στην αρχή της νοσηλείας τους. Ενώ η παρατήρηση αυτή θα μπορούσε να είναι και καθαρά προγνωστική χωρίς να υφίσταται αιτιώδης σύνδεση, υπάρχουν υποθέσεις ότι κάποια από τα εν λόγω αντισώματα θα μπορούσαν να ισχυροποιούν επικίνδυνες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ή ακόμα και τον πολλαπλασιασμό του ιού.


Πάντως, η επαφή του ανοσοποιητικού συστήματος με την πρωτεΐνη Ν δεν παράγει μόνο αντίστοιχα αντισώματα, αλλά και Τ κύτταρα, τα οποία παρουσιάζουν πιο διευρυμένη αναγνώριση στελεχών του SARS-CoV-2 σε σχέση με τα αντισώματα, και μπορεί να είναι καταλληλότερα για την αποτροπή βαριάς νόσησης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Γι’ αυτόν τον τελευταίο λόγο, η επιπρόσθετη χρήση της πρωτεΐνης N σε επόμενα εμβόλια κατά της COVID-19, βρίσκεται υπό εξέταση. Ωστόσο, η χρησιμότητα της εν λόγω πρακτικής είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι και μόνο η έκθεση στην πρωτεΐνη S είναι σε θέση να κινητοποιήσει πολύπλευρα και αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του SARS-CoV-2.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς των δημοσιευμάτων, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τρεις επαφές με την πρωτεΐνη S, ανεξαρτήτως του αν αυτές λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της νόσησης ή του εμβολιασμού, εξελίσσουν τα αντισώματα αρκετά, ώστε αυτά να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλα τα παρόντα στελέχη ανησυχίας του SARS-CoV-2. Αυτή η επέκταση λαμβάνει χώρα επιπρόσθετα στην ήδη ευρεία προστασία των Τ κυττάρων, την οποία συνήθως εξασφαλίζουν και μόνο δύο δόσεις εμβολιασμού. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]


Όσον αφορά την προστασία της φυσικής νόσησης έναντι του εμβολιασμού, σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι τα διαθέσιμα δεδομένα έκαναν λόγο για πιο αξιόπιστη προστασία έπειτα από τον εμβολιασμό, και ειδικά για την αποτροπή βαριάς νόσησης. Ωστόσο, νέες μελέτες έχουν περιπλέξει περισσότερο τις συγκρίσεις, και λόγω ποικιλίας μεθοδολογιών, προς το παρόν δεν είναι εύκολη η σύνθεση μιας ενιαίας εικόνας. Πάντως, είναι σαφές πως τόσο η νόσηση όσο και ο εμβολιασμός, γενικά προσφέρουν σημαντική προστασία από επαναλοίμωξη ή νοσηλεία COVID-19 για το άμεσο μέλλον, ενώ η μεγαλύτερη προστασία παρατηρείται σε όσους έχουν λάβει πρόσφατα αναμνηστική δόση εμβολιασμού, ανεξαιρέτως του αν είχαν νοσήσει.

Ως προς τον ισχυρισμό ότι και μόνο μία νόσηση COVID-19 αρκεί για μακροχρόνια ανοσία, αποδείχτηκε ψευδής με την κυριαρχία του στελέχους Όμικρον, που προκάλεσε πρωτοφανείς εξάρσεις επαναλοίμωξης. Χαρακτηριστικά, προηγούμενη ανάλυση είχε εκτιμήσει ότι σε ένα ενδημικό σενάριο κυκλοφορίας του SARS-CoV-2, η επαναλοίμωξη αναμένεται να λαμβάνει χώρα κάθε 16 μήνες κατά μέσο όρο, και άρα συχνότερα στις πανδημικές συνθήκες που ακόμα επικρατούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία για την προστασία που παρέχει η νόσηση με το στέλεχος Όμικρον, υποστηρίζουν ότι είναι ασθενέστερη απ’ αυτή που παρέχει το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερες επαναλοιμώξεις. Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα επόμενα στελέχη του SARS-CoV-2 που θα κυριαρχήσουν, να αποφεύγουν ακόμη ευκολότερα την εγγενή ή προϋπάρχουσα ανοσία, ή να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Έτσι, οι αρμόδιοι θεσμοί διεθνώς, συστήνουν ως πλέον ασφαλή επιλογή τον εμβολιασμό των πρώην νοσούντων, έπειτα από την παρέλευση μερικών εβδομάδων ή μηνών.


Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η βρετανική έκθεση που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, δείχνει πως οι εμβολιασμένοι νοσούν ευκολότερα από τους ανεμβολίαστους, είχε διαψευστεί ήδη από τις αρχές του Νοεμβρίου 2021, τόσο από τον θεσμό UKHSA που εκδίδει την έκθεση, όσο και από τον θεσμό OSR που είναι αρμόδιος για τα βρετανικά στατιστικά.

Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε εξηγήσει ότι πρόκειται για στρεβλή χρήση των σχετικών στατιστικών δεδομένων, ενώ όλες οι μελέτες διεθνώς που έχουν εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών με έγκριτες μεθοδολογίες, έχουν εντοπίσει σημαντική προστασία, και ειδικά για την αποτροπή βαριάς νόσησης.

Στο παρακάτω γράφημα, μπορούμε να δούμε τα πιο πρόσφατα σχετικά στατιστικά που εκδίδει ο θεσμός CDC των ΗΠΑ. Παρατηρούμε ότι όσοι έχουν λάβει και αναμνηστική δόση, αντιμετωπίζουν δεκάδες φορές μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Έτσι, είναι σκόπιμο να τονιστεί ότι ακόμα και αν η νόσηση μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη μετέπειτα προστασία σε σχέση με τον εμβολιασμό, ο εμβολιασμός θα παρέμενε μακράν η ασφαλέστερη επιλογή. Η COVID-19 αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου ακόμα και για τους νεαρούς ενήλικες, ενώ ανά λίγες λοιμώξεις, οι νοσήσαντες αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.


Τέλος, όσον αφορά το λόγο που οι εμβολιασμένοι εμφανίζουν λιγότερα αντισώματα Ν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι ευθύνεται η ταχύτερη εξουδετέρωση του ιού που λαμβάνει χώρα στους εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα, η ταχύτερη εξάλειψη του ιού που έχει παρατηρηθεί στους εμβολιασμένους, παρέχει λιγότερο χρόνο στα Β κύτταρα να συλλέξουν την προφυλαγμένη πρωτεΐνη Ν ώστε να δημιουργήσουν αντισώματα κατά της Ν. Παράλληλα, η συλλογή της πρωτεΐνης S είναι ευκολότερη και ο οργανισμός διαθέτει ήδη μνήμη απέναντί στην S. Τα γεγονότα αυτά, αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη αύξηση των S αντί για των Ν αντισωμάτων, χωρίς να παρατηρείται κανένα ευρύτερο πρόβλημα. Έτσι, η επίμαχη παρατήρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός προστατεύει ικανοποιητικά από την COVID-19, που συνιστά και τον σκοπό της ανοσολογικής προστασίας.

Ενώ τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ευρύτερες «καταστροφικές επιπτώσεις» στο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του εμβολιασμού κατά της COVID-19, δεν υπάρχει καμιά τέτοια ένδειξη, όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν. Αντιθέτως, ενδελεχής μελέτη σε ασθενείς που αρχικά νόσησαν ήπια λόγω της COVID-19 αλλά έπειτα παρουσίασαν χρόνια προβλήματα υγείας, τεκμηρίωσε ανοσολογική δυσλειτουργία τουλάχιστον σε βάθος 8 μηνών.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει την αύξηση της προστασίας που παρέχει τυχόν μελλοντική νόσηση COVID-19, είναι ψευδοεπιστημονικός. Οι εμβολιασμένοι τείνουν να αναπτύσουν λιγότερα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης Ν του ιού έπειτα από τυχόν νόσησή τους, αλλά τα αντισώματα αυτά δεν έχουν τεκμηριωθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ενώ δεν έχει αποκλειστεί και κάποιος αρνητικός τους ρόλος. Αντιθέτως, η νόσηση αυξάνει και εξελίσσει σημαντικά τα αντισώματα κατά της καίριας πρωτεΐνης S, γεγονός που παρέχει ευρεία και αξιόπιστη προστασία, η οποία θα μπορούσε να καλύπτει και μελλοντικά στελέχη του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.