Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη εικόνα από δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Παραποιημένη εικόνα από δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

21 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, προβλήθηκε στο σούπερ η φράση "Οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτρεψαν μία παγκόσμια σύρραξη. Το τηλεφώνημα-κλειδί σε Πούτιν".

Συμπέρασμα:

Η επίμαχη εικόνα δεν προέρχεται από πραγματικό, πρόσφατο δελτίο ειδήσεων, αλλά είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το καρέ που απεικονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντοπίζεται σε πλάνα αρχείου που χρησιμοποιήθηκαν σε ρεπορτάζ της 5ης Ιουλίου του 2021, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Τα εν λόγω πλάνα προέρχονταν από κάλυψη του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου του 2021.

Εκατοντάδες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από χρήστες που πίστεψαν παραποιημένη εικόνα, η οποία απεικονίζει στιγμιότυπο του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ σχετικά με υποτιθέμενο «τηλεφώνημα-κλειδί» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που είχε ως αποτέλεσμα την αποτροπή παγκόσμιας σύρραξης. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως το καρέ που απεικονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έιναι πρόσφατο, αλλά προέρχεται από εισήγησή του, στο Υπουργικό Συμβούλιο της 23ης Ιουνίου του 2021.

Πλάνα από το εν λόγω συμβούλιο χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΡΤ σε ρεπορτάζ της 5ης Ιουλίου του 2021, σχετικά με έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την πανδημία. Βέβαια, η ΕΡΤ ουδέποτε πρόβαλε το σούπερ με τη φράση:

Οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτρεψαν μία παγκόσμια σύρραξη. Το τηλεφώνημα-κλειδί σε Πούτιν.

Στο πραγματικό στιγμιότυπο υπήρχε η φράση:

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την πανδημία

Ομοίως, διαφορετικό ήταν και το σούπερ στο ρεπορτάζ της 23ης Ιουνίου σχετικά με τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά

Διαφορές ανάμεσα στην κατασκευασμένη εικόνα και το καρέ του ρεπορτάζ της 5ης Ιουλίου, όπως η γραμματοσειρά και τα πλαίσια του κειμένου, φαίνονται πιο καθαρά στην ακόλουθη σύγκριση.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα η ΕΡΤ έχει αλλάξει τη μορφή των γραφημάτων που χρησιμοποιεί στα δελτία ειδήσεων.

Στιγμιότυπο από τα γραφικά του δελτίου ειδήσεων στις 12 που μεταδόθηκε στις 13/02/2022.

Συνεπώς, παρότι η εικόνα κυκλοφόρησε, πιθανότατα, εκ πρώτης ως σάτιρα, πολλοί χρήστες την αναπαρήγαγαν ως πραγματική.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η επίμαχη εικόνα δεν προέρχεται από πραγματικό, πρόσφατο δελτίο ειδήσεων, αλλά είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Το καρέ που απεικονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εντοπίζεται σε πλάνα αρχείου που χρησιμοποιήθηκαν σε ρεπορτάζ της 5ης Ιουλίου του 2021, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Τα εν λόγω πλάνα προέρχονταν από κάλυψη του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου του 2021.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).