Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα πλάνα δεν απεικονίζουν καταφύγια στο Κίεβο αλλά ατύχημα στο μετρό της Ρώμης το 2018FAKE NEWS

Όχι, τα πλάνα δεν απεικονίζουν καταφύγια στο Κίεβο αλλά ατύχημα στο μετρό της Ρώμης το 2018

26 Φεβ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Στα πλάνα διακρίνονται Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στο μετρό του Κιέβου.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για πλάνα από ατύχημα που έλαβε χώρα στο μετρό της Ρώμης, στις 23 Οκτωβρίου του 2018.

Σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού αναμεταδόθηκαν στις 25/2 πλάνα που, σύμφωνα με τη ρεπόρτερ, απεικονίζουν κατοίκους του Κιέβου, οι οποίοι προσπαθούν για να βρούν καταφύγιο στο μετρό. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Το επίμαχο απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων:

Τι ισχύει

Αρχικά, παρότι παρουσιάζεται ως πρόσφατο και σχετικό, το εξεταζόμενο απόσπασμα δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία ή με τα όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσά της. Τα πλάνα προβλήθηκαν σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στις 25 Φεβρουαρίου του 2022.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

Σειρήνες ηχούν και σπέρνουν τον πανικό στο κέντρο του Κιέβου. Κάτοικοι της περιοχής απελπισμένοι, τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο στο μετρό. Με το που μπαίνουν μέσα τρέχουν ακόμη πιο γρήγορα για να προλάβουν. Ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον. Κάποιοι μάλιστα κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά.

Στην πραγματικότητα, στο βίντεο διαδραματίζονται σκηνές από ατύχημα που έλαβε χώρα στον αστικό σιδηρόδρομο της Ρώμης, στις 23 Οκτωβρίου του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού “Piazza Repubblica” επέβαιναν οπαδοί της CSKA Μόσχας, οι οποίοι κατευθύνονταν προς το Stadio Olimpico για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα τους κι εκείνη της Ρόμα.

https://twitter.com/RBWorldorg/status/1054789992613068800

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που μετέδωσε ο τοπικός τύπος, ο απολογισμός του ατυχήματος ήταν 24 τραυματίες.

Σύγκριση ανάμεσα στην αρχική πηγή και το ρεπορτάζ που είδαν οι τηλεθεατές του ΣΚΑΪ στις 25/2/2022.
Η ζημιά της κυλιόμενης σκάλας του σταθμού Piazza Repubblica στη Ρώμη.
23 Οκτωβρίου 2018.
Πηγή: Vigili del Fuoco (πυροσβεστικό σώμα)

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφόριες καθίσταται σαφές πως το βίντεο ουδεμία σχέση έχει με τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ώρες στην Ουκρανία. Πρόκειται για πλάνα από ατύχημα που έλαβε χώρα στο μετρό της Ρώμης, τον Οκτώβριο του 2018.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).